toukokuuta 05, 2023

Toukokuussa luonto menee niin hurjin harppauksin eteenpäin ettei tahdo vauhdissa pysyä mukana!

Toukokuu on minulle aina todella kiireinen kuukausi monella eri saralla! Hyvin moni ystäväni viettää syntymäpäiviään toukokuussa. Muistan yhden toukokuisen viikonlopun vuosien takaa jolloin kahden päivän aikana kävin peräti viidessä eri synttärijuhlassa. Kakkua ja herkkuja tuli myös syötyä luvattoman paljon. Isäni ja veljeni ovat myös syntyneet toukokuussa joten heidänkin merkkipäiviään on aina juhlistettu perhepiirissä perinteisillä kakkukahveilla. Kun äitini oli vielä elossa vietettiin myös äitienpäivää toukokuun toisena sunnuntaina. Toukokuu on myös työrintamalla usein todella kiireinen ajanjakso koska aloitetaan jos laskemaan viikkoja juhannukseen ja siihen, että "kaiken pitää olla valmista ennen lomailua"

Minnie kyttäämässä äitienpäiväkakkua toukokuussa 2016 kieli pitkällään. 




Yksi kiirettä toukokuussa lisäävä tekijä on salaman nopeudella muuttuva luonto ympärillämme. Huhtikuinen harmaanruskea luonto muuttuu parissa päivässä toukokuun alussa vihertäväksi jos vain saadaan edes vähän sadetta. Puihin ilmestyy suloisia pieniä hiirenkorvia, jotka melkein kasvavat silmissä päivän aikana isommiksi lehdiksi. Maasta puskee esiin mitä erilaisempi kasveja. Linnut laulavat sydämenä kyllyydestä valon lisääntymisen takia aamusta myöhään iltaan. Mustarastaiden huilumainen ääni on lumoava iltahämärässä kun käymme Mimmin kanssa iltalenkillä. Linnut aloittavat pesänrakentamisen ehkä taas meidän parvekkeelle jos onni suo - pidetään peukut pystyssä!

Vappuaattona meidän parvekkeella vieraili mustarastas laulelemassa useaan otteeseen. Vappupäivänä mustarastas testaili samaan kukkaruukkua, johon viime kevään aloitettiin pesäntekoa mikä kuitenkin jäi jostain syystä kesken. Nyt toivotaan ettei käy samoin!

Toukokuussa minua välillä vähän stressaa se ehdinkö nähdä ja kokea edes osan kaikesta siitä mitä luonnossa tapahtuu vai missaanko jotain tärkeitä kevään kohokohtia. Se, että löytää ensimmäisen leskenlehden on jo riemuvoitto. Harmaan maan uumenista se työntää päänsä ylväästi ylös ensimmäisten joukossa. Ei siis ihme, että kasvin englanninkielinen nimi coldfeet! Seuraavaksi ihastellaan sinivuokot tutuilla kasvupaikoilla lähimetsissä. Valkovuokot alkavat myös hiljalleen nostamaan päätään ja juuri nyt metsissä näkyy upean suuria valkovuokko mättäitä. Jossain vaiheessa niistä on kerättävä se perinteinen pieni valkovuokko kimppu kotiin. Perinne jo lapsuudesta.



Toissapäivänä jo hehkuttelin Instagramissa naapuritalomme pihalle istutettua kahta melko nuorta kirsikkapuuta, jotka kukkivat ihan vaaleanpunaisena. Tänään minulla sattui olemaan kamera mukana niin sain ikuistettu niistä vähän parempia kuvia vaikka ilma olikin melko harmaa. Muutama lumihiutalekin leijaili maahan aamupäivän aikana sulaen samalla asfalttiin. Perinteinen Roihuvuoren kirsikkapuiston hanami juhla järjestetään tänä vuonna  20.toukokuuta klo 10-18. Roihuvuoren puut eivät ainakaan vielä laajemmin ole kukassa. 



Olin tänään liikkeellä Kalliossa joten otin varmuuden vuoksi kameran mukaan ajatuksena kurkistaa ovatko magnoliat jo kukassa. Agricolanpuistikon valkoinen magnolia oli jo täydessä kukassa. Harmi vain kun ilma oli niin surkean harmaa. Vaaleanpunainen magnolia oli ujosti availlut muutamia nuppuja jo mutta se antaa ehkä odottaa vielä itseään muutamia päiviä. Olin yksin ihailemassa noita komeita kukkia miettien miten pienistä asioita voi tulla iloiseksi. Alppipuistossa on myös komea magnolia, jota pitää myös ehdottomasti käydä kurkistamassa jossain vaiheessa. Tästä Helsingin kaupungin kartasta voit katsoa mihin kaikkialle Helsingissä kaupunki on istuttanut magnolioita.


Magnolia on kasvanut maapallolla jo yli 100 miljoonaa vuotta sitten eli jo dinosaurusten aikana. Valitettavasti dinot eivät selvinneet toisin kuin sitkeä magnolia, joka on maailmalla laajalle levinnyt. Jopa Suomen pohjoiset olotkin sopivat tälle upeasti kukkivalle puulle. Meillä kasvaa 11 erilaista magnolialajia. Magnolia puissa on jotain mystisen salaperäistä joten niiden kukintaa en missään tapauksessa halua missata keväällä. 

Café Viola Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan alueella tarjoaa idyllisen ympäristön ja herkulliset tarjottavat kahvitteluun - sekä suolaista että makeaa. Vahva suositus! 



Vappupäivänä ehdin napata pari valokuvaa kahvittelun lomassa Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa myös löytyy yksi magnolia. Myös kirsikkapuita voi ihailla sielläkin mutta vielä ne eivät olleet nuppuja pidemmällä. Tulppaaneja, helmihyasinttejä ja hauskan "karvaisia" kylmänkukkia. Maasta myös puski ylös lukemattomia versoja, joten tässä puistossa maisema kyllä muuttuu ihan päivittäin. Kun ilma taas tästä lämpiää kasvu vielä kiihtyy. Keväällä on todella kuljettava kaikki aistit avoinna ettei menetä jotain tärkeää elämystä. 

Onko sinulla keväällä tunne ettet ehdi aina mukaan siihen vauhtiin, jota kevät etenee? Mitä haluat kokea tai nähdä keväällä? Onko sinua jotain suosikkipaikkoja, joissa haluat käydä kokemassa keväthuumaa? Mukavaa viikonloppua kaikille!




8 kommenttia:

  1. Todella nopeasti menevät kevätkuukaudet ja kaikkea pitäisi ehtiä tehdä. Ja ehkä ehtisinkin, mutta tuo tekeminen useimmiten vaatii myös rahaa, joten se hiukan rajoittaa tekemisiä ja hankintoja. Nytkin mökillä tekeillä kasvarin uuden lattian laitto ja sitä varten pitää kasvari nostaa pois paikoiltaan. Onneksi seinät eivät ole lasia, joten rikkoutumisen vaara on pienempi! Kasvimyymälöissä käynti ei myöskään koskaan rajoitu vain siihen mitä sinne mennessä on meinattu, niin paljon kaikkia ihanuuksia siellä näkee!
    Ihanaa kevään jatkumista sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi samaa mieltä, että kevätkuukaudet melkein hurahtavat ohi kun valon määrä lisääntyy. Mökillä on varmasti laittamista aina keväällä ja pakkohan välillä on investoida rahaa erilaisiin korjauksiin/uudistuksiin. Tsemppiä kasvarin lattian laittoon ja hyvä etteivät seinät ole lasia niin ei ole rikkoutumisvaaraa - tulisi vaan turhia lisäkustannuksia.

      Minä kasvimyymälässä/taimistossa olen kuin lapsi karkkikaupassa! Vaikka on tarkka suunnitelma mitä ostetaan niin aina sinne ostoskärryyn sujahtaa jotain myös listan ulkopuolelta. Kasvimyymälässä kaikki on kauniisti esillä joten miten siinä nyt siten vastustaa sitä kauneutta :D

      Ihanaa sunnuntai iltaa ja uutta alkavaa viikkoa ♥ On luvattu lämpimämpää!

      Poista
  2. Komeat alut jo pioneissa! Kukkivat puut ovat kevään upein juttu 🤗 Itse olen aika malttamaton, kylmyys kun hidastaa kevään etenemistä Pirkanmaalla. Mutta pian vihreys valloittaa puut, pitää jaksaa odottaa 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionit kasvoivat melkein siinä katsellessa! Kukkivat puut ovat minustakin kevään juttu ja jos olisi oma piha niin ehdottomasti omena- ja kirsikkapuita, jotta keväällä olisi kukkiva puutarha. Kyllä sitä itsekin on oppinut, että keväällä pitää malttaa. Meillä voi onneksi nostaa parvekkeelta kasveja myös hetkellisesti sisälle jos uhkaa tulla pakkasyö. Mukavaa toukokuun jatkoa PIrkanmaalle ja kiitos kommentistasi :)

      Poista
  3. Välillä kyllä kieltämättä tuntuu siltä, että kevät etenee ihan hurjaa vauhtia, mutta tänä keväänä en ole tuntenut näin. Lähinnä tuntuu siltä, että kun mennään askel lähemmäs kesää niin seuraavassa hetkessä otetaankin pari askelta taaksepäin.
    Ihania nuo magnoliat <3
    Mukavaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on kyllä sahannut aika paljon tänä vuonna. Ensin kylmää ja sitten humpsista yhtäkkiä tosi lämmintä ja taas kylmää! Vaikea valita vaatteita aamulla ajatellen koko päivää kun sää muuttuu joskus yhden päivänkin aikana. Kuulin tänään uutisista, että pohjoisessa kevät on hurjasti jäljellä mutta nyt kun lämpenee taas pitäisi siellä kevään päästä kunnolla alkuun.

      Kivaa sunnuntai iltaa ja uutta viikkoa Outi ♥

      Poista
  4. Ihania kevätkuvia 🌸❤️🌸
    Minulla taisi mennä kirsikankukinta ja magnoliat ohitse tänä keväänä. Täytyy sitten panostaa alppiruusujen ihailuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Onneksi ehdit kuitenkin käydä katsomassa kirsikankukat vaikka magnoliat jäivät nyt Pariisin matkan takia tänä vuonna väliin. Alppiruusuja itsekin tässä jo odottelen kärsimättömästi. Mietin jo pitäisikö jo mennä kurkkimaan Haagaan...

      Poista