toukokuuta 16, 2023

Vaaleanpunaisia kirsikankukkia ja mustarastaan parvekepesintää

 

On taas se aika keväästä jolloin pitää ehdottomasti päästä ihailemaan vaaleanpunaisia kirsikankukkia. En ole koskaan käynyt Japanissa mutta suuri haaveeni on joskus vierailla siellä juuri mankain aikaan ja päästä ihailemaan hanamia. Olen jo vuosia harjoitellut kirsikankukkien katselua Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja Marjon matkassa -blogiin on myös syntynyt todella monta postausta aiheesta. Kirsikankukka postaukset tuntuvat myös kiinnostavat monia lukijoistani koska kun postaukset täynnä vaaleanpunaisia kirsikankukkia julkaistaan alkaa blogissa aina kuhista. 

Tuli suru puseroon muutamia vuosia sitten kun Mäntymäen todella suuret kirsikkapuut kaadettiin ja joten niiden kukkia en enää valitettavasti voi ihailla näin toukokuussa. Menetin toisen hanami -paikan mutta onneksi meidän naapuritalon pihalle istutettiin pari vuotta sitten kirsikkapuita, jotka tänä vuonna kukkivat jo reilu viikko sitten todella komeasti. Tästä voit kurkista Instagramin puolelta miltä ne näyttivät. Yritän aina keväällä bongailla kirsikkapuita ajaessani autolla ja olen jopa tehnyt u-käännökset nähtyäni upean kirsikkapuun Turussa. Jokainen kukkiva kirsikkapuu saa minun huomioni ja rakastan vaaleanpunaisia kukkia. Tein eilen töiden jälkeen pikapyrähdyksen Roihuvuoreen eikä se pettänyt minua tälläkään kertaa. Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja Japanilaistyylisessä puutarhassa kukkii yhteensä noin 350 kirsikkapuuta joten vaaleanpunaisia kukkia on paljon. Tämän vuoden perinteinen Hanami-juhla järjestetään nyt tulevana viikonloppuna 20.toukokuuta 2023 klo 12-18. Jos et koskaan aiemmin ole osallistunut juhlaan suosittelen, että käyt kurkistamassa. 
Kauniiden kukkien lisäksi tarjolla on paljon japanilaiseen kulttuuriin liittyvää kuten parapara- ja butoh-tanssiesityksiä, origameja, kalligrafitaidetta, teetaidetta, budo-esityksiä ja kotonsoittoa. Myynnissä on japanilaisia herkkuja. Oman piknik-korin eväineen voi ottaa mukaan ja monena vuonna erilaisia ruokakärryjä on myös kierrellyt puistossa. Puistossa on myös paljon shiba-koiria ja oman lemmikin voin myös ottaa mukaan. Tilaisuus on maksuton!Japanilainen runoilija Kobayashi Issa (1763-1827) oli elinaikanaan erityisen tunnettu haikuistaan sekä myös haikai-runoudesta. Elämänsä aikana Issa ehtikin kirjoittaa yli 20 000 runoa. Kobayashi Issa on kirjoittanut keväisestä kirsikankukkien kukinnasta näin. 

"Miten ihmeellistä on olla elossa, kirsikankukkien alla." - Kobayashi IssaKuva Wikipedia 
Toivotaan ettei tänään lähes koko päivän jatkunut kevätsade ole pudottanut kirsikankukkia maahan ennen viikonlopun Hanami-juhlia. Ilmaa tämä sade on mukavasti puhdistanut siitepölyistä ja saanut myös luonnon vihreäksi. Hyvää hanamia kaikille, jotka menevät katsomaan kirsikkapuiden kukintaa.

Ihaile kirsikkapuun kukkia nyt, myrskytuuli saattaa 
tempaista ne yön aikana mukaansa.
— Japanilainen sananlasku


Pidempään blogia seuranneet muistavat varmasti, että meidän parvekkeelle on useana vuonna ilmestynyt mustarastaan pesä. Ensimmäinen pesä ilmestyi jo keväällä 2016 kun olin viikon Hollannissa. Pesään oli munittu 5 munaa, joille valitettavasti kävi ikävästi eli varis vei munat. Toinen pesä ilmestyi parvekkeelle 1.koronakeväänä 2020 ja kaikki 5 munaa kuoriutuivat. Pääsin seuraamaan niiden kehittymistä ja poikasten lähtöä myös yksi kerrallaan maailmalle. Viimeinen arasteli pitkään mutta lopulta emo sain sen rohkaistumaan riittävästi ja sekin lähti. 

Kolmas pesä teko aloitettiin keväällä 2021 mutta silloin myös joku kävi viemässä munat, joista neljästä munasta kaksi löytyi rikkoutuneena parvekkeen lattialta. Neljännen pesän rakentaminen aloitettiin viime keväänä 2022 mutta silloin ilmeisesti tuli häiriötekijä koska koiras jätti pesänteon kesken. Onneksi viime keväänä räkättirastas teki isäni parvekkeelle pesän, josta kuoriutui onnistuneesti 6 poikasta.

Huhtikuun 30.päivänä eli vappuaattona mustarastas uros pyöri yhdessä naaraan kanssa ahkerasti parvekkeellamme kuin tarkastaen mihin olisi hyvä paikka laittaa pesä tänä vuonna. Lopulta minusta naaras pesän kuitenkin rakensi ja juurikin siihen kukkaruukkuun jota myös koiras oli parvekkeella suosinut. Tuossa samassa ruukussa aloitettiin pesän rakentaminen jo viime keväänä mutta se jätettiin kesken. 

Ensimmäinen sinisenvihreä ruskeatäpläinen muna ilmestyi pesään 15.toukokuuta. Olin ennen nukkumaanmenoa kiinnittänyt huomiota, että naaras istuu pitkään pesällä. Jostain kumman syystä heräsin yöllä klo 3:55 ja kävelin olohuoneeseen kurkistamaan lasioven läpi mitä pesässä tapahtuu. Naarasta ei näkynyt missään mutta muna oli ilmestynyt pesään.


Tämän parvekepesinnän myötä on minusta tullut aamuvirkku eli kun 16.toukokuuta taas aamuyöstä klo 4:22 kävin kurkkimassa parvekkeen oven läpi näin pesässä jo kaksi identtistä kaunista mustarastaan munaan vierekkäin.

Kolmas muna löytyi 16.toukokuuta illalla klo 18.02 joten tekikö naaras kaksi munaa saman vuorokauden aikana? Aiemmin yksi muna per päivä on ollut munintatahti. Nyt odottelen jo malttamattomana neljättä munaa ja mietin tulisiko vielä viideskin. Joku seuraa netin kautta sääksiliveä Ilomantsista ja meillä taas päivittäin useita kertoja käydään parvekkeen lasioven takana kurkkimassa mitä mustarastaan pesällä tapahtuu. Ihan luksusta kun omalla parvekkeella on taas pesintää ja vielä noin hyvässä paikassa tarkkailun kannalta. Koen olevani todella onnekas koska linnun ovat niin monta kertaa valinneet juuri meidän parvekkeen. 

Kesähuone otetaan sitten vasta käyttöön kun viimeinenkin poikainen on lentänyt pesästä. Tunnen olevani etuoikeutettu kun minulle suodaan näin upea luontokokemus omaan olohuoneeseen. Nyt peukut pystyyn, että kaikki menee parhaalla mahdollisella tavalla tälle mustarastas pariskunnalle!
6 kommenttia:

 1. Jes, olenkin odottanut, että tuleeko parvekepesintää sinne sinun seurattavaksi. Ihanaa, muista päivittää tilannetta myös tänne blogiin.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnekas olin kun pesä taas jälleen kerran rakennettiin meidän parvekkeelle. Mutta varis/harakka oli onnekkaampi koska se sai itselleen aterian bongattuaan jotenkin munat kun emolintu ei ollut pesällä. Luonto on julmaa ja nyt kävi taas näin. Ehkä ensi vuonna onnistunut pesintä.

   Poista
 2. Olen ollut Japanissa keskitalvella ja keskikesällä, hanamin aikaankin olisi kiva päästä näkemään millainen on Nakameguron kanava kun kirsikkapuiden oksat kurottelevat sen yli täydessä kukassaan.

  Rastaan pesä on varmasti jossain lähellä kun mustarastas laulaa täyttä kurkkua talon harjalla vähän väliä. Talitintin pesä on parvekkeemme vieressä seinätiilen kolossa, sieltä kuuluu jo hentoista piipitystä, joka kokemuksen mukaan voimistuu päivä päivältä kunnes poikaset jättävät pesän parin viikon päästä. Jonain vuonna tiaiset ovat tehneet toisen poikueenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen haaveillut Japanin matkasta vuosia eli jossain vaiheessa se pitää toteuttaa. Hanamin aikaan olisi todella upeaa päästä vierailemaan ja nähtävä miten japanilaiset itse viettävät kirsikankukkien katselu juhlaa.

   Mustarastaat laulavat todella kauniisti ja myöhään illalla kun ikkuna on vielä auki kuuntelen niin huilumaista luritusta. Voi miten ihanaa, että talitiainen pesii teidän parvekkeen vieressä seinässä. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja poikaset pääsevät lentäen pois pesästä. Mustarastaat voivat tehdä 2-3 poikuetta kesässä myös.

   Poista
 3. Ihania kirsikankukkakuvia ja ennen kaikkea pesä- ja munakuvia! Meillä lapsuudessa lintu teki pesän ulkovarastoon hyllylle. Sa taisi olla juurikin mustarastas. Saunan ikkunasta oli hyvä näkymä ihan suoraan pesään. Muistan kuinka istuin siellä katselemassa pesintää. Vahva muistijälki on siitä jäänyt, kun tämä on tapahtunut joskus 80-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Keväällä pitää ihailla luonnon puhkeamista kukkaan ja totta kai ikuistaa niitä hetkiä myös kameraansa. Ihana kuulla, että lapsuudenkodissasi olisi pesinyt mustarastas. Itse muistan myös, että lapsuudenkotimme pihalla olevaan puunhaaraan oli tehnyt mustarastas pesän ja kun olin itse lapsi. En muista miten se pesän kanssa kävi eli kuinka monta poikasta sieltä lähti. Puu olin sen verran kaukana meidän parvekkeesta ettei sitä voinut seurata ihan päivittäin.

   Poista