huhtikuuta 30, 2023

Vappuna sataa aina vettä tai keli on muuten vain huono - totta vai tarua?

 
Vappuaatto +6C° ja meillä Espoossa harmaan pilvinen taivas, josta on ainakin jo kerran ripotellut vähän vettä. Kuluneen viikon aikana on yksi tärkeimmistä puheenaiheista lehdissä ollut vappuaaton säätila. Otsikot ovat julistaneet päivittäin mm. "Vapun sää on sekava ja hieman tavanomaista viileämpi", "Lämpötila jää vappuna todennäköisesti alle kymmeneen asteeseen.", "Jopa lumisateet ovat mahdollisia!", "Vappua juhlitaan koleassa säässä", "Ajokeli huono Pohjois-Pohjanmaalla lumen takia". 

Eilen kaupassa kuuntelin kahden naisten juttelevan todella huolestuneina siitä ettei koskaan ole lupailtu yhtä surkeaa vappua säiden puolesta mitä nyt 2023. Molemmat heistä olivat sitä mieltä ettei sää koskaan suosi vappua ja tänä vuonna on todella surkea sääennuste kuten ylipäätänsä aina Suomessa vappuna.Ylioppilaita vappu ajelulla mahdollisesti Alppilassa. Valokuvaaja Sakari Pälsi 1926.

Vapun viettäjiä Havis Amandan suihkulähteen luona Kauppatorilla. Valokuvaaja Volker von Bonin, 1966.

Epätoivoinen vappupallokauppias 1967 Helsingissä. Valokuvaaja Erkki Laitila. 

Kotiin tultuani päätin etsiä faktaa liittyen vapun säähän koska itse en koe ollenkaan niin, että vappuna sää olisi aina ollut huono. Toki muistan vapun jolloin nuoruuden ja hölmöyden innolla lähdin viettämään kevään juhlaa Espoosta Helsinkiin jalassani sandaalit ja valkoiset housut. Big mistake, huge mistake! Viisas nuori nainen olisi vilkaissut lämpömittaria tai säätiedotusta pukeutuen lämpimämmin ettei olisi sitten yömyöhällä kotiin palatessa olla ihan umpijäässä. No siitä tuli sitten nuha ja yskä kun ei ottanut asioista selvää ennakkoon. Se, että kalenterissa vaihtuu huhtikuu toukokuuhun ei automaattisesti tarkoita kesän alkamista. Prosessi menee vuosittain omalla painollaan emmekä me voi säälle yhtään mitään. 

Ylioppilaat marssivat vapunpäivänä 1929 Heikinkadulla eli nykyisellä Mannerheimintiellä. Valokuvaaja W.W. Wilkman / Helsingin Kaupunginmuseo

Ylioppilaiden vapun viettoa ravintola Alppilan edustalla Alppipuistossa 1928. Valokuvaaja Sakari Pälsi.

Poika ja vappupallo 1959, valokuvaaja István Rácz.

Valburg, vappu 1930, valokuvaaja Hugo Sundström.

Ilmatieteen laitos on kerännyt tietoa säästä peräti vuodesta 1829 tähän päivää. Noihin 194 vuoteen on mahtunut mukaan myös aika paljon dataa siitä "onko vappuna aina satanut tai keli ollut muuten vain huono". Korkein mitattu kylmyysennätys on ollut Helsingissä vuonna 1851 jolloin yön alin lämpötila on laskenut peräti -8C° asteeseen! Tuossa kelissä kyllä toppatakki, pipo ja kunnon kaulaliina olisivat olleet ainoat oikeat vappuvaatteet. Helsingistä ja muualtakin Suomesta löytyy lukuisia vanhoja valokuvia, joissa Helsingissä on ollut myös lunta. Pääkaupungin lämpöennätys Helsingin Kaisaniemessä on mitattu vuonna 1998 ja se on ollut peräti 18,9C°! Tuolloin ne sandaalit ja valkoiset kesähousut olisivat olleet juuri oikea asuste vapun juhlitaan.

Pikkutyttö vappuna vappuhuiskun kanssa 1959, valokuvaaja István Rácz.

Vapunpäivä 1930, valokuvaaja Hugo Sundström

Tämän postauksen otsikon hiihtokuva Ullanlinnanmäeltä on varmasti otettu vuonna 1957, joka oli viimeinen "kunnon luminen vappu". Mutta räntää ja lunta on tuonkin vuoden jälkeen tullut. Ja voi tulla tänäkin vuonna mutta tuskin Helsingissä kuitenkaan. 

Ilmatieteen laitos kertoo vapun lumitilanteesta Suomessa seuraavasti kotisivuillaan. 

"Lunta oli Helsingissä maassa eniten vuoden 1941 vappuna: aattona 31 cm ja päivänäkin 27 cm. Viimeisimmät lumiset vaput pääkaupungissa olivat vuonna 1956, aattoaamuna maassa 3 cm, ja 1957 satoi lunta taivaan täydeltä jo aattona ja vappupäivänä. Sanomalehtileikkeen kuvan mukaan ylioppilaat hiihtivät (oikeilla suksilla siis) Ullanlinnanmäelle vappuaamuna ainakin 10-20 cm loskassa. Aamulla 1957 Helsinki valkeni lumisena eikä ollut ainuttakaan ilmapallokauppiasta näkösällä. Lumihiutaleita leijui Helsinki-Vantaalla 1999 ja Kaisaniemessä 1994 sekä Itä-Helsingissä 2005 ja Kaakkois-Suomessa myös 2007. Vappupäivänä 2011 saatiin Helsingissä ja muualla Etelä-Suomessakin lumikuuroja koleassa ilmassa."

Pariskunta vappuna merenrannalla 1959, valokuvaaja István Rácz.

Vappu Tähtitorninmäellä lumisissa maisemissa!

Vappupäivän viettoa kahvilassa 1959, valokuvaaja István Rácz.

Vapun aikaan on sattunut myös hervottomia helteitä vuosien saatossa. Vuonna 2000 ja 1998 juuri ennen vappua pääkaupunkiseudulla helle helli vaan kuinkas sitten kävikään? Kuin salama kirkkaalta taivaalta ilma lähtikin kylmenemään juuri ennen vappuaattoa ja loppujen lopuksi lämpötilan suhteen vappusää oli täysin tavanomainen. Säätä voi ennustaa jo nykyään melko hyvin mutta aina on olemassa se pieni muuttuja, joka viime tipassa tulee sotkemaan helteisen vapun suunnitelmat.

Tyttö ja vappuhuisku 1959, valokuvaaja István Rácz.

Pessimisti toteaisi, että jos ei sada lunta niin vettä ainakin sataa vappuna - se on ihan selvä juttu! Tämänkin väittämän Ilmatieteen laitoksen lähes kahdensadan vuoden tallennettu data pysyy kumoamaan. Vappuna ei siis sada aina, ja se on tarkistettavissa Ilmatieteen laitoksen taulukoista. Ja ne vapun sankat lumisateet ovat lähes myytti maan eteläosissa!"

"Sadetta sattuu vappuaamulle aika harvoin maan eteläosassa, oikein koleina vappuina toki myös etelässä nähdään lunta tai räntää. Näin tapahtuu keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa! Maan keski- ja pohjoisosien sateisina vappuina lunta sataa keskimäärin noin joka kolmantena ja Lapissa joka toisena sadevappuna. Vappuna 2005 satoi lunta ja räntää Itä- ja Pohjois-Suomessa reilusti, mutta myös pääkaupunkiseudun itä- ja pohjoisissa osissa havaittiin heikkoja lumikuuroja vielä aamupäivällä. Läntisissä kaupunginosissa ja Espoossa sen sijaan oli poutaa. Vuoden 2011 vappua säestivät paikalliset lumikuurot myös Etelä-Suomen taivaalla."


Kisumisu mukana vappuhumussa 1959, valokuvaaja István Rácz.

Oli sää siis mikä tahansa tänä vappuna siitä ei minusta kannata turhaan ottaa itselleen murhetta ja huolta. Pukeutumalla oikein selviämme hyvin vähän kylmemmässäkin kevätsäässä. Suksiakaan en lähtisi etsimään kellarista uudelleen esille. Terassilla ei ole pakko istua nenä punaisena vain sen takia, että "nyt on vappu ja näin kuuluu tehdä aina vappuna"

Oikein hyvää, iloista ja mukavaa vappua kaikille! 


8 kommenttia:

 1. Muistan nuo pari todella lämmintä vappua, erityisesti vuoden 1998, koska meidän Mariam oli ihan muutaman kuukauden ikäinen ja kävimme hänelle silti keskustasta hakemassa perinteisen vappupallon :)
  Ihanaa vappua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan myös vapun 1998 siitä, että istuimme tuttujen pihalla vappupäivänä todella pitkään ja seuraavana päivänä minulla oli auringosta punoittavat kasvot ja olkapäät. Muistan ettei näyttänyt eikä varsinkaan tuntunut mukavalta. Ihanaa vappupäivää Outi ♥

   Poista
 2. Muistan ainakin yhden kesäisen lämpimän vapun. Silloin tytöt hyppivät hyppynarulla, jaloissaan shortsit. Mielessä kävi, että varmaan säät vielä kylmenevät, ettei kesä voi vielä vappuna alkaa, mutta eivät kylmenneet, vaan kesä tosiaan sinä vuonna alkoi toukokuun ensimmäisenä päivänä.
  Hienoa vapunpäivää sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se oli juuri tuo 1998 vappu milloin lähemmäs +20C° lämpöennätyskin mitattiin Kaisaniemessä? Itselleni tuo vappu on jäänyt mieleen siitä, että kuten tuossa Outille kerroin istuimme auringossa liian pitkään ja seuraavan viikon olin punainen kasvoiltani sekä hartioista. Keväällähän aurinko on todella polttavaa ja olisi pitänyt ymmärtää laittaa aurinkosuojaa. Hyvää vapunpäivää Kristiina ♥

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus ja hienoja vappukuvia! Täällä Kainuussa on tänä vappuna raitis sää. Täällä on satanut lunta, räntää ja vettä. Talvivaatteet on sopiva vappuasu. Muistelin menneiden vappujen säitä ja vaihtelua on ollut. Mutta säästä viis, lähdemme katsomaan autoklubien järjestämää autonäyttelyä. Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ♥ Vanhat mustavalkokuvat ovat upeita ajankuvia menneestä. Voi teidän vappusäätä ja melkoisen kirjojen olette saaneet taivaalta niskaan veden kaikissa olomuodoissa. Aina kannattaa pukeutua sään mukaan eikä katsoen vain kalenterista mikä päivä on. Välttyy turhan kylmettymiseltä ja flunssalta. Hyvää vappupäivää ja autonäyttelyä!

   Poista
 4. Itsekin muistan, että yhtenä vappuna oli tosi lämmin Turussa (olisko se 2001 tai 2002?). Tuntui siltä, että yli +20C, mutta varmaan se oli harhaa.

  Vuoden 2023 vappu oli jos ei nyt ennätyskylmä, niin surkeimmasta päästä. Muistan sekä parempia että huonompia päiviä. On se toki aina tylsää, jos suunnitelmat menee päreiksi sään takia. En yleensä tee mitään vappujuhlintaa-suunnitelmia ennen kuin katson ikkunasta aamulla 😀.

  Tänä vuonna vappuaatto oli Maltalla tosi hieno ja lämmin ja itse vappupäivä aivan surkean harmaa, puoliksi sateinen ja viileä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse muistan juuri tuon 1998 vapun Helsingissä koska silloin tehtiin tuo lämpöennätys ja tuntui ihan kesäiseltä.

   Luulen, että nykyään osaan suhtautua säähän tai erityisesti huonoon säähän "armollisemmin" eli ei ole maailmanloppu jos vappu on huono sää. Joskus nuorempana ja varsinkin opiskeluaikana vappusäällä on todella tärkeä merkitys vaikka toisaalta vaikka taivaalta olisi tullut rakeita ei se estänyt vapunviettoa Mantan lakituksessa ja seuraavana päivänä Ullanlinnanmäellä.

   Kiva, että Maltalla oli hyvä vappuaaton sää vaikka sitten seuraava päivä ei jatkunutkaan samanlaisena. Aurinkoista viikonloppua Maltalle!

   Poista