huhtikuuta 04, 2023

Kurkistus Talvipuutarhan pääsiäiseen

 

Pääsiäisviikko ja tikkutiistai menossa aurinkoisissa merkeissä! Minusta tuntuu, että lumi sulaa ihan silmissä joten olisimmeko nyt jo taittaneet talven selän? Toivottavasti 🌞 Linnutkin laulavat aivan valtavasti aamusta alkaen myöhään iltaan. Näin myös lintuauran - mielestäni valkoposkihanhia - palaamassa takaisin pääkaupunkiseudulle. Kyllä kevättä on jo nyt ilmassa. 

Omiin pääsiäisperinteisiini on vuosia jo kuulunut vierailu aina yhtä iki-ihanassa Talvipuutarhassa. Tänään ehdin tehdä sellaisen noin 20 minuutin pikapyrähdyksen lounastauolla näpsimään valokuvia ja fiilistelemään kelta-oranssia pääsiäissomistusta lukuisine kukkineen. Osuin aika ruhtinaalliseen aikaan koska puutarha oli vähän aiemmin ollut ihmisiä täynnä lähes tungokseen asti kun joku isompi ryhmä kävi kurkkimassa miltä pääsiäinen näyttää.

Kuvanveistäjä Walter Runebergin tekemä rintakuva Julius af Lindforsista löytyy Talvipuutarha pääsisäänkäynnin edestä vuodelta 1909. Lindfors lahjoitti aikoinaan varoja talvipuutarhan rakentamiseksi Helsinkiin. Tästä voit lukea enemmän Talvipuutarhan historiasta.  

Karppialtaan karppeja on aina mielenkiintoista hetki tuijotella ja katsella niiden uintia.Itse en ole koskaan varsinaisina pääsiäispäivinä ehtinyt piipahtaa Talvipuutarhassa vaan olen ottanut pienen varaslähdön useana vuonna. On ihanaa saada olla ihan rauhassa kohta 130 vuotta vanhassa kasvihuoneessa aistimassa kukkia, värejä, tuoksuja ja historiallista yleistunnelmaa kaiken vihreyden sekä kukkaloiston keskellä. Puutarhaan on jokaisena vuonna keksitty uusia juttuja joten vaikka siellä näkyy tuttuja pääsiäishahmoja on jokainen pääsiäinen puutarhassa erilainen. Jonain vuonna on enemmän noitia esillä. Joskus taas kanoja, tipuja ja kukkoja unohtamatta pupuja. Tänä vuonna näkyi monia lintuhäkkejä, joiden sisällä oli eksoottisia lintuja. 
Myös kauniita kransseja pääsiäiskoristeltuna oli ripustettu Talvipuutarhan huoneisiin. Aurinko paistoi täysin siniseltä huhtikuun taivaalta joten sisällä oli myös hyvin aurinkoinen tunnelma. Pääsiäiskukkien lisäksi en voinut olla ihailematta myös lukemattomia upeita orkideoita, jotka kukkivat kilpaa eri väreissä. Voi kumpa minä joskus onnistuisin pitämään edes yhden orkidean hengissä vuotta pidempää aikaa. Olen saanut useita lahjaksi mutta jotain teen väärin tai niiden sijoituspaikat kodissamme on vääriä koska aina orkideani ovat nuupahtaneet ja kuivuneet pois. 
Päivällä Talvipuutarhassa on aina myös aivan ihania "mummoja kahvittelemassa". Mummoilla on lähes poikkeuksetta perinteinen punainen Airamin termospullo täynnä höyryävän kuumaa kahvia ja totta kai lämpimäisiä. Tänään kuolasin valokuvailun lomassa kolmen mummon kahvittelua ja katselin kaiholla heistä jonkun tekemään todella herkullisen näköistä pullaa. Mummoja en kehdannut valokuvata mutta pakko oli napata kuva heidän herkkuhetkestään edes pöydänantimien kautta. Joku mummoista taisi vielä kaivaa sukankutimen esille siinä kahvikupin ääressä. Niin leppoisan oloinen seurue ja varmasti kävivät Talvipuutarhassa usein.

Talvipuutarha on avoinna ke-to 10-16 sekä myös pääsiäispyhinä perjantaista maanantaihin klo 10-16. Puutarhaan on vapaa pääsy. Talvipuutarhassa ei tänä pääsiäisenä nähdä perinteistä lasten nukketeatteriesitystä. Puutarha haluaa kunnioittaa pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Nukketeatteri Sytkyn Juha Laukkasen muistoa. Laukkanen siirtyi ajasta ikuisuuteen muutamia viikkoja sitten. Olen ainakin pari kertaa päässyt seuraamaan Sytkyt nukketeatterin esityksiä, jotka ovat olleet todella loistavia.

Talvipuutarha löytyy osoitteesta Hammarskjöldintie 1 A, 00250 Helsinki eli sieltä Töölönlahden pohjukasta. Parkkipaikkoja rajallisesti ihan Talvipuutarhan lähistöllä mutta Mäntymäenkentän pysäköintialue löytyy ihan Talvipuutarhan läheisyydestä.


8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia💚Talvipuutarha on kyllä niin ihana paikka, Helsingissä asuessa piti ainakin kerran vuodessa piipahtaa siellä. Ja niin kauniisti om talvipuutarha koristeltu pääsiäiden ajaksi kuvissasi. Kaunista pääsiäisen aikaa Marjo🐰💐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi - Talvipuutarha on ihana paikka! Olen itse käynyt siellä lapsesta saakka ja se on tuttu ja turvallinen vihreä ympäristö Helsingissä. Joulu- ja pääsiäistapahtuma ovat joka vuosi todella upeasti järjestettyjä. Toki käyn siellä muutenkin vaikka ihan pistäytymässä nopeasti kahvilla hektisen työpäivän keskellä hetken rauhoittumassa. Kasveilla ja vihreydellä on ihan vaikutus ja stressitasot laskevat heti. Mukavaa pääsiäistä Jael ♥

   Poista
 2. Taas niin upeita kuvia. Talvipuutarha on kuin olisi sisällä sadussa <3
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Aika hieno vertaus tuo sadunomaisuuteen. Lapsena minä aina mielsin paikan salaisena puutarhana, jossa oli myös vähän jännää käydä. Eksoottisia kasveja maista jostain silloin vain haaveiltiin koulun maantiedon tunneilla. Ei se sadunomaisuus ole sieltä vieläkään poistunut vaikka olen aikuinen. Ihanaa pääsiäisen aikaan ♥

   Poista
 3. Ihania kuvia! Minä käyn Talvipuutarhassa säännöllisesti joka vuosi ja hyvänä vuotena useamminkin :) Nyt ei ole muutamaan vuoteen tullut käytyä pääsiäisen aikaan, kun olen käynyt jouluna. Pääsiäinenkin on siellä ihana.

  Aurinkoista ja leppoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Hyvä, että sinäkin olet Talvipuutarha fani ja käyt säännöllisesti. Joulu ja pääsiäinen ovat puutarhan kohokohtia mutta aina siellä on mukava piipahtaa vaikka kesken hetkisen työpäivän 5-10 min. vetämässä happea ja tuulettamassa päätä.

   Poista
 4. Olisipa ihana päästä talvipuutarhaankin retkelle! Kiitos tunnelmien tuomisesta tänne Kangasalle asti. Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Talvipuutarhassa viihtyy kaikkina vuodenaikoina ja juhlapyhinä siellä on panostettu näihin erikoiskoristeluihin vielä enemmän. Ehkäpä minä vielä sitten mummona istun tuolla Airamin termarin kanssa muiden mummojen kanssa kahvittelemassa.

   Poista