marraskuuta 16, 2022

Crocs - kamalat muovisämpylät, joilla on asteltu myös Balenciagan catwalkilla

 

Kaksikymmentä vuotta sitten syntyivät Crocs kengät, joita joko inhotaan tai rakastetaan. Olen itse aikoinaan vannonut pyhästi ettei minun jaloissani "noita kamalia muovisämpylöitä tulla koskaan näkemään" mutta niin vain jouduin muutamia vuosia sitten pyörtämään pyhät puheeni. Alun perin amerikkalainen kenkäbrändi on tasaisen varmasti levinnyt ympäri maailman kuten myös sen lukemattomat kopiot. Crocs ja Crocsin logo saatiin patentoitua vasta 2007. 

Tähän päivään mennessä Crocseja on myyty yli 350 miljoonaa paria! Joten montakohan miljoonaa paria huomattavasti edullisempia kopio Crocseja onkaan valmistettu kuluttajille vuosien saatossa? Viimeisin valloitus on tehty luksusmerkkien catwalkeilla, joissa on asteltu Crocsit jalassa. Miten tässä näin nyt pääsi käymään, että muotipoliisien inhokit olivatkin yhtäkkiä ihan kuuminta hottia? 

Crocsin perustajat kenkiensä keskellä. 

Lyndon "Duke" Hanson, yksi Crocsin perustajista oli 2000-luvun alkupuolella täyttänyt pyöreät 40 vuotta melkoisen huonojen tähtien alla. Hanson menetti pitkäaikaisen työpaikkansa 9/11 iskun jälkimainingeissa sekä siinä samalla katosi myös talo alta ja oma äiti myös siirtyi ajasta ikuisuuteen. Avioliitossakin kariutui kun vaimo paikkasi lapset mukaansa jättäen miehensä. Elämän kolhima keski-ikäinen Hanson joutui muuttamaan väliaikaisesti ystävänsä sohvalle asumaan. 

Hansonin ystävät Scott Seamans ja George Boendecker ehdotti yhteistä veneretkeä Meksikoon jotta Lyndonin kuoppainen elämänmeno unohtuisi edes hetkeksi. Scott Seamans oli keksijä, joka työskenteli tuolloin kanadalaisen "takaa auki olevia kenkiä" valmistavan yrityksen palveluksessa. Yritys ei vain saanut kenkiään kaupaksi suurelle yleisöllä. Seamans oli myös intohimoinen veneilijä ja hän näki tässä "uutuusmallissa" hyvän kengän juuri veneilyyn. Kenkä kun oli jalassa vielä todella mukava, kevyt, kostealla pinnalla luistamaton ja se myös kellui pudotessaan veteen. Bonuksena vielä se ettei tämä muovikenkä haissut pahalle kun useimmat veneilykengät tekevät. Seamans kehitti "avopuukenkään" vielä takahihna, joka muutti jalkineen vielä helpommin jalassa pysyväksi. 

Tuolle miesten purjehdusreissulle Scott Seamans toi kehittämänsä kenkämallin mukaan ja pyysi kavereitaan kokeilemaan uutuustuotteita. Molemmat miehet totesivat kuorossa "Nämä ovat todella rumia!". Purjehduksen lisäksi Seamans ylipuhui ystävänsä mukaan kenkä businekseen ja kolmikko perusti yrityksen. Täysin kenkäteollisuuden ulkopuolelta ponnistanut kolmikko asui jopa veneessä pitääkseen kulunsa kurissa firman alkuaikoina.

Ensimmäiset kenkänsä kolmikko kauppasi Fort Lauderdalesssa pidetyssä venenäyttelyssä 2002. Kengät menivät kuin kuumille kiville ja jokainen näyttelyyn tuotu kenkäpari myytiin ennätyksellisen nopeasti. Veneilijöiden lisäksi myös ravintola- ja sairaalatyöntekijät olivat kiinnostuneita kengistä. Kolmikon tavoitteena oli luoda, valmistaa ja myydä muovisia kenkiä, jotka muotoilultaan muistuttavat perinteistä puukenkää.  Crocsit hurmasivat kuluttajat laajasti ja tämä tiesi kiireistä aikaa myös tuotantoon. Yritys kasvoi ja laajeni aikuisten jalkineiden lisäksi myös lasten Crocs mallistoon. Veneilyn lisäksi Crocseja käytetään myös vapaa-ajalla ja töissäkin. Myyntivaltteja ovat kestävyys ja mukavuus! 

Suomeen Crocsit rantautti Kimmo Salmi 2006 ja vuonna 2007 perustettiin jo Crocs Nordic Oy. Salmi onnistui niin hyvin "muovisämpylöiden" suomalaisille tutuksi tekemisessä, että hänestä tuli Crocsin Pohjoismaisen toimitusjohtajan pestin kautta myös Euroopan myyntijohtaja. Nykyään Salmi on siirtynyt jo uusien haasteiden pariin. 

Aika nopeasti Crocsien tultua tutuksi alkoi meilläkin näkymään "muovisia puutarhakenkiä" ja "kamalia muovisämpylöitä" ja "oudon reiällisiä muovitohveleita" hyvin kirkkaissa väreissä Suomen suvessa, mökkipihoilla, veneilyssä, vapaa-ajalla ja jopa kaupunkikuvassa. Olen jopa ollut häissä, joissa yhdessä juhlavieraalla oli jalassaan mustat Crocsit. Kenkien suosiota lisäsi juuri niiden huolettomuus eli kenkään vain sujautetaan jalka ja menoksi! Crocs-mallisto myös laajeni eli mukaan tuli mm. sandaaleita, lyhyt- ja pitkävartisia saappaita, talvi-Crocseja karvavuorella jne. 

Crocs on tuonut myös talveen omia malleja karvavuorella tai moonbootsina. 

Crocsit ovat kivunneet myös catwalkeille ja muotitalojen mallistoihin vaikka niitä aluksi hyljeksittiin. Vuoden 2017 kevät/kesämallistossa oli mukana skotlantilaisen Lontoossa asuvan muotisuunnittelija Christopher Kane x Crocs mallisto. Kane oli ensimmäinen suunnittelija, joka pääsi tekemään yhteistyömalliston Crocs kenkäbrändin kanssa. 


Crocsien ulkomuotoon ei oltu minusta vielä tässä vaiheessa lainkaan koskettu. Väritykseen Kane oli luonut ihan omat sävyt, jotka olivat kaukana räikeydestä, joka oli aina yhdistynyt Crocsehin.  Kanen Crocsit olivat hienostuneen marmorisia luonnonkivi koristeilla mutta "veneily/puutarhakengän" muoto oli yhä muuttumaton. Crocsien koristelu oli runsasta ja loi kengille juhlavamman ilmeen.

Christopher Kane oli suunnittelut myös Crocs sandaaleihin strasseilla koristellut juhlavammat jalkineet. Yllättävä yhteistyö herätti maailmanlaajuista huomiota ja mm. Vogue, Elle ja Cosmopolitan uutisoivat kuvien kera catwalkilta. Tuotteita oli tarjolla vain rajoitettu määrä ja ne oli "vain rohkeimmille pukeutujille". 


Vuoden 2018 yhteistyömalliston tekijäksi valikoitu espanjalainen Balenciaga muotitalo, jonka muotisuunnittelija Cristóbal Balenciaga perusti jo vuonna 1919. Nykyisin muotitalon omistaa Gucci Group ja vuodesta 2012 pääsuunnittelijana on toiminut Alexander Wang. Nyt oli Crocseissa kunnon platform pohjat eli mallit astelit catwalkilla 10 cm korkeilla Crocseilla. Kengät oli myös varustettu lukemattomilla muovikoristella. Tiedotusvälineissä ja somessa ihmeteltiin miten "pihakengät" olivat luksusbrändin catwalkilla. 


Yhteistyö Balenciagan kanssa on jatkunut tämän jälkeenkin ja SS 2022 Balenciagan mallistossa oli Crocs saanut 11 cm stilettokorot. Suunnittelijana tälle mallille oli Demna Gvasalia. Perinteisen Crocsin malli on ollut pakko muuttaa, jotta siihen on pystytty lisäämään tuo korko. Uutena näitä Crocs korkkareita myytiin 900 eurolla! Kurkkasin tänään Vestiaire Collectiven nettisivuille ja käytettyinä tällaiset olisi mahdollista hankkia secondhand -markkinalta noin 450 eurulla jos vaikka kiinnostuu hankkimaan. 

Sesongin SS22 Balenciagan x Crocs mallistossa on myös kumisaappaita, joita on myös myynnissä Vestiaire Collectiven sivuilla. Design kumppareista pyydetään 1000 euron molemmin puolin olevia summia jos ne haluaa kotiuttaa itselleen. Jos Crocsit näyttävät sämpylöitä niin näistä itselleni tulee mieleen "isot limppukengät" - koko saa ne näyttämään myös melko kömpelöitä. Toisaalta ne varmasti ovat melko kevyet kuten muutkin Crocksit ovat. 


SS22 malliston hurjimmat ilmestykset olivat nämä "goottikengät" ja niiden mustanpuhuvat platformit, joissa on metallikoristeita mukana. Pariisin Fashion Weekin punaisella matolla näyttelijä Elliot Pagen jalassa nähdyt Hardcrocs kohahduttivat. Minulle näistä tule mielleyhtymä Suomen Euroviisuvoittajan Lordin laulajan käyttämiin kengät korokepohjakenkiin.  


Crocs on osannut äärimmäisen hyvin hyödyntää kuuluisuuksia mainonnassa. Mm. Justin Bieber, Nicki Minaj, Post Malone ja Ariana Grande ovat olleet Crocsin mainoskasvoina. Syksyllä 2020 Justin Bieber suunnitteli omat Crocsit! Musiikon muotibrändi Drew House oli mukana tässä yhteistyössä ja tämä rajallinen "limited-edition" erä myytiin 90 minuutissa loppuun. 
Minuun jalkani sujahtivat ensimmäistä kertaa Crocseihin lokakuussa 2019. Olin kutsuvieraana Vehkalan Fashion Centerin bloggaaja/somevaikuttaja illassa ja siellä yksi tutustumiskohteemme oli juuri. Crocs. Kuukautta aiemmin Ariana Grande oli postannut Instagramiin kuvia itsestään valkoiset Crocsit jalassa. Peukutuksia yo. kuvalle oli tullut 6,1 miljoonaa - tosin onhan Arianalla myös seuraajia vaatimattomasti 339 miljoonaa!!! Crocs lahjoitti minulle valkoiset Crocsit, joihin sai vielä valita itselleen Crocs Jibbitz -kenkäkoruja oman mielen mukaan. 

Minä pidin valkoisia Crocseja lähinnä kotona ensimmäisen vuoden. Olinhan vuosia vannonut ystävilleni ettei minun jaloissani tulla koskaan näkemään "muovisämpylöitä" eli puutarhakenkiä. Vasta kesällä 2021 lähdin niin kiireellä aamutuimaan Lohjan asuntomessuille, että vasta messualueelle saavuttuani huomasin, että olen lähtenyt "kotikengissä". Minulla on yleensä autossa aina kassillinen kenkiä, josta voi napata sopivat mutta olin autoa siivotessani jättänyt nostamatta tuon kassin takaisin takaluukkuun. Pakkohan se oli lähteä Crocsit jalassa kiertämään messuja. Muistan vieläkin kun treffasin jossain vaiheessa päivää Mansikkatilan mailla -blogin Tainan ja Kiljusten blogin Minnan ja ihan hämilläni aloin selittämään, että "Lähdin sitten kiireellä vahingossa Crocsit jalassa." En enää ihan tarkkaa muista mitä tytöt vastasivat mutta "puhuttiin varmaan kävelymukavuudesta ja helppoudesta ottaa Crocsit pois taloihin mennessä"

Mimmi rakasti Crocseja ja 31.toukokuuta 2021 oltuaan uudessa kodissaan yhden päivän hän totesi, että Crocsit ovat turvallinen paikka myös nukkumiseen. 

Tämän kesän asuntomessuille Naantaliin lähdin ihan suosiolla Crocsit jalassa koska edellisen vuoden kokemus oli niin mieluinen. Crocsit toimivat messuilla äärimmäisen hyvin ja mietin mielessäni, että jos Balenciagan catwalkilla on voitu astella Crocseissa niin minä voin tehdään niin myös Naantalissa. Kuinka ollankaan törmäsin messuhulinassa taas Tainaan ja Minnaan todeten "Tänä vuonna Crocsit ovat tietoinen valinta." ja nauroimme kaikki makeasti. 

Mimmi ihastui Crocseihin heti ensimmäistä päivästä kun se muutti meille asumaan. Mimmin rakkaus on myös siirtynyt kutiavien hampaiden kautta saamiini Crocseihin, jotka ovat todella nähneet jo parhaat päivänsä ja niillä voi korkeintaan hyvin aikaisin tai hyvin myöhään illalla käydä koiralenkillä. Crocsit eivät ole jalalle paras mahdollinen pitkänmatkan kävelykenkä joten minäkään en niitä silloin jalkaani ole sujauttanut. Myönnän, että ostin viime kesänä uudet Crocsit Mimmin tuhoamien tilalle. Kuvan Crocsit ovat yhdistelmä kahdesta Crocs-mallista eli Baya- ja Crocband. Ensimmäistä kertaa koen, että nämä Crocsit eivät näytä enää "muovisämpylöitä" vaan niissä on "jotain yhtäläisyyttä Birkenstockin terveyssandaaleihin". Tämä Bayaband -malli on itse asiassa aika COOL!

Mitä on sinun suhteesi Crocs-kenkiin? Inhokki vai suosikki? Muistatko minkä väriset olivat ensimmäiset Crocsit, joihin jalkasi sujahti? Mitä ajatuksia luksusmuotitalojen yhteistyö mallistot  herättävät Crocseista?

8 kommenttia:

 1. Mulla on aitoja crocseja ollut ainoastaan yhdet; mustat sandaalimalliset. Mutta noita feikkejä mulla on sekä kotona että mökillä joka ulko-oven vieressä. Ne on niin helppo sujauttaa jalkaan kun menee jotain pihalle tekemään. Pidemmän matkan kävelyyn ne eivät mielestäni ole mukavat. Näistä kuvissasi esiintyvistä ottaisin kyllä nuo turkiksella vuoratut. Niin, no missä niitä sitten käyttäisin? En ainakaan talven liukkaille uskaltautuisi niiden kanssa, mutta mökillä hiukan viileämpänä kesäpäivänä ne voisivat olla mukavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään uskaltaisi lumeen ja jäähän Crocsit jalassa koska karvavuori pitää sisältä varmaan lämpöisenä mutta tuskin muovinen kenkä pitää jäällä. Kyllä minä talvijalkineissa luota edelleen Icebugeihin. Crocsit ovat juurikin helppo sujauttaa jalkaa vaikka kun lähtee koiran kanssa lenkille mutta eivät kyllä tue jalkaa pitkällä matkalla riittävästi.

   Mukavaa uutta viikkoa Kristiina ♥

   Poista
 2. Crocsit ei kuulu mun suosikkeihin, kuten kaikki umpinaiset kengät. Ehkä jos ostan veneen, niin voisin harkita Crocsiakin 😀. Toki nykyään niistä on tehty mitä hienompia versioita. Olen tottunut kulkemaan varvastossuissa, jos säät vaan sallii. Niistä parhaimpia olen ostanut Barbadoksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Crocsit ovat kyllä sellaiset kengät, joista jokaisella on vahva mielipide, jota ei niin vain muuteta. Toki on ihan hyvä, että jokaiselle löytyy juuri se oma juttu kenkämuodissa. Aika kauas ollaan alkuperäisestä "venekengästä" tultu koska Crocs on nykyään niin paljon muutakin. Flip flopit ovat ihan kivat mutta eivät nekään sovellu pitkäaikaiseen kävelyyn tai vaikka koiralenkeille. Onneksi on varaa valita muita vaihtoehtoja.

   Poista
 3. Ensimmäiset crocsini olivat mustat. Minulla on ollut myös Crocs ballerinat :) Minä tykkää Crocseista, mutta nuo korkokenkä versiot eivät kyllä ole suosikkejani :)
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OIh, Crocs ballerinat kuulostavat jänniltä ja niin naismaisilta. Crocs-korkkari ei vetoa minuunkaan jo ulkonäkönsä perusteella. "Ruuvikorolla" varustetttu muovisämpylä tuntuu ihan vitsiltä vaikka sitä se ei ole ollutkaan. Kivaa uutta viikkoa Outi ♥

   Poista
 4. Minulla on yhdet crocsit kotona, feikkicrocsit mökillä ja jonkun pojan vanhat crocsit avantokenkinä. Nuo perinteiset mallit eivät ole mitkään silmänilot, mutta niin helppokäyttöiset. Käytän niitä pihakenkinä ja olen kesäisin käynyt ne jalassa myös ruokakaupassa. Minulla on ollut mokkanahkaiset siistimmän näköiset ja kapeammat crocsit työkenkinä. Ne näyttivät balleriinoilta hieman järeämmällä pohjalla. Olivat minusta ihan toimistosiistit ja tosi hyvät jalassa. Meidän pojilla on ollut lukemattomat erilaiset crocsit. Viime kesänä pojat valitsivat crocsien sijasta uima-allas kengiksi adidaksen lipokkaat.

  Minua ei puhuttele nuo luksusmuotitalojen crocsit lainkaan. Jos ostaisin kalliit kengät, haluaisin niiden olevan laadukasta nahkaa ja työnjälkeä enkä jotain puristemuovia :D

  VastaaPoista
 5. Hyvin kiteytetty Rva Kepponen "Nuo perinteiset mallit eivät ole mitkään silmänilot, mutta niin helppokäyttöiset." Adidaksen lipokkaat ovat aika coolit ja mieti itsekin niiden hankkimista pari vuotta sitten. Taitavat olla taas IN kuten joskus yli 10v sitten edellisen kerran.

  Crocsit olivat jossain vaiheessa todella yleiset työkengät mm. sairaaloissa mutta sitten ne taidettiin kieltää. Crocsit kun eivät olleet virallisesti ESD-sertifioidut kengät eli ESD-jalkineet purkavat pohjarakenteen kautta hallitusti ja turvallisesti kehoon kerääntyneen staattisen sähkön. Kurkkasin juuri nyt Crocs nettisivuille ja nyt siellä ainakin on ESD Crocseja tarjolla eli käyvät taas sairaaloihin. Mutta ESD-ominaisuus on vain niin merkityissä Crocs-malleissa.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että vähän on vaikeaa käsittää miksi luksusbrändit ovat lähteneet yhteistyöhön muovikenkien kanssa. Nuo "goottiCrocsit" kun maksoivat uutena n.2400€, joka on sellainen summa, että sillä voisi saada jotain kauniimpaakin ja käsityönä tehtyä. Kurkkasin juuri, että Vestiaire Collectiven sivuilla niistä pyydetään nyt naisten mallisina 2100€ käytettynä!

  VastaaPoista