lokakuuta 28, 2022

Syysistutukset vihdoin parvekkeelle ja kesähuoneen hyvästely

 

Joka syksyinen kesähuoneen hyvästely on nyt tehty ja parveke on vihdoin pukeutunut syysasuun odottamaan talven sekä ensilumen tuloa. Leikkasin viimeiset muurikellon kukat valkoiseen pieneen kermakkoon muistuttamaan menneestä kesästä. Ensin mietin koko muurikellon siirtämistä sisätiloihin mutta luovuin ajatuksesta. Ruukku, jossa se oli parvekkeelle ei olisi soveltunut oikein sisätiloihin ja ehkä muurikello ei olisi kovin pitkään enää sisällä kukkinutkaan. Aiemmin viikolla pelargoniat olivat siirtyneet jo talvehtimaan isäni luokse.

Kesähuoneen purkaminen on aina vähän haikea tapahtuma, jossa samalla tulee kerrattua niitä kesäisiä siellä on vietettyjä hetkiä. Lukuiset aamukahvittelut Hesarin kera lintujen laulua kuunnellessa palasivat mieleen. Paahtavassa auringossa kukkien loputon kasteleminen sekä kuivien kukkien nyppinen. Tai joutilaana hyvän kirjan lukeminen leppeässä kesäillassa nuuhkien samalla naapuritalon grilliherkkujen tuoksuja. Ensi kevättä ja kesää odotellen syysistutuksista ensin hetken nauttien tässä mennään! 



Parvekkeen syysistutuksia hankittiin tänä vuonna sekä Platagenista että Tokmannilta. Kävin Tokmannilla ihan muissa asioissa kun huomasin, että siellä oli tarjouksessa Calluna kanervia seitsemällä eurolla peräti neljä kappaletta, joten nappasin niitä mukaani. Muut Callunat (Garden Girls) ja marjakanervat ostin jo aiemmin Plantagenista. Minua harmitti kun en löytänyt enää koristekaaleja joten täytyy vielä jatkaa niiden metsästämistä. Toivon, että saisin hankittua niitä vielä jostain koska koristekaalit antavat kivasti väriä parvekkeelle. 


Toisaalta onhan meillä nyt parvekkeella koristekurpitsoita aika runsaasti. Minähän ostin niitä ensin Koiramäen Pajutallista ja sitten vielä Halikon Kurpitsapuistosta viime viikonloppuna. Varmasti niitä näkyy siis myös sisällä koristeena jossain vaiheessa. Pikkukurpitsat olivat niin suloisia, että vaikeahan niitä oli vastustaa. Myös kesältä jääneet muratit jatkavat eloaan parvekkeella. Olen leutoina talvina onnistunut säilyttämään yhden hengissä yli talven seuraavaan kesään. 


Olen vuosien varrella oppinut kantapään kautta, että yksivuotinen Erica kanerva ei kestä pakkasia joten nykyään meille ostetaan kestävämpiä lajikkeita. Minulla syysistutukset ovat kuitenkin pääsiäiseen saakka joten toivon niiden myös olevan hyvännäköisiä pidempään. Useana vuonna jos lunta tulee paljon osa kanervista on jäänyt lumivaipan alle. Kanervaa pitää muistaa myös kastella aina pakkasten tuloon saakka jotta se kestää. Pakkasesta kanervat eivät pidä joten lumi suojaa niitä osittain pakkaselta. Toivotaan ettei muutenkaan ensi talvesta tulisi kovin kylmä jo energiakriisin takia. 



Marjakanervan kanssa täytyy olla tarkka ettei Mimmi pääse siihen käsiksi sillä kasvihan on myrkyllinen. Toisaalta eipä koiruudella juuri ole halua edes mennä parvekkeelle kun siellä ei paista enää aurinko. Marjakanervat on sijoitettu myös pöydälle johon edes Mimmi ei pysty hyppäämään tutkimaan punaisia marjoja tai kasvia muutenkaan. Muuten jackrusselin ulottuvuus on kyllä melkoinen kuten myös kekseliäisyys! 






Nostin parvekkeelle myös IB Laursenin talolyhdyt kun otin näitä valokuvia blogiin. Olen todella ihastunut näihin pienoistaloihin, joita kuolasin jo viime vuonna "jolloin nopeat söivät hitaat". Kun minä heräsin ostamaan IB Laursenin talolyhtyjä olivat haluamani värit jo myyty. Nyt kotiutin jo elokuussa tuon vihertävän talon kun kävin Paimiossa ihanassa Hannan Huushollissa. Hannakin oli myynyt juuri kauppaan tulleen erän melkein loppuun ja uusia odoteltiin silloin puotiin saapuviksi. 


Pajumäen Koiratallista ostin ensimmäisellä käynnilläni sinisen talo mutta punainen talo osui silmiini vasta toisella vierailullani. Taloja oli vain kaksi enää hyllyssä joten nappasin sen myös ostoskoriini mukaan. Netin keskustelupalstoilla on käy juuri nyt vilkasta keskustelua "Mistä löytyisi vielä punaisia IB Laursenin talolyhtyjä?". Punainen oli tarkoitettu ilmeisesti jouluun ja taitavat olla jo loppu jo monista liikkeistä/verkkokaupoista. Onneksi ehdin saada omani. Talolyhdyistä voi tehdä vaikka oman pienen kylän tai sitten laittaa niitä yhden sinne tänne. Hurmaavia joka tapauksessa!



Vaikka tänään on harmaa ja vähän sateinenkin päivä olen iloinen, että sain parvekkeen kuntoon eilen töiden jälkeen. Nyt on mieli helpottunut ja syksy alkanut virallisesti myös meillä. Olen miettinyt parvekkeen valojen vaihtamista LED-valosarjaan, jotta ne olisivat energiaystävällisempiä mutta toistaiseksi en ole sitä vielä tehnyt. Seuraan tarjontaa ja mietin mikä olisi paras vaihtoehto juuri meille. Kaupoissa on jos minkälaisia valosarjoja esillä mutta vielä toistaiseksi yksikään ei ole tuntunut minusta "juuri meille tehdyltä". Jatkan metsästystä.

Mitä kasveja sitä laitoit syysistuksiin? Löytyykö IB Laursenin talolyhtyjä kodistasi? 

Mukavaa viikonloppua kaikille harmaudesta huolimatta. Huomiselle ainakin Espooseen on luvattu aurinkoa!







8 kommenttia:

  1. Mielettömän hienoja ovat syysistutuksetkin. Jotain uutta parvekkeen tunnelmaan. Minusta tosin nuo puolipäät ovat hieman pelottavia (a bit creepy I’d say). Halloweenin ne kyllä sopivat, mutta muuten en olisi uskaltanut jäädä niiden kanssa pimeään yksin 😂
    Talolyhdyt ovat taas aivan upeita! Näitä voisin itsekin hankkia koko kylän verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nadine! Tämän syksyn ajankohta taisi olla myöhäisin kun olen laittanut syysistutukset. Minä taas rakasta "suukkosuu ruukkujani". Ostin ne vuosi sitten keväällä Hannan Huushollista Paimiosta ja minusta ne ovat todella ihania. Eivätkä yhtään pelottavia :D Niin ne maut ja mieltymykset vaihtelevat. Talolyhtyjä saattaa muuttaa meille ehkä pari lisää...

      Poista
  2. Kauniillta näyttää parvekkeesi syyslook. Nuo talolyhdyt ovat ihania, juuri tänään äitini kanssa niitä ihasteltiin.
    Leppoisaa viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Vielä jatkan koristekaalien metsästystä mutta taitaa olla menneet jo tältä syksyltä. Talolyhdyt ovat kyllä söpöjä. Kivaa viikkoa sinulle ♥

      Poista
  3. Ihania syysistutuksia sinulla! Minulle tulee vain yhteen ruukkuun kanervat. Lasiterassimme ei ole harmillisesti syyskäytössä lainkaan muuten kuin varastona. Sinne kasataan kaikki pihakalusteet, pari fillaria ja vielä pingispöytä. Harmi homma, mutta kun ei mahdu muualle, niin ei mahda mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Tuo on kyllä ongelma jos teiltä puuttuu varastotila kesäkalusteille, pingispöydälle jne. Ikävää, että lasiterassi joutuu hoitamaan varastovirkaa talvella. Eipä meilläkään kellarikomerot kovin suuria ole ja silti omani on ihan pullollaan tavaroita. Täytyy pyytää Fidaa taas hakemaan ylimääräisiä lahjoitettavaksi.

      Poista
  4. Meillä syysasterit ja muut kasvit paria yrttipurkkia lukuunottamatta on jo korjattu pois. Avoparvekkeella kasvit eivät syksyllä kestä samalla lailla kuin lasitetulla. Kesän pylväiden välille ripustettu valosarjakin varmaan vaihtuu talven pikku led-valoihin pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään ole lasitettua parveketta mutta toisin kuin teillä parvekkeessamme on sekä katto että seinät, jotka toki suojaavat enemmän kuin avoparvekkeella. Meidän parveke on myös etelään eli jos paistaa sinne paistaa aina takuuvarmasti. Toki tuo auringonvalo muistuttaa minua siitä, että olohuoneen ikkuna pitäisi pestä vielä ennen pakkasia. Täytyy ryhdistäytyä!

      Poista