lokakuuta 17, 2022

Linnanmäen Valokarnevaalit tuovat taas valoa ja iloa lokakuun pimeyteen

 

Linnanmäen Valokarnevaalit ovat tuoneet valoa ja iloa minun syksyyni jo yli kymmenen vuoden ajan. Lokakuuhun kaivataan ehdottomasti pientä piristystä lisääntyneen pimeyden ja lyhentyneen päivän takia. Linnanmäki viettää perinteisiä Valokarnevaaleja puolentoista viikon ajan eli 13. - 23.lokakuuta. Upea Valokarnevaali valaisee koko Linnanmäen huvipuistoa tuoden sen hämärtyviin syysiltoihin valoa, säihkettä ja taianomaisuutta. 

Linnamäellä on tärkeä paikka minun sydämessäni omien lapsuudenmuistojeni kautta. Huvipuisto korkealla mäellä ja melko pienellä alueella tekee Linnanmäestä hyvin sympaattisen paikan. Siellä on edelleen tuttuja ja turvallisia laitteita kuten Vuoristorata, Karuselli ja Ketjukaruselli, jotka muistan jo pikkutytöstä. Kummitusjuna sai väistyä uuden Kyöpelivuoren hotellin tieltä 2013 mutta onneksi säilytetty vanha julkisivu tuo vielä mieleen jännityksen kun laitteen istuinvaunu sukelsi pimeään, jossa kummitukset vaanivat.  

Moni on tulevan energiakriisi uhan alla miettinyt onko edes soveliasta järjestää valotapahtumia ja "tuhlata energiaan turhuuksiin". Syyskuun 29.päivänä oli Helsingin Sanomissa hyvä ja silmiä avaava artikkeli liittyen valotapahtumiin tulevana syksynä ja talvena. Lainaan tähän mitä valosuunnittelija ja -taiteilija Matti Jykylä kiteytti em. lehtijutussa. 

"Kaikki eivät välttämättä tiedä, minkä verran valaistus vielä sähköä, jatkaa Jykylä. Viime vuosina kehittyneen led-tekniikan ansiosta valojen sähkönkulutus on kohtuullisen pientä. Mäkelänrinteen uimahalli kuluttaa viikossa enemmän sähköä kuin koko suomalainen valotaidekenttä koko vuodessa."


Myös Iltalehdessä pohdittiin samaa asiaa ja linkistä pääsee myös lukemaan tuon jutun. Linnanmäen valaistus on vain tapahtuman ajan päällä ja ihan varmasti me ihmiset myös näinä vaikeina aikoina kaipaamme juuri valoa ja iloa synkkyyteen ja maailmalta kantautuviin huolestuttaviin uutisiin.

Tänäkin vuonna Linnanmäen Valokarnevaalissa on mukana sambakoulu Império do Papagaois -ryhmän huikeat tanssijat sekä Bateria rumpusetti. Viime viikon esityksissä oli tanssimassa myös taitava kummityttöni, joka jo viime vuonna pani kummitädin pään pyörälle taidoillaan. Eilinen sunnuntai näytti päivänä sateiselta ja oli suuri pelko, että koko sambaesitys voitaisiin ehkä joutua perumaan huonon sään takia. Kuin ihmeestä sade taukosi juuri ennen esityksen alkua ja letkeä sambaryhmä lähti liikkeelle perinteisesti Peacockin edestaä. Tanssijat ja rumpusetti kulkivat kierroksen puistossa ja vetivät vielä huikean loppu samban lähtöpaikallaan. Samban rytmi vie ihan väkisin mukanaan ja varmaan taas hytkyin itse musiikin mukana kuten viime vuonnakin. Niin näytti kyllä tekevän moni muukin samban rytmeistä pitävä.

Totta kai Linnanmäellä on Valokarnevaaleissa myös yllätyksellisiä valohahmoja, jotka liikkuvat huvipuiston alueella. Peilirouva ja Peiliherra välkehtivissä puvuissa pyörähtelivät elegantisti Kahvikuppikarusellin edessä. Kyllä noissa puvuissa oli peiliä kerrakseen ja varmasti ne ovat hurjan painavat myös. Sulavaliikkeinen ja säkenöivä pariskunta, joka tapauksessa. 

Näin vilahdukselta myös vaaleanpunaisin vaatteisiin pukeutuneen kolmikon mutta emme valitettavasti törmänneet uudelleen. Katselin myöhemmin Linnanmäen ohjelmaa ja luulenpa, että nämä naiset kuuluivat Ruffle Army -ryhmään, joka tekee valtavan suuria saippuakuplia. Alueella liikkuu myös Belenos Group of Art -ryhmä uskomattoman kauniissa valopuvuissaan. Parkour Akatemia on puolestaan parkout ammattilaisten ryhmä, jotka tekee huikeita temppujaan ympäri puistoa. 

Neon-sirkus puolestaan löytyy ohjelmalava Estradi edustalla ja he hauskuttavat huikeilla sirkusesityksillä UV-valaistussa teltassa. Oheinen kuva on lainattu Linnanmäen Instagram tililtä. 

Valottaret -rautalankateos Kingiä vastapäätä oli myös todella taidokkaasti tehty sekä valaistu. Mitä kaikkea rautalangasta voikaan saada aikaan kun on riittävän taitava ja taiteellinen. Kaunis teos! Kun tästä jatkaa kulkuaan lasten Hepparadan ohi kannattaa kurkkia kauniisti vaihtuvia valoja rataa ympäröivässä puistoalueessa. Lehtiä oli puissa vielä sunnuntaita joten kauniisti lehdet värittyivät luoden erilaisia tunnelmia. Samalla voi nostaa katseensa ylöspäin ja kurkistaa miltä Panoraama-näköalatorni näkyy puiden yläpuolella. On vuosia kun olen käynyt viimeksi kurkkimassa tuolla maisema joten tilanne pitää korjata ensi kesänä. Sieltä nimittäin näkee todella kauas Helsingin kaupunkikuvaa. Karnevaaliloistoa löytyy lisää lasten Hiphop -laitteen viereiseltä rinteeltä, jossa värivalot tanssivat musiikin tahdissa. 


Oma suosikki valokohteeni on vuodesta toiseen Sädehtivä Vuoristorata, joka on yksi valokohteista. On jännä katsoa kun vaunu jarrumiehen ja matkustajien kera kipuaa kohden korkeaa korkeutta, josta onkin seuraavaksi huikea pudotus monia metrejä alaspäin. Kirkuminen kuuluu tämän laitteen ääniefekteihin ja sehän kertoo vain siitä, että vähän pelottaa vaikka oikeasti meno onkin todella hauskaa. Linnanmäen viimeisenä aukiolopäivänä 23.10. juuri ennen puiston sulkemista Linnamäen jarrumestarit ajavat yhdessä vielä kauden viimeisen Vuoristorata-ajelun torvet soiden! 


Myös Linnanmäen Vesitornissa on joka päivä klo 17 alkaen avoinna iik!week -tapahtumasta tuttu kauhukohde Motelli, joka on ikärajoitettu eli yli 15-vuotiaille avoinna. Minulta meni tänä vuonna kiireiden takia kauhutapahtuma ihan ohi joten ensi vuonna pitää olla tarkkana ja buukata se kalenteriin hyvissä ajoin. Yksi upea valokohde Valokarnevaaleilla on Valon Taigaa ja tästä linkistä löydät kaikki valokohteet. Taiga on otettiin käyttöön 2019 ja minä en siihen ole uskaltanut vielä mukaan hypätä. Taigan huippunopeus on vaatimattomat 106 km/h, joka ei vauhdista pitävälle ole juttu eikä mikään mutta se, että matkalla ollaan neljä kertaa pää alaspäin hillitsee minua. Olen vuosia sitten Espanjan reissulla ollut vastaavanlaisessa vekottimessa ja olin ihan pää sekaisin sen jälkeen. Olen sentään hypännyt tandem-laskuvarjohypyn neljän kilometrin korkeudesta mutta Taigan kierrän kaukaa! 

Terassiravintola Keidas tarjoilee joka ilta kaksi keikkaa musiikinystäville. Lintsi on täynnä myös lukuisia ruokapaikkoja, joista voi napata pientä suolaista itselleen valojen katselun lomassa ja istahtaa syömään ihan kunnollakin isompaan nälkään. Popcornit kuuluvat aina Linnanmäen naposteluun mutta nyt sunnuntain käynti yhteydessä osti niitä kotiin viemiseksi kun valokuvaaminen, kamera ja popparien syönti ei oikein olisi mennyt sujuvasti. 

Muistathan, että kaikilla huvittelijoilla pitää olla oma sisäänpääsylippu tai ranneke + paikkavaraus. Alle 3-vuotiaat pääse sisään maksutta. Lippuja ja rannekkeita voi ostaa Linnanmäen verkkokaupasta ja muista tehdä paikkavaraus! 

Linnanmäki on avoinna seuraavasti.

su-to 16.-20.lokakuuta kello 13-22

pe-la 21,-22,lokakuuta kello 13-24

su 23.lokakuuta kello 13-22

Hauskoja Linnanmäen Valokarnevaaleja! 


12 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia valokarnevaaleilta! Me olemme tuolla joskus käyneet poikien kanssa syysloman ohjelmanumerona, mutta tänä vuonna ei ollut halukkaita lähtijöitä. Saadaan ilmeisesti jatkossa käydä tuollakin miehen kanssa kahdestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen! Minä olen käynyt Valokarnevaaleilla todella jo yli kymmenen vuoden ajan ja ensiksi juuri veljeni tytön/kummityttöni kanssa. Muistan yhden syksyn kun istuimme Rinkelissä vesisateessa sadevarusteissa mutta ei haitannut yhtään. Nyt samba mukana lisä tähän valotapahtumaan ja kummityttö siellä sambaamassa mukana. Linnanmäellä on myös ihan erikoinen paikka minun sydämessäni eli siellä pitää käydä joka vuosi. Hyvää syyslomaa teille!

   Poista
 2. Hieno tapahtuma, eikä tosiaankaan kuluta niin paljoa sähköä, etteikö sitä voitaisi järjestää hyvillä mielin. Paljon parempi valokarnevaali kuin kaupungin vuotuinen lux-juhla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta kommentistasi. Tuo on kyllä ihan totta, että led-valot eivät lisää kulutusta ja me tarvitsemme myös synkkien uutisten ja maailmantapahtumien keskellä jotain ilahduttavaa ja valoisaa syksyyn. Linnanmäeltä sitä löytyy!

   Poista
 3. Valoa syksyn pimeimpiin hetkiin tarvitaan, ehdottomasti! Valoa ja iloa, mitä karnevaali tarjoa, on tosi mukavaa katsoa.

  Itse olen ollut tekemisissä LEDien kanssa 17 vuotta, ja siinä ajassa tekniikka todellakin on kehittynyt niin huimaa vauhtia, ettei valaistuksen menevää sähkön määrä tarvitse surra. Vanhat sähkölämmitteiset talot, joita oli 70-90-luvuilla rakennettu paljon, ovat tässä se murheenkryyni. Siihen tarvitaan kokonaan uusi sähkötuottotekniikkaa, ettei niitä tarvitse purkaa lähivuosina kasoittain.

  Valoisaa syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nadine! Karnevaalit ja valot antavat lisänenergiaan omaan jaksamiseen pimeydessä ja alkavan kaamoksen edessä. Olet ihan oikeassa LEDien suhteen ettei niistä tarvitse surra. Meillä on monia muita energiasyöppöjä ja sähkölämmitys on yksi niistä. Saa nähdä miten ensi talvesta selvitään mutta toivotaan parasta ja säästetään sieltä mistä voidaan.

   Valoisaa syksyä myös sinulle!

   Poista
 4. Näyttää aivan ihanalta ja tuonne on kyllä pakko joku kerta päästä! Olen nyt käynyt parina vuotena Särkänniemen vastaavassa tapahtumassa ja on kyllä niin tunnelmallista ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti sinun täytyy tulla kokemaan myös LInnanmäen Valokarnevaalit. Särkänniemen tapahtumasta olen nähnyt itse vain ystävien kuvia mutta Särkäniemessä olen käynyt vain kesäaikaan. Ehkä pitää joskus mennä sinne katselemaan syystapahtumaa. Kiitos vinkkauksesta!

   Poista
 5. Tänä vuonna ei oltu valokarnevaaleilla eikä iikweekeillä. Siihen on ollut ihan syykin, mikä selviää aikanaan kaikille. Mutta tosi kivaa menoa siellä oli taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna sitten tulette Linnanmäen Valokarnevaaleihin ja iiK!weekin. Teillä oli muuten "oikein hyvä syy" jättää tapahtuma tänä vuonna väliin - nyt kun selvisi minullekin.

   Poista
 6. Tein nuo Valottaret, kiitokset kauniista sanoistasi! Terkuin Sini Virkajärvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Todella kauniit Valottaret olet tehnyt ja toivottavasti olet jatkossakin mukavan Linnanmäen Valokarnevaali-tapahtumassa. Mukavaa alkanutta helmikuuta sinulle ♥

   Poista