lokakuuta 03, 2022

LTW22 - Vanha makkaratehdas on Suomen kaunein koti finalisti

 

Palataanpa vielä Loviisan Wanhat Talot 2022 -tapahtumaan elokuun lopussa ja tehdään vierailu Vanhaan makkaratehtaaseen. Jos olet seurannut Maikkarilla pyörivää Suomen kaunein koti -ohjelmaa tiedätkin jo, että tämä Loviisassa sijaitseva erikoinen Vanha makkaratehdas pääsi omasta jaksostaan voittajana finaaliin kisaamaan koko kisan voitosta. Minä kävin nyt ensimmäistä kertaa tässä muusikko Mirella Pendolinin ja kuvataiteilija Pia Sirénin aivan ihanassa kodissa, jossa metvurstisavustamo on muuttunut spamaiseksi kylpyhuoneeksi ja viherkasvit kasvavat vanhoissa suolenpesualtaissa. Tässä kodissa on paljon tilaa, valoa ja avaruutta sekä myös yksityiskohtia, joilla on erikoinen alkuperä. Ruhokoukuista on saatu eteiseen oivalliset naulakkokoukut. Kekseliäitä ja mahtavia ideoita täynnä oleva loft koti! 


Vanhan Kastenin makkaratehtaan neonvalokyltti on saanut jäädä oven pieleen. 

Olin nähnyt Vanhasta makkaratehtaasta kuvia jo edellisen kesän talotapahtuman aikoihin mm. blogeissa sekä lehdissä eli minulla oli jonkinlainen käsitys mitä tämä erikoinen talo pitää sisällään. Mietin, tullessani talon pihapiiriin, että talohan näytti ulkoapäin hyvinkin tavanomaiselta mutta kun astuin ovesta sisälle kääntyivätkin ajatukseni 180 astetta ihan toiseen suuntaan. Katsottavaa oli ihan hurjan paljon ja myös LWT-kävijöitä juuri tässä kohteessa melkoisesti. Enkä yhtään ihmettele, että talo kiinnostaa koska on niin uniikki. Itse päärakennus on jo 1930-luvulta ja taloa on jatkettu kahteen otteeseen 50- ja 70-luvuilla. Neliöitä talosta löytyy peräti 500! 

Ensimmäisenä sisään astuessani silmiini osuivat eteisestä toiseen kerrokseen johtava portaikko, johon Pia Sirén on maalannut kauniita kukkia. WAU! Myös punainen väri portaissa kutsui jo nousemaan ylöspäin mutta maltoin mieleni. Seuraavaksi katseeni tavoitti ne ruhokoukut ja minua hymyilytti. Vieressä olevaa rouvaa ne kuulemma vähän puistattivat "vaikka näyttivät kyllä todella käytännöllisiltä". Jos ei tietäisi esineen alkuperäistä käyttötarkoitusta eivät nuo koukut olisi herättäneet mitään mielleyhtymiä.


Bongasin kylpyhuoneen hyllyltä upean simpukkarasian. Tällaista olen itsekin metsästänyt omaan kotiini jo vuosia sitä vielä löytämättä. Ehkä onni vielä potkaisee ja löydän omani. 

Ovi spamaiseen kylpyhuoneeseen oli avoinna joten kurkkasin sinne seuraavaksi. Tuossa kylpyammeessa minä olisin mielelläni loikoillut kynttilänvalossa siemaillen jotain hyvää juomaa tai lukien kirjaa. Valtavasti viherkasveja ja ihana ruudullinen lattia kruunasivat tilan. Kuulin myöhemmin Pia Siréniltä, että tässä huonetilassa oli siis savustettu sitä Kastenin kuuluisaa metwurstia joten seinät olivat olleet talon ostovaiheessa ihan pikimustat. Makkaran valmistus tiloissa loppui jo 2000-luvun alussa ja seuraavat 15 vuotta talo olikin toiminut vain varastotilana. Onneksi "outoa kotia etsivät" Mirella ja Pia löysivät tämän helmen ja herättivät sen ihan uuteen käyttötarkoitukseen eli kodikseen. 


Iso keittiö/ruokailu/oleskelutila on minusta mykistävän upea. Tilan katto on purettu kokonaan joten huonekorkeus on ihan valtava. Entiset betoniset tukirakenteet ovat vain jäljellä toisesta kerroksesta joten auringonvalo pääsee esteettä tilaan myös yläkerroksen ikkunoista. Pisteenä iin päällä on turkoosinvärinen välimerellinen sävy, jolla ylemmän tason seinät on maalattu. Pia Sirén on kyllä tehnyt valtavan urakan piikatessaan betonia ja kuskatessaan sitä pois tilasta. Aika kova suoritus! Tästä voit kurkistaa Vanhan makkaratehtaan/Nakkikartanon Instagramiin, josta löytyy paljon kuvia remontin ajalta ja mm. tuo betoninpiikkaus.  


Keittiötilan tekevät kotoisaksi esiin kaivettu tiiliseinä ja aidot maton lattialla. Ison pöydän ääreen mahtuu syömään isompikin seurue. Talossa asuu myös vajaan vuoden ikäinen mäyräkoira, jonka ruoka- ja juomakupit bongasin heti keittiön nurkasta. Yritin ottaa tästä vesselistä myös kuvaa LWT-tapahtuman aikana talon terassilla mutta täytyy sanoa, että sen verran liukasliikkeinen kaveri, että yksikään kuvani ei onnistunut. Jos ollaan Vanhassa makkaratehtaassa niin totta kai koiran nimi viittaa taloon eli tämä suloisuus on Pølse, joka tarkoittaa sekä norjaksi että tanskaksi makkaraa. Kyllähän Vanhassa makkaratehtaassa mitään olla juuri tuon niminen koira 😊


Keittiösaarekkeena toimii hauskasti vanha höyläpenkki. Mirella ja Pia on hyödyntäneet uusiokäytössä paljon entiseltä makkaratehtaalta jäänyttä tavaraa omassa kodissaan. Kotiin on myös metsästetty käytetty tavaraa Torin kautta. Vanha lääkärinkaappi toimii nyt astiakaappina. Muistan lapsuudestani juuri samanlaisen kaapin iäkkään lastenlääkärinvastaanotolta, jossa kävimme joskus jos tarvittiin lääkäriapua. Tässä kodissa pitää muistaa ahkerasti kastella viherkasveja. Alakerrasta löytyy vanhempien makuuhuone sekä olohuonetila, jonka yhteydessä on esiintymislava eli Stage. Täällä voidaan järjestää yksityiskeikkoja peräti 50 henkilölle. Tilassa Mirella voi myös opettaa musiikkioppilaitaan. Makkara-taulu sai minut hymyilemään koska se oli hauska ja myös siksi, että tässä vaiheessa talokierrosta alkoi myös nälkä kurnia vatsassa. Taloa kutsutaan leikkisästi myös Nakkikartanoksi, jolle Facebookissa on perustettu ihan oma sivukin tapahtumien seuraamista varten. Vihdoin oli aika kivuta niitä ihania punaisia portaita yläkertaan. Tasanteelta löytyi keltainen ikkunasyvennys, jossa oli kaunis pieni seinäkaappi ja totta kai viherkasveja. Sitten aukeni näkymä turkoosiin toisen kerrokseen värimaailmaan ja upeat näkymät sinne alakertaan lintuperspektiivistä. Harmaanakin päivä tuo turkoosi väri antaa tuonne valoa ja iloisuutta.


Yläkerrasta löytyivät myös Pian poikien huoneet. Mirellan teini-ikäiset tyttäret asuvat puolestaan omissa huoneissaan 1920-luvun piharakennuksessa. Tässä talossa remontoitavaa riittää ja Pia kertoi siinä jutellessamme, että kellari olisi seuraava kohde remonttikohde Nakkikartanossa. Nyt sieltä löytyy vielä Kastenin entisen makkaratehtaan essuja. puukkoja ja niitä jo mainittuja lihakoukkuja lisää. Kellari on ehtinyt jo toimia jonkun hevibändin musiikkivideon kuvauspaikkana. 

Tässä talossa on todella mielenkiintoista vierailla tulevissa LWT-tapahtumissa katsomassa miten koti on muuttunut edellisestä kerrasta. Kiitos Mirella ja Pia kotinne avaamisesta ja onnea Suomen kaunein koti -finaaliin ♥8 kommenttia:

 1. Siis aivan ihana koti, kaunis tunnelma ja väritys kodissa.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Moni ei olisi edes uskaltanut ryhtyä tällaiseen urakkaan, johon Mirella ja Pia tarttuivat rohkeasti. He näkivät tilassa potentiaalin ja ryhtyivät toteuttamaan unelmaansa ennakkoluulottomasti. Kertakaikkisen upea kohde. Jäädään odottamaan miten tuossa Suomen kaunein koti -finaalissa käy

   Rentouttavaa viikonloppua Outi ♥

   Poista
 2. Mielettömän taidokas sisustus tässä talossa! Vaikka elementtejä on paljon, ne jotenkin napsahti kaikki paikalleen niin, ettei mikään ole liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asukkaat ovat minustakin osanneet tuoda loft asuntoon riittävän rennon mutta silti monitasoisen sisustuksen ja siellä kierrätystavaroilla. Valtava urakka on palkinnut heidät finaalipaikalla Suomen kaunein koti -kisassa ja katsotaan miten käy mikä on huippu juttu. Itse olin tuossa kattoratkaisusta ihan haltioissani ja nimenomaan sen valon sekä turkoosin värin takia.

   Poista
 3. Hieno postaus mielenkiintoisesta kodista. Tätä kotia on esitelty jossain lehdessäkin, kun muistan lukeneeni siitä jutun jo aikaisemmin. Hienot tilat on perhe saanut muokattua makkaratehtaasta itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Koti on ollut ainakin Hesarissa juuri silloin LWT22 viikonlopun aikana. Lisäksi myös Meillä kotona -lehdessä, Uusimaa -lehdessä ja Loviisan Sanomissa. Varmasti muissakin ja somessa on hehkutettu myös paikkaa. Erikoinen, uskalias ja juuri asujiensa näköinen. Valtava urakka, joka tehtiin minusta todella lyhyessä ajassa valmiiksi. Tilaa on riittävästi myös tuolle stagelle sekä musiikinopetustoiminnalle ja työtilaksi muutenkin ja mikä parasta saman katon alla.

   Poista
 4. Tuo portaikossa oleva maalaus on upea ♡ Kuvissa on hienoja yksityiskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi Tarja! Portaikko on upea sekä myös lukemattomat yksityiskohdat.

   Poista