huhtikuuta 03, 2021

Pyhän Marian kirkko Gdanskissa on ehkä maailman suurin tiilikirkko

 






Pääsiäisajan ja lankalauantain kunniaksi päätin kirjoittaa tänään blogiin Pyhän Marian kirkosta. Elokuussa 2018 olin muutaman päivän työmatkalla Puolan Gdanskissa. Minulla on vuosia ollut tapana pistäytyä jossain kirkossa matkoillani. Helteisellä ilmalla vanhoissa kirkkorakennuksia on lähes aina ihanan viileä ilma kesälläkin. Kun pujahtaa vilkkaalta turistikadulta hetkeksi syrjään hälinältä ja kiireeltä saa myös olla hiljaisuudessa omien ajatustensa kanssa ihan rauhassa. Mieli ja sielu lepää samalla. Kirkkoarkkitehtuuri on äärimmäisen mielenkiintoista ja katsottavaa riittää paljon. Olin kurkistanut kartasta, että hotellimme läheisyydestä löytyisi Vanhankaupungin ytimestä Pyhän Marian kirkko eli Bazylika Mariacka, Marian Basilika.







Mariacka-katu, jonka varrella Pyhän Marian kirkko sijaitsee on yksi Gdanskin upeimmista kaduista. Kadun molemmin puolin näkyy toinen toistaan hienompia rakennuksia, joita on ihan pakko kurkistella niska kenossa. Kun lähtee kulkemaan jokirannasta Mariacka katua havaitsee kirkon tornit jo kaukaa. Pyhän Marian kirkko on yksi Gdanskin monista punatiilikirkoista ja ulkoapäin ehkä melko tavanomaiseltakin vaikuttava rakennus. Mutta kun yrittää ottaa siitä valokuvaa ymmärtää, että kirkko on todella suuri. On sanottu, että Pyhän Marian kirkko olisi Euroopan suurin tiilikirkko. Minun oli pakko lainata siitä yksi kelvollinen ulkokuva netistä koska itse en sitä kunnolla saanut kuvattua.

Kuva Wikipedia

Pyhän Marian kirkko torneineen kohoaa 80 metrin korkeuteen. Kirkon torniin on mahdollista kiivetä 400 askelmaa ylös katselemaan Gdanskin värikästä kaupunkia ylhäältä mutta itse jätin tuon liikuntatuokion väliin tällä kertaa. Vaikka kirkkosalissa oli viileä tuolla tornissa kavutessa olisi ihan varmasti ollut saunamaiset olosuhteet. Kirkon mittaussuhteista kertoo jotain myös se, että rakennus on 105,5 metriä pitkä ja sen sisällä olevat holvit kohoavat 30 metrin korkeuteen. Kirkosta löytyy 31 kappelia, 37 todella suurta ikkunaa ja yli 300 hautakiveä. 






Maksettuani kirkkoon pienen pääsymaksun minulle myös ystävällisesti kerrottiin, että kirkossa oli juuri menossa korjaustyöt sekä pahoiteltiin vallitsevaa tilannetta. Käyntini aikana mitään korjauksia ei suoritettu mutta kaikki kirkossa ei ehkä ollut oikeilla paikoillaan ja jotain tiloja oli rajattu rakennussuojien taakse. Kun näin isoon ja arvokkaan tuntuiseen rakennukseen astuu sisään sitä yrittää vaistomaisesti kulkea kopistelematta kenkiään. Ei tee mieli edes aivastaa tai yskäistä. Kaiku tämän kokoisessa kirkossa on nimittäin melkoinen. Kirkon lukuisat opastetaulut kehottivat myös hiljaisuuteen joten täällä olisi voinut melkein kuulla nuppineulan putoavan. 






Pyhän Marian kirkkoa rakennettiin lähes 160 vuotta. Kirkon rakennustyöt aloitettiin 1343 ja ne kestivät aina vuoteen 1502. Rakentaminen on ollut aikoinaan paljon monimutkaisempaa ja vaikeampaakin kun käytössä ei ollut kuin samanlaisia koneita ja apuvälineitä kuin nykyisin. Keskiajalla käytettiin ihmis- ja eläinvoimaa raskaiden kuormien siirtämiseen, nostamiseen ja kuljettamiseen paikasta toiseen. Ei siis ihme, että kirkkoja voitiin tehdä vuosisatoja. 







Alun perin Pyhän Marian kirkko ei ollut tyypillinen puolalainen kirkko koska se oli protestanttisen yksikertainen sisustukseltaan. Gdansk oli keskiajalla hyvinkin vapaamielinen kaupunki, joka toivotti kaikkien uskontokuntien edustajat tervetulleiksi. Kirkosta tulikin aluksi luterilainen kirkko jolloin sen sisustus on meille niin tuttua ja yksinkertaista. Marian kirkon sisustukseen on myöhemmin vuosien saatossa kuitenkin tullut lisää katolilaisia elementtejä. Arkkitehtonisesti kirkon sisusta on goottilainen.






Kirkosta löytyy paljon mielenkiitoisia yksityiskohtia. Pääalttari on augsburgilaisen mestarin Michael Scharzin valmistama. Kivestä veistetty Pieta patsas (n.1410) on herkän koskettava. Pyhän Marian kirkosta löytyy myös kopio Hans Memlingin triptyykistä Viimeinen tuomio. Astronomiset kellot ovat aina kiinnostavia ja niin myös Marian Basilikan astronominen kello. Tässä kirkkosalissa olisi ollut myös äärimmäisen mielenkiintoista kuulla kun tilasta löytyvät barokkiurut olisivat soineet.








Pyhän Marian kirkolla on ollut myös tärkeä rooli 1980-luvun tapahtumissa Puolassa. Gdanskin Leninin telakalla elokuussa 1980 tuhannet työläiset menivät lakkoon protestoiden mm. elintarvikkeiden hintojen rajua nousua. Pian tehdastyöläiset ympäri Puolaan liittyivät tähän Solidaarisuus-liikkeeseen. Lakot aiheuttivat Gdanskissa lukuisia yhteenottoja ja Pyhän Marian kirkko toimi kaupunkilaisten suojapaikkana mellakkapoliisia vastaan. 




Minä aloitan kohta leipomaan ja tekemään esivalmisteluja huomista pääsiäispäivän ateriaa varten. Tänä pääsiäisenä jäivät perinteiset Matteus passio ja Via Crucis väliin mutta ehkä ensi vuonna pääsen palaamaan perinteisiini. Jos vielä joskus voimme/saamme matkustaa turvallisesti niin ehdottomasti haluaisin päästä käymään myös uudelleen Gdanskissa. Jos muut Puolan reissuni kiinnostavat niin tästä voit kurkata muihin postauksiin.

Varsovan monet kasvot  

Kuninkaallisella reitillä Varsovassa

Herkkuja Folk Gospadassa ja yömyssyt Marriottin katolla

Polin - Puolan juutalaisten museo Varsovassa










4 kommenttia:

  1. Onpa todella suuri ja aivan upea kirkko!
    Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyhän Marian kirkko tai basilika on kyllä aika valtava. Luin jostain, että sinne mahtuisi seisomaan 25 000 ihmistä. Kiitos Outi ♥ samoin sinulle!

      Poista
  2. Itsekin reissuissa lepäilen usein hetken kirkossa. Tässäkin kirkossa on tullut käytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, että kirkoissa on aina monia ihmisiä, jotka selkeästi tulevat sinne vetämään happea ja lepuuttamaan jalkoja hetkeksi kiireen keskellä. Ei minusta yhtään hassumpi paikka ja saa olla hetken myös hiljaisuudessa rauhoittumassa ♥

      Poista