elokuuta 31, 2020

Maatilapuoti-Gårdsboden Eestinkylässä tarjoaa monenlaista lähiruokaa


Lauantaisen Rehndahlin kotieläinpihan vierailun jälkeen suuntasimme Kirkkonummen Maatilapuotiin Eestinkylässä. Itse asiassa olimme jo ajaneet sen ohi mennessämme katsomaan eläimiä. Moni ystäväni on hehkuttanut tätä elämyksellistä lähiseudun antimia tarjoavaa punamultaista puotia monen monta vuotta. Tänä poikkeuksellisena kesänä minäkin vihdoin suuntasin kurkistelemaan mitä kaikkia herkkuja siellä onkaan tarjolla. Jos emme olisi juoneet jo kahveja Rehndahlissa olisimme ehdottomasti myös nauttineet kupit kaffetta Maatilapuodin kahviossa. Nyt oli pakko kieltäytyä herkuttelusta vaikka kotiin leivonnaisia ostettiinkin.


Maatilapuoti on palvellut asiakkaitaan jo 25 vuoden ajan tällä paikalla! Jo oli siis espoolaisen bloggaajankin aika vierailla täällä tutkimassa tarjontaa ja tiluksia tarkemmin. Tilan emännän suku on asustellut näillä alueilla ainakin vuodesta 1665. Historia alkaa jo siis satojen vuosien takaa. Kärrasin, Fräsarsin ja Nikusin tilojen mielenkiintoisesta historiasta ja itse tiloista voit lukea tarkemmin tästä. Nämä maa-alueet jouduttiin myös surulla jättämään Porkkalan vuokra-ajan - parenteesin - vuoksi 1944-1956. On palattu myös takaisin ja aloitettu jälleenrakennus tiloilla.


Vuodesta 1991 maatilat on omistanut aviopari Ingemo ja Henrik. Lisäksi he vuokraavat naapuritila Nikuksen peltoja. Parikymmentä vuotta sitten pariskunta asui Kärräksen tilalla lastensa Lindan ja Fredrikin kanssa. Vuonna 2010 perhe muutti Fräsarsin päärakennukseen.

Maatilapuoti on rakennettu Kärrasin vanhan maakellarin päälle 1993. Kolme vuotta myöhemmin tehtiin tilaleipomo viereisen asuintalon kylkeen. Syksyllä 2002 Maatilapuotia laajennettiin suuremmaksi.

Maatilan pelloilla kasvataan pääasiassa viljaa. Osa viljasta jauhetaan jauhoiksi Vekkoski-Anttilan myllyssä. Jauhoja myydään Maatilapuodissa ja niillä myös leivotaan tilaleipomossa. Tilakaupan tarpeisiin viljellään myös perunoita ja apposia. Nyt tiedä mistä ostaa apposia - lapsuuteni herkkuja, joita isoäitini ja Aili-täti aina valmistivat kesällä. Ai, että ne olivat hyviä voisulan kanssa!


Maatilapuodissa on myynnissä vaikka mitä herkkuja! Leipiä, leivonnaisia, mehuja, hunajaa, jauhoja, ryynejä, makkaroita, juustoja, vihanneksia, erilaisia käsitöitä jne. Suurin osa puodin valikoimasta on pientuotantoa ja mielellään myös lähialueelta. Olimme sen verran myöhään iltapäivällä liikkeellä, että leipää en tällä kertaa ostanut. Sen sijaan nappasin 2,50 eurolla neljä isoa vähän korvapuustia muistuttavaa pullaa. Tuoreita ja maistuivat kotona kahvin kanssa erinomaisen maukkailta. Harmittaa etten ottanut niitä kahta pussillista.


Kun astuimme maalaispuotiin sisällä tulvahti nenääni ihana omenoiden tuoksu! Punaposkisia vitamiineja pullollaan olevia omenoita laatikollinen sattui ensimmäisenä silmääni. Aina syksyisin minulle tulee ihan hirveä himo syödä omenoita. Tätä mielihalua en valitettavasti voi toteuttaa sillä koivun siitepölyallergian ristiallergian takia en voi nauttia omenoita enkä myöskään "muita kivellisiä hedelmiä". Muistan kuinka vielä lukiovuosina popsin omenoita mutta ylioppilaskeväänä puhjennut allergia estää minua nyt tekemästä tätä. Joskus paistan vielä omenapiirakkaa vieraille mutta itse en siihenkään koske.

Olin napannut ulko-ovenpielestä yhden vaaleanpunaisen kukkakimpun kainaalooni ja verrannalta Marjon matkaan lähti myös kimppu kuivakukkia. Minulla ei olekaan vuosiin ollut kuivakukkia mutta nyt sain sinisiä kuivakukkia olohuoneeseen. Ihanan isoja vadelmia sisältävä rasia oli myös ihan pakko ostaa. Vadelmat luonnonjugurtin kanssa ja vähän mysliä on kiva aamuherkku.


Jäin vähän harmittelemaan etten ottanut Vavesaaren tilan raparperimehua yhtä pulloa. Tila sijaitsee  Hartolassa, Päijät-Hämeessa ja se tuottaa luomu- ja lähiruokaa. Linnan Marengin suussasulavat marengit ovat minulle tuttuja entuudestaan mutta en tiennytkään, että he valmistavat myös hillojakin. Täytyypä kokeilla niitä joskus.


Sadonkorjuuaika on käsillä joten paljon vihanneksia ja kasviksia oli tarjolla Maatilapuodissa. Valikoimassa oli kyllä vaikka mitä ostettavaa mutta olin harmikseni ehtinyt täyttää jo oman varastoni edellisen päivän kauppareissulla. Porkkanoita tulee muuten nakerreltua kesällä ihan pupujussina vaikka välipalaksi. Niitä on pakko ottaa toinen ja kolmas ja neljäs...


Åby Foods Oy:n näkkileipää ostin viime joulun alla Fiskarsin joulumarkkinoilta ja ovat muuten ihan älyttömän hyviä. Kuminanäkkileivän päälle sipaisu tuorejuustoa ja pakko myöntää, että aika herkkua ovat.


Maissiakin oli myynnissä. Mietin olisiko se tullut Pickalan maissipellolta? Maatilakaupan Ingemo vahvisti minulle, että maissi on todellakin kotoisin Pickalan maissipelloilta. Huomasin ajaessani Hankoon, että Pickala Gård ilmoitteli jo makean maissin myynnistä muutamia viikkoja sitten. Keitetty maissitähkä ja voisula ovat myös minun herkkujani. Myönnettäköön, että syöminen on suttuista puuhaa mutta itse makunautinto ihan taivaallinen. Rakastan myös pop corneja :D


Timo perunoita olisi vielä tarjolla! Ai, että kun saisi vielä uusia perunoita, joita voi myös syödä ihan pohjattomasti kun ne ensimmäistä kertaa tulevat myyntiin. Ihan sellaisenaan voinokareen kera tai erilaisten kalaherkkujen kanssa. Minulla alkoi tässä vaiheessa olla niin nälkä, että jätin makkarat ja muut leikkeleet kuvaamatta. Autossa myös odotteli Minnie kuumissaan joten oli aika kerätä ostoksensa ja lähteä lenkittämään russeliriiviötä Maatilapuodin maille.


Mikäs näissä maisemissa oli kävellä ja katsella upeaa suomalaista maalaismaisemaa. Perinneaita kruunasi näkymän ja totta kai taivaalta helottava auringonpaiste. Mittarissakin oli parikymmentä astetta lämmintä. En ole muuten koskaan nähnyt näin kauniin väristä traktoria työkoneineen. Todellinen väripilkku pellon keskellä. Meidän oli ihan pakko kävellä katsomaan sitä lähemmin. Mietin olisiko tällä pellolla kasvatettu apposia...?


Ihan varmasti tulen tekemään toisenkin ruoanhankinta retken Maatilapuotiin. Ja mikä parasta 27.marraskuuta täällä aukeaa joulupuoti! Joulutonttuja, enkeleitä, villapuseroita, villasukkia, joulukuusia ja jouluruokaa kuten tiinusuolattuja kinkkuja, kalkkunaa, laatikoita sekä muita jouluun kuuluvia herkkuja. Kuulostaa todella siltä, että viimeistään joulukuussa Marjon matka suuntautuu taas Maatilapuotiin ellei jo ennen sitä. Kiitos ystävällisestä palvelusta!

Maatilapuoti, Eestinkyläntie 316, 02480 Kirkkonummi
ajo-ohjeet: Hangontieltä (tie 51) Upinniementietä n. 1 km, josta vasemmalle
Eestinkyläntietä n. 3,2 km


14 kommenttia:

  1. Maatilapuodit ovat ihania, ja tuo vierailemasi kohde näyttää erityisen tunnelmalliselle. Kyllä kelpaisi ostaa vihannekset ja kukat suoraan tuolta torilta. Oikein sadonkorjuun juhlaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi ja onneksi nyt vihdoin ehdin vierailla täällä. Tarjontaa todella paljon ja kukkia olisin voinut ottaa vielä kolmannenkin kimpun mukaani. Maatilapuotien tunnelmasta tulee mieleen lapsuuden kesät ja kyläkauppa maalta missä fiilis oli vähän samanlainen.

      Poista
  2. Tuo paikka on ihan unelma. Meillä on itse kasvatettu täällä vihanneksia ja marjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aikku :) Sinä olet ahkeroinnut, kylvänyt, kastellut ja hoitanut. Nyt voi sitten korjailla satoa. Minulta jäi se tomaatti nyt kasvattamatta mutta sitten ensi kesänä :D Onneksi on edes yrttejä omalla parvekkeella vielä mistä voi napsia kun laittaa ruokaa. Kivaa tiistaita!

      Poista
  3. Wau mitä herkkuja ja niin kaunista, kun kaikki on suomalaista, en ole tiennyt tuota paikkaa, pakko ensi kesänä käydä, sisko ja veli asuu k-nummella, mutta ei ole tullut puheeksi,vaikka monesti olen käynyt heillä, hyvä kun laitoit tuon osoitteen siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olenkin Pirjo! Kuten tuolla Annelle jo kirjoitin minua vähän harmittaa etten aiemmin ole käynyt Maatilapuodissa. No, onneksi nyt löysin ja aloitin suunnittella jo jouluretkeä tänne.
      Kivaa tiistaita :)

      Poista
  4. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että Suomessakin kasvatettaisiin maissia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä kasvatetaan :) Muistelen, että maissia olisi kasvatettu meillä Suomessa varmaan kymmnkunta vuotta. Osa on rehumaissia kyllä. Itse rakastan maissia!

      Poista
  5. Todella monipuolista tarjontaa, juuri tuommoista oli minun lapsuudessani kun elelin tilalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. WAU, sinä olet saanut elää tilalla!!! Tästä olisi kiva kuulla vaikk blogisi puolella joskus lisää. Maalaispuodit ovat heikkouteni ja niiden tunnelma on jotain mihin ei kaupungissa oikein päästä.

      Poista
  6. Tämä onkin ensimmäinen kerta kun kuulen tästä maatilapuodista. Ihanan näköinen paikka ja vielä melko lähellä kotia! Pitää vihjata paikasta äidillenikin.
    Ihanaa syyskuun alkua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin juuri, että tehän voisitte joskus lauantaina ajaa äitisi ja isäpuolesi kanssa tänne kun menette ostoksille. Ei todellakaan pitkä matka meiltä Espoosta.
      Ihanaa syyskuun alkua ja tsmeppiä uuteen työhön Outi <3

      Poista
  7. Aivan ihana paikka! Maatilapuodit ovat kyllä vierailemisen arvoisia paikkoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi :) Lähiruokaa, luomua ja vastuullisesti tuotettua.

      Poista