elokuuta 09, 2020

Kesähuoneen kuulumisia mustarastaiden jälkeen


Olen saanut vakiolukijoiltani Sarilta ja Sinikalta huolestuneita viestejä "Eikö tänä kesänä ollenkaan esitellä kesähuoneen kasveja?" Postailinkin jo 1.elokuuta Instagramin puolelle pienen videopätkän parvekkeen kesäistutuksista ja lupasin palata asiaan. Pahoittelut tytöt, että kesälomalainen on unohtanut laittaa kesähuoneen kuulumisia myös tänne blogin puolelle. Nyt korjataan tilanne useamman valokuvan kera koska videolla näkyi vain osa meidän parvekeviidakosta. 🌱🌸🌺💮 🌿🌞🍅👍🌼

Mustarastas koiras tulee usein iltaisin istumaan meidän parvekkeen kaiteelle, josta se lennähtää viereisen parvekkeen katolle. Haluan uskoa, että se on meidän parvekepesän koiras! 

Koska parvekkeemme oli varattuna mustarastaiden pesintään - jota emme tietenkään halunneet häiritä - saimme kesähuoneemme itsellemme vasta 15.kesäkuuta kun viimeinenkin poikanen oli lähtenyt pesästä. Ryntäsin Platageniin ostoksille ja olin varma ettei siellä välttämättä ole enää mitään kesäkukkasia jäljellä. Minulle nimittäin kävi tänä vuonna huonosti pelargonioiden talvehtimisen kanssa ja loppupeleissä vain yksi niistä on enää hengissä. Toisaalta osa niistä olikin varmasti jo viisi vuotta vanhoja. Ehkä pelargoniat olisi pitänyt päästä siirtämään ulos jo aiemmin.


Punaiset "mummopelargoniat" olivat loppuneet joten päädyin ostamaan vaihteeksi vaaleanpunaisia. Lajike oli uudenlainen Calliope-pelargonia. Kukan mukana olevassa etiketissä luvattiin pelargonioiden olevan "kestävämpiä, nopeakasvuisempia ja vielä runsaskukkaisempia kuin muut pelargonialajikkeet". Calliope-pelargonia on kotipelargonian ja riippapelargonian risteymä, jonka Plantagen on kehittänyt yhdessä Syngenta Flowersin kanssa. Minua puhutti tuo nopeakasvuisuus ja runsakukkaisuus koska olisin parvekkeeni kanssa vähän myöhässä. Joten Marjon matkaan lähti Calliope "Pink Splash" ruukkuja useampia. Tuo kukan keskellä oleva kirkkaampi punainen on hauska!


Muratit jätän aina syksyllä parvekkeelle koska ne ovat hauskat myös talvella callunoiden kanssa. Yleensä keväällä ne ovat kuivuneet ja hankin uudet. Meidän parvekkeella ei siis ole lasitusta. Ensimmäistä kertaa talvi oli ollut niin leuto, että yksi ruukkumuratti selvisi. Sen seuraksi sitten muutamia muita muratteja koska rakastan niiden kiemurtelevia oksia kesähuoneessa. Tuovat kivasti myös vihreyttä.Toisena vuotena peräkkäin ostin ahkeraliisoja koska ne kasvoivat ja oikein rehottivat viime kesänä. Samoin on käynyt myös tänä vuonna ja ahkeraliisat kestävät myös hyvin meidän "kerrostalokyttääjän" tassut kun pitää tarkkailla onko ruohikolla rusakkoja tai lähistöllä muita alueelle kuulumattomia nelijalkaisia tyyppejä. Meidän pihalla kyllä sekä rusakoita että citykaneja riittää ihan joka ilta. Tänä kesänä emme ole kertaakaan nähneet siilejä, jotka aiemmin ovat vierailleet pienkerrostalomme pihamaalla. Totta kai myös ostin myös lobelioita koska niiden sininen väri on kiva lisä kesähuoneeseen.


Amppeli valikoima oli kesäkuun puolivälissä aika suppea joten nappasin mukaani valkoisilla kukilla varustetun muurikello amppelin. Meidän parveke on etelään ja sinne paistaa aurinkoisina päivinä todella monta tuntia. Kukkia pitää muistaa ahkerasti kastella, että ne säilyvät hengissä koska tänä kesänä tuota auringonpaistetta on kyllä saatu. Toisaalta osa parvekekukistamme joutuun myös sateen armoille mutta hyvin ne pari rankkasadettakin ovat kestäneet. Kävin pari viikkoa sitten uudelleen Plantagenissa hakemassa puutarhakäsineitä ja huomasin samalla tarjouksen "amppelikukkia 5 eurolla". Ostin vielä toisenkin amppelikukan samalla - kuvassa vasemmalla -  mutta nimen olen tyystin unohtanut.


Ostin myös pitkästä aikaan hortensian parvekkeelle - kuva löytyy tuolta vähän ylempää. Olen joko aiemmin saanut huonoja yksilöitä tai hoitanut hortensioita väärin mutta ne ovat poikkeuksetta kuivuneet ja kuolleet. Tämän vuotinen yksilö on todella tuuhea ja se tekee koko ajan myös uusia kukkia. Sijoitin sen puolivarjoon tänä vuonna joten sekin on voinut edesauttaa sen hengissä pystymistä. Hortensia on minusta ihana kasvi ja joskus jos minulla on oma piha haluan sinne ehdottomasti juuri hortensioita.


Tomaattia ei kasvatettu tai yritetty kasvattaa tänä vuonna koska "parvekkeella oli vuokralaisia". Ensi vuonna lupaan ja vannon kasvattavani tomaatin, joka tuottaa myös jonkin verran satoa. Jäi nimittäin kaihertamaan se viime kesäinen "tomaatinkasvatus", joka jostain syystä ei päässyt kukintavaihetta pidemmällä. Hyötypuutarha on kuitenkin olemassa eli basilika, minttu ja timjami eli tarha-ajuruoho. Sieltä voi sitten napsia omasta puutarhasta ruoanlaittoon vihreää. Kuvassa näkyvää värinokkosta eli isokirjopeippiä en käytä ruuanlaitossa tietenkään mutta se on siirretty kesäksi parvekkeelle. Myös joulukaktus viettää kesää ulkosalla.


"Tuolla hyllyllä oli se linnunpesä, jonka takia en saanut tulla parvekkeelle" miettii Minnie. 

¨
Kesähuoneessa sytytettiin valopallosarja ensimmäistä kertaa nyt tänä viikonloppuna. Pimenevissä elokuun illoissa on kiva sytytellä myös kynttilälyhtyjä valaisemaan iltaan. Meidän lähellä oli nyt kesällä tulipalo vanhassa puisessa omakotitalossa. Palo oli saanut alkunsa talon kuistin kesäkeittiöstä. Olen ollut erityisen tarkkana tulenkäsittelyn kanssa tämän tapahtuman jälkeen eli lyhdyt eivät jää valvomatta palamaan parvekkeelle koskaan. Eivät ne tosin tätä ennenkään ole jääneet. Se tunne kun olet koiran kanssa iltalenkillä ja näet yhtäkkiä kuusi paloautoa ajavan ujeltaen ohitsesi ja seuraavaksi huomaat talon liekeissä on syöpynyt muistiin. Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä!


Mukavaa uutta viikkoa kaikille! Minulla loppuu tänään kolmen viikon kesäloma. Yhden lomaviikon jätin talteen myöhempään ajankohtaan. Erittäin mukava ja rentouttava loma takana. Jatkan edelleen työskentelyä kotitoimistolta käsin ja toivon sydämestäni ettei koronan toinen aalto kolkuttele jo kohta ovella... Kaikki on nyt kiinni siitä miten meistä jokainen käyttäytyy!

16 kommenttia:

 1. Kaunis kesäparveke sinulla!
  Tsemppiä töiden aloittamiseen. Minä ehdin jo elätellä toiveita, että voisin päästä edes osa-aikaisesti palaamaan työpaikalle, mutta saas nähdä miten tässä käykään. Pahasti pelkään, että etätyöt jatkuvat jälleen. Joudun siinä tapauksessa miettimään tämän työpisteeni ihan uusiksi. Hartiani eivät enää kestä tätä epäergonomiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) Pelkällä kastelulla, lannoituksella ja hyvällä paikalla pärjään.
   Samoin tsemppiä myös sinne ruudun toiselle puolelle. Emailien kahlaaminen on yllättävän työlästä ja aikaavievää mutta olen jo voiton puolelle. Tuo työergonomia pitäisi olla myös kotona kunnossa jos siellä tekee enemmän töitä koska muuten selkä ja hartiat huutaat hoosiannaa. Jotkut firmat myös vuokraavat nyt sähköpöytiä kotiin. Olisiko siitä apua?

   Poista
 2. Ihanalta näyttää! Mulla on myös pelargonioita ja niissä on ihan mahtavan paljon kukkia jokaisessa, mutta en tiedä mikä niitä muuten vaivaa kun alimmaisia lehtiä kellastuu ja saan niitä leikata pois. Pelargonilannoitetta olen antanut. Alkukesästä ajattelin että yritän talvettaa niitä, mutta nyt olen hiukan kiukustunut niihin kun lehdet kellastuvat, joten voi olla että kaikki päätyvät syksyllä kompostiin.
  Mukavaa työviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina <3 Minä voin kiittää parvekkeen hyvää sijaintia, joka luo kyllä ihanteelliset olosuhteet kasvulle. Paitsi sille viime kesän tomaattiraukalle. Itse en ole tuota kellastumista huomannut kuin yhdessä ahkeraliisassa ja olen miettinyt saako se liikaa valoa? Minä en ole edes tänä kesänä antanut pelargonialannoitetta :D Talvetan nämä kyllä koska ovat niin voimakkaanoloisia. Kiitos Kristiina <3 mukavaa viikkoa sinulle Ahvenanmaalla.

   Poista
 3. Runsaan kaunista.

  Ostin keväällä kaksi isoa terassihortensiaa 5€/kpl, olivat Tokmannilla poistohyllyssä kun olivat hieman kuivahtaneet. Tiesin savani ne kuntoon ihan vain kastelemalla ja niin kävikin, ne ovat rehottaneet läpi koko kesän runsaina ja tuottaneet paljon iloa halvalla.

  Meillähän on avoparveke, olen kesällä kovilla sateilla nostanut eniten sateeseen jäävät parvekelaatikot pöydälle sateen ajaksi. Kukat ja yrtit ovatkin tänä kesänä voineetkin todella hyvin. Jopa taimena ostamani paprika tuotti satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) meillä on aina vähän viidakkofiilikset parvekkeella.

   Ostin viime vuonna Plantagenin poistohyllystä ahkeraliisoja ja hyvin kasvoivat. Hyvän löydön teit sinäkin ja joskus oikein odotan tällaista mahdollisuutta pelastaa joku "kuivunut kasvi". Meillä on parvekkeessa kyllä katto mutta todella sateisella säällä sade piiskaa ihan olohuoneen ikkunaan saakka. Upeaa, että saat omalta parvekkeelta paprikaa :)

   Poista
 4. Ihanan kesäiset kuvat, omat ajatukset seilaa jo joululahjoissa 😃 Ikuisesti jouluihminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasu <3 Minä olen myös jouluihminen mutta itse aloitan fiilistellä vasta 1.12. alkaen.
   Jossain Facebook-ryhmässä oli jo laskettu päivätkin jouluaattoon ja hyvä ystäväni ostaa aina joululahjat kesällä!

   Poista
 5. Kiitos kun laitoit valokuvia parvekkeelta. Upealta näyttää nuo pelakuut. Meillä on satanut niin paljon, että omat pihakukat vähän kärsineet. Eipä ole tarvinnut kastelukannun kanssa juosta. En muista tuon amppelikukan nimeä. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Sinikka :) Vähän kesti postauksen ja valokuvien saaminen tänne blogiin mutta vihdoin ryhdistäydyin. Ikävää, että sade piiskannut teidän pihakukkia. Parvekkeella kyllä ihan pahimmat sateet jää saamatta. Ei haittaa vaikka et muista amppelikukan nimeä. Yritän selvittää hortonomi ystävältä. Aurinkoista viikkoa!

   Poista
 6. Mun kukat on menneet talviunille vissiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sun kukat vain eivät ole vielä heränneet :) Ikävää toki jos ovat jo lopettaneet kukkimisen. Jospa tarvitsevat lannoitusta...

   Poista
 7. Ihana ja suloinen pieni ”summer garden” 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Diina-Maria :) Parvekkeeni ei ole suuren suuri mutta siellä on kyllä aikamoinen viidakko!

   Poista
 8. Ihana kesähuone. Ajoittain haaveilen jos omankin terassin saisi lasitettua ja tehtyä siitä idyllisemmän ajanviettopaikan, mutta ei taitane onnistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira :) Pakko myöntää, että haaveilen tai sanotaanko, että unelmoin omasta pihasta ja terassista. Pihan ei tarvitsi olla suuri mutta haluaisin istutta enemmän maahan. Täytyy jatkaa lottoamista. Ehkä joku päivä onnistaa...

   Poista