elokuuta 24, 2020

Tuusulan Asuntomessut 2020 - omat suosikit


Tänään alkoi Tuusulan Asuntomessujen 2020 viimeinen viikko. Vielä siis monta päivää aika käydä inspiroitumassa ja etsimässä uusia ideoita vaikka kodin, pihan, terassin tai parvekkeen uudistamiseen. Ajattelin vielä esitellä omat suosikkitaloni messuilta tässä toisessa messupostauksessa. Ensimmäinen asuntomessupostaukseni keskittyi enemmän havainnoimaan messujen trendejä, värejä, pintamateriaaleja, akustiikkaa, valaistusta sekä tilankäyttöä.

Lähes kaikista messutaloista löysin jotain mielenkiintoista mutta kokonaisuuden kannalta seuraavat seitsemän kohdetta valikoituivat mukaan "omiin suosikkeihin". Talot esitellään täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä eli niitä ei ole laitettu paremmuusjärjestykseen postauksessa. Ota mukava asento ja lähde Marjon matkassa messuilemaan Tuusulaan. Toinen vaihtoehto on tilata tästä liput ennakkoon ja poiketa Tuusulassa kurkkimassa paikan pääällä aluetta ja taloja.

Omatalo Kulma, kohde 24

Eksoottinen sängynpääty toimii katseenvangitsijana makuuhuoneessa elefanttitapetin kanssa. Kattolamppu puolestaan on kuin pieni palmu.

Ensimmäinen messutalo, jossa vierailin messuilla oli Omatalo Kulma. Talon sisustussuunnittelu on Sasu Heikkinen / Sasu's Playhouse. Yritys on perustettu 2000 ja se tuo maahan oman malliston teakhuonekaluja. "Haluamme tarjota jotain mitä muilla ei ole." kuvaa minusta hyvin yrityksen valikoimaan. Porvoon liikkeessä on kiva piipahtaa aina katsomassa mitä uutta on tullut myyntiin. Yrityksen käyttämä tiikkipuu on kierrätettyä.

Käytävätilan sähkökaappi on peitetty nerokkaasti vanhalla ovella. Kylpyhuoneen allas on huikea!


Puutalo itsessään on skandinaavisen moderni mutta sen sisustuksessa näkyy myös boheemia indonesialaista sisustustyyliä. Paljon puuta, konjakinväristä nahkaa, taljoja, metallivalaisimia mutta samalla sisutuksessa ei ole mitään liikaa eli myös pelkistetty pohjoismaisuus näkyy. Tässä talossa kiinnitin huomiota siihen, että myös suomalaisiin koteihin on rantautumassa isot kivilaatat lattioihin.


Eläinteema jatkuu lastenhuoneessa, jossa karhumatto, norsuja päiväpeitteessä ja apinavalaisin.

Esillä oleva taide tukee perheen historiaa ja taustoja. Konton akustiikkalevylle on painettu Wayang Kulit -taulu muistuttamaan Indonesiasta. 

Designtalo Puro, kohde 13


Designtalo Puro poikkeaa selkeästi messualueen muista rakennuksista ja siitä tulee mieleen valkoinen funkkisarkkitehtuuri ja Bauhaus. Jos talo on ulkoapäin hyvin riisutun pelkistetty niin sisällä huonetiloissa sekä niiden sisustuksessa jatkuu sama linja.  Sisustussuunnittelu Mikko Toppala Designs. Väritys on olohuonetilan kahta oranssia seinää lukuunottamatta hyvin vaalea, joka tuo tiloihin entisestään ilmavuutta. Olohuoneessa on myös todella valoisaa sillä lähes seinänkokoiset ikkunat avautuvat kolmeen eri ilmansuuntaan.


Kylpyhuonetiloissa Woodion kehittämästä materiaalista eli täysin vedenkestävästä puuhakkeesta valmistettu massiivipuukoposiitti allas. Tämän altaan valmistus ei kuormita ympäristöä korkeilla polttolämpötiloilla kuten normaalit posliinialtaat. Mikä parasta Woodion tuotteet voi hävittää energiajätteenä, kun ne ovat tulleet elinkaarensa päähän.


Oranssit seinät ja pulkkajalkaiset rottinkituolit tuovat mieleen 70-80 -luvun sisustukset, jolloin näitä alunperin Marcel Breuerin suunnittelemia Cesna-tuoleja ilmestyi moniin koteihin. Alunperin Breuer on suunnitellut B32-tuolin jo vuonna 1928 ja se kuuluu ehdottomasti 1900-luvun kymmenen merkittävimmän tuolin joukkoon. Messuinfossa kerrottiin, että "ruokatuolit ovat rekvisiittaa".

Avokeittiö sijoittui portaiden ja ulkoseinän väliin. Keittiökaappien ovissa on jännää rimamaisuus, jota näkyi myös kylpyhuoneen kaakeleiden kuvioinnissa. 

Yläkerran huoneista yksi oli varattu vaikka joogaamiseen ja painojen nosteluun. Sisustuksen minimaalisuus ja tilantunne puhuttelivat. 

Yläkerran makuuhuoneeseen tulvi myös valoa ikkunan kautta. Sänky ja yöpöydät Matri. Valaisimet Skanno. Erittäin harmoninen kokonaisuus.

Jukkatalon Tuulia, kohde 14


Kahdessa kerroksessa oleva 153m2 koti viehätti minua myös valoisuudellaan. Ikkunat ulottuivat täälläkin melkein katosta lattiaan. Meillä on Suomessa myös talvella luonnonvaloa, jota kannattaa kyllä hyödyntää. Sisustussuunnittelun on tehnyt Sari Helin/Jukkatalolta. En ole suuri kulmasohvien ystävä mutta tässä olohuonetilassa vaalea sohva oli nappiratkaisu varustettuna lukuisilla murretun värisillä tyynyillä.


Olohuoneesta löytyy myös jännän mallinen musta takka/kamiina, joka oli kaunis kuin koru. Tulisija on siis mustaa putkea lattiasta kattoon ja siinä on lasinen pyöreä osio minkä sisällä puut palavat. Unohdin valitettavasti kuvata takan. Selailin nettiäkin löytämättä täsmälleen tätä samaa tulipesää mutta nämä Tulitalon sivuilta löytyneet (Me-sarja) ovat vähän samanlaisia.

Sängyn takana olevan seinämä kätki taakseen walking closetin eli vaatehuoneen. Jääkukka tapetti tuntui kuumana messupäivänä "visuaalisesti viilentävältä" mutta vain hetken.  

Messutalon valaisimet ovat Cobellosta ja ruokapöydän ylläoleva "hattuvalaisin" oli ihana! 

Finlamelli Linnamajuri, kohde 16


Finnlamelli Linnanmajurin sisustussuunnittelu on Linda Baki Designin. Tässä talossa iskin silmäni tähän sohvaryhmään, jossa oli paljon tyynyjä. Olen aina luullut, että minulla on kotona runsaasti tyynyjä sohvillani mutta sehän on selkeästi muotia :D Kun tulee vieraita pitää osa tyynyistäni siirtää selkänojille, että kaikki mahtuvat istumaan. Rakastan silti tyynyjä ja varsinaisia tyynyvuoria myös omassa sisustuksessani.


Olen aiemmin mieltänyt hirsirakentamisen olevan "mökkimäisyyttä" mutta nyt ihan viime aikoina itse ihastunut entistä enemmän myös hirsitaloihin ympärivuotisina koteina. Vaikka Linnamajuri on ulkoa hyvin tumma on sen sisätilat ihanan vaaleaa hirttä. Hirsi voi siis olla myös moderni eli minun ajatusmallini muuttui näillä Tuusulan messuilla lopullisesti.


Talon arkkitehtuuri on myös kiinnostava. Linnamajurista löytyi nimittäin sisätilan kaltaista ulkotilaa, joka saa itse asuintilat tuntumaan paljon suuremmilta. Tämä kahteen tasoon rakennettu 149m2 koti tuntui jotenkin paljon suuremmalta. Myös "kehämäinen tilasuunnittelu" lisäsi vielä tilantuntua. Arkkitehtisuunnittelu Kanttia2/Sauli Kosonen.


Ihanan sohvaryhmän edessä oli sohvapöytinä kuin kaksi suurta puusta leikattua kiekkoa varustettuna jaloilla. Massiivipuiset kannet olivat luonnon muovaamia ja ne tekivät sisustukseen kivan boho-vaikutelman. Kurkkasin Cobellon sivuilta, että jalkavaihtoehtoja pöytiin on monia erilaisia.


Makuuhuoneen väritys oli pirteän mustavalko-shakkiruutuinen ja piristeenä murrettua okran sävyä. Syksyiset värit tekevät selkeästi tuloa yhä enemmän sisustuksiin. Leijonankeltainen, poltettu oranssi, okra, hiekka ja kiven sävyt ovat nyt kuuminta hottia.


Talo Keuda, kohde 17


Talo Keuda on ehdottomasti Tuusulan Asuntomessujen positiivisin ja mielenkiintoisin yllättäjä! Sisustussuunnittelu on Katariina Leppilammen käsialaa ja hän on itse opiskellut sisustus- ja verhoilualan perustutkinnon KEUDAssa eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä. Katariina on tehnyt tästä messukohteesta lopputyönsä sisustussuunnittelijan jatko-opintoihinsa. KEUDAn Mäntsälän toimipiste sijaitsee entisessä kauniissa Saaren kartanossa, jossa piipahdin kesällä 2016 Uudenmaan kartanokierroksella joten sitä kautta koulutusyhtymä on tuttu minulle jo entuudestaan.


Katariinan ideoiden pohjalta on tätä messutaloa ollut tekemässä 60 eri opiskelijaa. Talo Keudassa löytyy puuseppien nikkaroimia huonekaluja, peilejä ja sängynpäätyjä. Miten upea sängynpääty saadaankaan aikaan "ihan tavallisten kakkosnelosten jämäpaloista". Talossa on paljon myös erilaisia kukka-asetelmia ja viherkasveja sillä oppilaitoksessa opetellaan myös mm. kukkiensidonnan ABC:tä.


Talon sisustus on minusta hyvin pitkälle siksi niin raikas ja persoonallinen, että Katariina on lopputyössään "antanut palaa eikä ole ollut vielä kaavoihin kangistunut".  Hauskaa innovointia on ollut mm. kattolistoihin ja ikkunan ympärille peitelistojen tilalle asennetut valonauhat. Ihan uudenlainen ratkaisu enkä mielestäni ole tällaista ennen nähnyt.

Artesaani opiskelijat ovat valmistaneet hauskan silmäpeilin. Katariina Leppilammen jännä "erikoisseinä" olohuonetilassa on tehty taulunkehyksillä, joiden päälle on tuputeltu maalia. 

Kattolistojen valonauhat ovat hauskoja.


Keittiötilassa on seinämateriaalina käytetty LayStone -kivipintaista sisustuslevyä. Messuilla näkyi paljon tummia keittiötä ja yksi niistä oli Talo Keudassa. Täällä keittiökaapistot eivät sentään olleet mustia kuten monissa muissa messutaloissa. Jännä "kruunumainen" liesituuletin oli puolestaan kiiltävän musta.


Olohuonetilan seinissä puolestaan oli nestemäistä ja akustista PolDecor kangastapettia. Tuote on 100% luonnollinen, ympäristöystävällinen, hajuton ja myrkytön myös asentaa. Siinne valoakustiikka lisäsi vielä korkean huonetilan akustiikkaa. Katseenvangitsija tilassa oli ehdottomasti musta metallivalaisin, johon oli ripustettu kokedama eli sammalpalloja. Olisi mukava joskus itsekin kokeilla tätä perinsteistä japanilaista istustustapaa, jossa kasvi istutetaan savesta ja turpeesta tehtyyn palloon.

Kodinhoitohuoneen lattia on todella kaunis kuten myös tuo puinen pyykinkuivausteline takaseinällä. Suihkutilassa kaakeleita on yhdistelty myös todella luovasti.

Sievitalo Kultakoivu, kohde 19


Sievitalon sisustustuksen oli tehnyt myös Linda Baki. Tässäkin messukohteessa ihailin luonnonvalon määrää ja huonetilojen korkeutta. Messutalojen ahtaat käytävät ja koppimaiset huoneet ovat onneksi jo historiaa. Nyt arvostetaan tilaa hengittää ja liikkua kodissa!


Talon sisustus oli yhdistelmä nahkaa, kelimmattoja, lämpimän värisiä seinäpintoja, rottinkia, tammea eli ripaus itämaisuutta skandinaavisella twistillä. 
Honka Huomen, kohde 41


Messutalon sisustussuunittelun oli tehnyt Suunnitteluhuone Nionio Oy/Maru Hautala. Ihania Anno-collectionin upottavia mattoja ja Nikarin April-sohvapöytä. Hakolan valkoinen sohva täydensi tyylikkään kokonaisuuden.Tässä kohteessa oli ehkä messualueen kaunein ja rehevin viherhuone. Viherseinät olivat hävinneet sisustuksista ja viherkasveja oli minusta taloissa hyvin maltillisesti verrattuna vaikka viime vuoden messuihin. Tässä viherhuoneessa oli juuri sellainen vähän boheemi ja rönsyävä vaikutelma joten ihastuin kovasti muuten niin kliinisten terassien jälkeen. Mielelläni tuossa korituolissa lukisin kirjaa kesäpäivänä kylmän juoman kera.


Tuusulan Asuntomessut tarjosi mielenkiintoisen näkymän mitä rakentamisessa ja sisustuksessa on menossa juuri tällä hetkellä. Täältä on helppo poimia ideoita myös omaan kotiin. Jään mielenkiinnolla odottamaan ensi kesää ja Lohjan Asuntomessuja 2021.

HEVI kivitalo Lumitiikeri (kohde 7) poikkesi valkoisuudellaan messualueen yleisilmeestä. 

18 kommenttia:

 1. Todella upeita sisustuksia ,mutta ei mun näköistä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja kommentistasi :) Makuja on moneksi ja onneksi oman kodin voi sisustaa juuri niillä kalusteilla, jotka miellyttävät omaa silmää ja makua. Omassa kodissani näkyy myös voimakkaasti kerroksellisuus eli kaikki ei ole uutta vaan kalusteita ja esineitä on "elämänmatkan" varrelta mukana.

   Poista
 2. Aivan ihania sisustuksia ja melkeinpä jokaisen olisin valmis siirtämään omaan kotiinikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit :) Minä napsisin yksityiskohtia omaan kotiini, jossa on jo tietty "oma tyyli" mitä voi sitten täydentää. Sisustaminen on aina kivaa puuhaa.

   Poista
 3. Olisi kyllä ihana päästä joskus itsekin asuntomessuille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Mira sitten pääset kun Asuntomessut ovat lähempänä kotipaikkaasi.
   Toivotaan, että joku vuosi...

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Anna :) Valokuvia tulikin näpsitty messuilta 1300!

   Poista
 5. En vaan ymmärrä noita altaita tason päällä kylpyhuoneissa? Eikö kukaan enää nykyisin pese mitään nyrkkipyykkinä kylpyhuoneessa? Etenkin hotelleissa noihin törmää melko usein ja pese nyt siinä sitten vaikka jotain pientä ja aseta pestävä tavara aina veden vaihdon ajaksi altaan viereen puutasolle tms. kastelemaan sen. Meillä on kotona yhtenäinen taso ja allas osa sitä ja niin sen pitää olla - tai sitten sen verran iso allas, että sen reunalla voi hetken aikaa pitää vaikka niitä käsinpestäviä cashmirsormikkaita veden vaihdon ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että kyllä sitä nyrkkipyykkiä vielä kodeissa pestään mutta toiminto on ehkä siirtynyt kodinhoitohuoneeseen, jossa altaat eivät ole tasoilla vaan enemmän niitä perinteisiä. Vettähän siinä roiskuu kun pesee. Olen itse joutunut myös hotellissa pesemään yhden huivin, johon tuli ruokatahra ja harmittelin tason kastumista. Yritin kuivata huolella ettei mene piloille :D

   Poista
 6. Aivan upeita kuvia messuilta. Kaikkia taloja emme mieheni kanssa ehtineet läpi käymään, mutta meidän suosikki oli puistonäkymillä, yläkerrassa terassi ja poreamme ja pääsi saunasta ja alakerrassa valtava terassi ja myös aidattua suojaisaa pihaa. Tässä talossa tuntui, että on omaa rauhaa, eivätkä naapurit näe ikkunoista sisälle. Monissa taloissa oli valtavan upeat isot ikkunat, mutta kai niiden eteen on vedettävä verhot, koska joka puolelta näkee naapurit ja kadulla kävelijät sisään. Eli meille liian paljon akvaariotunnelmaa vaikka monet talot itsessään oli totaalisesti wow.

  Ihanaa tiistaita Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :) En minäkään mediapäivänä ehtinyt kaikkia taloja käydä läpi ja harmittelin sitä vaikka olinkin messuilla koko päivän. Alueelle kun ei vielä ole päässyt kasvamaan puita niin aika paljastahan siellä on. Ehkä itsekin vetäisin tietyissä kodeissa verhot eteen ettei ihan suoraan kadulle näy jos kulkee kodissa vähemmissä vaatteissa. Puuston ja pensaiden kasvun jälkeen varmasti tilanne muuttuu - toki ei kaikissa taloissa. Muutamissa messutaloissa oli todella ideaalinen sijainti eli ei juurikaan ohikulkua tai ainoastaan yhdeltä sivustalta.

   Kivaa tiistaita myös sinulle <3

   Poista
 7. Ihania kuvia kaikki <3 Niin tunnelmallisia koteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa <3 Tunnelma oli kyllä taloissa kohdallaan.

   Poista
 8. Omatalo Kulman värimaailma tuntui hyvin omaltani. Jokaisessa kohteessa oli asioita, joita voisin hyvin kotiuttaa meillekin. Ihanat messukodit kyllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omatalo Kulmassa on monia jänniä yksityiskohtia ja Sasu's Playhousen valikoimat ovat aika huikeat. Kivaa päivää!

   Poista
 9. Hyviä yksittäisiä ideoita poimittavaksi, liian trendikästä kotia en haluaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en viihtyisi liian "kliinisessa ja trendikkäässä" kodissa. Kerroksellisuus on minun juttuni.

   Poista