huhtikuuta 25, 2020

Hanami yllätti sattumalta ohikulkevan


Kevääseen kuuluu aina hanami! Olen jo vuosia matkannut Roihuvuoren Kirsikkapuistoon meiltä Espoosta ihailemaan kirsikkapuiden kukintaa. Vaaleanpunainen unelmahetki on koettava joka kevät. Tänä keväänä on tilanne vähän erilainen Wuhanin mustan joutsenen takia. Kirsikkapuiston kotisivuillakin ilmoitettiin jo hyvissä ajoin koronapandemian puhjettua ettei kuluvan kevään aikana järjestetä perinteistä Hanami-juhlaa. Täysin ymmärrettävää koska yli 10 henkilön kokoontumiset eivät edelleenkään ole suositeltavia. Tunsin silti sydämessäni pientä haikeutta siitä ettei kirsikankukkia ja vaaleanpunaista unelmaa näkisikään tänä vuonna.


Olen haaveillut joskus pääseväni Japaniin kirsikankukkien mankain eli siis parhaimman kukinnan aikaan. Mahdollinen matkustaminen tulevaisuudessa kotimaan rajojen ulkopuolelle on vielä täysin avoin kortti koska rokotetta koronaan ei ole lupailtu lyhyellä aikavälillä. Toteutuuko tämä vaaleanpunainen unelmani joskus jää nähtäväksi. Mutta aina voin jatkaa unelmointia ja haaveilua...


Japanilainen hanami-perinne ulottuu yli 1300 vuoden taakse kirsikankukkien katselun osalta. Kirsikkapuut symboloivat buddhalaisessa perinteessä elämän katoavaisuutta ja japanilaiset ihailevat puiden urheutta. Täyskukinta eli mankai kestää yleensä vain muutamia päiviä. Japanissa kirsikkapuiden kukintatilannetta seurataan sääennusteiden kaltaisissa television kukintatiedotteissa. Kun kukinta on huipussaan keräännytään kirsikkapuiden alle piknille viettämään aikaa yhdessä.


Olin jo haudannut kuluvan kevään osalta unelmani nähdä kukkiva kirsikkapuu. Koronasta huolimatta kevät jatkoi kuitenkin tuloaan päivittäin ja luonto heräsi ympärillä. Olin ihaillut jo sinivuokkoja, leskenlehtiä ja valkovuokkojakin. Pienet kielotkin nousivat kuin hattivatit maan uumenista kohden auringonvaloa. Puissa lehdet näyttivät kasvavat melkein silmissä. Parvekkeella pörräsi kimalaisia ja kärpäsiä. Kevät oli kukkeimmillaan mutta kirsikankukkia en silti ollut nähnyt.


Mutta elämässä asioita voi tapahtua ihan yllättäin silloin kun niitä vähiten odottaa tapahtuvan. Bongasin autonikkunasta vaaleanpunaisena kukkivan kirsikkapuun. Ajoin ensin paikan  mutta pysähdyin, kääsin auton ympäri ja palasin takaisin. Astuin autosta ulos aurinkoon ja päätin pitää oman hanamihetkeni. Onneksi laukussani sattui olemaan vielä kamerakin mukana ikuistamassa tätä unelmaa. Minä ja tämä vaaleanpunaisten kukkien painostava notkuva kirsikkapuu vietimme vain pienen hetken yhdessä. Mutta se riitti minulle. Pääsin kokemaan hanamini myös tänä keväänä


Puu kiinnosti kauneudellaan selkeästi myös muita ohikulkijoita joten pitkään aikaan en viettänyt sen juurella. Pyrin edelleen minimoimaan fyysiset kontaktit joten palasin takaisin autolle ja ajoin onnellisena kotiin. Minua melkein hymyilytti, että koin sittenkin jotain sellaista mitä en uskonut edes näkeväni kuin vasta ensi keväänä. Tuntui, että vaaleanpunaiset silmälasit olivat silmilläni koko illan ajan tämän ihan hetken jälkeen.

Haluan lainata tähän loppuun jo kerran aiemmin blogissa olleen hanamiin liittyvän 800-luvulla eläneen japanilaisen runoilijan Kino Tomonorin kauniin runon.

Hisakata no
Hikari nodokeki
  Haru no hi ni
Shizu kokoro, naku
Hana no chiruramu.

The spring has come, and once again
  The sun shines in the sky;
So gently smile the heavens, that
  It almost makes me cry,
  When blossoms droop and die.
Kino Tomonori


Roihuvuoren Kirsikkapuiston omilta nettisivuilta voi seurata puiston kukinnan etenemistä. Huomasin myös, että syksylle puistoon mietitään ehkä uutta tapahtumaa Värikkäiden lehtien juhlaa eli momijigaria ruska-aikaan.18 kommenttia:

 1. Tämä on tärkeää huomata, koronasta huolimatta elämä jatkuu. Tuo kirsikkapuisto on aivan fantastinen paikka, meidän suosikkipaikkoja Helsingissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät ja kesäkin tulee koronasta huolimatta. Ja jonain päivänä ei olemme voittaneet koronan. Kirsikkapuisto on kiva paikka ja monta vuotta olen käynyt siellä viettämässä hanamia. Vaikka juhlaa ei ole niin puut puhkeavat silti kukkaan ja niitä voi toki käydä katsomassa kun mene liian lähelle muita.

   Poista
 2. Tuo on kyllä upea näkymä. Ihanaa että pääsit sen näkemään.
  Mukavaa viikonlopun jatkumista sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava yllätys! Ja ilahduin kun pääsin vähän yllättäin hanamista nauttimaan.
   Kivaa alkanutta viikkoa Kristiina <3

   Poista
 3. Onkohan tämä minunkin kuvaamani kirsikkapuu? Taustalla häämöttävä parveke näyttää kotikatuni alkupäässä olevan talon parvekkeelta. Tämä puu kukkii aina ihan ensimmäisenä, kotipihan kirsikkapuut eivät ole edes kunnolla nupullaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikkapuulajikkeita on paljon erilaisia ja jos olen ymmärtänyt oikein niin koristekirsikkapuut kukkivat ensimmäisenä. Ja juuri nämä vaaleanpunaiset lajikkeet. Tästä puusta tulee mieleen, että olisi Prunus sargentii kirsikkapuu, joita Roihuvuoren Kirsikkapuistossakin on enemmistö.

   Poista
 4. Onpa ihanat kuvat! Mullakin on ollut haaveiden listalla päästä näkemään ja kokemaan Japaniin tätä hetkeä, mutta en tiedä toteutuuko se koskaan. Meilläkin on ihan kotinurkilla rivistö kirsikkapuita - ehkä kävelen ihastelemaan niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanin matka on ollut haavenani jo pitkään mutta toteutuuko minullakaan jää nähtäväksi. Tässä maailmantilanteessa ei matkailla varmaan kovin pitkään aikaan ainakaan kaukomaille jos muuallekaan. Jos omenapuut hurmaavat valkoisuudellaan niin kirsikkapuiden vaaleanpunaisuus on kaunista katsottavaa myös. Käy ihmeessä kurkkimassa jo lähellä on puita ovatko jo kukassa :)

   Poista
 5. Oi joko ne kukkivat! Ihanaa! Pitää mennä katsomaan muutama lähitienoon puu josko olisivat jo innostuneet, ovat vähän varjossa jokainen joten ei ole niin itsestään selvää että kukkivat mikään. Ihanaa silti ❤️

  Ihanaa sunnuntaita ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roihuvuoren Kirsikkapuiston puiden tilannetta voi seurata puiston Facebook sivujen kautta ja jotain sielläkin jo kukassa. Tosin viime päivien viileämmät säät varmasti taas hidastavat kukintaa. Toivottavasti pääset viettämään oman hanami hetken :)

   Poista
 6. Minulla ei ole vielä tullut kukkivaa kirsikkapuuta vastaan. Ihanaa kun pääsit kokemaan tämän hetken. Kyllä nuo kirsikkapuun kukat vaan joka vuosi pääsevät yllättämään kauneudellaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tulee vielä vastaan - ja sinut tuntien kyllä tulee :) Kohta voidaan alkaa jo odotella myös muidenkin kukkivien puiden ihania nuppusia. Kirsikankukat ovat NIIN ihania ja vaaleanpunaisen puun alla alkaa väkisinkin hymyilemään <3

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä Mira <3 Teillä ei taida kevät olla vielä ihan näin pitkällä.
   Mutta kohta ollaan jo toukokuussa ja säätkin varmaan taas lämpenevät.

   Poista
 8. Ei voi muuta kuin huokailla ihastuksesta, niin kauniita kuvia. Sydämellistä sunnuntain jatkoa Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 Kukkiva vaaleanpunainen kirsikkapuu on kyllä sellainen mistä nauttii joka kevät aina uudelleen. Kivaa uutta viikkoa Tiia <3

   Poista
 9. Aivan ihastuttavat kuvat. Teillä on kevät huomattavasti pidemmällä kuin meillä täällä rannikolla.
  Minäkin haaveilen joskus siitä, että pääsisin Japaniin ihailemaan kirsikkapuita! Katsotaan toteutuuko haave joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli <3 Nyt pari päivää ollut vähän viileämpää mutta tämä puu oli ehtinyt jo muuttua vaaleanpunaiseksi. Japani on hyvin kaukainen haave mutta ehkä joskus vielä...

   Poista