syyskuuta 04, 2019

Bosgårdin luomutilalla - kyllä maalla on mukavaa


Viime lauantaina oli pitkästä aikaan ihan pakko matkustaa Bosgårdin luomutilalle katselemaan vähän maalaismaisemia ja samalla myös herkuttelemaan. Edellisestä vierailukerrasta oli kulunut nimittäin jo luvattoman pitkä aika. Ihan bloggauksen alkuaikoina 2015 tulimme ystäväni Minnan kanssa Malmgårdin kartanokierrokselta ja päätimme pysähtyä kotimatkalla syömään Bosgårdiin. Minna tiesi paikan jostain ja meillä oli sudennälkä jo siinä vaiheessa päivää. Tästä makoisasta pikapyrähdyksestä kirjoittelin silloin jo blogiin postauksenkin.

Kahdesti olen käynyt Bosgårdin ohiajaessani katsomassa olisiko paikka auki mutta kummallakin kerralla olen ollut liikkeellä aivan vääränä päivänä. Oma mokani kun en ole tarkistanut netistä. Bosgårdin luomutilan tilakaupan yhteydessä oleva ravintola on avoinna to-la 11-18 ja su 11-16.


Pidempää blogiani seuranneet tietävät, että minä rakastan lehmiä vaikka näin ei ole aina ollutkaan. Tästä Mummolan muistot -blogipostauksesta selviää miksi "en halunnut mennä katsomaan ammuja" navettaan kun olin pikkutyttö. Mutta "never say never" sillä täällä on myös kirjoitettu lukemattomista kerroista kun on pysähdytty tien varteen katselemaan lehmiä ja juttelemaan niille myös. Edellisellä Bosgårdin kerralla ei luomutilan karjaa valitettavasti kunnolla nähty mutta onneksi matkalla oli jo hoidettu juttutuokio muiden lehmien kanssa. Fiskarsin Simmenthalin lehmät ovat olleet juttukumppaneita kerran ja monet muutkin maaseudulla liikuttaessa.


Oli pakko kaivella vanhoja kuvia ystäväni tilalta Jaakkolasta missä olen hänen navetassaan Mietoisissa 2011 heinäkuussa. Silloinkin juteltiin lehmille ja paljon! Tällä visiitillä sain myös silitellä pieniä lähes vastasyntyneita vasikoita. Vaikka asunkin Espoossa minun sisälläni "oleva maalaistyttö" tarvitsee aina irtiottoja maaseudulle.

Olen kirjoittanut blogiin 2015 näin "Toisaalta kaipaan ympärilleni palveluita, kulttuuria, ravintoloita, kauppoja, elämän kiireisyyttä mutta silti osa minusta rakastaa myös maaseudun rauhaa, vihreyttä, luontoa ja eläimiä . Varsinkin kesällä haluan oikeasti maaseudulle bongailemaan leppoisampaa elämänmenoa ja ennen kaikkea ihania eläimiä ." Edelleen olen samaa mieltä ja siksi tehtiin tämä Bosgårdin reissukin.Bosgårdin pelloilla käyskentelee valkoisia Charolaisrodun lehmiä ja sonneja. "Charolaisrodun alkuperä juontaa juurensa Ranskasta, Charollen ja Nivernaisen maankunnista. Jo 878 jKr. on löydetty merkintöjä valkoisesta karjasta kuninkaankirjeestä, kirjoitettuna keltiksi, missä puhutaan "Villa Boqenisista", joka tarkoittaa "valkoisen naudan taloa." tiesi Suomen Charolais-yhdistys ry kertoa sivuillaan.


Charolais-rodun edustajat ovat väriltään valkoisia ja kerman vaaleita. Itse onnistuin Bosgårdissa näkemään vain muutaman kerman vaalean. Rotuominaisuuksiltaan Charolais rotu on lihaksikas ja sillä on hyvä kasvukyky. Lehmät ovat 700-950 kg ja komeat sonnit puolestaan 1200-1400 kg. Nämä komeat ja isot sonnipojat oikein tykkäsivät poseerata kun niitä valokuvasi.

Puna-apilat ja hiirenvirnatkin kukkivat vielä kauniisti. Läheiselle pellolle oli istutettu auringonkukkia, jotka loistivat kilpaa auringonvalon kanssa. Ihan täydellinen kesäpäivä maaseudulla!Ihanan herkkiä hetkiä laitumella kun lehmät imettivät nuoria vasikoita. Lehmät olivat omassa aitauksessaan ja sonnit tien toisella puolella omassaan. Tuo yksi "mustalammas"  sonniaitauksessa oli Aberdeen Angus rotuinen ja hän näytti jotenkin nauttivan muiden kunnioitusta. Viime lauantaina päivänä oli melkein hellelukemat joten hyvin rauhallisesti nämä veijarit aitauksissaan oleilivat.


Bosgårdissa Charolais-karja laiduntaa vapaasti tilan luonnonlaitumilla alkukeväästä pitkälle syksyyn. Näin eläimet myös hoitavat Suomen uhanalaista perinnemaisemaa ja lisäävät paikallista luonnon monimuotoisuutta. Bosgårdin karjaa kasvatetaan puhtaalla luomurehulla ja tilalle onkin myönnetty luomusertifikaatti. Tilalla on 130 emolehmää ja enimmillään eläimiä on yhteensä noin 350.Bosgårdin luomutila on avoinna ympäri vuoden. Tilalta lähtevät luonto- ja kultturipolku täytyy itsekin käydä kokemassa joku kerta. Historiallinen Husholmenin linnoitus kiinnostaa myös minua. Museovirasto on suojellut kauniin pihapiirikokonaisuuden ja kartanomiljöö on todella kaunis. Jouluaikaan Bosgårdissa on myös perinteiset joulumyyjäiset. Kesäkaudella on paljon erilaisia tapahtumia.

Nyt tulevana viikoloppuna järjestetään Bostock -konsertti kartanon heinävintillä. Tarjolla on hyvää ruokaa ja musiikkia barokista rockiin. Tarkemmin tapahtumasta tietoa tästä.

EDIT: Bostock -konsertti on loppuunmyyty tulevan lauantain osalta joten ensi vuonna sitten uudelleen! Selkeästi suosittu joten kannattaa olla siis ajoissa jos mielii mukaan :)Tilapuodista voi ostaa mukaansa Charolais-karjan lihaa ja nauttia myös paikan päällä luomutilan lihaherkkuja. Oma suosikkini on Talon Burger. Myös kasvisvaihtoehtoja on tarjolla. Kahvilan nurkkauksessa on mahdollista seurata myös lasin lävitse miten mehiläispesässä kuhisee ja hunaja valmistuu. Bosgårdin alueella järjestetään myös tilakierroksia ja siellä voi liikkua myös itsekseen.

Kyllä maalla oli taas NIIN mukavaa ja Bosgård on vain 15 minuutin ajomatkan päässä Porvoosta! 


6 kommenttia:

 1. Hei Marjo! Kiitos kovasti kivasta tekstistäsi ja tervetuloa Bosgårdiin uudelleen. Ensi lauantaina tosiaan on Bostock-progekonsertti, mutta se on valitettavasti loppuunmyyty.
  Yt. Marcus Walsh, Bosgårdin matkailusta vastaava isäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marcus! Mielelläni tulen uudelleen piipahtamaan. Kiitos tiedosta tuon konsertin suhteen ja korjasinkin jo tuonne tekstiini, että ensi lauantain konsertti on loppuunmyyty.
   Mukavaa konsertti ja alkavaa syksyä Bosgårdin väelle!

   Poista
 2. Kävit sitten Schildtien sukutilalla! Olemme käyneet tuolla joskus myös isossa sukukokouksessa - mutta myös ravintolassa ja ostoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho - maailma on pieni! Kävin juuri kurkkimassa teidän blogissa ja hakusanalla Bosgård löysinkin postauksen 2012. Upea sukutila! Minulla heräsi myös kiinnostus päästä kurkistamaan itse kartanorakennuksen sisälle kun olen "kartanofriikki". Hyvin elämyksellinen paikka!

   Poista
 3. Lehmät on ihania. Käytiin viime kesänä Mian kanssa ihastelemassa lehmiä Salosta tullessa. Muistan lapsuuden kesistä myös sen, kun mökin lähellä oli maatalouskoulu ja siellä saatiin aina paijailla lehmiä ja pikkuisia possuja.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän pelkäsin lehmiä lapsena ja navettaa erityisesti. Niin ne asiat muuttuvat ja minustakin on tullut lehmäfani. Ihanaa kun tekin Mian kanssa löysitte lehmiä. Pikkupossuja näkee muuten todella harvoin enää missään.
   Kivaa loppuviikkoa myös sinulle Outi <3

   Poista