syyskuuta 15, 2019

Espoo Visual Festival tarjoaa vielä tänään elämyksiä Träskandassa


Jos sunnuntai iltasi on vielä ilman ohjelmaa niin tässä tulee pikavinkkaus mitä pääkaupunkiseudulla voi tehdä. Ota suunnaksi Espoo ja Träskandan puisto, joka tarjoaa vielä tänään elämyksellistä valo-, ääni- ja mediataidetta. Visuaalisen taiteen tapahtuma Espoo Visual Festival järjestetään nyt ensimmäistä kertaa 13.-15.9. kello 19-23. Tapahtuma esittelee 12 ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä visuaalisen taiteen teosta ja taiteilijaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Keisallinen ulkohuone valaistuna

"Espoo Visual Festival on uudentyyppinen nykytaidefestivaali, joka on vahvasti sidoksissa paikkaan ja aikaan. Träskandan kartanon historia ja nykytilanne on kiinnostava sekoitus hiukan ränsistynyttä kartanoa, entistä hoivakotia, 1800-luvun seurapiirien keskusta ja vielä hämärän peitossa olevaa tulevaisuuden käyttöä. Festivaali tapahtuu syyskuun puolessa välissä ja ajoittuu täyden sadonkorjuukuun aikaan, joten yhteys vuoden kiertokulkuun on väistämättä läsnä." Espoo Visual Festivalin kuraattori Ilkka Paloniemi


Träskandan kartanolla on pitkä historia, joka alkaa jo 1700-luvulta. Kartanon tunnetuin omistaja Aurora Karamzin osti Träskandan vuonna 1840 isäpuolensa leskeltä. Isäpuoli, vapaaherra Carl Johan Walleen oli parikymmentä vuotta aiemmin ostanut kartanon perheensä kesäpaikaksi. Aurora oli hyvin kiintynyt kartanoon koska hän oli viettänyt siellä suurimman osan lapsuudestaan.

Walleen rakennutti aikoinaan kartanon uuden päärakennuksen sekä Carl Ludvig Engelin suunnitteleman tiilisen viljamakasiinin ja Diana-temppeliksi kutsutun huvimajan. Walleen myös muokkasi puistosta symmetrisen ranskalaisen puiston. Vanha viljamakasiini toimii nykyään kappelina ja huvimaja löytyy edelleen puistosta. Valitettavasti päärakennus tuhoutui tulipalossa 1888. Puisto muokattiin Auroran toimesta myöhemmin englantilaiseksi maisemapuutarhaksi.

Träskandan kartanossa on vieraillut myös Venäjän keisari ja Suomen suurruhtinas Alesanteri II 16.syyskuuta 1863 saapuessaan Suomeen avaamaan valtiopäiviä. Keisarin vierailuun kuului myös metsästyretki, jonka aikana keisari tarinan mukaan kaatoi saksanhirven. Tuolle historialliselle paikalle istutettiin merkiksi keisarin tammena tunnettu puu puistoon. Aleksanterin II:n kunniaksi järjestettiin myös  juhlavat yhdentoista ruokalajin illalliset. Träskandaan rakennettin vierailua varten myös kuusikulmainen käymälärakennus ja väliaikainen tanssisali.


"Träskandan puistossa vietettiin jo vuonna 1827 ensimmäisiä valojuhlia kartanon kuuluisimman omistajan Aurora Karamzinin 19-vuotissyntymäpäivien merkeissä. Puisto, silta sekä kukista tehty A-kirjain oli valaistu yli 300 lampulla. Myöhemmin Aurora Karamzin valmisteli vuonna 1863 keisari Aleksanteri II:n vierailun ajaksi illan päättävän loistavan juhlavalaistuksen puistoon sekä Espoosta Helsinkiin johtavan ajotien varrelle." Espoo Visual Festival


Träskandan kartano avaa myös poikkeuksellisesti ovensa festivaalin ajaksi osaan alakerran tiloista. Jaoin eilen Marjon matkassa Instagramin puolelle jo yhden mielenkiintoisen video kartanossa kuvatusta Marja Viitahuhdan videoteoksesta Blossoms. Serbialaisen Bojana Petkovicin Swamp Orchestra (Suo-orkesteri) löytyy kartanon kirjastosta. Sisällä kannattaa ehdottomasti myös pistäytyä.
Kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1921 ja se edustaa ruotsalaista uusbarokkia. Julkisivut suunnitteli ruotsalainen arkkitehti Isak Gustaf Clason ja lopulliset rakennuspiirustukset suomalaiset arkkitehdit Armas Lindgren ja Bertel Liljequist.

Alexander Reichstein, Lennon aika 




Träskandan kartanon mailla on aikoinaan ollut myös kasvihuone. Janne Käpylehdon Polje kasvihuone valoon on teos, jossa on mahdollista kauan aikaa sitten purettu rakennus herättää taas henkiin. Hyppää pyörän selkään ja nosta kasvihuone taas pystyyn!

Itse Träskandan kartanon puiston puoleiseen julkisivuun heijastetaan Alexander Salvesenin Nyt jossain toisessa ajassa teosta. Teos herättelee kysymyksi ajan olemuksesta, mikä on nyt, mikä on mennyttä, mikä on tulevaisuutta, ja miten nämä käsitteet muuttuvat paikan ja ajan muutoksesta. Vanha kartanorakennus herättää projisoidun valon kautta ajatuksia.


Kartanon pihalta löytyy Café Citikka klo 19-23 ja Meijerin Valokahvio on myös avoinna samaan aikaan. Teokset esillä kartanossa klo 19-23 ja puistossa klo 20-23. Tapahtuman tuotannosta vastaa Kaupunkitapahtumat Espo. Tervetulua meille Espooseen valaistumaan Espoo Visual Festival tapahtumaan!


2 kommenttia:

  1. Onpa kaunista ja pari vähän "erilaistakin" :)
    Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Träskandan puisto on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Nyt syyskuun pimeydessä nämä
      valoteokset toivat siitä esille ihan uudenlaisen puolen. Muuten tuo yksi "tärähtänyt
      kuva" tuolla mukana on minun omaa valotaidetta eikä mikään teos. Täytyykin laittaa siihen
      joku merkintä :D

      Poista