tammikuuta 30, 2019

Gdanskin hotelli- ja ravintolavinkkejä


Olen vihdoin käynyt läpi viime elokuisen Gdanskin reissun valokuvat! Vuosi sitten tammikuussa Matkamessuilla haaveilin jo Gdanskin matkasta ja muutamia alustavia matkasuunnitelmiakin tuli tehtyä. Kuin tilauksesta pääsin sinne kesälomani jälkeen kahden päivän työmatkalle. Puola oli vienyt sydämeni jo Varsovassa pari vuotta sitten. Gdanskin näkeminen vahvisti edelleen käsitystäni Puolan mielenkiintoisuudesta ja monipuolisuudesta. Sain kaikeksi yllätyksekseni lukijaltani viestin, jossa hän kertoi suunnittelevansa Gdanskin matkaa alkukesästä ja pyysi toivepostausta "missä asuin ja ruokailin Gdanskissa".

Gdansk on niin upea kaupunki jo arkkitehtuurinsa puolesta, että ihan varmasti siitä on tulossa vielä monia postauksia. Valokuviakin tuolta työreissulta on kiitettävän paljon! Aloitetaan nyt kuitenkin tällä lukijan toiveella. Ihanaa saada lukijalta (joka haluaa pysyä anonyymina) sähköpostia. Vuorovaikutus on parasta mitä ruudun molemmin puolin voi tapahtua. Minulle voi siis ihan rohkeasti laittaa mailia ja kiinnostavia aihealueita mistä haluaisitte kuulla enemmän.

Hotel Hanza Gdansk  


Yövyin Hotel Hanza Gdansk (Tokarska 6, 80 888 Gdansk) nimisessä hotellissa, joka löytyy Motlawa joen varrelta. Tässä Veiksel joen sivuhaarassa näkyi upeita vanhoja purjelaivoja, poljettavia hauskoja "autoveneitä", pieniä jokilaivoja, kalastusaluksia ja mitä lähemmäs merta lähestyttiin myös isoja rahtilaivoja. Pääsin tekemään mielenkiintoisen jokiristeilyn todella helteisessä elokuun päivässä mutta siihenkin palataan myöhemmin



Osa huoneista sijaitsee joen puolella mutta minulle osui pääsisäänkäynnin puoleiselle kadulle avautuva 2-hengen huone. Kauniit näkymät näkyivät myös huoneeni ikkunasta eli vanhoja rakennuksia, kaupungin arkkitehtuuria ja kellotorni. Ei hätää sillä vaikka siinä kellot joskus kumisivat ne eivät todellakaan häirinneet. Jos sattui unohtamaan missä päin oma hotelli sijaitsee niin otti vain suunnaksi Vanhan nosturin niin olikin jo hotellilla. 

Keskiaikainen nosturi Stary Zuraw vilahtelee minun valokuvissani moneen kertaan. Ensimmäiset maininnat nosturista löytyvät jo 1303 vuodelta historian kirjoista. Rakennusta pidetään vanhimpana toimintakykyisenä nosturina maailmassa. Tällä jättiläisellä on purettu hansakauppiaiden laivoja 1440-luvulla. Nosturin käyttövoimana ovat aikoinaan olleet suuret oravanpyörät, joita ihmisjalat ovat polkeneet! Nosturi löytyy tämän postauksen aloituskuvasta oikealta. 




Kurkkasin TripAdvisorista miten Hotel Hanza Gdansk (neljä tähteä) oli pärjännyt. Vastaajista 57% oli antanut excellent arvosanan, 33% very good ja 7% average. Vain yksi prosentti koki/kuvaili hotellia sanalla "terrible". Hänellä oli varmasti huono hetki vastatessaan. Hotelli on äärimmäisen siisti ja siivoushenkilökunta tervehti aina tulleessaan vastaan iloisesti. Hotellin WiFi toimi hyvin ja yleisilme oli levollisen tyylikäs ja pirteän raikas.

Hotellihuone oli valoisan tilava ja yhtä seinää koristi iso mustavalkoinen valokuvatapetti Gdanskin Vanhastakaupungista. Sisustuksen tehostevärinä oli käytetty turkoosia. Hauska "skottiruutuinen" lattia toi tiloihin kivaa tunnelmaa. Korivalaisimia ja upottavia sohvaryhmiä tuoleineen lobbyssa. Hyvä ilmastointi viime kesän helteille ja myös henkilökunta kaikin puolin ystävällistä. Iso kylpyhuone ISO plussa ja mukava vuode!




Hotel Hanza Gdanskin aamiaisbuffet oli todella runsas. Puuroa, granolaa, erilaisia jugurtteja, tuoreita hedelmiä, leikkeleitä, herkullisia juustoja, vihanneksia, kattava leipävalikoima, croisantteja, pekonia, kananmunia, lohta, paahtopaistia.... Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin :) Totta kai kahvia, teetä, erilaisia mehuja ja shampanjaakin oli halukkaille tarjolla. Aamiainen tarjoiltiin hotellin ravintolassa, jossa söimme myös kahdesti lounaan. Koska aika oli aika tiukoilla päädyttiin ruokailemaan lounaat hotellissa. Hotellilla on myös terassi joenpuolella, jossa voi istuskella ja nauttia virvokkeita tai aamiaista.



Ensimmäisen päivän lounastarjoilut olivat vähän kevyemmät kun olimme jo kokouksen yhteydessä popsineet hedelmiä ja erilaisia voileipiä myöhäiseksi aamiaiseksi. Työmatkoilla ei yleensä koskaan jää nälkä vaan aina voi todeta, että "hyvin on syöty". Gdanskissa emme nauttineet mitään perinteisiä puolalaisia ruokia. Voit kurkistaa Varsovan herkutteluillan paikallisten herkkujen parissa Folk Gospadassa tästä. 



Toisen päivän lounasateriasta osa ja kuva hotelliravintolasta Zawishowanista. Kurkkasin juuri, että hotelliravintolan keittiössä on tehty remontti nyt alkuvuoden aikana ja se aukeaa 9.2. taas entistä ehompana. Takaseinällä taas tyylikäs mustavalkokuva Gdanskista. Hauska matto, jossa katukivetystä.



Illallisen nautimme myös muutamien satojen metrien päässä hotellistamme jokivarren ravintolassa nimeltään Goldwasser. Ravintola taitaa olla yksi Gdanskin suosituimmista ja kalleimmista paikoista. Olin päivällä sen ohi mennessäni kiinnittänyt huomiota upeisiin kukkaistutuksiin rakennuksen seinällä. Samassa talossa on myös Goldwasser huoneistoja vuokrattavana. Ravintola sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa sekä katutasossa. Muistan lukeneeni myös postauksen Katin ihanasta Kotilaituri -blogista tästä paikasta. Jo pelkän interiöörin ja tunnelman takia tänne kannattaa poiketa. Puhumattakaan taivaallisesta ruoasta!



Erittäin ystävällinen ja kielitaitoinen henkilökunta palveli kertoen auliisti annoksista antaen samalla suosituksia. Jos puolalaisista sanotaan, että he ovat vähän kuin me suomalaiset "juroja ja vähäpuhuvia" niin minusta se ei pidä kyllä yhtään paikkaansa. Itse olen Puolaan suuntautuvilla reissullani törmännyt hyvin avoimiin ja ystävällisiin ihmisiin. Varsovassa matkustaessani taksilla yksin Polin-museoon kuljettaja oli äärimmäisen mukava ja neuvoi minulle mistä löytäisin taksin kun lähtisin takaisin hotellille vaikka meillä ei yhteistä kieltä ollutkaan.


Goldwasserin ruoka-annokset olivat todella maukkaita. Sitä taas jälleen kerran meinasi iskeä annoskatsaus vieruskaverin lautasta katsoessaan. Itse aloitin omalla suosikillani Prociutto crudolla hunajamelonin kera. Tämä maistuu aina suurelle Italian ja italialaisen ruoan fanille.
Pääruoaksi nautin 250gr kunnon häränpihvin uuninperunan ja salaatin kera. En ole muuten koskaan eläissäni syönyt yhtä hyvää uuniperunaa ja siihen tuotiin vielä pariakin eri kastiketta kyytipojaksi. Omnomnom! Listalla oli monia muitakin kokeilemisen arvoisia annoksia.


Totta kai kun Goldwasserissa ollaan juodaan siellä myös kuuluisaa 22-karaatin kultahipuilla varustettua likööriä. Sitä on myös mahdollista ostaa ravintolasta kotiin viemisiksi. Tätä likööriä on Gdanskissa valmistettu salaisen reseptin mukaan jo 1500-luvulta saakka. Jostain kumman syystä minulta ei löytynyt kamerasta eikä edes kännykästä yhtään kuvaa tästä jännästä likööristä. Olisiko myöhäinen ajankohta ja silmäluomia painanut ajankohta saanut bloggaajan herpaantumaan niin ettei kuvaa edes ehditty ottaa. Toisaalta olin herännyt klo 4 joten matkaväsymyksen piikkiin menee kuvan puute.

Erittäin maukkaan aterian jälkeen muutamien satojen metrien kävely hotellille ja Höyhensaarille.

Jos Gdansk on tuttu paikka jaa kommenttikenttää joku muistosi kaupungista? 
Tai jos et ole vielä käynyt Gdanskissa tekisikö mieli mennä sinne vaikka ensi kesänä?



11 kommenttia:

  1. Gdankissa ei ole tullut käytyä kun tuo Kazimierz aina kutsuu. Tarkoitus on kyllä jossain kohtaa kierrellä Puolaa vähän enemmänkin ja näin myös käydä täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä onnellinen kun olet jo käynyt Krakovassa ja Kazimierzissa. Gdansk ja Varsova ovat molemmat uudelleen rakennettu "vanhaa" koska ne tuhoutuivat toisessa maailmansodassa. Krakova säilyi täystuholta ja se kyllä juutalaiskorttelien lisäksi kiinnostaa minua todella paljon. Ehkä tänä keväänä tai alkukesästä.

      Gdanskissa meren läheisyys ja laivat ovat myös kiinnostavia ja totta kai kaikki mikä liittyi Lech Walesaan ja solidaarisuus liikkeeseen.

      Poista
  2. Näitä kuvia katsellessa iskee matkakuume sekä muutoinkin kaipuu kesään <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira :) Kun itse keräsin kuvia arvaa vaan mikä matkakuume täällä päässä nousi.

      Poista
  3. Gdansk on minulle suuri mysteeri, en ole edes kovin kauaa tiennyt sellaisesta matkakohteesta :D Tekisi myös kovasti mieli käydä siellä, koska moni tuttu on kehunut sitä hiljattain ja lennotkin näyttävät olevan ihan edullisemmasta päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gdansk on todella lyhyen lentomatkan päässä. Matkustaminen sekä oleminen Puolaan on vielä edullista. Gdanskissa viehättää arkkitehtuuri lisäksi minua joki, meren läheisyys ja ilmapiiri. Turvallinen paikka ja riittävän pieni myös eli sen ottaa haltuun hyvin myös kävellen.

      Poista
  4. Linkitän tämän postauksen ystävälleni, joka on nyt loppukeväästä menossa Gdanskiin.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ihanuus kun linkkaat <3 Teen todella lisääkin näitä liittyen Gdanskiin eli ehkä hän jatkossakin löytää jotain infoa. Toivottavasti olet jo parantunut...? Tsemppiä <3

      Poista
  5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta matkakohteelta! :) Mä itse olen jo useamman vuoden panostanut ihan täällä kotimaassa matkailuun (vaikka tietenkin kuumeilua moneenkin kauniiseen paikkaan olisi, sillä viimeksi on tullut lentokoneessakin oltua about 12 vuotta sitten), mutta tämä some on ihana keino rentoutua uusissa maisemissa. Se vielä ainakin toistaiseksi saakoon tyydyttää maailmanmatkaajasisimpäni sillä täällä rakkaassa kotimaassakin riittää ihasteltavaa vuosiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gdansk on kaunis ja mielenkiintoinen kaupunki. Lisää postauksia tulossa tässä keväällä. Itsekin suosin lähimatkailua kotimaassa koska Suomessa on hurjasti kaikkea katsottavaa ja koettavaa😉

      Poista
  6. Pääsiäisenä Gdanskiin ja hotel Hanzaan :)

    VastaaPoista