marraskuuta 08, 2017

Uusittu, upea Helsingin kaupunginteatteri avasi ovensa jälleen


Helsingin kaupunginteatteri avasi ovensa kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen elokuussa. Kesällä 2015 aloitettiin todella mittava peruskorjaus, jossa tätä vuonna 1967 valmistunutta rakennusta uudistettiin vanhaa kunnioittaen Museoviraston ja Helsingin kaupungin tarkkojen ohjeiden mukaan. Teatterirakennus puistoalueineen on arkkitehti Timo Penttilän 27-vuotiaana suunnittelema kokonaisuus, josta tuli  läpimurto hänen pitkällä urallaan.

Helsingin kaupunginteatteri pääsi nyt viettämään 50-vuotisjuhliaan takaisin uudistettuun, upeaan rakennukseen ja kaikki ympäri pääkaupunkia hajautetut toiminnot ovat taas yhdessä osoitteessa. Itseäni harmittaa etten ehtinyt teatterin esittelytilaisuuteen elokuussa lomakiireiltäni. Onneksi nyt lokakuussa tarjoutui yhden tapahtuman tiimoilta mahdollisuus kurkistaa sisälle tähän huikeaan rakennukseen edes pintapuolisesti. Ja minä olin myyty!

Helsingin kaupunginteatterin suunnittelua 1964. 
Vasemmalta Jukka Siivola, Pekka Salminen ja Timo Penttilä. 

Timo Penttilän teatterirakennus on viehättänyt minua jo lapsesta saakka. En muista mitä näytelmää tai musikaalia olen päässyt teatterissa ensimmäiseksi katsomaan mutta sen muistan, että teatteri hohti ihanan valkoisena ja hienona puiston keskellä. Teatteriin meno tuntui juhlalliselta ja sinne myös pukeuduttiin juhlamekkoon ja lakeerikenkiin.Teatterin nyt jo ajan hieman tummentamasta keraamisesta julkisivusta irrotettiin julkisivuremontissa jokainen laatta kunnostettavaksi. Pääosa alkuperäisistä keramiikkalaatoista voitiin säilyttää mutta vuoden 1989 laajennuksen laatoitus uusittiin kokonaan. Kunnostettavia ja laajennusosia varten valmistettiin alkuperäisten mukaiset keramiikkasauvat ja -laatat Pentikin Posion tehtaalla.

Remontin yhteydessä löytyi 60-luvun rakennuksille tyypillistä ikävää ja todella myrkyllistäkin asbestia, joka on nyt puhdistettu pois talosta. Myös talon iv-tekniikka uudistettiin vastaamaan nykypäivän haasteisiin teatteritalossa.


Lapsuudesta on myös jäänyt mieleen se valtava valon määrä, joka teatterin valtavista ikkunoista tulvii teatterin lämpiöön ja aulatilaan. Tila ikäänkuin jatkuu ympäröivään puistoon, jossa maisema vierailuni aikana oli syksyisen keltainen. Luonto oli todella vahvasti läsnä sisätilassakin. Nyt Helsingin kaupunginteatteri tulee vielä paremmin esille saatuaan ensimmäistä kertaa julkisivuvalaistuksen, joka muuttuu vuorokauden tai vuodenajan mukaan.

Kari Juva, veistos Thalia ja Pegasos 1970

Teatterin peruskorjaus on toteutettu niin hienovaraisesti ettei sitä huomaa edes tehdyksi. Juuri ennen peruskorjauksen alkamista kaupunginmuseo määräsi Toikoinrannassa sijaitsevan rakennuksen yleisön ja henkilökunnan tilat suojeltaviksi. LPR Arkkitehdit Oy on tehnyt huikeaa työtä ja onnistunut mielestäni täydellisesti säilyttämään rakennusajan arkkitehtuurin tiloissa vaikka niitä on uudistettukin esimerkiksi tekniikaltaan.

Kuva LPR Arkkitehdit Oy, kotisivut 

Valtava työmäärä tässä rakennuksessa on tehty kahden vuoden aikana ja enimmillään siellä oli yli 300 henkilöä töissä. Muistan lukeneeni jostain, että peruskorjauksen kustannukset olivat 67 miljoonan euroa. Katsomossa olevat 917 penkkiä saivat ylleen uuden verhoilun ja myös uuden värin. Valitettavasti omalla vierailullani en itse teatterisalin puolelle päässyt kurkistamaan mutta oheisesta kuvasta näkyy miten upeaa jälkeä LPR Arkkitehdit ovat tehneet myös sisustuksen kanssa!

Ehdottomasti yksi teatterisalin nähtävyys on myös se valtava ensimmäinen esirippu ns. pilviesirippu, jota lapsena muistan tuijottaneeni ihan haltioissani. Tämä valtava verho peittää koko näyttämön seuraten näyttämön reunaa. Se näyttääkin juuri sellaiselta isolta pehmeältä poutapilveltä taivaalla.

Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Bonin Volker von 1980

Teatterirakennuksen peruskorjauksen ohella näyttämötekniikka sekä valo- ja äänijärjestelmät on uudistettu. Teatteri yltää tekniseltä varustukseltaan New Yorkin Broadwayn tai Lontoon West Endin tasolle. Näyttämömekaniikasta ovat vastanneet englantilaiset suunnittelijat, jotka ovat olleet myös tekemässä Sydneyn oopperataloa. 


Valitettavasti lämpiöiden ja aulojen kalusteet eivät ole enää niitä alkuperäisiä sisustusarkkitehti Maija Ruoslahden Helsingin kaupunginteatteriin suunnittelemia. Kalusteet on vaihdettu uusiin 2000-luvulla. Alkuperäiset kiinteät tuoli-pöytäryhmät olivat messinkiä, mustaa nahkaa ja marmoria. Samoihin aikoihin myös ikkunan eteen on sijoitettu tarjoilutiski. Todella sääli, että kalusteet on korvattu nyt kromirunkoisilla kalusteilla. Teatterin alkuperäiset ikkunapuitteet on verhottu pronssilla ja eloksoidulla alumiinilla.Ala-aulassa oli käyntini aikana esillä upeaa teatteripuvustoa. joka tuota värikästä syysluontoa vasten näytti vieläkin kauniimmalta. Jos olisin elokuussa ehtinyt avajaiskierrokselle mukaan olisin nähnyt myös puvustamon aarteita sekä työtiloja ja päässyt kurkistamaan myös kulissien taakse. Ehkä myös seisomaan suurella näyttämöllä. Toivotaan, että Helsingin kaupunginteatteri järjestää vaikka yleisökierroksia jossain vaiheessa.


Olen viime päivinä pyörinä Helsingin kaupunginteatterin sivuilla etsien sopivaa näytelmää talvelle ja keväällä. Myrskyluodon Maija toki kiinnostaisi ja monia muita se on myös kiinnostanut koska näytelmään myytiin 35000 lippua jo ennakkoon. Peppi Pitkätossusta ollaan puhuttu kummitytön kanssa ja Aikuisten joulukalenteri voisi olla myös hauska kokemus.


Poistuessani tilaisuudesta katsoin vielä kerran teatteritaloa. Se näytti upealta syysauringossa!

"Yleisilme oli Frank Lloyd Wrightin arkkitehtuurinäkemyksen ja maisema-arkkitehtuurin modernismin inspiroima - tavoitteena oli nurmikolta kohoava rakennus, joka sijoittuu puistopuiden lomaan muodostaen vaakalinjoineen kontrastin puiden runkojen vertikaaleille." Kati Jalonen ja Mona Schalin, Helsingin kaupunginteatteri, Rakennushistorian selvitys ja inventoin 10.2.2013


17 kommenttia:

 1. Kävin katsomassa taloa heti sen avauduttua ja upea oli! Haluan ehdottomasti nähdä Myrskyluodon Maijan. Kauniita kuvia olet ottanut taas.
  Maikki

  VastaaPoista
 2. Aina kiva nähdä noita kuvia vanhoilta ajoilta. Hienolta näyttää uudistukset.
  Mukavaa iltaa Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Teatteri näyttää todella upealta niin ulkoa kuin sisältäkin joten nyt vain sitten nauttimaan teatteri- ja musikaalielämyksistä. Mukavaa iltaa Outi!

   Poista
 3. Hieno oli teatteri, vaikka näennäisesti samanlainen kuin ennenkin. Samalla viikolla pääsin mielenkiintoiseen remonttikeskusteluun eräissä juhlissa Kaupunginteatterin juuri eläkkeelle jääneen teknisen johtajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo keskustelu oli varmasti mielenkiintoinen! Ihan varmasti on remntissa tullut myös yllätyksiä ja saanut pähkäillä jotain asioita työmaalla. Saat referoida mulle joskus mitä juttelitte... ;)

   Poista
 4. Toivottavasti pääsen pian vierailemaan tuolla. Ensimmäinen kappale taisi olla Katto Kassinen, silloin tuhat vuotta sitten :D. Mainiota torstaipäivän jatkoa sinulle Marjo <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinä Sari pääset :) Keväällä on tulossa paljon kivoja näytelmiä myös.
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle ihanuus.

   Poista
 5. On upea. Olisikin ihana päästä pitkästä aikaa teatterriin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Teatterin tarjonta on laaja ja odotan sinne jotain hyvää musikaalia myös koska ne vievät mukanaan.

   Poista
 6. Olin katsomassa Myrskyluodon Maijaa heti kun teatteri avattiin. Näytelmä hyvä ja teatteri kiilsi kuin uutena. Arvostan, että säilyttivät vanhan ilmeen. Mene ihmeessä katsomaan Maijaa koska se oli elämys. Terkuin Maikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Maikki, että Myrskyluodon Maija oli hyvä. Muutama tuttuni on sen nähnyt ja myös kehunut. Täytyy yrittää saada liput sinne.

   Poista
 7. Hienolta näyttää. Olisi upea paikka valokuvata potretteja tai jotakin omalaatuista kuvaa tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piiku☺ Mietin ihan samaa, että tässä valossa saisi hyviä kuvia otettua. Hauskaa päivää!

   Poista
 8. Hienoja kuvia hienosta rakennuksesta. Todella tarkkoja nuo sinun muistot. Upea valo. Ihania nuo teatteriasut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja☺ Minulla on melko tarkka muistit ja sieltä erityisesti nousee tiettyjä juttuja vielä voimakkaammin pinnalle. Taidan myös hahmottaa/muistaa asioita tilojen/paikkojen/visuaalisten seikkojen pohjalta.

   Poista
 9. Vau, miten upea! Tuolla pitää kyllä päästä käymään! Älyttömän kaunis valo näissä kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minnea :) Kuvauspäivänä oli upea valo aamulla ja aurinko paistoi. Olosuhteet olivat kohdillaan valon suhteen ja onhan tuo teatterin aulatila sellainen, että siinä tuota luonnonvaloa on aina paljon.

   Poista