marraskuuta 11, 2017

Päiväkumpu Karjalohjalla on elämyskylpylä kaikille aisteille

Yhteistyössä Lumo matkailun kanssa. 

Elämäni aikana olen varmasti ajanut useita kymmeniä kertoja Kylpylä Päiväkummun ohi matkalla Karjalohjalle, Fiskarsiin tai Billnäsiin. Mutta koskaan en ole reissuillani ehtinyt pysähtymään ja kurkistamaan lähemmin miltä tämä entisen aatelistilan maille rakennettu kylpylärakennus oikein näyttää. Syyskuussa Lumo Matkailun päiväretken yhteydessä, jossa vierailtiin Kettukallion elämystilalla, Karkalin luonnonpuistossa ja Torholan luolassakin piipahdettiin päivän lopuksi myös Päiväkummussa Karjalohjalla. Olisiko ulkoilupäivää voinut paremmin päättää kuin viettämällä aikaa elämyskylpylässä ja kylpeä kuin sadussa. Tervetuloa Marjon matkassa kurkistamaan Päiväkumpuun!


Päiväkummun nimi juontaa juurensa Päiväkumpu -nimisestä huvilasta Kauniaisissa. Toisen maailmansodan jälkeen perustettiin Naisten ja Lasten Virkistyskoti (NLV) ry osana sosiaalista uudistustyötä. Järjestön tehtävänä oli naisten ja lasten sosiaalisten lomien järjestäminen. Päiväkummun huvila Kauniaisissa alkoi kuitenkin käydä ahtaaksi toiminnalle ja 1957 muutettiinkin Karjalohjalle Ylhän tilalle Lohjanjärven rannalle. RAY:n, erilaisten lahjoitusten ja Päiväkummun ystävien "tiilikampanjan" avulla voitiin 1982 vihkiä käyttöön nykyinen Lomakeskus Päiväkumpu. Yhdistystoiminta lakkautettiin 1993 ja tällä hetkellä paikan omistaa Solaris Kylpylät. Päiväkummusta kasvoi kuntoutus toimintaa tarjoava kylpylä.


Pääsimme kurkistamaan yhteen päätalon huoneista, joka näytti oikein viihtyisältä ja mukavalta. Päätalossa huoneita on 40 kahdessa kerroksessa ja useista niistä on upea näköala Lohjanjärvelle. Tuolla järven toisella puolella on Lohjan kaupunki mutta ihan sinne saakka ei kyllä ole näköyhteyttä. Yksi päätyhuone on varattu nelijalkaisille karvakavereille joten ulosmeno käy näppärästi tarvittaessa. Koiraihmisenä arvostan ja Minnie viihtyisi ihan varmasti Päiväkumpua ympäröivissä maisemissa. Kaikissa huoneissa on maksuton wifi-yhteys.

Rantatalossa on 8 huonetta, jotka on mahdollista yhdistää tarvittaessa perhehuoneeksi. Kolme rinnetaloa sijaitsevat päätalon välittömässä läheisyydessä. Täällä voi majoittua kahden hengen huoneissa, perhehuoneissa ja vaikka uusissa superior-huoneissa. Myös saunallisia sviittejä on tarjolla. Osaan rinnehuoneista voi ottaa myös lemmikin mukaan kylpylälomalle!


Kylpylälomaan kuuluu ehdottomasti myös rauhalliset herkutteluhetket ruokapöydässä. Päiväkummun Ravintola Kanerva tarjosi meille lounasbuffetin, jossa oli kyllä mahdollisuuksia valita vaikka mitä herkkuja lautaselleen. Tuli melkein valinnanvaikeutta mutta yritin ottaa maltillisesti kuitenkin :)


Sunnuntain juhlava noutopöytä kerää myös ei majoittuvia asiakkaita herkuttelemaan Päiväkumpuun. Heinäkuussa täällä tarjoillaan muuten omaa suosikkiani saaristolaispöytää. Mikään ei voita kyllä kalaherkkuja noutopöydässä - silloin ei lautaselleni juuri mitään muuta päädykään kuin mereneläväisiä. Myös Päiväkummun pizzoja on kehuttuja.

Kuva lainattu Kylpylä Päiväkummun nettisivuilta.

Jos haluaa mieluummin herkutella á la carte puolelle sekin onnistuu. Panorama kabinetin puolelta näkyy vielä paremmin Lohjanjärvelle ja kesäilmoilla voi halutessaan myös istua ulkona isolla terassilla. Vierailumme aikana syyskuussa tyydyimme vain ihailemaan maisemia ikkunan läpi.

Ravintola Kanerva on muuten saanut nimensä Sakari Topeliuksen vuonna 1889 ilmestyneestä runokokoelmasta "Kanervia". Mutta miten ihmeessä meidän kansalliskirjailijamme Topelius liittyy Päiväkumpuun tai Karjalohjaan?

"Karjalohjan kunta on aina ollut kulttuurin kehto. Täällä ovat asuneet niin Sakari Topelius kuin Mika Waltarikin. Elias Lönnrothin lapsuuden koti, Paikkarin torppa, on myös vain n. 15 km päässä Sammatissa. Sakari Topeliuksen uskotaan karjalohjalaisten mielestä kirjoittaneen lastenkirjan "Koivu ja Tähti" aikanaan Karjalohjalla vietettyään täällä kesiä. Siitä muistuttaa myös Karjalohjan vanha vaakuna, jossa komeilevat Koivu ja Tähti." tietää Päiväkummun oma historia osio kertoa netissä. Mielenkiintoista ja minullekin uutta tietoa!

Päiväkummusta löytyy myös muita Topeliuksen mukaan nimettyjä huonetiloja, mutta palataan niihin vähän myöhemmin postauksessa.Päiväkummusta on myös oma spa-osasto, johon täytyy ehdottomasti päästä tutustumaan paremmin tulevaisuudessa. Rakastan hemmotella itseäni erilaisissa hoidossa, jotka kehon lisäksi virkistävät myös mieltä. Juuri tällaisena harmaana lokakuun päivänä olisi ihanaa olla spassa.

Perinteisten hierontojen lisäksi tarjolla on intialaista päähierontaa, aromahierontaa, kasvohoitoja, hemmottelevaa jalkahoitoa, manikyyria, itämaista hoitoseremoniaa, Ahava-vartalohoitoa ja kylpyjä jne. Spassa käytetään rakastamiani ja erittäin korkealaatuisia Sothys -tuotteita hoitoihin. Tarkemmin tietoja erilaisista spa-hoidoista löytyy Päiväkummun nettisivuilta.Päiväkummun kylpyläosasto on uusittu ja tästä on kyllä tullut todella upea paikka! Uuden satumaisen kylpylän suunnittelussa on lähtökohtana ollut sekä suomalaisuus että elämyksellisyys. Koska Karjalohjalla ollaan niin täälläkin on inspiraation lähteenä käytetty vanhaa Sakari Topeliuksen Koivu ja Tähti -satua.


Kylpylän aistimaailma on jännä. Sadunomaisuus lähtee täällä minusta käytetyistä materiaaleista, kuvista, tuoksuista, väreistä ja äänistä. Kaikille aisteille on tarjolla jotain! Koivujen valkoiset rungot ja vihreä lehtikatos peittävät osan elämysaltaista. Voisi ajatella melkein uivansa kesäyönä järvessä tähtitaivaan alla. Käytetyillä valoelementeillä on normaalisti hyvinkin "kliinisiin uima-allastiloihin" saatu jännää pehmeyttä ja erilaista tunnelmaa. Myös tuo sinipunainen valo on satumainen!

Poreilevia altaita on kaksi, joista voi valita haluaako istua +32 C° vedessä vai olisiko yhdistelmä kuuma- (+38 C°) ja kylmävesialtaista (+7 C°) sitten mukavampi juttu :) Tuossa virkistyy takuuvarmasti! Myös kahluualtaissa voi kokeilla miten kahden eri lämpötilan vedet laittavat veren kiertämään. Kahluualtaissa kävellään luonnonkivien päällä, jotka hierovat mukavasti jalkapohjia.

Rohkeimmat laittavat päänsä veden alle ja kuuntelevat miltä vedenalainen äänimaailma kuulostaa. Totta kai allastiloista löytyy kiipeilyseinä lapsille ja ihan omakin allas perheen pienemmin. Kiipeilyseinää voimme ja saamme me aikuisetkin kokeilla ihan luvan kanssa!


Saunaosaston puolella on valinnan varaa myös saunoissa. Suolasaunan lämpötila on +55 C°. Täällä käytetään Himalajan mineraalisuolaa, joka pehmentää ihoa ja hoitaa hengitystietä, Suola hierotaan ihoon ja istutaan nauttien kiukaan miedosta lämmöstä. Löylyä ei suolasaunassa heitetä.

Suolasauna

Tähti -saunassa puolestanaan istutaan kirjaimellisesti avaruuden alla. Katossa näkyvät Linnunradan tähdet ja tämä sauna on se perinteisin meille suomalaisille eli lämpötila +80 C°. Sauna on suurin joten tänne mahtuu koko perhe nauttimaan melkein niistä "mökkisaunan löylyistä" yhdessä. 

Tähti -sauna

Koivu -sauna +70 C° on pienempi ja intiimimpi saunomispaikka. Täällä voit aistia sen aidon suomalaisen koivumetsän ja vihreät, kesälle tuoksuvat koivunlehdet. Saunassa saa ihan aikuisten oikeasti käyttää vihtaa tai vastaa (miten olet sitä nyt oppinut nimittämään - itselleni se on ehdottomasti vihta) keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 17-21.

Koivu -sauna

Myös suihkutilojen puolella hellitään kylpylävieraiden aisteja. Erikoisaunojen lisäksi löytyy myös kolme elämyssuihkua. Voit valita haluatko sumu-, puro- vai sadesuihkun kastelevan itsesi löylyttelen jälkeen. Sauna- ja suihkutilat ovat erittäin tyylikkäät ja täältäkin puuttuu se "valkoisten kylmien kaakelien tunnelma". Paljon kivoja yksityiskohtia mm. vihreä lasitiiliseinä, josta en saanut onnistunutta kuvaa. Pakko myöntää, että kuvaaminen oli muutenkin täällä hieman haastavaa... Myös viihtyisät pukuhuonetilat jätin kuvaamatta. Siellä oli kauniita koivuaiheita seinillä ja mukavan toimiva kokonaisuus.


Jos olet enemmän paljuihmisiä ei hätää sillä sellainenkin löytyy ulkoa ja sinne pääse allasosastolta kävelemään. Kuntoilijoille on oma 25m kuntouintiallas. Myös vesijumppaa ja vesijuoksua on mahdollista päästä harrastamaan Päiväkummussa. Kylpylä pystyy tarjoamaan jokaiselle jotain.


Allasosaston ja saunojen jälkeen on kiva istahtaa hetkeksi alas allasalueen lounge-tilaa. Täällä on mahdollista köllötellä säkkituoleissa lokoisasti tai vaihtoehtoisesti siemailla juomansa koivunkannon nokassa. Erittäin tunnelmallinen tila ja rauhoittaa mukavasti aisteja kylpylän jälkeen.


Vuosi sitten Päiväkummussa avattiin Zacharias tai tuttavallisemmin Sporttibaari Z. Baarin nimi juontaa juurensa taas satusetä Sakari Zacharias Topeliukseen. Täällä on selkeästi sellainen rento meininki ja punatiiliset seinät tekevät kokonaisuudesta hyvin kodikkaan.

Nimensä mukaisesti sporttibaarissa voi seurata urheilua kahdelta isolta ruudulta tai heittää tikkaa ellei halua vaihtoehtoisesti pelata pöytäjääkiekkoa. Myös lautapelejä täällä näytti olevan ja totta kai aina voi ihailla myös vain ikkunasta avautuvaa upeaa maisemaa Lohjanjärvelle.

Jos olet karaoken ystävä kannattaa tulla laulamaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 21-22. Onkohan täällä useinkin hoilattu Det glider in tai jotain muuta urheiluhenkistä musiikkia... :) Listalla näytti kyllä olevan ihan viimeisiä hittibiisejäkin.Päiväkumpuun on alle tunnin ajomatka Helsingistä ja noin puolentoista tunnin matka Turusta. Ollaan lähellä mutta silti tuntuu maisemien perusteella, että voitaisiin olla pidemmälläkin Suomessa. Myös bussilla Päiväkumpuun pääsee ja suoraan hotellin pääovelle. Tiloissa on huomioitu lapsiperheiden lisäksi myös liikunta- ja näkörajoitteiset henkilöt.

Kiitos Lumo matkailulle ja Kylpylä Päiväkummulle aivan ihanasta ja virkistävästä iltapäivästä Karjalohjalla. Spa-osasto jäi polttelemaan joten varmasti tullaan vielä näkemään jatkossakin. Ja erityisen otettu olen siitä, että minun on mahdollista ottaa myös karvakaverini mukaan reissuun. ♥18 kommenttia:

 1. Hetki piti miettiä, miksi paikka kuulostaa tutulta. Kun mainitsit, että näkövammaiset on huomioitu, tajusin. Julian kanssa pohdittiin keväällä, että haettaisiinko tuonne lomailemaan. Julialla siis on näkövamma ja sinne pystyisi hakemaan tuetun loman. Itseasiassa alkaa huomenna tämän vuoden osalta, emmeke hakeneet. Ehkäpä ensi vuonna ❤ Kiitos esittelystä ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hauska yhteensattuma, että olit katsellut tätä paikkaa jo tyttäresi kanssa.
   Kuntoutusta Päiväkummussa myös järjestetään. Siellä on mm. työhyvinvointikuntoutusta ja paljon muutakin koska hyvät ulkoilumaastotkin ja kylpylän tarjoamat palvelut.
   Toivotaan, että ensi vuonna vietättä aikaa tyttäresi kanssa Päiväkummussa ❤
   Mukavaa viikonloppua sateesta huolimatta!

   Poista
 2. Onpa ihanan näköinen paikka. Tuo kylpylä on upea, tuolla saisi varmaan puolipäivää ainakin vietettyä ihan helposti. Suolasaunaa haluaisin kokeilla, se on kuulemma hyväksi astmaatikoille.
  Mukavaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suolasaunaa en ole itsekään koskaan kokeillut vaikka moni tuttu kehunut sitä. Nimenomaan astsmaatikoille on hyväksi. Mukavaa viikonloppua Outi ❤

   Poista
 3. Olen aina kuvitellut, että Päiväkumpu on sellainen vähän nuhjuinen vanhanajan kylpylä, mutta sepä näyttääkin olevan upea paikka! Kiitos vinkistä - voisin hyvin kuvitella viettäväni tuolla lepoviikonlopun;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväkumpua on remontoitu ja uudistettu upeasti. Itseäni viehätti eniten luonnon elementtien tuominen talon sisustukseen. Kylpylän puolella "koivumetsä" teki tilasta todella upean.
   Mukavaa sunnuntaita Ladylle☺

   Poista
 4. Upea paikka. Kaunis sisustus. Olen itsekin spa-ihmisiä. Kiitos vinkistä. Voisin joskus nautiskella tuolla viikonlopun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisustus oli ihan täyskymppi☺ Jos olet spa ihminen suosittelen Päiväkumpua sinulle. Varmasti viihtyisit. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Äitini käy tuolla joka vuosi ja aina kertoo miten ihana paikka se on. No nyt näen kuviakin ja pakko sanoa, että ymmärrän kyllä miksi äitini tykkää käydä siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ymmärrän äitiäsi oikein hyvin😉 Päiväkummussa kerran käytyään sinne kyllä menee uudelleen. Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Kivan näköinen paikka, tuolla olisi mukava viettää viikonloppu.

  Suloista sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara - suloista sunnuntaita myös sinulle! Oli kiva nähdä vaikka ihan pikaisesti Villa Tremondossa viikolla.

   Poista
 7. Kiitos hyvästä esittelystä. Olen monta kertaa sanonut miehelle, että mentäisiin katsomaan tätä Päiväkumpua. Nyt varmasti innostuu kun näytän nämä kuvat hälle. Hienon näköinen on!
  Satumaarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satumaarit kommentistasi :) Voit myös näyttää miehellesi Päiväkummun uudet nettisivut tai tuon Youtube videon. Mukavaa sunnuntai iltaa sinulle.

   Poista
 8. Olisi kyllä kiva päästä joskus käymään paikan päällä. Esittelysi kuulosti mielenkiintoiselta 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli sekä elämyksellinen että käymisen arvoinen paikka 🙂 Joku viikonloppu ehkä käyt Päiväkummissa😉

   Poista
 9. Kiva postaus ja kauniit kuvat, mutta mielelläni tietäisin yhteistyöstä jo heti postauksen alussa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora :) Minun moka tuo ja kävin korjaamassa tuon yhteistyö postauksen tuonne alkuun minne kuuluukin. Ajatukset olleet viime päivinä isäni isossa leikkauksessa. Pahoittelut!

   Poista