marraskuuta 19, 2017

Tuli ja Valo Fiskarsin ruukissa - Cultura Mobila


Fiskarsin Tuli ja Valo tapahtuma järjestettään 24.10. - 21.11. ihanassa ruukkimiljöössä. Kävin tässä samaisessa tapahtumassa edellisen kerran marraskuussa 2015 ja siitä syntyi postauskin tänne blogiin. Alunperin suunnitelmissa oli piipahtaa Fiskarsissa jo pyhäinmiesten päivänä pari viikkoa mutta isäni äkillinen sairauskohtaus muutti sen viikonlopun suunnitelmat. Reissu Fiskarsiin hautautui mutta onneksi ehdin sinne tänään. Valitettavasti LUX Helsingin useat kymmenet lyhdyt oli korjattu jo pois jokirannasta mutta ne toki ehtii nähdä sitten vuodenvaihteen jälkeen Helsingissä.

EDIT: Tuli Valo festivaalin eläinaiheiset lyhdyt valaisevat jokimaisemaa aina helmikuulle 2018. Cultura Mobilan viiimeinen tämän kauden esitys on lauantaina 25.11. klo 19 Kuparipajan Mustassa salissa. 


Fiskarinjoella kelluivat hevos- ja lintulyhdyt luoden valoa muuten pimeän iltapäivään. Kuulin myöhemmin, että valitettavasti ilkivalta oli aiheuttanut muiden jokilyhtyjen sammumisen. Kävimme ruokailemassa pientä suolaista Kuparipajassa ajankuluksi. Toast skagen ja suppilovahverokeitto olivat mukavan herkulliset pikkusuolaiset ennen suuntaamista Kuparinpajan Mustaan saliin. Kello 19 alkoi nimittäin Cultura Mobilan TULI & VALO spektaakkeli.Teatteriohjaaja Julian Garner ja lavastaja Hanna Horte-Garner ovat Cultura Mobila -yhteisön perustajat. He ovat olleet järjestämässä Fiskarsiin talvitapahtumia tuomaa valoa talven pimeimpään aikaan. Teatteriryhmä Cultura Mobila puolestaan on jo usean vuoden ajan järjestänyt community theatre -spektaakkeleita, joissa täysin amatöörit esiintyvät yleisölle. Cultura Mobila esiintyi mm. osana Turun Kulttuuripääkaupunki projektia vuonna 2011.Tänä vuonna Cultura Mobila esitti AINATAR -spektaakkelin Kuparipajan Mustassa salissa viitenä lauantaina. 45 minuuttia kestävä huikea esitys huipentui yleisön siirtymiseen Fiskarinjoen rannalle seuraamaan ison tuliveistoksen sytyttämistä joessa kelluvalla lautalla. Useimmat esitykset olivat olleet niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet sisälle Mustaan saliin. Esityksiin ei voinut varata paikkoja eikä sinne myyty erillisiä pääsylippuja.


"Cultura Mobilan AINATAR -esityksessa oli mukana nukettajatiimi, Manskören Raseborg, Axell, Fiskarin koulu yläasteen oppilaita, Raisa, Rasmus Pailos (musiikki), Seppo  Pailos (valot), Kelmu sekä muita mahtavia tyyppejä Raaseporista" kertoo Cultura Mobilan oma Facebook sivu. Sitä kautta sain myös selville, että varjoteatteri esityksen hahmot olivat Fiskarsin 5-6 luokan oppilaiden tekemiä. Huikeita, luovia ja taitavia nuoria!Esitys kulki koko ajan jouhevasti eteenpäin ja näyttelijät esiintyivät myös osittain suomeksi ja ruotsiksi. Laulua, tanssia ja liikettä nähtiin näyttämöllä. Kävipä siellä vihreä lohikäärmekin ja sai tyttöjen päät ihan sekaisin. Juoni ja esitys pitivät koko ajan katsojan otteessaan. Ihmettelin esityksen alussa miten ihmeessä Ainatar, pyörivä henki pystyi pyörimään paikallaan niin kauan lavalla? Olisin itse varmaan jo parin pyörimiskerran jälkeen pudonnut maahan ja ollut ihan pää sekaisin :)


Näytelmän juoni lyhykäisyydessään oli seuraava. "AINATAR, pyörivä henki loihtii uuden kauniin maailman myyttisen joen rannalle. Kaikki on hyvin kunnes nuori lohikäärme ja sen mystinen mestari heittävät Ainattaren syvyyksiin ja perustavat oman pelon ja inhon valtakunnan. Voidaanko AINATAR pelastaa ja tasapaino palauttaa?" Esitys sopii yli 7-vuotiaille ja tämän illan esityksessä olikin aika paljon lapsia. Sekä lohikäärme ja mystinen mestari olivat kyllä aika pelottavia hahmoja mutta onneksi näytelmässä oli onnellinen loppu.Cultura Mobilan yhteisötaideryhmä järjestää yhteistyössä Fiskars Villagen kanssa Tuli ja Valo teemakauden. Teemakausi koostui valotaiteesta, jättinukeista, varjoteatterista, tanssista ja musiikista. Tämän vuoden esitys oli jo kolmas ja innolla odotan ensi vuotta sekä uutta esitystä. Jokainen esitys huipentui tuliveistokseen Fiskarinjoella. Me siirryimmekin esityksen jälkeen katsomaan tuliveistoksen sytyttämistä.Kiitos Cultura Mobila ja Fiskars Village upeasta elämyksestä!
Näkemisiin ensi vuonna.


16 kommenttia:

 1. Kaamokseen sopiva esitys. Hienoa, että tällaista yhteisöllisyyttä vielä on. Fiskars on kyllä tuttu paikka mutta koskaan talvella en ole siellä käynyt. Pitäisi varmaan mennä. Hienoja kuvia olet ottanut. Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia kommentistasi :) Talvella Fiskarsissa käyneenä (oli muuten paukkupakkanen kun viimeksi olin) sanon, että kannattaa käydä. Miljöö on ihan erilainen kun lumivaippa on peittänyt maan ja rakennukset. Tein sieltä yhden postauksen pari vuotta sitten ja siinä on paljon talvisia kuvia http://styleheaven-marjorie.blogspot.fi/2016/01/tammikuista-tuumailua.html

   Poista
 2. Fiskars on semmonen mihin on pakko päästä käymään. Nyt on ollut valtavasti blogipostauksia paikasta ja näyttää niin ihanalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et ole käynyt niin ehdottomasti suosittelen. Fiskars on hurmaava kaikkina vuodenaikoina ja siellä löytyy aina jotain uutta. Tuli ja Valo taas sitten ensi vuonna mutta esim. kädentaitajia shopeista löytyy ympäri vuoden.

   Poista
  2. TuliValo fesivaalin eläinaiheidet lyhdyt valaisetvat Fiskarsinjoen maisemaa ain helmikuullw 2018. CulturaMobilan viimeinen tämän kauden esitys on lauantaina 25.11. klo 19 alkaen Kuparipajan Mustassa Salissa.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi Kari. Lisään tämän tuonne tekstiin niin kaikki osaavat vielä tulla katsomaan Cultara Mobilan mahtavaa esitystä. Pahoittelut, että tekstissäni oli epätarkkuus.

   Poista
 3. Fiskarsissa pitäisi joskus saatua käytyä. Vaikutaa niin mielenkiintoiselta ja moninaiselta paikalta. Tapahtuma tuli tarpeeseen: valoa kaamokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et ole käynyt Fiskarssissa niin mene kesällä niin näet sen kaiken vihreyden ja kauneuden mitä vanha ruukkimiljöö tarjoaa. Tuli ja Valo tapahtuma sopii NIIN hyvin tähän pimeyteen. Tällaisia pitäisi olla enemmän ympäri Suomea torjumassa kaamosta.

   Poista
 4. Voi mikä spektaakkeli ja ihana Fiskars! Harmi kun aika ei tällä hetkellä riitä kaikkeen mielenkiintoiseen - mutta onneksi näinkin kuvia ja tekstiäsi seuraamalla pääsee mukaan tunnelmaan!
  Ihanaa sunnuntaipäivää, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä ettei vaan aina pysty tai ehdi tulemaan kaikkiin mielenkiintoisiin tapahtumiin. Minua harmittaa, että Aboa Vetus & Ars Novan viime torstain iltatilaisuus oli pakko jättää väliin.
   Mukavaa päivää Lady❤

   Poista
 5. Aika hurjan näköinen esitys. Upea tuo tulinen lohikäärme joessa. Aika huikean esityksen ovat amatöörit saaneet aikaiseksi. Aika jännää katsella esitys tummassa illassa.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cultura Mobilan ohjaaja on ammattilainen ja lavastukset, puvustukset ovat myös ammattilaisten tekemiä. Mutta todella näyttelijät ovat amatööreja ja nämä nuoret olivat rooleissa todella luontevia. Ihailtavaa! Jokikohtaus huipensi kaiken ja vähän siinä jännitettiin syttyykö lohikäärme...
   Mukavaa sunnuntai iltaa Outi ❤

   Poista
 6. Onneksi joku käy katsomassa tälläisiä esityksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi :) Vielä yksi esitys jäljellä ensi lauantaina 25.11. klo 19. Suosittelen :)

   Poista
 7. Fiskarsissa on aina nähtävää kaikkina vuodenaikoina

  VastaaPoista
 8. Fiskarsissa pitäisi kyllä joskus käydä :)

  VastaaPoista