marraskuuta 25, 2017

Sydänsyli - yhteisötaideteos satavuotiaalle Suomelle


"Taideteos ja aineisto ovat jo mukana, Sinussa itsessäsi. 
On vain suljettava silmät hetkeksi ja uskallettava sukeltaa."

Sain mielenkiintoisen kutsun "Tervetuloa Ateljee Creatimagiaan, Mannerheimintie 43 B Taidesukeltamaan kanssamme." Hieman salaperäinen ja mystinenkin kutsu lupasi kolmen tunnin tutustumisen taidesukeltamiseen pienen suolaisen ja makean kera. Ja totta kai tarjolla olisi myös sylin täydeltä yllätyksellisyyttä. Minunlaiseni ikuinen elämyksiä ja kokemuksia etsivä sielu ei voinut edes ajatella jättävänsä tällaista tilaisuutta käyttämättä. Tulossa olisi aivan varmasti hyvin erilainen ja elämyksellinen ilta, mietin loikkiessani vesilammikoiden yli marraskuun sateen piiskatessa Töölön katuja vimmatusti. Olin ohjeiden mukaan pukeutunut siten etteivät mahdolliset pienet maalitahrat haittaisi vaatteissani.


Ateljee sijaitsi katutason alapuolella ja jo sisäänkäynti rappusia pitkin alakertaan oli todellinen elämys. Tässä työtilassa ei todellakaan oltu säästelty värejä eikä ilottelua maaleilla. Dramaattisen punaista yhdistettynä yönmustaan ja upeasti maalattu ruudullinen lattiakin. Katsottavaa oli joka puolella. Paljon niin herkullisia yksityiskohtia. Patsaita, värikkäitä isoja maalauksia, merkityksellisiä asetelmia. vanhoja matkalaukkuja pinottuna hyllylle, valaisimia, taidekirjoja, musiikkia, valoja, varjoja,..magiaa ja mystikkaakin oli mukana. 
Tätä iltaa emännöisi meille hovimestarin asuun pukeutunut kuvataiteilija, modisti, Creatimagian perustaja ja Taidesukellus konseptin kehittäjä Paula Julia Rusokallio. Tämä huikea ateljeetila oli siis kokonaan Paulan omaa käsialaa. Pilke silmäkulmassa Paula kertoi kuinka ennen niin harmaan ankea tila oli muuttunut Taiteen taikatemppujen tehtaaksi. Jo pelkästään ateljeetilan näkeminen oli huikea kokemus koska tässä vaiheessa en oikein vielä kovin tarkasti ollut perillä mitä ilta toisi tullessaan. Lähdin mukaan hyvin avoimin mielin :) "Creatimagia on taiteen taikatemppujen tehdas, joka on toiminut vuodesta 2011. Taidetyöpajoissa keskitytään taiteen luomiseen, kokemiseen, kehittämiseen ja kokemusperäiseen havainnointiin uudenlaisesta näkökulmasta. Lähtökohtana on yksilön henkilökohtainen elämys taiteen innovatiivisia ja äärettömiä kuvaelementtejä käyttäen. Sydämenasiana on taiteen myytin purkaminen sekä luoda matalakynnyksen taidelähtöiseen toimintaan innovatiivisia toimintatyökaluja." 

 "Sinussa on salaisuus. Sinussa on kyky. Sinussa on erityinen juoni. Katso se."

Paula halusi kuluvan illan aikana rohkaista meitä saavuttamaan unelmiamme, havainnoimaan yksilöllisiä vielä piilossa olevia lahjojamme ja resursseja sekä kokemaan uutta itsestämme. Me emme tulisi kokemaan "valkoisen paperin" -kammoa illan aikana koska lähestymistapa luovuuteen olisi lempeä. Kuulosti todella mielenkiintoiselle, joten oli aika kohottaa malja tälle erilaiselle taideillalle!


Taidesukellus työpajoja on järjestetty yksilöille, yrityksille ja yhteisöille. Nuorin osallistuja on ollut 4-vuotias ja vanhin 94-vuotias sotaveteraani. Taidesukellus sopii siis meille kaikille. Kuluvan illan aikana ei tarvitsisi pelätä sitä ettei onnistuisi tai tekisi jotain väärin. Kaikki oli sallittua tässä luovuuden etsimisessä. Me tulisimme myös kirjoittamaan runon kuluvan työpajan aikana. Ja minä voin vakuuttaa, että Paulan "opeilla" myös sanojen kirjoittaminen valkoiselle arkille oli helppoa. Tai pitäisikö todeta sen olevan maagista....

"Taidesukellus on uudenlainen konsepti (metodi ja työpaja) taiteen tekemisestä ja sen intuitiivisesta kokemisesta. Työpajoissa sukelletaan kuvataiteen käänteisten sovellusmenetelmien avulla itseen ja haetaan "näkymätöntä näkyväksi". Käänteinen menetelmä tarkoittaa etteivät mittasuhteet, värioppi ja perspektiivi ole pääasia vaan luovuuden synnyttämä matka, prosessinomainen "hetken kaappaus". Juonelliset yllättävät, tekniset ja visuaaliset käänteet, ilmiöt ja uudet työkalut tukevat yksilön taidesukellusta niin, että jokainen pystyy luontaisesti tuottamaan taidetta itsestään ja uskomaan omaan luovuuteensa." 


Me pääsisimme tänä iltana jokainen osallistumaan yhteisötaideteokseen Sydämensyli, joka on osa Suomen satavuotiasta juhlavuotta. Yhteisötaideteos koostuu 1000 erillisestä Omakuvasta, jonka jokainen hankkeeseen osallistunut on itse tehnyt. Tällaisen omankuvan mekin tulisimme siis tekemään tässä Taidesukelluksessa Creatimagian Ateljeessa. Ja sen kirjoitetun runon kera.

Hanke on vielä käynnissä ja nyt ei enää kovin montaa työtä puutu tuosta tavoitteesta. Kampin jouluavauksen yhteydessä 3.12. on mahdollista päästä vielä osallistumaan tähän huikeaan projektiin. 100 ensimmäistä saa taidesukeltaa Kampin joulussa veloituksetta. Valmiin taideteoksen koko tulee olemaan 100m². Taideteoksen sijoituspaikkakaan ei ole vielä varmistunut mutta toivotaan, että se tulee olemaan sellainen paikka, jossa monilla meistä on mahdollisuus nähdä teos.


Oli aika vetää ylleen esiliina suojaamaan vaatteita maalinroiskeilta ja aloittaa rohkeasti taidesukellus Paula Rusokallion ohjaamana. Taidesukeltaminen oli todella hauskaa. Siinä ei voinut tehdä virheitä koska mitään oikeaa tai väärää siinä ei ole. Ajantaju katosi kokonaan kun työtä tehtiin annettujen ohjeiden mukaan yhdessä keskittyen. Tuntui, että tuo kolmetuntinen olisi mennyt ihan siivillä. Vaikka sormeni olivat liimassa ja maalissa ei sekään haitannut ihanassa luovuuden flow-tilassa.Kuva: Paula Rusokallio


Creatimagian filosofiassa on neljä peruselementtiä: create, eat, image ja magia. Luovuuden puuskassa täytyy myös välillä nauttia jotain hyvää synnyttääkseen uutta. Näillä herkkutarjoiluille voi todeta vain omnomnom... ja jatkaa popsimista! Kyllä oli niin paljon erilaista hyvää, että melkein vaikeutta valita mitä halusi ottaa. 


Kaikki yhteisötaiteeseen osallistuneet kokoontuvat vielä kerran yhteen Suvilahden Kattilahalliin joulukuussa kun koko taideteos paljastetaan siellä. Odotan jo jännittyneenä tuota hetkeä. Omaa työtäni en noin suuresta taulusta tule kyllä siellä erottamaan. Sydänsyli työ tullaan digitalisoimaan ja myöhemmin pääsen sitten tutkimaan sitä verkosta ja löytämään myös omat kasvoni! Jännää...

Sydänsyli-teosta ovat tehneet yhdessä ihmiset eri yhteiskuntaryhmistä. Iällä, värillä, koolla, sukupuolella, taustalla, statuksella tai habituksella ei ole ollut mitään merkitystä. Tämä on hyvä lahja satavuotiaalle isänmaallemme Suomelle ♥♥♥

Ateljee Creatimagia tarjosi Taidesukelluksen.

Jukka Kurttila, Finlayson
”Taidesukellus saa kyynisenkin luovan mielen riisuuntumaan aseistaan. Antamalla itselleen luvan olla säännöistä vapaa sekä lopputuloksesta auttamattoman tiedostamaton, ihminen saa taidesukelluksessa tunnepuolen kokemuksia, joista päällimmäisinä mieleen nousevat riemu, hämmästys ja lapsenomainen uteliaisuus.”

22 kommenttia:

 1. Nyt tuli kyllä super mielenkiintoinen postaus ja paikka. Olisi kiva ollut olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa❤ Koko taidesukeltaminen on mielenkiintoista, erilaista ja inspiroivaa. Työpäiväni oli ollut todella kiireinen mutta tämä kolmetuntinen virkisti kummasti. Kun lähdin kotiin olin täynnä energiaa.
   Mene Kamppiin niin pääset mukaan. 😉

   Poista
 2. Voi miten hauskan erilainen ilta sinulla ollut. Taidesukeltaminen on hieno idea! Tuollaisia enemmän ympäri suomea!
  Toivotaan että iso taideteos pääsee sille kuuluvalle paikalle.

  Ihanaa viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hertta-Viola ❤ Uskoisin, että taidesukeltaminen tulee leviämään kyllä. Tätä Sydänsyli teosta on nyt jo tehty ympäri Suomea työpajoissa eli kuvataiteilija Paula Rusokallio on kiertänyt. Jos oikein muistan niin taidesukellukselle on haettu patentti ja se on konseptoitu.

   Hyvää viikonloppua sinullekin ::)

   Poista
 3. Kerroitkin, että menet taidesukeltamaan. Silloin minulle ei selvinnyt, mitä se on. Mutta nyt selvisi. On sinulla ja muilla osallistujilla ollut mielenkiintoinen ilta. Riemukasta, inspiroivaa ja rentouttavaa meininkiä. Ja hienon taideteoksen saa 100 -vuotias Suomi.
  Tätä oli kiva lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En siinä vaiheessa itsekään ollut perillä mitä kaikkea huimaa taidesukellus pitää sisällään. Illassa oli sitä magiikkaa ja Paulan ohjauksessa kaikki selvisi kyllä kolmetuntisen kuluessa. Voimaannuttava ja energisoiva kokemus! Suosittelen lämmöllä. Creatimagin sivuilla on osallistujien kommetteja ja siellä tämä 94-vuotias osallistujakin kommentoinut.

   Poista
 4. Onpa hienoa, että tällaisia taidepajoja järjestetään. Satavuotias Suomi ansaitsee kansalaisten tekemän taideteoksen. Jos vain suinkin pystyn menen tuonne Kampin kauppakeskukseen. Haluan antaa tähän oman panokseni ja kokea miltä tällainen taidesukeltaminen tuntuu. Kiitos tästä jutusta.
  Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula kommentistasi :) Kiva kuulla, että kiinnostuit Taidesukelluksesta. Todella 100 ensimmäistä saa veloituksetta mahdollisuuden Kampin kauppakeskuksessa. Toivottavasti mahdut mukaan. Kivaa taidesukeltamista - nautit varmast!

   Poista
 5. Oi miten ihana asia ♥ Kiitos tästä postauksesta! Elin mukana taidekokemuksessa kuviesi ja kerron avulla ♥

  Kylläpä tuollainen sopisi minunkin sielulleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne ♥ uskon, että sopisi juuri myös sinulle.
   Ja monille muillekin, joiden luovuus on ehkä lytistetty koulussa. Kaikissa meissä on luovuutta ja taidesukellus on lapsenomaista heittäytymistä.♥

   Poista
 6. Aivan ihanapostaus ja ylipäätään tilaisuus! Itse luovan työn tekijänä todellakin arvostan tuollaista tekemistä ja lähestymistapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Tilaisuus on vetänyt kohta 1000 ihmistä, joten sen on pakko olla inspiroivan hyvä. Uudenlainen lähestymistapa todellakin - ihan huippua!

   Poista
 7. Vitsit miten mahtava juttu tälläinen yhteisötaideteos onkaan. Voin kuvitella itsenikin tuollaista tekemässä. Mahtava kokemus ihan varmasti!
  Mukavaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Monen luovuus on jäänyt kuin kynttilä vakan alle ja odottaa vain sitä, että joku päästäisi sen sieltä ulos. Sinä teet lasten kanssa päivittäin ja tuunailet itsekin joten tiedät miten tärkeää käsillätekeminen ja itseilmaisu ovat.
   Hyvää viikonloppua ♥

   Poista
 8. No tuo jos mikä on ollut mielenkiintoista! Vautsi, mikä idea! Voi jos oisin saanut olla mukana!
  Jännä nähdä sitten se digitaalinen versio - vinkkaathan, kun se tulee ulos?
  Ihanaa viikonloppua sinulle, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady ♥ Ehdottomasti vinkkaan kun digitaalinen versio on olemassa.
   Ihanaa viikonloppua ja pikaista toipumista ♥

   Poista
 9. Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta! Varmasti mahtava kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mahtava ja mielenkiintoinen kokemus! Suosittelen kokeilemaan 😉

   Poista
 10. Upeita valokuvia ja todella mielenkiintoinen kokemus! Tuntuu että kaikki aistit oli huomioitu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna :) Oli erittäin mielenkiintoinen kokemus ja todella kaikki aistit huomioiva. Tuntui, että ilta melkein loppui kesken ja aika vain lensi eteenpäin.

   Poista
 11. Kuulostaa vinkeältä, kiitos kokemuksen avaamisesta! Voisinpa mennä itsekin testaamaan, jos joskus tilanne tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Linnea :) Tuota on vaikea kuvata toiselle koska se pitää itse kokea mutta ehkä postaus avaa siitä jotain.

   Poista