kesäkuuta 13, 2017

Mäntän kuvataideviikot 2017 - avajaistunnelmia ja taidetta

Marja Pirilä, Camera obscura / Kati & Veli-Pekka 2016-2017 - 
Jenni Tieaho, Lumivarsat 2009

Terveisiä ihanalta kolmen päivän minilomalta Mäntästä tai oikeasti pitäisi kyllä sanoa Mänttä-Vilppulasta kun kuntaliitos on tapahtunut jo 2009. Perjantaiaamuna käännettiin auto kohden taidekaupunkina tunnettua Mänttä-Vilppulaa, joka on myös yksi suomalaisen paperi- ja metsäteollisuuden historiallisista pitäjistä. Molempien taustalla on vaikuttanut vahvasti Serlachiuksen suku. Kameraani ehti kertyä lomapäivien aikana peräti 954 kuvaa!!! Olenko todella räpsinyt niitä noin paljon...

Ajattelin aloittaa lomakuvien ja reissun purkamisen viemällä teidät ensin kurkistamaan Pekilossa avattua XXII Mäntän kuvataideviikot 11.6. - 31.8.2017 näyttelyä. Ensimmäinen Kuvataideviikko tapahtuma Mäntässä on todella järjestetty jo vuonna 1993 ja kuluvan kesän näyttely on 22. Aluksi näyttely järjestettiin vain joka toinen vuosi.

Olimme Lumo lifestyle blogin Tuulin kanssa kutsuvieraina lauantai-illan Mäntän kuvataideviikkojen avajaistilaisuudessa. Pekilo ja kuvataideviikot ovat minulle tuttuja ja aiemman postaukseni sieltä voit lukea tästä. Kesän 2016 postauksesta myös selviää mistä tuo  erikoinen nimi Pekilo tulee.

Tervetulokättelyiden ja avajaisjuomien skoolauksen jälkeen lähdimme kiertämään näyttelyä. Paikalla on todella runsaasti ihmisiä niin paikkakunnalta kuin muualtakin mutta onneksi Pekilossa ei ilma lopu korkeissa halleissa.

"Suvivirsi. Kasvukausi. Loma, laululinnut, yötön yö. Piha, voikukka, trampoliini, grilli, makkara, kärpäset. Mökki, laituri, vene, uikkarit, Mansikka, herne, dekkari. Mummola, serkut. Aurinkovoide, uimapatja, rusketusraidat. Festivaalit, teltta, huussi, nuotio. Kesähitti ja kesäauto. Kylmäkalle, kesäleski. Olut. Kesäyön unelma, flirtti, kondomi. Häät, juhannustanssit, kokko, järvi, juhannustaika, niitty, perhoset, apila, lehmä.... Suomen suvi on täynnä toiveita ja odotuksia. Se on haavekuva, joka kannattelee pitkän talven jälkeen."

Kesän 2017 teemana on siis KESÄ kaikessa ihanuudessaan ja karmeudessaan. Näyttelyn kuraattorina on toiminut Pirjetta Brander.

Valitsin Pekilon lukuisista kerroksista ja töistä itseäni eniten puhuttelevat ja mielenkiintoisimmat taideteokset tähän esittelyyn. Todella paljon katsottavaa ja koettavaa on tarjolla mutta tässä muutamia makupaloja tarjonnasta.

Jenni Tienaho Hallava  2012

Käsittämättömän upeita kierrätetystä alumiinista, kasviskuidusta ja tuohesta tehtyjä eläinhahmoja.
Jenni Tieahon ympäristötaide on kudottua, sidottua ja punottua. Tämä kesälaitumella piehtaroiva kesästä nauttiva hevonen oli ensimmäinen työ, jonka sisääntullessaan näkee. 

Eija Keskinen, Mansikkapaikka 2 (Kaikki tiet johtavat vihreään) 2016-2017

Keskisen puupiirrokset täyttävät yhden seinän värikkäiden mattojen kanssa ja lattialla seisoo pieni, värikäs lasten polkupyörä. Installaation nimi on Mansikkapaikka 2 (Kaikki tiet johtavat vihreään) Teos kuvaa lapsuuden pyöräretkiltä nousseita muistikuvia. Toisella seinällä on kehyksissä pienen tytön ja pojan valokuvat 3-vuotiaina...ja nuo puhekuplat 


Yasushi Koyama, Panda-äiti ja lapsi 2015
 
Yasushi Koyaman puiset eläinveistokset ovat todella söpöjä. Ja tuota pandaa sai vielä halatakin näyttelyssä. Koyama on japanilainen taiteilija/kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Käydessäni kummityttöni kanssa Taidehallissa Pentikin näyttelyssä ihailimme museokaupassa myynnissä olevia Yasushi Koyaman pieniä keramiikkapatsaita. Tästä pääset kurkistamaan SÖPÖ Yasushi Koyaman tuotteita. Luulenpa, että tuollainen pieni valkoinen koira vielä muuttaa meille jonain päivänä ja kummitytölle tuollainen panda. 

Jussi Valtakari & Antti Ylönen, Saaristo 2017

Tässä työssä saaristo muodostui puisista luodoista, joiden kamaralla olivat kesäasukkaat puuhissaan.

Leonora Fredriksson, Kohta kastuu 2017

Leona Fredrikssonin uimapuvuista voisi melkein ajatella tippuvan vesipisaroita lattialle.


Timo Tähkänen, Isältä pojalle 2017

Marja Pirilä, Camera obscura / Juliaana 2017
Camera obscura -tekniikalla tehdyt Marja Pirilän valokuvat ovat valtavia ja ne on tapetoitu Pekilon alakerran seinille. Kati & Veli-Pekka ovat mänttäläinen aviopari, joka on päätynyt kuvattavaksi raukeina sängylle puiden heijastuessa ylösalaisin seinille.

Risto Suomi, Pieni kesäsoitto 2017

Yasushi Koyama, Pissaava koira 2017 - Muurahaiskarhu 2017

Tämä Yasushi Koyaman koirapatsas toi elävästi mieleen jo väritykseltään oman russeliriiviöni, joka oli myös minilomalla mukana mutta lepäsi käyttämässämme huoneistomajoituksessa tällä välin. 

Ella Tahkolahti, Metsä taipuu 2017

Barbara Tieaho, Morsian 2014

Kuvanveistäjä Barbara Tieahon teosten lähtökohtana on luonto ja ihmiset sekä eläimet eri ilmiöiden vertauskuvana. Pidin näistä ihmishahmoista paljon. 

Barbara Tieaho, Pillipiipari 2017

Ihana Havo, Susia valtaistuinsalissa 2017

Pauliina Turakka Purhonen, La Primavera 2014-2017
Minun suosikkiteoksekseni näyttelyssä taisi nousta tämä kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhosen La Primavera. Ommellut ihmishahmot olivat karhean kauniita ja jäin katselemaan niitä todella pitkäksi aikaa Pekilossa. Esikuvana työlle on ollut Botticellin Kevät (La Primavera) ja löysin tästä kyllä yhtäläisyyksiä. Ihan huikea työ! Taiteilija on kuvannut itsensä tuossa possussa. 

Pauliina Turakka Purhonen, La Primavera 2014-2017

Pauliina Turakka Purhonen, La Primavera 2014-2017

Eija Keskinen, Mansikkapaikka 2 (Kaikki tiet johtavat vihreää) 2016-2017

Barbara Tieaho, Suoja 2014

Mäntän keskustassa (Kauppakadulla) kävimme jo ennen kuvataideviikkojen avajaisia tutustumassa kuvataiteilija Viva Granlundin yhteisölliseen teokseen 100+++puuta. Purkutaloon on maalattu taiteilijan ja asukkaiden yhteisvoimin lukemattomia puita. Helsinkiläisen Viva Granlundin värikkäitä töitä olen itsekin aiemmin kuvannut Instagramiin mm. Vallilan sillan alla olevan työn. 

Viva Granlund, 100+++ puuta, 2017 - yhteisöllinen teos

Viva Granlund, 100+++ puuta, 2017 - yhteisöllinen teos

Viva Granlund, 100+++ puuta, 2017 - yhteisöllinen teos

Mäntän kuvataideviikoille kannattaa ehdottomasti mennä tutustumaan. Tapahtuma on auki elokuun loppuun saakka ja kuvataideviikkojen oheisohjelma on myös mielenkiintoinen. Kuraattori Pirjetta Branderin kuraattorikierrokselle voi päästä mukaan 29.7. ja 27.8. Tästä löytyy lisää runsaasta oheisohjelmasta. 

Suurkiitos Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhiselle kutsusta avajaisiin!
 
Lisää Mänttä-Vilppula postauksia tulossa joten pysy kuulolla... :)


8 kommenttia:

 1. Kerrassaan upeita taideteoksia. Erityisesti Jenni Tienahon Hallava nostaa ihoni kananlihalle puhuttelevuudessaan.... ei oikein tiedä miten tulkita. Onko kesälaitumen iloa vai tuskaa. Pissaava koira taas saa hyvälle tuulelle. Ensimmäisenä tuli mieleen kultturikoira Minnie. Minnielle rapsutukset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallava hevonen vangitsi kyllä sisääntulossa. Minusta siinä on juuri sitä ensimmäistä iloa kun pääsee kesälaitumelle juoksun jälkeen. Minnie kiittää rapsutuksista ❤️

   Poista
 2. Barbara Tieaho, Morsian 2014 ja Pillipiipari 2017 ovat upean erilaisia "patsaita". Upeaa taidetta ❤️
  Onpa sinulle reissusta kuvia kertynyt.
  Ihanaa tiistai-iltaa Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morsian ja Pillipiipari olivat kyllä upeita ja niissäkin olin käytetty luonnonmateriaalia tuohta. Tuohi on äärimmäisen kaunista!
   Olen kova räpsimään kuvia :D on sitten mistä valita jos joku tärähtänyt tai muuten vaan huono.
   Hyvää alkanutta viikkoa Outi ❤️

   Poista
 3. Piehtaroiva hevonen on edelleen suosikkini -niin taidokkaasti toteutettu, mutta Yasushi Koyaman iskivät vitsikkyydellään myös. Koira oli ilmiselvä Minnie!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen oli kyllä upea ja taisi lumota monen avajaisvieraan. Toisaalta minua hirvitti kun teosta ei oltu "aidattu" mitenkään ja avajaisissa oli melkoinen kuhina.

   Poista
 4. Kuviesi perusteella upea näyttely! Minäkin olen useasti ihastellut sitä Yasushi Koyaman ilmapalloa pitelevää pandaa :) Marja Pirilän camera obscura -teokset ovat upeita suurikokoisina, mutta minulla on vain kaksi pientä kuvaa (tila alkaa loppua). Toivottavasti tuo Viva Granlundin "puutalo" saa jäädä paikalleen, se on niin valloittava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Yasushi Koyaman ilmapallo panda on liikuttavan ihana ❤️ minusta se sopisi juuri tuohon yhden kaapin päälle... WAU, olen kateellinen sinun Marja Pirilä teoksista. Uskon, että jos seinät loppuvat kesken ei ainakaan enää isokokoisia voi sijoittaa.
   Minäkin toivon ettei Vivan Granlundin 100+++puutaloa purettaisi. Olisi kiva väripilkku Mäntässä.
   Mukavaa alkanutta viikkoa ❤️

   Poista