kesäkuuta 23, 2017

Juhannus on meillä herttainen ♥Hyvää keskikesän juhlaa vaan kaikille tasapuolisesti! On taas se aika vuodesta kun me kaupunkilaiset ryntäämme joka niemeen, notkoon ja saarelmaan viettämään kauan odotettua juhannusta. Pakkaamme auton ihan harjapäin täyteen kaikkea mahdollista kesään ja keskikesän juhlan viettoon kuuluvaa tavaraa, ruokaa ja matelemme tuskastuneina liikenneruuhkissa kohden kesämökkiä tai muuta mittumaarin viettopaikkaa. 

Unohdamme ehkä osan tuiki tarpeellista kotiin lähtökiireessä ja silti mukanamme on aina liikaa kasseja ja nyssyköitä. Sääjumalalta on toivottu lämmintä ja leppeää juhannussäätä mutta Pekka Poudan ennustusten mukaan tänä juhannuksena voidaan ehkä jättää hellevaatteet kiltisti niihin matkakasseihin ja pitää kevyttoppis vain suosiolla niskassa. Menomatkalla juhannuspaikalle kun saatiin kuunnella rakeiden iloista ropinaa auton kattoa vasten. 

Kaikesta huolimatta mökkisaunan leppeät löylyt aidolla koivuvihdalla ja rantalaiturilta näkyvä järvimaisema on parasta mitä Suomen kesä voi yhdessäolon ja hyvän ruoan lisäksi tarjota meille juhannusta viettäville. On hyvä kytkeä itsensä kesäfiilikseen eikä asettaa liian korkeita odotuksia näille kolmelle juhannuksen viettopäivälle. Kevyttoppiksessakin voi mainiosti katsella juhannuskokkoa ja hyvät hyttyskarkoitteet auttavat sitä ikävää ininää vastaan. Kannattaa toki muistaa pakata matkalle mukaan ne allergiselle tuikitärkeät antihistamiinit hyttysenpuremia varten. 


Juhannuksena me juhlimme keskikesää ja valoa. Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa on juhannusta alunperin vietetty säänjumala Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Ukko oli ilman sekä ukkosen jumala ja hänen mukaansa on nimetty Kolin upea Ukkokoli huippu, yksi Suomen kansallismaisemista. Keskiajalla ja kristinuskon myötä kesäkuun 24.päivä nimettiin Johannes Kastajan syntymäpäiväksi mistä meidän juhannus nimityskin tuleekin. Nimitys mittumaari juhannukselle taas Suomen ruotsinkielisten alueiden midsommar-juhlan kääntyminen suomeksi mittumaarjaksi tai mettumaariksi. 


Kesäpäivänseisaus 19.kesäkuuta olisi luonnollisin päivä viettää keskikesän juhlaa koska silloin päivä on pisimmillään. Jos työmarkkinajärjestöt eivät olisi vuonna 1955 tehneet päätöstä, että juhannus vietetään on 19.päivän jälkeisenä lauantaina ja juhannusaatto tätä edeltävänä perjantaina näin olisi edelleenkin. Vielä 50-luvulla nimittäin työviikko oli kuusipäiväinen ja lauantai ihan normaali työpäivä. Tänään on Aaton päivä ja huomenna sitten juhlivat Jussit, Johannekset, Jannet, Juhanat, Jukat, Juhot ja Juhanit. Nimipäivä onnea heille kaikille!


Juhannus on myös 1920-luvulta lähtien ollut Suomen lipun juhlapäivä kirjailija Maila Talvion ehdotuksesta. Liput nostetaan salkoon tänä iltana kello 18 ja saavat liehua siellä juhannuspäivän iltaan kello 21. Minusta juhannukseen kuuluu sinivalkolippu liehumassa kesäillassa ja -yössä. Siitä tulvahtaa mieleen lämpimiä muistoja lapsuuden juhannuksesta isovanhempien kesäviettopaikassa. Siellä juhannukseksi tuotiin myös ovenpieliin pienet juhannuskoivut ja isoisä teki meille lapsille omat juhannusvihdat. Juhannuksena oli mielestäni aina myös ihan hirveän lämmintä, aurinko paistoi ja hyttysetkään eivät kiusanneet. Joko muistini on selektiivinen tai sitten aika kultaa muistot :)Juhannukseen kuuluvat myös lukemattomat juhannustaiat naimaonnen ja tulevan kumppanin näkemikseksi juhannusyönä. Erikoisinta näissä juhannustaioissa on mielestäni se, että suurimmassa osassa niistä pitää olla alasti :) Ovatkohan taiat olleet aikoinaan pojankoltiaisten keksimisiä siinä toivossa, että he näkisivät juhannusyönä pelloilla pyörimässä lähiseutujen nuoria tyttöjä...  Nykyään jos menet lähiviljelijän niitylle kasteiseen heinään pyörimään alasti juhannusyönä saat varmaan sakot sadon tuhoamisesta ja vihaisen viljelijän vihat niskaasi!

Lainaan tähän ystäväni Facebook-sivuilta tänään bongatun aika hyvän nykyaikaisen, vähän kivemman juhannustaian. "Jos juhannusyönä riisuutuu alasti ja suutelee seitsemään eri miestä, niin voi unessa nähdä tulevan lempikukkansa." ♥
♥ Leppeää ja ihanaa juhannusta teille kaikille ♥ 

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä.

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne Sammattiin ja hyvää sunnuntaita :)

   Poista
 2. Aika hyvä uudistettu taika :)
  Ihanaa juhannusta sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika on minusta ihan yliveto :)
   Ihanan juhannusviikonloppua Outi!

   Poista
 3. Olipa kiva juhannuspostaus! Kuvasit lapsuusmuistoja niin elävästi. Minustakin lapsena kesät olivat aina aurinkoisia ja helteisiä, taitaa aika kullata muistot...
  Ihanaa juhannuspäivän iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvää juhannusta myös sinne saaristoon Teija!
   Lapsuusmuistot ovat osa minua ja kiitos jos kuvasin ne elävästi.
   Hyvää juhannusviikonloppua :)

   Poista
 4. Kiva tietopläjäys juhannuksesta ja sen perinteistä. Toivottavasti sinulla on ollut oikein hyvä juhannus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse :) Juhannus on sujunut oikein mukavissa merkeissä.
   Hyvää sunnuntaita ja aurinkoa!

   Poista
 5. Jussi mennä jolkotti, sää oli viileä joo, mutta ei haitannut tahtia. Ihania kuvia sulla blogissa ja tuo teksti sopii niin monen suomalaisen juhannuksen viettoon. Tuo lainaus kaveriltasi oli kyllä hupaisa :D. Mukavaa juhannuksen jälkeistä elämää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannus meni kyllä todella sukkelasti :) juurihan se alkoi ja nyt jo ohi. Tuo ystäväni "moderni juhannustaika" on haurattanut monia.
   Hyvää alkanutta viikkoa Sari ❤

   Poista