kesäkuuta 05, 2017

HejHylje! - hyljepatsaat Itämeren tulevaisuuden turvaamiseksiItämeri on minulle suomalaisena tärkeä ja äärimmäisen rakas vesialue. Rakastan kävelyä merenrannalla koirani kanssa ja mahdollisuutta pulahtaa aaltoihin välillä vilvoittelemaan. Jos haluan voin soudella rauhallisesti Itämeren aalloilla tai kalastaa rantakiveltä vaikken saalista edes saisikaan. Olen aina asunut lyhyen etäisyyden päässä rannasta ja minulle rapuihmiseä merellä on oma erityinen paikka sydämessäni. Merenranta ja horisonttiin tuijottaminen vaikka kesken kiireisen työpäivän rauhoittaa mieltä ja tuulettaa harmaat ajatukset pois pääkopasta. Mieli lepää kun lokit kirkuvat ja sininen vesi välkkyy. Minä rakastan Itämerta ♥


Hylje12, Teemu Keisteri, helsinkiläinen monialataitelija, Ukkeli hahmon luoja

Itämereni ei kuitenkaan voi kovin hyvin.Vuonna 2004 tämä makean ja suolaisen veden erikoislaatuinen murtovesiallas luokiteltiin erityisen herkäksi vesialueeksi. Tanskan salmien kautta Itämereen päätyvät tärkeät suolapulssit ovat vähentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Suolapulssit sekoittavat Itämeren vettä, vähentävät happikatoa ja ehkäisevät rehevöitymistä. Ilmastomuutos, liiallinen rehevöityminen, lisääntynyt meriliikenne ja mahdolliset onnettomuudet kuormittavat minun ja meidän kaikkien suomalaisten rannikkoseutuja huuhtovaa Itämerta. Hylje 11, Katja Tukiainen, kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija, taidemaalari. Tyttöjen leikit, esikoissarjakuva-albumin tekijä. 


Suomi100 juhlavuoden kunniaksi veikeät HejHylje! patsaat käyvät taas taisteluun Itämeren suojelun puolesta. Nämä HejHylje-patsaat suunnitteli kuvanveistäjä Stefan Lindforsin jo vuonna 2011 kun Turku toimi kulttuuripääkaupunkina. Marjon matkassa bloggaaja on reissuillaan törmännyt useaan otteeseen hylkeisiin Turun suunnalla liikkuessaan. Visit Turku -toimiston hylje on saanut melkein suukon poskelleen ♥ Yksi löytyi tähyilemässä merelle Kemiössä Söderlångvikin kartanon rantakivikossa ja toinen oli päätynyt Saariston rengastien varrelle Korppooseen.


Pääsin piipahtamaan viime perjantai iltapäivällä L3-makasiinissa Jätkäsaaressa ja siellä oli 40 uutta HejHyljettä! odottamassa H-hetkeä ja suurta esiinmarssia. Valkoiset Stefanin patsaat ovat saaneet pintaansa persoonallisen ilmeen eri taiteilijoiden toimesta. HejHylje! projekti on eri taiteilijoiden onnentoivotus 100-vuotiaalle Suomelle. Hankkeen on tuottanut Camilla Hackman. Hylkeet olivat jo lähes valmiita. Onnistuin jopa näkemään kahden taiteilijan - Teemu Keisteri ja Lotta Esko - työn touhussa viimeistelemässä omia hylkeitään. 


Hylje 9, Petteri Luoto, huippukokki, keittiömestari ja taiteilija


Hylje38, Kim Somervuori, graffitin ja korkeataiteen yhdistäjä, kovaa mutta herkkää yhdessä


HejHylje! patsaat kerääntyvät Senaatintorille Helsinki-päivänä 12.kesäkuuta klo 9.00 joten silloin nämä kaikki upeat 40 erinäköistä ja väristä veikeää hyljettä on meidän kaikkien nähtävissä. Senaatintorilla hylkeet viivähtävät viikon verran ennenkuin ne levittäytyvät ympäri Helsinkiä ilostuttamaan meitä ja muistuttamaan siitä kuinka tärkeää on suojella omaa Itämertamme. Itämeren suojelu on tärkeä juttu jotta me jatkossakin voimme nauttia ainutlaatuisesta merestämme.  

Yritykset voivat ostaa itselleen kummihylkeitä ja tuotto lahjoitetaan Baltic Sea Action Group -säätiölle, jonka tavoitteena on Itämeren ekologisen tasapainon palauttaminen. Hylkeet kerääntyvät vielä kerran hotelli Clarioniin Helsinki Design Weekin aikaan. Tänä kesänä Helsinki on täynnä ihania ja tärkeän asian takia liikeellä olevia hylkeitä. Bongaa sinäkin hylkeitä kesänä aikana! 


Hylje 20, Lotta Esko, kuvataide ja esittävä taide, parrakkaat naiset siirtymässä hylkeisiin


Hylje 17, Fanni Tavastila, kuvataitelija 


Hylje 7, Helsingin kuvataidekoulu, Käpylän PIMA-ryhmän oppilaat.


Hylje 3, Concreatives, sosiaalista designia tekevä muotoilijoiden kollektiivi, joka yhdistää taidetta, muotoilua ja ihmisiä


Hylje 8, Maaria Märkälä, taidemaalari, räiskyvää ja ekspressiivista 


Hylje 36, Hans-Peter Schütt & Janne Siltanen & Antti Männynväli, läänintaiteilija ympäristötaide - kuvataiteilija - urbaani pop art 


Nähdään Senaatintorilla 12.6. HejHylje! merkeissä ♥ 

12 kommenttia:

 1. Ihania hylkeitä. Meren rannassa ja merellä olemisessa on kyllä taikaa ja vesialueita täytyy ehdottomasti suojella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hylkeet ovat ihania ja niitä sekä Itämerta täytyy ehdottomasti suojella :)

   Poista
 2. Ihania hylkeitä. Nuo kyllä huomataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HejHylje patsaat rantautuivat tänään Senaatintorille joten piipahda katsomassa jos ehdit!

   Poista
 3. Fantastinen idea, joka varmasti herättää huomiota, eihän noita voi kuin ihastella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokas idea todellakin ja toivotaan, että mahdollisimman moni yritys ostaa itselleen oman kummihylkeen hyvin asian puolesta!

   Poista
 4. Niin ihanaa kuin vesien lämpeneminen onkin, Itämeren tilan huomaa lämpiminä kesinä kun sinilevälautat kasvavat hurjaa vauhtia. Pari vuotta sitten Itämereen virtasi Tanskan salmista runsaasti vettä Pohjanmereltä, mutta sekään ei parantanut Itämeren tilaa odotetusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itämeremme on melko uniikki merialue ja ainoa vesialueemme joten sitä pitää vaalia ja suojella rehevöitymiseltä.

   Poista
 5. Nuo hylkeet eivät kyllä jää huomaamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät todellakaan jää Rva Kepponen :) Tänään Senaatintorilla jokainen halusi ottaa selfien hylkeiden kanssa ja siellä oli ihan tavallisia kansalaisia turistien lisäksi. Käy kurkkimassa poikien kanssa joku päivä :)

   Poista
 6. Waude nuo jos mitkään vievät hyvää sanomaa eteenpäin :) Kivaa viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos liikut keskustassa tässä viikon sisällä käy ihmeessä katsomassa Tiia! Kivaa viikkoa ja toivotaan, että aurinko tuli esille myös :)

   Poista