maaliskuuta 31, 2017

Mumin Kaffe ja kuinkas sitten kävikään...


Kun olin pieni tyttö yksi lempikirjoistani oli Tove Janssonin Ja kuinkas sitten kävikään. Kirja, joka kertoi Mymmelistä, pikku Myystä ja Muumipeikosta. Tämä vuonna 1952 ilmestynyt kuvakirja oli ensimmäinen Tove Janssonin teoksista, joka suomennettiin. Kirjan jokaisella sivulla oli jännä "kurkistusreikä" seuraavalle sivulle. Tekstit kirjassa olivat runomitassa ja jokainen runo päättyi "ja kuinkas sitten kävikään." Muistan vieläkin ulkoa runon, jolla kirja alkoi!


On kello viis' kun varhaiseen
kaupasta maitokannuineen
käy kotiin Muumipeikko pien'
On pitkä taival metsätien.
Puut kolkon korven kohisee
ja tuuli ähkyy, huokailee.
Yö vaihtuu aamuun hämärään,
vaan kuinkas sitten kävikään?Tätä kirjaa oli jännä selata ja seurata Muumipeikon matkaa kotiin Muumimamman luokse maitokannunsa kanssa. Ja uskokaan tai älkää olen näin vähän isompanakin katsellut kirjaa ja lukenut runot monta kertaa läpi. Kauniita kuvia viinimarjoista, pelottavista hattivateista, ahnaasta pölynimurista ja kaikki päättyy kuitenkin hyvin. Kirjan loputtua reikä takakannessa on niin niin pieni ettei Muupeikko ystävävineen enää mahdu siitä lävitse. Pikku Myy toteaakin lopuksi "Me jäätiin kirjaan, virkkoi Myy / niin käy, kun liiaks kehittyy!"


Muumeja rakastavana olin viime syksynä ihan täpinöissäni kun sain lukea lehdistä, että Helsinkiin tullaan perustamaan Mumin Kaffe niminen kahvilaketju. Idean äiti on toimittaja Sanna Kiiski, joka halusi perustaa lämminhenkisen kohtauspaikan, josta löytyy lapsiystävällistä palvelua, suomalaista designia ja Muumilaakson tapaa ajatella. Mukana toimii yhteistyössä myös ravintoloitsija Mehdi Younes. Ensimmäinen kahvila avattiin 2.joulukuuta Liisankadulla Kruunuhaassa. Tällä hetkellä kahviloita on tullut kaksi lisää: Töölö, Mechelininkatu 3 ja keskustan Stockmannin 5.kerros.


Itse en joulukuun kiireiltäni Kruunuhaan kahvilaan ehtinyt mutta nyt alkuvuodesta olen käynyt siellä useita kertoja. Pidän kahvilan sisustuksesta ihan valtavasti. Tuo kuusikulmainen laattalattia on varmasti vanha ja minulle tulee siitä mieleen, että tilassa on ehkä toiminut joskus vanhanajan "maitokauppa". Valon määrä kahvilassa on myös huikea isojen ikkunoiden ansiosta ja pilvisenäkin päivänä täällä Muumimaailmassa paistaa aurinko. Kahvilassa on myös ihana hygge fiilis ja se jos mikä on tärkeää.


Olen piipahtanut kahvilassa kiireisen työpäivän keskellä nauttimassa latten ja ison, mehevän korvapuustin ja antanut ajatusteni lentää lapsuuteen Ja kuinkas sitten kävikään aikaan. Korvapuusti on tarjottu totta kai Muumilautaselta. Kun olen painanut Mumin Kaffen oven kiinni ja palannut taas "oikeaan maailmaan" on oloni ollut rauhallisen levollinen ja rentoutunut. Joka kerta käydessäni Mumin Kaffessa on siellä ollut myös Muumeihin ihastuneita matkailijoita ja muitakin aikuisia lapsiperheiden lisäksi.


Lapsille on varattu ihana, oma nurkkaus, jossa voi vaikka kiipeillä puolapuissa, roikkua renkaissa tai keinuakin ihan oikeissa narukeinuissa. Perheen pienimmille on varattu myös Muumi-kirjoja, joita saa lukea rauhassa. Täytyy sanoa, että pari kertaa on tehnyt itse mieli hypätä mukaan roikkumaan renkaisiin hetkeksi ennen arkeen palaamista. Mumin Kaffen konsepti on mielestäni hyvin onnistunut ja elämyksiä tarjoava niitä etsiville.


Mumin Kaffen tarjonta on runsas. Kahvin, teen tai kaakaon kanssa voi nauttia kakkuja, erilaisia leivonnaisia, keksejä, piirakoita, sämpylöitä, salaatteja, smootheja, mehuja, limonaadeja ja jäätelöä. Tuotteissa pyritään välttämään lisäaineita ja suositaan kotimaisuutta! Plussaa tästä :) Olen itse ostanut täältä päivällä myös hedelmiä koska aina ei voi herkutella korvapuustilla tai kakkupaloilla.


Totta kai löytyy myös nurkkaus, jossa on myynnissä Muumituotteita. Ihania Muumi hahmoja, joita tekisi mieli mennä rutistamaan, astioita, tekstiilituotteita ja vaikka mitä kivaa. Mumin Kaffe voidaan varata myös tarvittaessa omaan yksityistilaisuuteen.

Mumin Kaffessa on onnistuttu myös yhdistämään pehmeät arvot ja business. Työtekijöiksi palkataan ensisijaisesti yli 50-vuotiaita, pienten lasten äitejä ja maahanmuuttajia. Tapaamani kahvilatyöntekijät ovat olleet äärimmäisen ystävällisiä ja avuliaita luoden kahvilaan omalla asenteella ja käytöksellään hyvää fiilistä. Jos ruokaa jää yli se toimitetaan palvelukeskuksiin ja asuntoloihin. Suuri plussa!


Käykää ihmeessä kurkkimassa joku Mumin Kaffe paikka ja aistimassa Muumilaakson fiilistä.

Ja jos ette ole lukeneet Ja kuinkas sitten kävikään -kirjaa niin ehdottomasti kannattaa.

Tekee hyvää välillä vapauttaa sisäinen lapsi :)

6 kommenttia:

 1. Just tänään äitini kanssa puhuttiin tästä ihanasta kahvilasta. Muumit ❤️ en voi muuta sanoa!
  Ihanaa viikonloppua Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt äidin kanssa kaffelle Mumin Kaffeen :) Siellä on kyllä niin hurmaava ilmapiiri.
   Mukavaa viikonvaihdetta Outi ❤️

   Poista
 2. Suurena muumifanina pitää pistää kahvila mieleen ja poiketa siellä joskus Helsingissä käydessäni. Itse luen muumikirjoja aina lapsenlapsilleni uudestaan ja uudestaan. Muumeissa on jotain, mikä miellyttää niin lapsia kuin aikuisiakin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että pidät nähtyäni sinun valtaisan muumimuki kokoelman. Muumikirjat ovat hyvin moniuloitteisia ja soveltuvat hyvin aikuisillekin.
   Hyvää viikonloppua Krisse ❤️

   Poista
 3. Tuonne minäkin haluan mennä kahville. Ja nauttimaan herkuista ja tunnelmista. Satuin juuri eilen lukemaan Apu-lehden ja kovia kokenut Tuire Mikkonen on aloittanut työskentelyn Kruununhaan Mumin Kaffeessa. Hän sanoi, että kaipaa ympärilleen ihmisiä ja iloista ilmapiiriä.
  Länsilaiturilta terveisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Mumin Kaffe kokemusta lämmöllä :) Näin itse myös jossain netissä, että Tuire olisi tuolla töissä mutta minun käydessäni kaffella ei häntä ole näkynyt. Varmasti ihana työpaikka :)
   Hyvää reissua teille ja kulttuurimatkaa! Nauttikaa!

   Poista