helmikuuta 22, 2017

Kuusankosken Taideruukissa

"Kuusankosken Kymintehtaalla sijaitsevaan, 100-vuotta vanhaan Taideruukin päärakennukseen ja sen siipiosaan on muodostunut taiteilijoiden ja kädentaitajien keskittymä, joka tarjoaa vierailijalleen paljon nähtävää ympäri vuoden.

Kuva- ja lasitaidetta, valokuvausta, käsitöitä, entisöintiä, huovutusta ja korunvalmistusta. Taidenäyttelyitä ympäri vuoden, teatteritoimintaa, graafista suunnittelua ja vaikka kirpputoria kierrettäväksi. Luomuleivonnaisia ja kahvilaa unohtamatta."

Viime lauantain herkullisten blininautintojen jälkeen Arjen Helmiä blogin Krisse vei minut punatiiliselle Kymintehtaan tehdasalueelle. Itse tehdastoiminta näissä rakennuksissa on jo loppunut aikoja sitten mutta entisten teollisuusrakennusten sisällä jatkuu nykyään Taideruukin toiminta ympäri vuoden vireänä. Alueesta minulle tuli etäisesti mieleen Mänttä ja entisten puujalostustilojen muuttaminen sielläkin taidekäyttöön. Upea juttu ettei vanhoja, hienoja tehdaskokonaisuuksia jyrätä kasaan vaan seinien sisälle saadaan toisenlaista toimintaan. Rouhea teollisuusmiljöö tarjoaa hyvät puitteet juuri taiteelle ja erilaisille työhuoneille sekä käsityöläisille että suunnittelijoille. 

OLO I TILA / Capricon Design Oy

Ensimmäisestä kerroksesta löytyi aika namu sisustusliike OLO I TILA. Tässä liikkeessä kaikki oli harkittua. Punatiilisten seinien viereen sopivat juuri vanhoista kuormalavoista tehdyt tummat myyntipöydät ja -hyllyt. Riittävän rouheaa mutta silti hienostuneen tyylikästä. OLO I TILA puoti myös myy halukkaille kuormalavoja ja isoja/pieniä puukeloja. Krisse kertoi ostaneensa täältä yhden kelan kotiinsa pöydäksi. Mietin mielessäni, että meillä työpaikalla kuormalavat menevät aina kollegani takkaan polttopuiksi joten pitäisikö niitä alkaa lahjoittamaan/myymään lavoja haluaville ;)


Mustavalkoisia sisustustekstiilejä, peuranpäitä, mattoja, koruja, kodin piensisustukseen kauniita esineitä, julisteita, tauluja, peilejä, tyynyjä, lampaantaljoja, pientä hyvää syötävää, astioita, kynttilöitä jne. Erittäin paljon itseäni kiinnostavia tuotteita. OLO I TILA myi myös Taken bracelet 100% alumiiniranneketta, joita voi ostaa myös Destinystä. Itse asiassa näitä rannekkeita valmistettiin siinä viereisessä työpajassa ja kun kuljimme pajan ohi sieltä kuului tasainen kilkutus. Suomessa suunniteltuja ja myös tehtyjä takuuvarmasti! Vähän jäi harmittamaan etten ostanut... Tekstitkin olivat aika osuvia...OLO I TILA puoti on Capricon Design Oy:n kauppapaikka Taideruukissa. Capricon Design tekee myös sisustussuunnittelupalveluita, tapahtumaorganisointia, mainostoimisto töitä sekä maalaa sekä tuunaa kuormalavoja ja suorittaa erikoismaalauksia. Luulenpa, että seuraava paikka, jossa Taideruukissa vierailimme on Capricon Designin suunnittelema sisustuksen osalta.


Tuomon Luomu / Kahvila Ruukitar

Harmi, että olimme juuri juoneet kahvit ja syöneet makeaa mahan täydeltä sillä tässä Kahvila Ruukittaressa olisi ollut kiva istahtaa hetkeksi kahvikupposen ääreen. Täällä näkyi tuttuja sisustuselementtejä OLO I TILA puodista ja totta kai myös kuormalavoista tehtyjä sohvia. 
Taitaa siis olla Capricon Designin kädenjälkeä. Todella tyylikkään pelkistetty paikka ja tekstiileihin valitut värit ja materiaalit sopivat tähän minimalismiin hyvin. 

Pidin OSB-levyseinistä ja valaisimet kahvilassa olivat tyylikkäitä. Tännekin oli jätetty vanhan teollisuushallin elementit näkyviin ja nurkassa oleva sininen "vaaka" oli hauska. Ja tuo lattia! Haaveilen omaan keittiööni juuri tällaisestä laattalattiasta. Kahvilan yhteydestä voi myös ostaa luomuleipiä ja -leivonnaisia. Krisse taisi napata täältä mukaansa jonkun Tuomon Luomun ihanan leivän. Mums! 
Taidelainaamo

Taideruukin tiloissa toimii myös Kaakon taidelainaamon Kouvolan toimipiste. Kaakon taidelainaamo on Suomen ainoa taidelainaamo ketju. Siihen kuuluu Kouvolan ja Lappeenrannan taidelainaamot. Taidelainaamosta voi lainata taidetta kuukausimaksua vastaan (alk. 10€/kk) tai ostaa taidetta itselleen. Lainaamalla teoksen voi kokeilla sopiiko se omaan kotiin ja mikäli päättää pitää työn kuukausimaksut toimivat teoksen osamaksuina. Mielestäni kätevä tapa hankkia taidetta kotiin. Tästä linkistä pääsee tutustumaan Taidelainaamon valikoimaan. 


Johanna Ryönänkoski, Sadetar 2017 (850€ tai taidelainalla 100€/kk)

Samuli Heimonen, Sininen ja valkoinen 2015 (6800€ tai taidelainalla 300€/kk)

Johanna Ryönänkoski, Kruunu 2017 (580€ tai taidelainalla 80€/kk)

Pienenä korjauksena tekstiini. Johanna Ryönänkosken teokset ovat taidelainattavissa mutta ne kuuluvat TaideTupa PikkuSelman piiriin. Nyt kun muistelen tarkemmin teokset olivat eri huonetilassakin eli Galleria Padossa. Galleria Pato on Taideruukin 2.kerroksessa myös. Kiitos Vesalle Kouvolasta, joka oikaisi asian :) Ensikertalainen vähän sotki asioita!Itse ihastuin näihin AKAT raheihin, jotka ovat Ulla Sinkkosen ja Sanna Majanderin tekemiä. Luonnonmateriaaleista valmistetut tekstiiliteokset ja pölkyt olivat jotenkin ihanan rauhoittavia ja näiden päällä istuminen olisi varmasti kiva elämys. Perinteinen ryijy ja puupölli, pidin!

Kipa Kiri, Ruukkunainen 2005 (750€ tai taidelainalla 40€/kk)


Taideruukin rakennuksista löytyy vielä paljon muutakin. Ensimmäisessä kerroksessa on Ruukinportin kirpputori. Piipahdimme siellä mutta tällä kertaa emme tehneet löytöjä. Vintage Frilla toissa kerroksessa oli pullollaan nostalgisia vintagevaatteita ja -asusteita. Kengät oli hauskasti sijoitettu vanhaan patjan runkojousitukseen roikkumaan - kiva idis! Täältä olisi saanut myös todella värikkäitä vintage mekkoja itselleen. Muut Taideruukkilaiset löytyvät tästä.


Kuusankosken Taideruukki on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja itse taidan piipahtaa siellä kesällä uudelleen. Taideruukin ajankohtaisia tapahtumia voi seurata heidän Facebook sivuiltaan.

Kiitos Krisse, että veit minut tutustumaan Taideruukkiin ♥ 11 kommenttia:

 1. Kiitos, Marjo, kun otit kutsun vastaan! Oli mukava kierrellä tuolla kanssasi ja itsekin tutustua paikkaan. Minun ei nimittäin tule liian usein käytyä tuolla, vaikka onkin lähellä meitä. Seuraavalla kerralla sitten kahville Cafe Ruukittareen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin upeassa paikassa täytyy todella käydä myös uudemman kerran :) Paljon katsottavaa ja koettavaa! Suomi on muuten pullollaan käymisen arvoisia paikkoja kun ne vaan löytää.

   Poista
  2. Ihan varmasti on ja olisi kyllä kiva päästä näkemään niitä.

   Poista
 2. Magee mesta. Tykkään konjakin värisistä nahkasohhvista. Tuo Kruunu-taulu on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin kaikista Johanna Ryönänkosken tauluista. Upeat värit ja herkkiä ihmiskasvoja.
   Konjakki nahka on kyllä kaunista :)

   Poista
 3. On jo vaikka mitä silmänruokaa ja muutakin tarjolla. Taide oli myös mikä pisti silmään postauksessa, ja ideana hyvä, että voi vuokrata ja sen jälkeen hankkia itselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidelainaaminen on todella fiksu tapa hankkia taidetta kotiin tai vaikka työpaikalle.
   Taideruukkia on vaikea ottaa haltuun ihan yhdellä kertaa :)

   Poista
 4. Kun tulet seuraavan kerran Kouvolan, olethan yhteydessä . voidaan mennä yhdessä kahville:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavoittaako sinut Taideruukin kautta tai siis oletko siellä töissä?

   Poista
 5. Tuo on ihana paikka! Upeaita kuvia! Täytyykin ensi kerralla käydä tuolla, kun mennään käymään sukulaisissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessä :) Paljon kaikkea kivaa ja jos sielläpäin liikkuu niin kannattaa poiketa.
   Mukavaa sunnuntaita Souliina ♥

   Poista