helmikuuta 15, 2017

Happamia, sanoi kettu. - Suomen viehättävin nisäkäskirja


Kirja saatu blogiin lehdistönäytteenä.

"500 miljoonaa vuotta sitten alkoi pitkä kehitysvaihe, jonka päätepiste ovat tämän päivän nisäkkäät. Oli menossa elämän vanha aika. Nisäkkäiden syntyhistoria alkaa merten syvyyksistä. Eri kehitysvaiheiden kautta kuljetaan aikaan 250 miljoonaa vuotta sitten, jolloin tapahtui "suuri kuolema". Monella tavalla kehittyneet eri lajit kuolivat lähes kaikki.

Siitä alkoi matelijoiden valtakausi, elämän keski aika, jota kesti 200 miljoonaa vuotta. Matelijoiden loputtomat laumat kuolivat äkisti noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Tuhon seurauksena alkoi nisäkkäiden valtakausi, elämän uusi aika, joka jatkuu edelleen."Sain blogiin arvioitavaksi pitkän linjan biologian oppikirjojen ja tietokirjojen taitavan kuvittajan Maia Raitasen tammikuun alussa ilmestyneen opuksen "Happamia, sanoi kettu. - Suomen viehättävin nisäkäskirja". Kirjassa esitellään Suomen 62 nisäkästä kauniina tunnistekuvina sekä hauskan humoristisina piirroskuvina. Selasimme kummityttöni 9v kanssa tämän lapsenkin käteen hyvin sopivaa luontokirjaa innolla läpi ja ahmimme kuvia sekä naurattavia tekstejä yhdessä. Kummityttö halusi aina lukea minulle ääneen mitä eläinten puhekuplissa/ajatuskuplissa oli ja vähän myös omin sanoin aina anylysoida tilanteita :) Hänestä piirrokset olivat myös hauskoja!


Suomen hauskin nisäkäskirja on jatkoa Maia Raitasen aiemmin ilmestyneille kirjoille: Sano muikku! Suomen viehättävin kalakirja ja Valas, valas! Suomen viehättävin valaskirja. Em. kirjat päätimme kummitytön kanssa etsiä käsiimme vaikka kirjastosta koska myös vedenalaiseen maailmaan olisi kiva kurkistaa tällaisten kirjojen muodossa. 

Elämän vanhan ajan kuvat toivat kummitytön mieleen meidän tekemät vierailut Luonnontieteelliseen museoon ja nimenomaan Elämän historia -näyttelyyn nyt tammikuussa ja pari vuotta sitten. Kirjassa ihmetystä ja keskustelua herätti sivulla 14 esitelty hevosen muodonmuutos. "Miten ihmeessä tuollaisesta ketun kokoisesta, jolla on vielä vain kolme varvasta on voinut tulla iso hevonen?" 


Suomen hauskin nisäkäskirja esittelee hyvin myös eri nisäkäslajien levinneisyyden Suomen kartan avulla. Kummityttö mietti miten kenttämyyrän asuma-alueiksi on merkitty vain pieni alue itärajan tuntumassa ja rannikolla? Pidimme molemmat tästä yksikertaisesta tavasta esittää missäpäin kotimaatamme kutakin lajia on mahdollista vaikka nähdä ihan elävänä luonnossa.


Eri nisäkäslajeista on kerrottu myös strategiset mitat: pituus, hännän pituus, paino, korvien pituus, siipien kärkiväli, säkäkorkeus. Jokaisen nisäkkään kohdalla on tekstiä max 10 lausetta. Kummityttöä nauratti kun siilin kohdalla luki "Tuhina vain kuuluu, kun siili lyllertää eteenpäin." Myös siilin tapa sylkeä piikkeihinsä kummastutti meitä molempia ja tuumailimme kovasti mistä se oikein mahtaa johtua? "Siilillä on kyllä outo tapa syljeskellä..." mietti kummityttö ääneen. 


Kummityttö mietti olisiko mahdollista joskus nähdä liito-orava luonnossa ihan oikeasti? Kerroin kummitytölle kuinka yhdellä "pöllöretkellä", jossa olin ollut mukana ystäviäni kanssa Pohjanmaalla olimme pöllöpönttöjä tutkiessamme löytäneet yhden pöntön sisältä talvella asukkaina liito-oravia. Tämä oli minun elämäni toistaiseksi ensimmäinen kerta kun liito-oravia olen nähnyt ja nämäkään eivät liidelleet ilman halki. Tässä kuva tapahtuneesta muutamien vuosien takaa. Ja söpöjä olivat!


Kummityttöni mielestäni Suomen viehättävin nisäkäskirja pitäisi kaikkien suomalaisten lukea koska se on hauska ja siinä on paljon hyvää tietoa. Hetken mietittyään hän oli sitä mieltä, että kaikkien maailmassa pitäisi nähdä tämä kirja ja Suomen nisäkkäät koska "tästä oppii hyvin asioita". Hienosti sanottu ja kummitätinä olin ylpeä hänen kiinnostuksestään luontoa ja eläimiä kohtaan. Kirja sopii minustakin kyllä hyvin eri ikäisille ja siinä on pääkohdat hauskasti tiivistetty jokaisen lajin kohdalle.


Suomen viehättävin nisäkäskirja sisältää myös huumoria aimo annoksen. 


Valkoinen naali "Tää pohjoinen on meikäläisen aluetta. Olisi itsellesi parempi jos häipyisit muille metsästysmaille. Johan englannin kielikin sanoo: Arcticfox ja teikäläinen on vain fox."
Tähän punaruskea turkkinen kettu vastaa "Jospa en metsästäkään. Miltä kuullostaisi kettunaali ja sama englanniksi fox-arcticfox. Typy, mitä mieltä olet?"

Kuvan alla kerrotaan " Naali on rohkea ja utelias. Sille tulee usein ketun kanssa erimielisyyttä asuinalueista." 


Metsähiiri naaras pohtii "Mietin tässä mitä elämä on?"
Metsähiiri koiras opastaa "Kun rikot pähkinän pähkinän jälkeen, niin siinä on koko elämä."
Miehet :D


Pohjanlepakko koiras huhuilee lähellä lentävälle naaraalle "Emmii! Lähdetkö kanssani "yölennolle"?"
Naaraassa kiinni roikkuva pohjanleppakko poikanen toteaa äidilleen "Äiskä, eikä sitten mitään sopimatonta. Lapsi kyydissä."

Me nauroimme näille sutkauksille ihan vedet silmissä ja vatsa kippuralla.


Happamia, sanoi kettu - Suomen viehättävin nisäkäskirja on Into kustannuksen julkaisema ja siinä on 160 sivua. Kirja viihdytti meitä kummitytön 9v kanssa pitkään ja sitä katsellaan sekä lueskellaan vielä toistekin. Pienessä kirjassa on paljon asiaa ja tasapuolisesti huumoria myös jokaisella aukeamalla. Kirjan suositushinta on 24€ ja se on sidottu, nelivärinen sekä hyvin käteen sopiva.

Vahva suositus kummitytöltä ja kummitädiltä myös! 
Kiva lahjaidea vaikka kevään valmistuville :)


4 kommenttia:

 1. Onpa kivan oloinen kirja ja suositukset kohdeyleisöltä on plussaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Kohdeyleisö piti ja vähän vanhempikin yleisö.

   Poista
 2. Ihana, mahtava, siis super kiva kirja, joka kertoo luonnosta. Itse olen jo reilut 20 vuotta herännyt sunnuntai aamuisin katsomaan avaraa luontoa (sain siskonkin innostumaan). Kaverit ostivat mulle lintukirjan, jossa myös autenttiset äänet, sitä mä selailen aina mökillä ja tarkistan mitä lintuja pihapiirissä löytyy. Mutta tää kirja on kyllä hankittava, ihania sutkautuksia ja sittenhän mä voin huudella mökillä niille päästäisille ja muille jyrsijöille. MUkavaa loppuviikkoa Marjo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nisäkäskirja on kaikin puoli kiva :) ja soveltuu siis kaiken ikäisille. Avara luonto on ohjelma, joka kuuluu myös minun lemppareita ja on kuulunut ihan lapsesta saakka. Kirjaa löytyy vaikka Prismasta :) Aurinkoa viikkoosi ja tsemppiä käden kanssa Sari.

   Poista