marraskuuta 18, 2016

Oodi vapaudelle - Suomen itsenäisyyden 100v uudet juhlajuomat

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä kun Suomi itsenäistyi. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Social Wines tuo myyntiin Alkoon ja ravintoloihin kaupallisen johtajansa Liisa Tirrosen ideoimat Oodi vapaudelle - kuohuviinin sekä valkoviinin. Pääsin eilen maistelemaan ennakkoon tätä kuohuviiniä  Ravintola Salutorgetiin, Pohjoisesplanadille. 


Oodi vapaudelle viinien etiketit on suunnitellut muotisuunnittelija Katri Niskanen. Äärimmäisen kauniissa valkoisessa "pullon puvussa" on Katrin luonnostelemat naishahmot jokaiselle Suomen itsenäisyyden vuosikymmenelle. Ensimmäinen naishahmo seisoo vielä selin. Toimittaja Sini Sovijärven kirjoittama etikettiteksti kuvaa hienosti suomalaisen naisen tarinaa läpi itsenäisen Suomen vuosikymmenten sekä taivalta kohden tasa-arvoa.

"Suomen suurruhtinaskunnan eduskuntavaaleissa 1907 äänestämään saapui ensi kertaa Aino, Sirkka vauva sylissään. Aino oli nuorsuomalainen mutta mietti ankarasti, äänestääkö sittenkin sosiaalidemokraattista naista."


Puolikuivan Oodi vapaudelle Cava Jaume Serra Semi Secon maku on tasapainoinen ja hedelmäinen, hapokkuus taas raikas ja miellyttävä. Pidin sen pirskahtavasta mausta kohottaessani maljaa jo ennakkoon satavuotiaalle Suomella ja sen naisille. Makunautintoa lisää vielä kaunis ulkokuori ja etiketin tarina. Etiketissä kerrotaan Ainosta ja tyttäristä viidessä sukupolvessa. Kuljetaan vuosikymmenten läpi, sotavuosien lotat ovat mukana ja lopulta päädytään nettisukupolveen EU:ssa. Katri Niskanen on kohta lähestyvien Linnan juhlien seuratuin iltapukusuunnittelija ja hänellä on alkamassa todella kiireiset viikot ennen 6.joulukuuta juhlia. Ravintola Salutorget esittelee Katrin huikeita iltapukuja juhlapukunäyttelyssä 18.11.-6.12.2016  baaritilassa, johon on vapaa pääsy. Huikeita luomuksia, joista mm. tämä unelma on nähty 2014 Linnan juhlissa hänen veljensä Iivo Niskasen kihlatun yllä. Juhlapukunäyttelyn kuratointi ja näyttelymateriaalin toimittaminen FT Mirva Saukkola. 

Kuva: All Over Press Finland


Uusiin viineihin on haluttu kiteyttää itsenäisen Suomen henki.

"Kyseessä ei ole oodi vain naisille, vaan myös uutteralle ja avoimelle sodasta toipuvalle Suomelle. Ilman naisten suurta panosta Suomi ei olisi kestänyt. Minulle suomalainen nainen ja tämän kestävyys ovat esikuvia." Liisa TirronenRavintola Salutorgetissa voi nauttia myös Oodi vapaudelle -afternoon tea hetken. Tähän kuuluvat ne aidot ja perinteiset brittiläiset Fresh Cut Finger Sandwiches leivät, skonssit hillon kera, Yorkshiren hedelmäkakku, Biscuits & Sweets, Petit choux ja totta kai se tee. Kuohujuomaakin voi nauttia niin halutessaan. Olen käynyt muutamia vuosia sitten tässä teehetkessä ja voin todella lämmöllä suositella nautinnollista elämystä. Niin englantilaista ja ihanaa - MUMS!


Oodi vapaudelle Cava Jaume Serra Semi Secco kuohuviini on saatavana Alkosta 24.11.2016.
Oodi vapaudelle Chenin Blanc valkoviini on saatavana Alkosta tammikuussa 2017.

Kommentit koskien alkoholia joudun valitettavasti poistamaan mutta muuten kommenttinne ovat aina erittäin tervetulleita postaukseen.

10 kommenttia:

 1. Harmi, etten kerennyt. Katri on asiakas ja ystävä, olisi ollut kiva päästä kilistelemään hänen kanssaan ja katsomaan tutuista materiaaleista tehtyjä pukuja. Kaikkialle ei vaan ehdi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ymmärrettävää ettei aina vaan ehdi. Harmi, olisi ollut kiva kun olisit ollut mukana. Hieno tilaisuus ja puvuthan ovat onneksi näytteillä vielä itsenäisyyspäivään saakka jos haluat piipahtaa katsomaan niitä.

   Poista
 2. Oodi vapaudelle! Onpa kaunis viinipullo ja hieno tuo vuosien kulku naisten mukaan! Hieno tarina. Olet ollut kyllä hienossa juhlassa mukana, ikimuistoisessa. Jos vaan ehdin/pääsen niin noita pukuja olisi kiva nähdä.
  Kuin jatkoksi tähän sinun hienoon postaukseesi, niin tutustuin julkaistavaan kirjaan, jossa esitellään myös 100-vuotisen juhlamme kunniaksi sata saavutusta, jotka on huomattu maailmalla.
  Kiitos Marjo inspiroivasta postauksesta!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullon design ja etiketti yhdessä tarinan kanssa olivat todella elegantit. Juhlatilaisuus oli upeissa puitteissa. Salutorget on entinen Helsingin Rahatoimisto, josta on tehty ravintola ja siellä on hienosti säilytetty "vanha henki".

   Olen kuullut tuosta kirjasta ja minun tekisi mieli lukea se myös.

   Mukavaa alkavaa viikkoa Tuula :)

   Poista
 3. Upeita asuja ba todella juhlavan näköinen tilaisuus.
  Ihanaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri Niskasen puvut on käsittämättömän kauniita luomuksia kaikkia.
   Hyvää alkanutta viikkoa Outi ♥

   Poista
 4. Oi miten upea ja juhlava tilaisuus. Harmittaa edelleenkin, että en päässyt paikalle. Tämä olisi ollut niin ainutlaatuinen tapahtuma. Upeasti olet tuonut tilaisuuden tunnelman postaukseen ja pääsin minäkin tätä kautta nauttimaan. Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli harmi kun se sinun jalkasi meni - meitä olisi juuri mahtunut kolme istumaan sillä sohvalla ♥ sinä, minä ja Kulinaari! Juhlavan ainutlaatuinen ja nuo puvut.
   Kiitos ♥ tsemppiä sinne sairastuvalle!

   Poista
 5. Upea pullo ja aivan täydellinen ympäristö pullon ympärillä. <3 Ihanaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♥ Salutorget oli juuri oikea ympäristö tälle tapahtumalle. Käy kurkkimassa pukuja jos liikut nurkilla.
   Hyvää alkanutta viikkoa ♥

   Poista