marraskuuta 24, 2016

Löytöretki pikkupuotiin Amsterdamissa ja huippulöytöTyömatkoilla ulkomailla yritän aina ehtiä piipahtamaan jossain paikallisessa pikkuliikkeessä jos se suinkin vain on mahdollista. Usein vain aikataulut ovat niin tiukkoja ettei tällaiseen ole yksinkertaisesti mitään mahdollisuutta. Istutaan kokouksissa tai ollaan muuten varattuna asiakkaiden kanssa aamusta iltaan. Liikkeet ovat kiinni jo siinä vaiheessa kun minä olisin vapaana. Viime toukokuun Amsterdamin reissulla oltiin palaamassa hotellille päin kun silmiini osui pieni liiketila talon nurkassa ja sen ikkunasomistus houkutteli astumaan sisälle. 


Liikkeellä on aika osuva ja hauska nimi BPD by popular demand - Things You Want!  Kauppa sijaitsee ihan ydinkeskustassa Kuninkaanlinnan takana osoitteessa Raathuisstraat 2. Kun kurkkasin kotiin päästyäni liikkeen Facebook sivua huomasin, että useimmat puodissa asioivat olivat menneet sinne juuri houkuttelevien ikkunasomistusten takia. Näyteikkunat aukeavat kulmauksessa kahden kadun suunnalle joten toimivat hyvänä sisäänheittäjänä. 


BPD:n valikoimassa on sisustuksellisia elementtejä, kortteja, paperivalaisimia, humoristisia sukkia, kodin pientarvikkeita, ihania lahjapapereita, kirjoja, Amsterdam aiheisia vähän erilaisia matkamuistoja, koruja, paperipainoja ja vaikka mitä muuta. Oikea runsaudensarvi vaikka tilaa ei ole kuin kahden huoneen verran. 


Minun silmiini osui takaseinällä oleva erilaisten kartongista tehtyjen peuranpäiden värikäs rivistö. Yritin kuumeisesti muistella missä olinkaan nähnyt näitä aiemmin koska aivoissani oli peurapäistä selvä muistijälki vaikka en muistanutkaan mistä se oli sinne tullut. Joskus tietojen kaivaminen kestää ja selvisihän se paikkakin lopulta mutta ei mennä vielä asioiden edelle. Peurapäät ja varsinkin tuo sinisävyinen tuijotti minua sen verran kiivaasti, että päätin ostaa sen itselleni. En löytänyt hyllystä tätä samaa yksilöä osissa pakkauksessa eikä löytänyt apuun rientänyt myyjäkään. Puodissa oli muuten ihan huippu ystävällinen ja avulias henkilökunta enkä todellakaan ollut siellä ainoa asiakas. 


Myyjä sanoi kipaisevansa alakerran varastossa etsimässä minun peuraani mutta tuli takaisin hetken kuluttua pudistellen päätään. Juuri tätä valitsemaani yksilöä ei löytynyt enää yhtään kappaletta. Olin jo hetken maani myynyt ja kaikkeni menettänyt -fiiliksellä kunnes ehdotin, että voisin ostaa tämän seinällä olleen mallikappaleen. Myyjälle se toki sopi ja hän antoi tästä vielä tuntuvan alennuksen kun oli viimeinen ja mallina ollut yksilö. Seuraavaksi alettiin etsiä kuumeisesti peuran pakkausta koska se sisältäisi kasausohjeet näille osasille, jotka nyt purettiin koska peuranpää oli tarkoitus saada mahtumaan matkalaukkuun ja Finnairin sinivalkoisin siivin taas Helsinkiin ja edelleen Espooseen.Alkuperäistä pakkausta ei enää löytänyt eikä siis myöskään ylimääräisiä ohjeita. Päätin ottaa riskin ja valokuvata peurani muutamasta eri kulmasta osatakseni sen sitten kotiuduttuani kasata. Sovimme vielä myyjän kanssa, että ilmoittelen sitten miten suomalaismatkailijalle kävi peuransa kanssa. Osasia oli tähän peuranpäähän aika paljon mutta kaikki pakattiin siististi mukaan ja kävellessäni hotellia kohden tunsin itseni jotenkin ihan voittajaksi kun olin saanut taas peuranpään. Tästä voitte lukea edellisen "metsästetyn peuranpään tarinan" ja sekin tuli matkan takaa...


Kotona sitten tuumasta toimeen ja pienen alkuhaparoinnin jälkeen se menikin yllättävän iisisti koko kasausprojekti. Kaikki osat ja yhteenliittämiseen tarvittavat kuminauhat olivat hyvin tallella. Peuranpää pääsi makuuhuoneen seinälle piianpeilin päälle ja näyttää oikein mukavalta vai mitä tuumitte? Hyvä ostos ja sain mallikappaleen todella edullisesti, hykertelin mielessäni. 


En vain saanut päähäni missä olin nähnyt näitä peuranpäitä aiemmin. Kun vaihdoin blogipohjaa selaisin joitain vanhoja postauksia läpi ja tadam sieltähän se peuranpää löytyi, Oli keväällä 2013 muutamia kuukausia bloggauksen aloittamisen jälkeen käynyt Pursimiehenkadun Moko Martetissa ja ihaillut sieltä kuvan punaista peuraa, jonka toinen sarvi oli rikki eikä punainen väri olisi sopinut sisustukseemme muutenkaan. Täällä olin sen siis nähnyt ja kolmen vuoden kuluttua löysin omani.


Muistelin kuvia selaillessani mitä kaikkea olen reissuilta sekä loma- että työmatkoilta tuonut mukanani Suomeen. Mallorcalta on kerran tuotu valtavan suuri ensaimadas leivonnainen, joka on perinteinen mallorcalainen herkku. Vaikka se oli pakattu kahdeksankulmaiseen pahvirasiaan oli käsittely aika vaikeaa käsimatkatavaroissa. San Marinosta olen raahannut pizzalautasia ja Italiasta myös isoja lasisia purkkeja. Venetsiasta ostin aikoinaan käsintehdyn naamion, jota yritin reppureissulla sitten koko paluumatkan suojella ja ehjänä se tuli perille. Lukemattomia muita juttuja on tullut matkoilta mukaan haalittua ja tällä kertaa tämä sininen peura :)

Onko teidän mukaanne tarttunut matkoilta sellaista, jota olette kotimatkalla joutuneet käsittelemään erikoisen hellävaroin? Tai jotain sellaista, jota ei vaikean kuljetettavuuden takia olisi edes pitänyt ostaa? Vai oletteko vain tyytyneet katselemaan niitä ostamatta mukaan? 

10 kommenttia:

 1. Isoja lamppuja ollaan tuotu Marokosta ja tarjoiluvateja :)
  Omisin viihtynyt tuolla kaupassa, kaikki on niin ihanan värikästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, nuo lamput ja tarjoilut vadit ovat varmaan ihania ja upeaa, että olet tuonut ne Suomeen!
   Olisit viihtynyt :) Hauskaa sunnuntaita Outi!

   Poista
 2. Matkoilta on tosiaan tullut tuotua kaikenlaista; 8 kg vanhoja ravintolalautasia (Klaus kantoi), vanha houkutuslintu, vintage-pyhimyspatsaita, vanha puuvasu joka toimi käsilaukkunani lentokoneessa, 7 kg antiikkinen painosylinteri (Klaus sai taas kantaa) ja kaikkea tavanomaisempaa kuten astiota, lamppu, makkaroita, haisevia juustoja, vanhoja mainosjulisteita ja kasapäin erilaisia vanhoja kyltejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upsista....melkoisia kilomääriä on Klaus saanut kotiin kantaa mutta hyviä ostoksia kaikki. Itsekin olen tuonut noita ruokajuttuja (ja myös noita haisevia juustoja) ja NYKistäkin on raahattu melko painavia astioita mukana.

   Poista
 3. Voi kuule, kyllä sitä on jos jonkinlaista tullut matkoilta raahattua, enemmän tai vähemmän matkalaukkuun mahtuvaa :) En muista nähneeni tuota kyseistä putiikkia omalla Amsterdamin reissullani, mutta sattumalta löytyi aivan mahtava antiikkia myyvä liike, jota piti amerikkalainen mies. Hänellä oli myynnissä myös erään maannaisensa (M-alkuisessa osavaltiossa asuva kanankasvattaja, jos oikein muistan) ompelemia ja kirjailemia pellavaisia pussukoita, jossa säilytän nykyisin neulepuikkojani. Ai niin, hienosti osasit näköjään koota tuon peuranpään, joka on kivan kesäinen kuvioinniltaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Amsterdamin reissuilla mennyt parinkin ihanan antiikkiliikkeen ohi mutta kun koskaan ei ehdi poikkeamaan sisällä saakka. Antiikkiliikkeissä olisi ihana päästä käymään jollain reissulla. Sinä olet tehnyt selkeästi hyvän löydön. Peuranpää oli pienen tuumailun jälkeen ihan kasattava :D Mukavaa sunnuntaita Etanaelli!

   Poista
 4. En kestä mitä juttuja, sekoaisin noiden ylempien kuvien kaupassa. Ihan meikäläisen näköisiä juttuja. <3 Ihanaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi selkeästi ollut sinun kauppasi Tiia :) Kaikkea kivaa ja paljon.
   Mukavaa sunnutaita Tiia!

   Poista
 5. Ihanan kaupan olet löytänyt! Nuo värikkäät paperivalaisimet ovat erityisesti minun mieleeni. Mukavaa, että laitoit mukaan osoitteen ja Facelinkin. Pidän tuon mielessä. Toin itse joskus vuosia, vuosia sitten Namibiasta helmikanamobilen, jossa oli sulkia, siemeniä jne. Kenkälaatikkoon pakattuna ja helläsi käsiteltynä sain sen lopulta ehjänä perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun poikkeasit blogissa :) Paperivalaisimia mietin pitkään mutta en sitten ostanut kuitenkaan. Meni kaikki energia tuon peuranpään ja ohjeiden "metsästykseen". Hieno, että joku on saanut mobilen tuotua ehjänä kotiin. Helmikanamobile kuulostaa eksoottiselta ja kauniilta.
   Mukavaa sunnuntaita - Piin Elämää :)

   Poista