elokuuta 22, 2016

Parattula 60° 29,7' 21° 26,4'

Blogiani pidempään seuranneille on varmaan tullut jo selväksi, että tänä kesänä olen ottanut missiokseni tutustua Saariston Rengastiehen sekä maalla että merellä :) En taida enää ehtiä Korppoota pidemmälle ulkosaaristoon mutta pari viikkoa sitten oltiin seikkailemassa Kustavissa ja Taivassalossa. Muutamat tuttavani ovat ihmeissään kyselleet "Hei, miksi ihmeessä aina sinne saaristoon?" 

Jos kesäviikonloppuna haluaa takuuvarmaa aurinkoa niin suunnaksi todella kannattaa ottaa Suomen länsirannikko ja Turun saaristo. Toisekseen olen aina ollut merta ja rannikkoseutua rakastava ihminen. Olen koko ikäni asunut lähellä merta ja vaikka en purjehdi tunnen rapuihmisenä kiinteää yhteenkuuluvuutta veden kanssa. Itämeri ja saaristo ovat minulle myös tärkeitä!


Täytyy sanoa, että tällä reissulla päädyimme ihan sattuman kautta ehkä kauneimpaan vierasvenesatamaan, jossa tähän mennessä olen ollut. Meitä alkoi huikomaan ja kaikki Kustavin keskustan paikat tuntuivat olevan jo täynnä lounastajia. Muistimme etäisesti nähneemme kyltin Kustavintien varrella "Saaristolaispöytä" joten auto ympäri ja etsimään tätä mainosta. Sieltähän se sitten helposti löytyi ja tietä 1922 kohden Parattulaa. Ja hupsista, yhtäkkiä oltiinkin jo suojaisen merenlahden äärellä paikassa, jossa taloissa oli erikoiset kaislakatot! 


Olimme saapuneet Peterzensin vierasvenesatamaan, jossa venepaikkojen lisäksi löytyy kaikkea muuta mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa. Tarkemmin tämän vanhan sukutilan historiasta voitte lukea tästä. Peterzens on kasvanut ja kehittynyt vuosien saatossa. Viimeisimpänä sinne on tullut hotellitoiminta eli tuolla valokuvissa vilahtelee pieniä Boathouse yöpymismajoja. Minua alkoi heti kutkuttamaan viikonlopun vietto joskus tällaisessa pikkuruisessa kaislakattoisessa majassa, jossa on makuu- ja wc-tilat sekä oma terassi. Yksi yöpymismajoista näytti olevan eläinystävällinen paikka :) Suihkut ja sauna löytyvät erillisestä rakennuksesta. Yöpymismajaan mahtuu peräti neljä nukkumaan! 


Lounastarjoilu oli erinomainen! Saaristolaispöytä notkui kaiken maailman kylmiä kalaherkkuja, erilaisia sillejä, silakoita, lohta, salaatteja, paahtopaistia jne. alkuruuaksi. Mahdollista oli ottaa myös lohikeittoa ja itse pääruokia, joita näytti olevan useita eri vaihtoehtoja. Minun on pakko tunnustaa, että kalat ja uudet perunat saaristolaisleivän kanssa veivät bloggaajan jopa santsikierrokselle mutta lämpimät ruuat jäivät gratinoitua kukkakaalia lukuunottamatta koskematta. Silmät taas söivät enemmän kuin vatsa veti! Seuralaiseni kehui lohikeittoa oikein maukkaaksi. Ravintolasta löytyi laaja valikoima muitakin ruokia listalta mutta meistä oli luontevaa syödä buffet tyylisesti.
Ravintolalla on iso terassi, josta aukeaa kyllä todella kauniit ja silmiä hivelevät maisemat satamaan ja purjeveneisiin. Tuolla takana muuten näkyy noita Boathouse yöpymismajoja. En tiedä miksi mutta kaislakatto toi minulle sellainen fiiliksen kuin olisimme olleet ihan jossain muualla kuin Suomessa ja Itämeren rannikolla. Ravintolassa voi istua myös sisätiloissa niin halutessaan mutta tällaista maisemaa katsoessa ruoka maistuu vieläkin paremmalta...mums!


Jälkiruokapöydässä oli ainakin tätä marjapiirakkaa vaniljakastikkeen kanssa sekä totta kai kahvia. Terassilla oli vielä helteisen kuuma ja Kustavissa näyttää olevan kotimaisten vieraiden lisäksi myös ulkomailta tulleita lomalaisia. Vieruspöydässämme istui saksalainen perhe, jonka pikkutyttöä ampiainen pisti ikävästi sormeen mutta onneksi tyttö itkusta toettuaan sai ruokansa syötyä ja kipukin taisi hellittää. Ampiaiset ovat todellinen riesa juuri tähän aikaan kesästä.


Peterzens tarjoaa myös Designshopin puolella vaatteita, kenkiä ja asusteita sekä naisille että miehille. Designshop löytyy ihan ravintolan vierestä ja sinne oli helppo pujahtaa seuraavaksi vähän sulattelemaan ruokia. Merkkejä naisten puolella näyttivät olevan ainakin Masai, Gant, Tommy Hilfiger ja totta kai ihanat OZTSHOES-jalkineet. Miesvaatteita en ehtinyt edes katsastaa :) Sekä vaatteissa että kengissä näytti olevan monissa -30% alennus kun veneilykausi lähenee loppuaan. Kannattaa katsastaa myös Peterzensin Facebook sivuilta mitä siellä on lisää alennettuna.  





Muutaman askeleen päästä talon toiselta puolelta löytyy kutsuvasti auki olevan sinisen oven takaa hurmaava Seaside shop, joka on pullollaan ihania sisustustuotteita: Riviera Maison, Doctor House, Lena Bjerre, Gripsholm. Täälläkin on Peterzensin Facebookin mukaan menossa nyt alennusmyynti joten jos Kustavissa liikut niin kannattaa kurkata tarjontaa. Peterzensillä on myös yksinmyynnissä kivoja Silakka-sarjan astioita. Sinivalkoista ja merihenkisyyttä - todella kauniisti somistettu puoti! Tuo sänky melkein houkutteli heittäytymään siihen hetkeksi pitkäkseen ruokalevolle...


Vierasvenesataman vierestä löytyy myös kauniisti koristeltu juhannussalko. Kustavi on melkein ainoana suomenkielisenä kuntana pitänyt hengissä ainakin 200 vuoden ajan tätä vanhaa pakanallista perinnettä. Tapa on yleinen Ahvenmaalla ja ruotsinkielisellä rannikkoseudulla. Juhannussalko muistuttaa kyllä ihan oikeaa laivanmastoa, johon koristeet on sitten kiinnitetty. Kasvikoristeilla on kasvilajista riippuen erilaisia merkityksiä hyvän onnen tuottajina salossa. Itselleni oli yllätys, että juhannussalko pidetään pystyssä melkein seuraavaan juhannukseen saakka kunnes se koristellaan uudelleen parin viikon ajan ennen keskikesän juhlaa ja pystytetään taas uudelleen.



Peterzens järjestää nyt tulevana lauantaina 27.elokuuta muinaistulien yön Parattulassa. Tarjolla on myös elävää musiikkia. Muinaistulien iltaa/yötä symbolisoi kesäkauden päättymistä. Varmaan tunnelmallinen viikonloppu ja kesän päättäminen tulossa Parattulaan.

Kiitos Peterzens hyvästä palvelusta ja erinomaisesta ruuasta!
Arrivederci :)

17 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä nuvia. Todella kaunis paikka <3
    Kivaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli kaunis, ilma oli aurinkoinen ja mukana joten siksi kuvatkin varmaan onnistuivat. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka vaikkei venettä omistaisikaan. Mukavaa maanantaina Outi <3

      Poista
  2. Aivan ihania nuo vanhat tuolit! Oikein houkuttelevat istumaan. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelma oli ehkä juuri noiden tuolien ja kaislakattojen takia jotenkin "välimerellinen" tai jopa "trooppinen". Eikä paljon lämpömittarit lukematkaan jääneet noista em. paikoista :) Suomen kesä ja saaristo <3

      Poista
  3. Nuo tuolit ovat niin hauskan näköiset :) Ihanan näköinen paikka.

    Kivaa viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla tuoleilla istuessa voisi vain tuijottaa merelle ja antaa ajan kulua.... :)
      Aurinkoista viikkoa!

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Tuonne on päästävä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesin, että Sari pidät tästä paikasta. Ensi kesänä ehkä...ellet mene muinaistulien yöhön... :D

      Poista
  5. Mitkä herkut, mitkä tuolit ja mitkä maisemat. Nuo siniset astiat huolisin myös heti. Kivaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :) Minä olisin huolinut tuolta vaikka mitä. Aurinkoa viikkoosi Tiia <3

      Poista
  6. Noihin Peterzenin tuoleihin voisin kuvitella Hemingwayn istumaan... katselemaan auringonlaskua ja suunnittelemaan uutta kirjaansa. No, ei hän Suomessa käynyt :) mutta Peterzenin paikka saa mielikuvituksen liikkeelle. Ihana, erilainen satama.
    Jokunen yö on tuolla tullut kelluttua vierasvenelaiturissa.
    Kiva oli käydä taas! Kiitos Marjo! Ja toistan: sinulla on saaristolaisgeeni <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuvaus Tuula :) Juurikin Hemingway olisi oikea henkilö istumaan näillä tuoleilla. Ernest olisi voinut käydäkin Suomessa jos olisi tiennyt tällaisen paikan olemassaolosta...

      Olepas hyvä Tuula ystäväni :) Saaristolaisgeeni....ehkäpä...

      Poista
  7. Oi oi, miten ihanan näköinen paikka ♥ Tuo saaristolaispöytä näytti kyllä niiiin herkulta. Milloin vain voisin lähteä tuonne syömään. En ihmettele yhtään, että vatsan sai täyteen jo pelkistä kylmistä herkuista. Kaunis paikka ja ihania puoteja ♥ Kiitos Marjo, kun pääsin taas mukanasi "käymään" tuolla :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse kun lähdit mukaan "nojatuolimatkalle" tänne. Oma heikkouteni buffet-pöydissä on juurikin nuo kylmät kalat ja uudet perunat siinä kyytipoikana. Aika monta kertaa itse pääruoka jää väliin. Mukavaa viikonloppua ja toipumista ♥

      Poista
  8. Tuolla piipahdimme ja tuolit kuvasin minäkin. Kiva kohde kesäretkelle! Majat näyttivät houkuttelevilta ja sataman etelämaalainen tunnelma. Ah! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Tuija, että sinäkin olet käynyt ja pitänyt paikasta. Juuri tuo etelämaalainen tunnelma oli myös koukuttavaa. Hauskaa viikonloppua :)

      Poista