elokuuta 11, 2016

Älä tuu droppaa mun tunnelmaa

Kesäloma terveisiä sinne ruudun toiselle puolelle :) Juhannuksesta lomailtiin kolmen ihanan viikon ajan ja nyt sitten vastaavasti kolmen työviikon jälkeen on se viimeinen kesälomani huipennus. Ette usko miten paljon olen saanut selitellä ja avata ihmisille miksi tänä vuonna vietän kesälomani kahdessa pätkässä? 

Kesäloma kuulemma pitää viettää aina kuukauden putkeen muuten ei pääse irti töistä kunnolla, valisti minua yksi tietäväinen. Toinen kysyi ihmeissään "Miksi sä nyt elokuussa lomailet kun on jo syksy?" Kolmas oli huolissaan mitä ihmettä mahdan puuhailla nyt kun ilmatkin ovat niin surkeat? Epäileväinen neljäs hyvänpäivän tuttu kyseli Facebookissa "Kannattaako sinne saaristoon nyt lähteä kun tuulee ja kaikki paikat on varmaan jo kiinni?" 




Kesälomien pitämiseen ja niiden ajankohtaan voi vaikuttaa mutta työyhteisössä on toki suotavaa myös keskustella esimiehen lisäksi kollegoiden kanssa ja rytmittää lomia. Minulle sopi mainiosti jaksottaa lomani kahteen osaan joten loman pilkkominen oli täysin oma päätökseni. Sitä paitsi kun loma on osissa se ei ole kerralla ohi vaan on jotain mitä odottaa. Tämä on kuulkaas psykologisesti aika jännä juttu, että kun saa jäädä lomalle kaksi kertaa se tuntuu tuplasti paremmalta. 
Kokeilkaa ensi vuonna ellette usko! Yhden loman sijasta voitte pitää kaksi :)

Ja siinä kolmessa viikossa pääsin niin hyvin lomafiilikseen, että salasanatkin unohtuivat....
Saa nähdä miten käy ensi viikolla tämän lomajakson jälkeen :)



En ole koskaan oikein ymmärtänyt niitä ihmisiä, jotka heti juhannuksen jälkeen alkavat voivottelemaan "Nyt alkaa päivä lyhenemään ja kohta on joulu." Näillä meidän pohjoisilla leveysasteilla se on maantieteellisesti kyllä näin, että päivä lyhenee heti keskikesänjuhlan jälkeen mutta hei, nyt puhutaan minuuteista. Sitä paitsi päivä pitenee aina todella vauhdilla mutta lyhenee jotenkin paljon hitaammin...joten don't worry be happy! Päivän lyhenemisestä löytyy ihan faktaa myös Tiede -lehdestä - klik!



Jotenkin ihmiset ovat myös nykyään alkaneet mieltämään, että elokuu ei ole enää kesäkuukausi. Hassua sisäänsä, että elokuussa koko muu Eurooppa on hiekkarannoilla ja lomailemassa eikä kollegoita saa kiinni kun kaikilla on "Out of office" päällä. Kyllä myös meidän kesäkuukausia ovat edelleen kesä-heinä-elokuu ja kesän pituus Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan 94 vuorokautta. 

Ymmärrän toki, että kun palataan töihin oman kesäloman loputtua ja jos vaikka koulut, päiväkodit, lastentarhat jne. alkavat tulee sellainen fiilis, että "Se oli tässä sitten tämä kesä!" Mutta kesähän todella jatkuu vaikka kävisikin päivällä töissä koska illat ovat edelleen valoisia ja lämpimiä. Viime vuonna pitkälle syyskuuhun oli todella lämpimän kesäistä.



Toinen iänikuinen aihe, joka tuntuu meitä suomalaisia puhuttavan on sää. Tästä säädilemmasta olen joskus ennenkin laittanut ajatuksia tänne blogiin. Se päivä kun ihminen tajuaa ettei hän todellakaan voi vaikuttaa säähän on aika vapauttava. Minun on pakko myöntää, että itse katson aika harvoin säätiedotuksia. Myönnän, että lähtiessäni vaikka laivamatkalle saatan meripahoinvointisena kurkistaa onko nyt aika ottaa matkapahoinvointipilleri satamassa muuten jätän sään omaan arvoonsa. Miksi murehtisin sitä, että huomenna sataa 15% todennäköisyydellä kello 14.00? 

Sää on asia, johon en pysty vaikuttamaan joten en halua tuhlata sen päivittelemiseen energiaa. Sadepäivän sattuessa pystyn varmaan keksimään jotain tekemistä sisälläkin tai sitten pukeudun sään mukaan ja olen ulkona. Dinner in the Sky viime viikolla kirvotti myös hauskoja kommentteja "Mä en kyllä ikinä olisi lähtenyt sateessa sinne yläilmoihin." No, ehkä sade ei ollut se syy miksei olisi haluttu lähteä mutta minua sade ja sää ei suuremmin haitannut kuten bloggasinkin. 




Aika harva paikka on vielä laittanut lappua luukulle "Kiinni tältä kesältä." Kun koulut alkavat tulee tietysti joihinkin paikkoihin muutoksia aukioloaikoihin kun koululaiset ja opiskelijat lähtevät taas opintielle mutta mistään minua ei ole käännytetty pois "kesän loppumisen takia". Saaristolauttojen aikatauluihin taitaa tulla jotain pieniä muutoksia nyt elokuussa mutta kaikista näistä kyllä tiedotetaan. Jos museoihin yrittää maanantaina ne ovat aina kiinni oli sitten kesä tai talvi joten siitä ei ainakaan kesän loppumista voi syyttää :D Ja on toki maanantaisinkin aukiolevia museoita. 


Itse olen samaa mieltä kuin yksi ystäväni, joka kulkee flip flopit jalassa todella pitkään sanoen "Kesä on asenne!". Ymmärrän toki sen, että koska meillä on pitkä ja pimeä talvi kovissa arktisissa olosuhteissa: jäässä, lumessa ja räntäsateessa me odotamme täydellistä kesää kuin kuuta nousevaksi taivaalle. Jos se näin ei tulekaan tapahtumaan koko kesä ja ennenkaikkea kesäloma on pilalla. 

Ehkä tässä on se sama juttu kuin siinä puolillaan vettä olevassa juomalasissa. Toinen näkee lasin puoliksi tyhjänä, toinen puoliksi täynnä olevana. Katsantokanta ratkaisee. Kyllä kesä voi olla myös asenne jos sen haluaa niin nähdä ja kokea. Onhan meitä myös sitku-ihmisiä ja nytku-ihmisiä. Nyt on kesäkuukausi elokuu ja kesä joten tehdään vaan nyt asioita positiivisella otteella ja sitku on syksy mietitään niitä syysjuttuja. 




Kaikki postauksen kuvat on otettu nyt elokuussa....ei näytä ihan hirveän syksyiseltä ;)
Vesalan kesäbiisi tämän kaiken kiteyttää paremmin kuin minä osaa riimitellä.

Älä tuu siihen droppaa mun tunnelmaa mitä eilistä juttua jankuttaa Voit sä laittaa suupielet ylöspäin la la la laa laa laa Älä tuu droppaa mun tunnelmaa älä tuu droppaa mun tunnelmaa


18 kommenttia:

 1. Ai maailma, miten tuo Vesalan biisi istuu tähän hetkeen kuin kukka napinläpeen.

  Tämäkin rouva on ollut tällä viikolla arjen alkaessa hieman bluesmoodissa. Siksi on hyvä, kun löytyy ystäviä, jotka muistuttavat, että kesää on vielä ja jäljellä ja että hyvää tunnelmaa ei todellakaan kannata nyt dropata <3.

  PS. Iiihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesalan kaikki uudet biisit ovat superhyviä mutta erityisesti tämä kolahti kyllä minulle!
   Lomalta töihin paluu voi tuntua tervan juonnilta mutta kyllä se siitä lähtee käyntiin ja kesää on vielä jäljellä.

   Kiva kun pidit kuvista...elokuisia siis kaikkia... :D

   Poista
 2. Ihana postaus <3 Itse tykkään aloittaa lomani juurikin vasta aikaisintaan heinäkuun puolesta välistä.
  Nythän vasta kesä parhaimmillaan onkin kun metsät on täynnä poimittavaa ja noukittavaa. Välitettavasti tämäkin loma loppuu kesken... juurikun pääsin kunnolla vauhtiin niin pitää mennäkkin jo töihin. Ehkäpä pidän ensivuonna lomani kahdessa osassa... ja muuten tuo Vesalan biisi on tämän kesän paras! Aivan loistava !! Ihanaa kesää ja lomaa ystäväiseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tinsku! Katsoessani teidän sienisatoa eilen Facebookin puolelta mietin, että nyt on kyllä löydetty varsinainen sienipaikka ja saalit - huikea saalis.

   Vesala rules ja kokeile miltä loma tuntuisi kahdessa jaksossa. Tosin ei yhdessä kuukauden lomassakaan mitään pahaa ole. Ihanaa kesän jatkoa teille saareen ja ruokakuvia odottelen plus sienireseptejä ystäväni :)

   Poista
 3. Niinpä, kesän jatkumisesta olen puhunut itsekin ja postauskin on aiheesta jo ajastettuna. Syksy saa odottaa. Sääennusteita suoraan kyllä, jotta osaan varustautua oikein kesä- ja muidenkin vuodenaikojen säihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä kurkkimassa sinun kesäpostauksen kohta. Syksy tulee kun tulee ja nyt nautitaan.
   Vielä voi kulkea ilman sukkia ja kesävaatteissa ihan huoletta... :D

   Poista
 4. Täällä sitä ollaan kanssa ihan lomamuudeissa :) omalla kohdalla loma on aina kahdessa osassa. Ihanaa viikonloppua ja lomapäiviä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää lomaa Marina sinnekin! Kiva kuulla, että pidät aina loman kahdessa osassa.
   Aurinkoa viikonloppuusi ja toivottavasti nähdään pian <3

   Poista
 5. Ihan paras postaus ja mitkä kuvat! Juu on kaksi tapaa aika pitkälle ajatella elämästä, nauttia tai valittaa. Toki tämäkään asia ei ole mustavalkoinen ja valittaminen on joskus terapeuttista, mutta se yleismoodi.

  Mutta joo, huolehtivat lauseet aikuiselle ihmiselle, kannattaako sitä ja tätä ja miksi loma on silloin ja tällöin ovat hassuja sammakoita, mutta herättävät kyllä ärsytystä. Hitsi vaikka pitäisin kesäloman tammikuussa, jos satun rakastamaan pakkasta. :) Noh mahtavaa, että salasanat unohtui, aivot ovat levänneet.

  Kiitos Marjo ihanuus ja tiedät kyllä mistä, muiskis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 kuvia tullut napsittua sen verran paljon tässä loman ja kesän aikana, että on mistä valita. Jos salasanat unohtuvat niin toki sen töissä hieman harmillista ja vaatii pientä ponnistelua mutta on kyllä ollut silloin hyvä loma :)
   Mukavaa launtainta Tiia!

   Poista
 6. Taitaa olla vähän koululaisten kanssa elävien ongelma tuo kesän loppuminen jo elokuun alkuun - jotain iloa joskus lapsettomana elämisestäkin, sillä meillä kesä on sen mukaan miltä tuntuu kun menemme ulos.

  Ja jos loman pätkiminen pariinkin osaan on jonkun mielestä "väärin", niin taitavat kyllä tutkimukset nykyisin väittää, että loman hyödyt saa jo viikossa ja töihin palatessa ihan sama onko sillä lomalla ollut viikon vai viisi, samassa ajassa loman vaikutukset häviävät.

  Matkailua paljon harrastavina pätkimme lomamme matkoihin: juhannukseen 1 lisäpäivä, Lofoottien reissuun viikko, syksyllä Kanadan reissuun kaksi ja marraskuussa risteilyyn kaksi. Pisimmät matkat (ja siis lomat) ovat meillä olleet (sapattivapaatani lukuunottamatta) 5 viikkoisa, toinen maailmanympärysmatkaa varten, toinen isoa Aasian kiertomatkaa varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se taitaa Pirkko olla :) kesä on asenne! Ja omasta mielestäni koulut alkavat aina vain aikaisemmin...usein elokuu on melkein kuukausista parhain ja sitten pitää puurtaa sisällä koulussa.

   Muistan lukeneeni noista samoista tutkimuksista, että loman hyödyt saa irti pienemmissä jaksoissa. Mutta onhan mielipiteitä on monia ja toki pitää tehdä niin miten itsestä parhaalta tuntuu. Totta kai on myös sellaisia aloja, joissa loma on pidettävä yhteen putkeen jos esim. työpaikka on kiinni heinäkuun.

   Teidän Kanadan reissusta tulee varmaan huikea!

   Poista
 7. Vielä on kesää jäljellä, ainakin niin kauan kun mun pitää laittaa sukat jalkaan. Inhoan sukkia ja vielä olen pärjännyt paljain jaloin liikenteessä :D
  Tuulimylly <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule niitä samoja sukkia täälläkin inhotaan. Yhtenä vuonna sinnittelin niin pitkään, että aamulla oli asteet nollassa kun kipitin aamulla töihin. Tuulimyllyt <3 olen samaa mieltä.

   Poista
 8. En edes muista milloin olen pitänyt koko neljän viikon kesälomani yhteen putkeen... Lomasta saa paljon enemmän irti useammassa pätkässä. Ja kun vaihtaa maisemaa ja tekee lomalla paljon eri asioita, se tuntuu aina kahta viikkoa pidemmältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kiteytetty! Kuten tuolla Pirkolle jos vastasinkin niin joillain aloilla työt on pakko pitää putkeen ja siksi ehkä pätkiminen voi myös tuntua vieraalta. Olen lähes aina jättänyt viikon johonkin myöhempään ajankohtaan joten ei tämä minunkaan kohdallani olen järin poikkeuksellista.

   Poista
 9. Ihanat kuvat ja niin osuva teksti, komppaan! Vielä on kesää jäljellä enkä sukkia jalkaani laita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko komppauksesta :) Tänään aamulla taivas oli ihan musta ja satoi kaatamalla - ehkä jossain ukkostikin mutta nyt taas paistaa. Joo, sinnitellään me ilman sukkia pitkään... :D

   Poista