elokuuta 04, 2016

Dinner in The Sky - elämyslounas



Tänään minulla olikin tiedossa vähän erilainen lounasmenu ja myös hippasen erikoinen ruokapaikkakin. Olin nimittäin saanut kutsun osallistua Dinner in the Sky tapahtumaan, jossa järjestettäisiin erilainen gastronominen ruokailukokemus Helsingin Rautatientorilla. Ja erikoista tässä "lounasravintolassa" olisi vielä se, että nousisimme ylös 50 metrin korkeuteen maanpinnalta. Kuulostaako teistä hieman ufolta ja mielikuvitukselliselta? Sitä se osittain olikin.


Kanssani lounastamaan olisi tulossa parikymmentä fine diningistä kiinnostunutta ruokailijaa. Mukana oli myös turisteja ja ehkä joku oli saanut elämyslahjan vaikka syntymäpäivä- tai häälahjaksi itselleen. Näimme ravintolamme jo "roikkuvan" ilmassa mutta siellä oli edellinen kulinaariryhmä nauttimassa herkkuja ennen meidän "nostoa". Itseäni ei jännittänyt yhtään koska en pode korkeanpaikankammoa ja olehan minä hypännyt laskuvarjollakin tandem-hypyn peräti neljästä kilometristä joten enemminkin odotin Helsingin silhuetin näkymistä ilmasta käsin. Hieman tunnelmaa painoi alas sade, joka harmikseni oli alkanut juuri kun lähdin lounastamaan Lauttasaaresta keskustaa kohden. Toisaalta sen minkä kesä kastelee se myös kuivaa ja näyttihän tuolla ravintolassa olevan myös katto kaiken päällä. Ja enhän minä sokerista ole tehty :D 


Hyvin ammattitaitoinen Dinner in the Sky henkilökunta antoi vihjeitä ennen ravintolaan menoa. Isommat laukut kannattaa ehdottomasti jättää vartioituun tilaan maanpinnalle. Päälle suositeltiin myös takkia, jonka sai napattua itselleen naulakosta. Takki oli varustettu jonkinlaisella akulla, jonka saattoi painaa päälle takin rintapielestä ja saada takin vielä lämpiämäänkin WAU! Laitoin takin oman vettäpitävän trenssini alle mutta lämpöä en siihen kytkenyt päälle. Kaikenlaisia vaatteita sitä kehitellään! Ravintolassa on myös lämpölamput joten kylmä yläilmoissa ei missään vaiheessa ollut. Tässä ravintolassa on selkeästi varauduttu ihan kaikkeen mitä meidän leveysasteilla tarvitaan. Olihan ravintolan päällä myös tänään tuikitarpeellinen pleksikattoa, joten suoraan niskaamme sade ei tulisi mutta toki yläilmoissa tuuli vaikuttaa sadepisaroihin...

Seuraavaksi hyvin kohtelias saattaja ohjasi meidät  Lumon kanssa istuimiimme. Ympärillemme kiinnitettiin huolellisesti monta erilaista turvavyötä joten olimme todella tukevasti kiinni tuoleissamme. Ravintolan tuolit muistuttivat vähän kuin ralliauton penkkejä ja niissä oli hyvä istua. Kaikki kännykät ja kamerat pyydettiin tässä vaiheessa laittamaan pöydälle koska yläilmoissa ei kannata todellakaan alkaa kaveilemaan taskujaan ettei mitään vaan putoaisi maahan. Saimme ohjeet, että istuisimme seuraavat noin 45 minuuttia paikoillamme ja nauttisimme hyvästä ruuasta rentoina. 



Kun vielä kokki ja hänen apulaisensa olivat asettuneet ravintolamme keskiosaan lähdettiin nousemaan yläilmoihin. Kokkinamme toimi tänään Top Chef voittaja ihana Akseli Herlevi. Viimeksi tapasin Akselin kevättalvella yhdessä tilaisuudessa ja juttelimme hänen lusikkatatuoinnista hyvän ruuan lisäksi. Mukava heppu! Kohosimme 50 metrin korkeuteen ja sitten se herkuttelu alkoi. 


Akseli oli laatinut japanilaishenkisen menun kutkuttelemaan makuhermojamme. Edessämme olevat hopeaväriset kuvut nostettiin ylös ja sieltä löytyi valmiina meidän alkupalamme - Miso-turskaa, katsuo-maustettua munakoisoa ja miso-bataa kastiketta. Pehmeän viettelevä maku ja elämystä tietysti myös täydensi hyvä valkoviini Plevner Pinot Blancia. 



Koska yläilmoissa tuuli jonkin verran enemmän sai se aikaan sadepisaroiden lentämisen myös katoksen alle ja laskeuduimme pääruuan nauttimista varten vähän alempaan korkeuteen. Pääruuaksi Akseli oli loihtinut meille suussasulavaa Beef Tatakia, japanilaista salaattia ja ponzu-salsaa. Akseli kertoi, että hän on mieltynyt japanilaiseen keittiöön ja halusi tarjota voimakkaita makuelämyksiä etteivät ruuat ihan jäisi huimien näköalojen ja yleisjännityksen jalkoihin. Minusta "Taivasravintolan" maut olivat ihan taivaallisia kaikki. Pääruuan kanssa tarjoiltiin Parallele 45 Cotes du Rhonea punaviiniä



Koska ravintolassamme oli rajallisesti tilaa ruualle sekä tarjoiluastioille laskeuduimme maanpinnalle hetkeksi hakemaan jälkiruokatarjoilun kyytiin. Ravintolamme nousua tai laskeutumista ei huomannut ollenkaan - niin sulavasti se tapahtui. Ei mitään Linnanmäen putoamisefektiä tai vatsan kääntymistä ympäri. Toki jos olet kovin korkeanpaikankammoinen ja pelkäät sitä, että näet jalkojesi alla vain pudotuksen maahan en välttämättä suosittele tätä elämystä. Toisaalta ehkä tämän voisi ottaa myös korkeanpaikan siedätyshoitona.,,


Nautimme jälkiruuaksi Matcha-juustokakkua, yuzulla maustettuja kesän marjoja. Oli helpottavaa kuulla miksi Akseli tarjosi juustokakun nykyään pursotettuna. Jopa huippukokin juustokakku voi mennä tilaisuuteen kuljetettaessa rikki ja siitä lähtien Akseli on tarjonnut juustokakkunsa pursotettuna. Minulle tuli niin elävästi mieleen pari viikkoa sitten tekemäni juustokakku, johon mintunlehdillä tein "pienen paikkauksen" ulkonäön takia. Sain synninpäästön, että kyllä sitä ammattilaisillekin sattuu ja tapahtuu... :D



Me olimme nauttineet hyvän ja erilaisen gourmet lounaan korkeuksissa. Jotenkin tuntui siltä, että aika kului ihan älyttömän nopeasti. Harmaa sateinen sää ei tehnyt myöskään oikeutta kaikille kuvilleni mutta tuolia pystyy siis kääntelemään ja jopa kallistamaan ihaillen ympäristöä ja kaunista pääkaupunkiamme. Kirkkaampia kuvia olisi tullut auringossa...

Dinner in the Sky viettää nyt 10-vuotisjuhlavuottaan ja Suomessakin ilmaan ollaan kohottu jo viisi vuotta. Onnea 10-vuotiaalle :) Tähän huikeaan "Taivasravintolaan" on mahdollista osallistua 8.elokuuta saakka Rautatientorilla. Erilaisia vaihtoehtoja tehdä "nousu" löytyy useita: 

Champagne in the Sky
Coctail in the Sky
Brunch in the Sky
Lunch in the Sky
Dinner in the Sky

Nostojen tarkemmat kestot, hinnat ja ajankohdat löydät tästä.


Me kiitimme Akseli Herleviä upeasta lounaasta ja
totta kai se yhteiskuva piti saada :)
Marjon matkassa suosittelee kokeilemaan! 

Blogipostaus on tehty yhteistyössä Dinner in the Sky organisaation kanssa. 

18 kommenttia:

  1. Harmittavaa, että sade sattui parahiksi juuri lounaan aikaan ja loppui aika pian sen jälkeen... No Suomen suvisäälle ei voi mitään. Hauskaa -ja maukasta- meillä silti oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ja mehän emme ole sokerista :) Jännä juttu vaan, että kun lähdimme ajelemaan työpaikalle takaisin niin sade myös lakkasi. Kiitos seurastasi!

      Poista
  2. Voi vitsit, miten huikeeta! Tämä on varmasti ollut hyvän ruoan lisäksi ihan mieletön ja mieleenjäävä kokemus. Harmi, että sää ei ollut paras mahdollinen, mutta kuten sanoit "mehän emme ole sokerista". Mietin pitkään, miten tarjoileminen hoidettiin tuolla korkeuksissa, mutta tarjoilijat ilmeisesti olivat tuossa pöydän keskellä?! Itse en tiedä pystyisinkö tuonne nousemaan, mutta mahtavaa, että pääsitte Lumon kanssa kokemaan tämän "hiukan" erilaisen lounaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli Krisse tosi huikea kokemus sateestakin huolimatta :) Tarjoilijat seisovat "lattialla" tuossa keskellä eli istuimet roikkuvat kaiken muun ulkopuolella mutta henkilökunnalle on sellainen "karsina" tai oma alue siellä. Jos katsot tarkkaan niin huomaat, että myös kokki Akseli Herlevillä on koukku ja naru kiinni omissa "valjaissaan" mutta hän siis pystyi apulaistensa kanssa kävelemään siellä. Lisäksi järjestelijän puolelta oli kaksi henkilöä mukana.

      Löysin järjestäjän sivuilta oheista mielenkiintoista tietoa "Dinner in the Sky -nosturi painaa 80 000 kg, jonka lisäksi tulee kuorma-autolla kuljetettavat vastapainot sekä rekka, jossa Dinner in the Sky -pöytä kulkee. Tapahtumapaikalle pitää myös huomioida riittävä turva-alue, eikä pöytää saa nostaa väkimassojen päälle."

      Tunsin koko ajan olevani "turvassa" ja "hyvissä käsissä". Mukavaa päivää Krisse :)

      Poista
  3. Oli aika huikea kokemus! Jotenkin oli sellainen olo kuin lentokoneessa, viini nousi nopeammin päähän ja todellakin makuaistit kaipasivat vahvoja makuja! Toivottavaasti säät suosivat viikonloppuna tapahtumaa, ainakin lauantaiksi on luvattu aurinkoisempaa : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun katselin sinun ja Meriharakan kuvia edelliseltä päivältä näytti sää mitä parhaimmalta mutta Suomen kesässä täytyy aina varautua yllätyksiin. Taste of Helsinkiä piinasi sade mutta nyt toivon sydämestäni etteivät sateet enää jatkuvat vaan ilmaan päästään nousemaan aurinkoisessa kesäsäässä. Toisaalta tuo sää on niin asennekysymys myös :)

      Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua Heli!

      Poista
  4. Varmasti mukava kokemus, ääh, miksi Suomen kesässä pitää sataa... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemus oli ihan HUIKEA :) sanopas muuta Jonna....mutta toisaalta tänä kesä ei ole juurikaan satanut joten en valita.

      Poista
  5. Onpa teillä taatusti ollut huokea kokemus. Tuolla on sekä tarjoilut että puitteet ollut huipussaan...ja ainakin taatusti erilainen kokemus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..siis piti kirjoitta HUIKEA kokemus ;)

      Poista
    2. Kokemus oli ihan varmasti sellainen, että sen muistaa pitkään jälkikäteenkin.
      Hauskaa viikonloppua Satu!

      Poista
  6. Wau ihan mahtava elämys ja ihanat ladyt siellä <3 Kyllä menisin minäkin. :) Kivaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin Tiia, että sinä olisit myös viihtynyt täällä :) Kivaa sunnuntaita <3

      Poista
  7. Aika hyvin nuo ovat varautuneet säähän kuin säähän, mutta pakkohan se on, jos Suomessa jotain tällaista tekee :-)
    Elämyspuolellehan tuo hiukan ruuasta menee, mutta sellaisena ihan hyvä - ja mieleenjäävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa olemme aina vähän "sään armoilla" joten tuo katos on kyllä enemmän kuin tarpeen. Taste of Helsingissä satoi ja tätäkin tapahtumaa sade vähän koetteli mutta sadekin kuuluu kesään :)
      Elämystä ehdottomasti ja hyvää sellaista. Harmi ettei osuttu sinun ja Lassen kanssa samalle nostolle :)

      Poista
  8. Ladyt taivaalla! Varmasti ollut mielenkiintoinen kokemus. Tarkistinkin, että kokilla oli naru ja koukku, kun yläilmoissa tarjoillaan. Oli tuossa taivasretkessä hienoja maisemia ja maukkaita makuelämyksiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti ainutlaatuinen elämys!
      (Jatkoin tähän, kun lähti vähän ennen aikojaan).

      Poista
    2. Elämys oli ihan huippu hieno kokemus "once in a lifetime" -tyyppinen. Ja onneksi Akseli oli myös kiinni pöydässä. Tosin vähän vitsaili, että se "emme pidä ruuasta hän voi yläilmoista pudottautua pöydän lattiassa olevan luukun kautta pois" :D Hauska kevennys...

      Poista