heinäkuuta 18, 2016

Kakola kakulla melkein kiven sisällä

Haaveilin jo viime kesänä saavani nauttia kahvista ja erikoisista leivonnaisista "kiven sisällä" Kakolassa. Luitte ihan oikein eli halusin mennä entiseen Suomen pahamaineisimpaan vankilaan Turun Kakolanmäellä ihan vapaaehtoisesti ja vielä kahvittelemaan. No, pidempään blogiani seuranneet ovat ehkä huomanneet viehtymykseni "omituisiin paikkoihin" kuten vankiloihin (tästä klik Patarei Tallinnassa ja klik Katajanokan vankila) tai autiotaloihin (klik Kruunuvuoren huvilat). Palataanpa ajassa 150 vuotta taaksepäin hetkeksi. Saksalaissyntyisen arkkitehti Ernst Lohrmannin piirustuspöydältä on lähtöisin tämä valtava graniittinen kivilinna, joka sulki selleihinsä maamme vaarallisimmat rikolliset. Lohrmann on suunnitellut myös kauniin Hakasalmen huvilan, joka toimi Aurora Karamzinin kaupunkikotina nykyisen Musiikkitalon vieressä Helsingissä. Se ihana vaaleanpunainen huvila Mannerheimintien laidassa. 


Itse asiassa Kakolanmäellä on kaksi erillistä vankilaa, jotka molemmat valmistuivat 1800-luvun loppupuolella. Keskusvankila eli Kakola jakautuu neljään osaan: Länsiselli, Eteläselli, Itäselli ja Pohjoisselli. Vangit oli jaettu eri osastoihin sen mukaan mitä he olivat tehneet tai tarvitsivatko he suojelua muilta. Toinen rakennus on nimeltään Lääninvankila. Tällä mäellä ovat istuneet monet kuuluisat suomalaiset rikolliset ja hurjista hurjimmat tyypit, joista osa on ollut myös ns."julkkisvankeja" kuten vaikka Volvo-Markkanen. 

Nämä pahat pojat ovat pelanneet jalkapalloa ja urheilleet korkeiden kallioiden suojaamalla urheilukentällä, joka näytti olevan nyt ruohon peittämä. Paikallisoppaani kertoi, että siellä olisi jotain koiriin liittyvää toimintaa ehkä tänä päivänä. Jos kiinnostaa kannattaa lukea pari vuotta sitten ilmestynyt kirja Kakola: vankilan tarina, kirjoittajat Rauno Lahtinen, Anu Salminen. Äärimmäisen mielenkiintoinen opus ja sitä ahmii kuin hyvää dekkaria. Nämä paksut kiviseinät ovat nähneet todella paljon ja jos ne osaisivat puhua tästä saisi varmaan vielä pari muutakin värikästä kirjaa kirjoitettua. 


Kakolan rakennukset ovat suojeltuja ja niitä on uudistettu pariinkin otteeseen vuosien saatossa. 1900-luvun loppupuolella vankilan tilat alkoivat käydä liian ahtaiksi sekä epäkäytännöllisiksi turvallisuuden kannalta ja 2007 vankilatoiminta siirtyikin pois Kakolasta kokonaan. Pitkään pohdittiin mitä rakennuksille tehdään ja nyt siellä todella saneerataan niitä asuinkäyttöön. Miltähän tuntuisi asua Kakolan Länsisellissä? Ainakin sieltä olisi varmaan upeat näköalat yli Turun ja paksut kiviseinät. Vankilarakennusten läheisyyteen on noussut jo uudistuotantona asuintaloja. Tämä pahamainen mäki muuttuu siis ihan tavalliseksi kaupunginosaksi, jonka nimessä varmaan kuitenkin säilyy pieni vivahde tuota hurjuutta. 


Kakolassa järjestetään 13.elokuuta saakka Kakolan opastettuja kierroksia 30€ pääsymaksua vastaan. Tästä linkistä kannattaa katsoa mahtuuko vielä näille erittäin suosituille kierroksille mukaan. 
Me emme valitettavasti ehtineet tutkimaan vankilaan tällä reissulla tarkemmin.

Kävimme kuitenkin kahvittelemassa siellä vankilanjohtajan entisessä huvilassa, jossa on kesällä pieni viihtyisä kesäkahvila Café Kakola. Tämän kahvilan erikoisuutena on Kakolan kakku muffinssi, joka on varustettu pienellä syötävällä "viilalla". Täällä kahvin voi juoda fiinisti joko porsliinikupeista tai sitten vankilatyylin mukaan metallisista mukeista. Me päädyimme olemaan krouvilla vankilafiiliksellä ja otimme mukit kouraan terassille. Näitä Kakola peltimukeja oli myös myynnissä halukkaille kotiin. Lisäksi kahviossa myydään Kakolan kakko -leipää. Leivän päälle on tehty ristikko vankilassa kun ollaan ja leivässä on kaksivärinen sisusta. Leivonnaiset ovat MBakeryn käsialaa ja tässä niistä lisää tarinaa. Aika hurjia ohjeita on kiinnitettynä näihin leipäpusseihin:
xx vuorokautta vedellä ja leivällä, niistä xx vuorokautta pimeässä sellissä ja xx vuorokautta ruuan vähennystä, niistä xx vuorokautta kovalla vuoteella!!!


Kahvilan sisätiloissa on vankilanjohtajan huoneissa valokuvia ja dokumentteja esillä entiseltä kuritushuone ajalta. Minusta oli jännää, että tuossa kartassa puhuttiin Kakolan Kuristushuoneesta? Toki tässä vankilassa on ollut voimassa myös muinoin kuolemanrangaistus... Entisessä vankilanjohtajan hevostallissa on pieni valokuvanäyttely vankilan arjesta ja oloista ennen. Pihalla oli myös mahdollista kahvitella ja koirakaverille pihalla vesikippo, johon tuotiin tuoretta vettä. 


Pakkohan minun oli kotiin tultuani kurkistaa myös Kakola Yhtiöiden nettisivuille mitä tämä saneerattu Länsiselli tarjoaisi asunnosta kiinnostuneelle. Koko viides kerros, josta varmaan näkee Airistolle saakka ja pidemmällekin on jo varattu. Jänniä pohjaratkaisuja suunnitelmissa ja täällä luvataan linnamaista ja korkeatasoista asumista sitä haluaville. Arvioitu valmistuminen kohteella on vuoden 2017 loppu. Länsiselliin olisi upeaa päästä katsomaan valmiita asuntoja koska paikka on niin erikoinen. Alueelle ollaan kaavailemassa myös spata ja muitakin palveluita sekä myös vankilan muiden kiinteistöjen ja muurien muuttamista asunnoiksi. Ehkä myös uutta tornitaloa. 

Kirkkaassakin auringonvalossakin täällä olo tuntui hieman jännältä ja toivottavasti ehdin vielä joskus piipahtamaan tuolla vankilakierroksella ennenkuin kaikki on saneerattu joksikin muuksi! Pyöreät piikkilankaesteet muurien päällä kertovat vielä tällä hetkellä, että kyseessä on entinen vankila. Jäävätköhän ne siihen vai poistetaanko piikkilangat me mietimme kun lähdimme ajamaan alas Kakolanmäeltä? Se selviää varmaan ajan myötä....
10 kommenttia:

 1. Voi, miten hienon tarinan olet Kakolasta tehnyt. Nyt minua ihan hävettää kertoa, että en ole Kakolassa käynyt. Minun pitää korjata tuo asia ja mennä kiven sisään ennenkuin on liian myöhäistä.
  Kiitos Marjo! Viihdyin Kakolan kierroksellasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakolasta olisi ollut helppo kirjoittaa vaikka kuinka pitkästä koska paikka on niin mielenkiintoinen. Mene ihmeessä vielä niin kauan kun on jäljellä myös sitä vanhaa vankilamiljöötä ja tunnelmaa piipahtamaan.
   Olepa hyvä Tuula ja kiitos mukavasta kommentistasi :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Jonna H. kommentista. Olen miettinyt olisinko ollut joku löytöretkeilijä tai tutkija aiemmassa elämässäni kun tykkään käydä tällaisissa paikoissa ja muuten vaan "oudolla maulla varustettu" :D

   Poista
 3. Täällä mä haluaisin käydä. Olen nähnyt Kakolan kyllä ulkoa päin muutama vuosi sitten, mutta sisällä en ole käynyt. Hauska tuo idea, että muffinssi oli varustettu pienellä viilalla, ha haa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt Krisse Turkua ja Kakolaa kohden :) Muffinssi oli hyvä ja tuo viila maistui jotenkin marsipaanille mutta oli siinä jotain lakumaistakin. Hyvä idis kaiken kaikkiaan ja minuakin nauratti kun nakertelin sitä... :D

   Poista
 4. Aika hurja paikka kahvilalle, mutta hirmuisen mielenkiintoinen samalla.
  Kivaa tiistaita Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minun kanssa Outi lähtee "liikenteeseen" voi juurikin pääty kaiken maailman hurjiin ja outoihin pakkoihin.
   Kiitos samoin sulle Outi :)

   Poista
 5. Ystäväni on asunut vuosia Kakolassa hänen isäpuolensa ollessa vankilan johtajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho....hänellä on ollut aika jännä paikka asua :)

   Poista