marraskuuta 23, 2015

Vähän purppuraa ja vähän vihreää...talvi voi nyt tulla

Pakko tunnustaa ihan julkisesti täällä blogissa, että parvekkeellani on ollut kesäkukkia eiliseen sunnuntaihin saakka. Toki lobeliat ja marketat ovat kuolleet jo reilu kuukausi sitten ja ne ovat päätyneet biojäteastiaan mutta pelargoniani ovat vielä kukkineet iloisesti. Mietin jo viikko sitten parvekkeen syys/talvikuntoon laittoa mutta se konkretisoitui vasta sunnuntaina. Iltaisin on mahdotonta tehdä mitään pimeällä parvekkeella ilman otsalamppua. Kävin Tammiston Plantagenissa ja myönnän kiltisti, että mopo taas vähän karkasi käsistä. Oli ihan viimeiset hetket muuten saada kanervia tai callunoita itselleen koska niiden myyntiaikahan alkoi jo elokuun lopussa. Onnistuin ostamaan kolmea eri väristä aitokanervaa ja todella edulliseen tarjoushintaankin vielä. Nyt voi kerrostalokyttääjä russeli ottaa taas oman paikkansa ja kurkkia onko pihalla rusakoita vai muita tuntemattomia vieraita iltasella :)Nappasin myös korkeaan lattiaruukkuuni ison skimmian. Skimmia Japonica on siitä jännä kukka, että se harvoin aukaiseen noita nuppujaan edes sisätiloissa. Skimmia on kotoisin Itä-Aasiasta ja sitä on pitkään käytetty joulukukkana  Keski-Euroopassa. Suomeen kukka on rantautunut vasta 80-luvulla.
Muistan itse reilu kymmenkunta vuotta sitten saaneeni skimmian joulukukkana. Skimmia on ihanan iso ja tuuhea sekä täynnä noita pulleita nuppumuodostelmia. Muratit ovat viime kesäisiä ja eivät tule kestämään talven yli mutta keväällä sitten uudet. Tänä vuonna kokeilen jos pelargonioita vain pitää sisätiloissa ja kastelee - mutta vähemmän - läpitalven. Saa nähdä miten käy...Tässä vähän esimakua Plantagenin jouluvalikoimista. Hauska Joulupuu / Christmastree Nobilis, korkeus 60cm. Havut oli ilmeisesti laitettu jonkinlaiseen Oasis-kukkasieneen kuusen muotoon. Aika jännä mutta ehkä kuivuu sisätiloissa...


Ihania valkoisia jouluruusuja. Herkistä jouluruusuista on tullut viime vuosina ihan must to have -joulukukkia. Itselläni on huonoja kokemuksia jouluruusun hengissä pitämisestä. Pitäisikö antaa vielä yksi mahdollisuus itselleen onnistua tässä....?


Entäs jos pihamaalla olisi oma havuista tehty poro! Tässä vaiheessa oli pakko kysyä Plantagenin myyjältä miten tämä veijari oli tehty? Hän kertoi rungon olevan Oasis-kukkasientä metallikehikon sisällä ja siihen on sitten työnnetty havuja. Ei myöskään sisätilojen poro vaan viihtyi mieluummin ulkona ja hieman kosteassa tilassa pysyäkseen vihreänä ja neulasilla. Hyasintteja silmänkantamattomiin. Pulleita nuppusia puskeamssa esille vaaleanvihreiden lehtien välistä. Näistä tulee valkoisia, sinipunaisia ja punaisia. Itse pidän eniten ehkä valkoisista?
Mikä väreistä on teidän lempparinne jouluna? Ja lähtihän Plantagenista Marjon matkaan yksi ihana kukkaruukkukin....Nyt nappaan parvekekyttääjän kainaloon ja painun sen kanssa tuonne sysimustaan marraskuun iltaan. Huomenna on tasan tarkkaan kuukausi jouluaattoon.... Mihin tämä marraskuu on taas mennyt....

Mukavaa maanantai iltaa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Miten kaunista.Minäkin kävin Plantagenin Kampin kaupassa parikin kertaa jouluisia kukkia ihailemassa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva, että ehdit käydä katsomassa myös kukkia. Sulla taitaa olla melko tiukka ohjelma kun kävit täällä mutta paljon ehdit :) Sääli kun emme tavanneet...ehkä ensi kerralla.

   Poista
 2. Kerron nyt salaisuuden, minulla on edelleen takapihalla kesäkukat (ne ovat ihan läpimätiä). Ehkäpä olisi jo aika luovuttaa ja ostaa niitä kanervia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi, ei hätää.....lumi peittää kohta sun kukat :) Aina ei vaan ehdi muttei se haittaa. Kanervien kanssa joudut kyllä pitämään kiirettä kun niitä ei enää kovin paljoa ollut ainakaan Plantagenissa....

   Poista
 3. Et ole mitenkään jälkijunassa. Nostin tänään rosmariinin sisään, se on edelleen loistokunnossa vaikka/kun olen nyppinyt siitä jatkuvasti neulasia ruokiin. Ja työpaikan pihalla kukkivat edelleen pelargoniat.

  Vähitellen voisin hankkia jotain jouluisempiakin kukkia, hyasintteja ehdottomasti valkoisena tai jouluruusun. Jouluruusuja oli keväisessä hääkimpussanikin vaaleanvihreänä, kukkakauppias tosin käytti nimitystä helleborus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luotin, että sä olet yhtä mattimyöhäinen kun minäkin :) Tosin miksi ottaa niitä pois kun ovat vielä ihan iskussa.

   Hyasintteja olisi tehnyt mieli ostaa saavillinen mutt hillitsin itseni. Valkoinen <3 Pari tuttuani puhuu myös aina helleborus nimellä jouluruustusta .... taitaa olla se latinankielinen nimi

   Poista
 4. Minulla on tuo etupiha ihan kondiksessa. Mutta huomasin tänään töihin lähtiessä, että helskutti, olemme unohtaneet kääntää ison kukkaruukun pihan terassilla ylösalaisin ja silloin siinä varmasti on vielä mullat jäljellä. Jote, ei siis kukkia enää, mutta mullat unohtui:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ollut ahkera kun pihasi jo kunnossa. Minusta on sääli ottaa kesäkukkia vielä pois kun jatkavat iloisesti kukkimistaan. En muista, että yhtenäkään syksynä olisin ihan näin kauan pitänyt kesäkukkia parvekkeella mutta nyt on ollut niin super lämmin syksy pitkään.

   Mukavaa viikkoa :)

   Poista
 5. Nyt pitää päästä Pudongin kukkatorille. Haluan jotain jouluista. Talvi tulee tännekin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi tulee vääjäämättä! Katsoin tänään Iltalehden joulusään ennustuksesta, että saisimme myös pääkaupunkiseudulle valkoisen joulun. Toki ennustus on ennustus ja voi muuttua suuntaan tai toiseen. Vähän lunta olisi ihan ok mutta mitään supertalvea en haluaisi...

   Poista
 6. Kiitos julkisesta tunnustuksesta, sillä täällä taisi koko kesän olla kärventyneet kanervat. En tosiaan ole mikään viherpeukalo millään lailla, vaikka ihastelen sitten kun on ja kukkalahjat tekevät erityisen onnelliseksi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai se niin vakavaa ole Tiia :) Kukkalahjat ovat kyllä ihania ja vuodenvaihteen aikaan niitä on erityisen mukavaa antaa sekä saada.

   Poista