marraskuuta 15, 2015

LUX Helsinki Lantern Park @ Fiskars

Kaikilla LUX Helsinki faneilla on nyt mahdollisuus kokea jo ennakkoon 6.1.-10.1.2016 Helsingissä pidettävän tapahtuman lyhtypuisto. Pohjoismaiden suurin valotaidetapahtuma nimittäin vierailee Fiskarsin perinteisessä ruukkimiljöössä 24.10.-21.11. Uniikit lyhdyt levittäytyvät Fiskarsin läpivirtaavan Fiskarsjoen varteen ja tapahtuman oheistapahtumana on myös TULI&VALO.
Miljöö on täysin erilainen kuin Töölönlahden ympäristö Helsingissä. Täällä kaikki jo jotenkin paljon intiimimpää kun koko kylän perspektiivi on niin pieni. Koko Fiskarsin kylässä ei taida asua kuin vajaa 500 asukasta verrattuna pääkaupunkimme puolen miljoonan kaupunkilaisen vilinään. Fiskars näyttää myös ihan erilaiselta hämärtyvässä marraskuun iltapäivässä ja jokivartta saa kävellä kaikessa rauhassa. Vain muutamat sorsapariskunnat kaakattivat keskenään nahistellen ruuasta.Kymmenet uniikit lyhdyt roikkuvat jokivarren puiden oksista. Lehdettömät puut luovat hyvän graafisen taustan valolyhdyille. Osa lyhdyistä on sijoitettu maahan kuten hauska ihan paistettua kananmunaa muistuttava lyhty vielä viheriöivällä nurmikolla. Muutamia lyhtyjä on vedessäkin ja yksi taisi roikkua sen pienen veturin sisällä siinä Vanhan Palokuntatalon edessä. Hieman hämähäkkiä tai meduusaa muistuttava lyhty pyrkii ulos Vanhan Myllyn ikkunasta kuin hypätäkseen kuohuvaan koskeen.
Osa Fiskarsiin sijoitetuista lyhdyistä on vanhoja tuttuja lyhtyjä aiemmista LUX Helsinki valotapahtumista. Uskomatonta miten hyväkuntoisina ne ovat säilyneet vuodesta toiseen eikä ilmastokaan näytä vaikuttaneen niiden ulkomuotoon pahemmin.Paikallisväriä tapahtumaan tuovat täysin uudet lyhdyt, jotka ovat Fiskarsin oman ONOMA-yhdistyksen tekemiä. Yhdistys on käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta. Itse löysin lyhtyjen joukosta monta uutta kivaa tuttavuutta. Ja mikä parasta nämä Fiskarsiin tehdyt uutuudet nähdään myös tammikuun alussa Helsingissä.Tässä paikalliset ONOMAn taiteilijat, jotka lyhtyjä ovat tehneet: Upi Anttila, Tarja Ervasti, Lulu Halme, Tiina Maria Karimaa, Jouko Kärkkäinen, Ron Nordström, Piitu Nykopp, Milvi Pesari, Riitta Talonpoika, Anna Ulff, Viivi Varesvuo ja Iiri Repo sekä Kei Volmer.


Voitte arvata onko yksi minun kestosuosikkini tämä jättiläiskenkä lyhty :) Fiskarsjoen peilityyni pinta loi muuten ihan mielettömän upean taustan kuvata lyhtyjä. Jos piipahdatte Fiskarsissa varokaa ruohikkoa. Märkä, savinen maa on nimittäin yllättävän liukasta. Minä pysyin pystyssä mutta ainakin yhden pyllähdyksen näimme reissullamme Fiskarsissa tänään. Kumisaappaat olisivat tänään olleet parhaat jalkineet mutta eipäs sattunut tulemaan mukaan.


Tuttu vauva ja potta lyhty ja takana kaunis Ruukinkonttori. Bongasin myös tutun lehmälyhdyn, josta tulee Ben&Jerry lehmä jotenkin mieleen. Kellotornin kellotkin soittivat niin hienosti sunnuntai päivän kunniaksi. Fiskarsissa alkaa muuten Ruukin joulukausi heti valotapahtuman päätyttyä ja siellä vasta kaikkea kivaa onkin. Tästä tapahtumasta myöhemmin lisää.Täytyypä kaivella vanhoja LUX Helsinki kuvia onko tätä hauskaa silinterilyhtyä nähty aiempina vuosina. Ensi tammikuussa starttaava tapahtuma on muuten kahdeksas.

Löysin hieman hiljaisen herrasmiehen hattu päässä tuijottamassa haaveellisena joelle. Miekkonen oli ihan ilman vaatteita katselemassa värikkäitä pyykkejä joenrannassa. Otimme sitten melfien mutta miekkonen ei hymyillyt kuvassakaan. Jätin herran sinne mököttämään. Moikkaillaan sitten tammikuussa uudelleen ja toivottavasti vähän hymyn kera :DYksi uusi hurmaava lyhty oli kuin suoraan Liisa Ihmemaa kirjan Hullun Hatuntekijän teekutsuilta. Tästä puuttuivat vain Liisa, Hullu Hatuntekijä, Jänis ja Hiiri.


Ehkä sen hymyttömän ja sanattoman miehen paita solmion kera roikkui tässä joen ylittävässä sillassa? Herran haalarihousut taisivat vilahtaa myös yhdellä puupenkillä. Toivottavasti ei vilustu :)Marraskuinen, aavistuksen kostean kylmä ilma vaati ehdottomasti pikku piipahduksen sisätiloissa ja päätimme juoda kupin kuumaa Cafe Laundryssa. Kesäisiä tuorekakkuja ei ollut nyt tarjolla. Arvoimme pitkään kuuman linssikeiton ja muna-anjovisleipien välillä mutta päädyimme lopulta leipiin. Tarjolla olisi ollut myös sushia. Laundryssa oli iloinen puheensorina ja tupa melkein täynnä.
Tämän maatuska lyhdyn moni varmaan muistaa Töölönlahden puistosta. Viime vuonna tämä taisi olla siellä Senaatintorin lähistöllä Topelia-korttelissa. Tuolla taustalla juro mies on saanut uuden kuvailijan kimppuunsa - voi raukkaa :D 
Kiva sunnuntai iltapäivän retki Fiskarsiin takana.
Suosittelen piipahtamaan jos vain suinkin mahtuu ohjelmaanne!
Fiskars on kaunis kaikkina vuodenaikoina.

14 kommenttia:

 1. Hienoja valoja syksyn karussa ja lehdettömässä, mutta niin raikkaan näköisessä maisemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki puut ovat Sari nyt lehdettömiä. Tässä työpaikan lähellä yksi hassu pikku puu vielä sinnittelee lehtineen mutta luulen, että kuluvan viikon loppuun mennessä siitäkin lehdet ovat lentäneet jo maahan.

   Fiskarsia lyhdyt kyllä sopivat hienosti ja kylähän on muutenkin valaistu upeasti. Arkkitehti Vesa Honkonen on suunnitellut upean valaistuksen jo 90-luvun loppupuolella.

   Poista
 2. Kiva, että kirjoitit näistä lyhdyistä - näinkin jo Fiskarsissa viikonloppuna käyneiden ravintolakuvia, mutta pelkän ruuan takia emme tuonne viitsisi lähteä - näiden takia kyllä jo melkein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Fiskarsin miljöö on upea kaikkina vuodenaikoina. Suosittelen käyntiä jos vain viitsitte ajaa tuonne myös LUX Helsinkiä katsomaan. Tai sitten odotat tammikuuta :)

   Poista
 3. Meille Fiskars on kesäkohde. Olipa kiva nähdä Fiskars lyhdytettynä ja lamputettuna. Nyt vain ei aika riitä Fiskarsin lyhtyjä katsomaan. Mutta kiva kun toit Fiskarsin syksyisen ilon ja valon tänne.
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! Olen itse aikoinaan käynyt ensimmäisestä kertaa Fiskarsissa talvella tammikuussa TaiKin opiskeluryhmän mukana ja silloin meillä on yhtenä oppaana juuri arkkitehti Vesa Honkonen. Oli melkoinen elämys kulkea lumista ruukinraittia talvella ja katsella sitä miten uusi valaistus oli muuttanut kylän ilmettä ja kuunnella myös mitä arkkitehti oli valaistusta suunnitellessaan ajatellut. Em. reissu myös opetti minulle sen, että Fiskarsissa voi käydä myös kesäajan ulkopuolella.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin - täällä pilkistää pilvien raosta jo aurinko :)

   Poista
 4. Aivan mahtavia taideteoksia nuo lyhdyt. Illalla näyttävät varmasti ihan erilaisilta kuin päivällä. Iso talolyhty, korkokenkä ja teekannu/-kuppi ovat pysäyttävän kauniita.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääset Outi kurkkimaan näitä sitten tammikuun alussa Helsingissä. Päivällä lyhdyissä ei ole valoja kun sytyttävät ne vasta iltasella. Hämärän laskeutuessa väri näkyivät paremmin ja lyhtyjä oli helpompi kuvata. Toki ihan pimeässä myös näyttäviä.

   Mukavaa viikkoa sinullekin Outi <3

   Poista
 5. Niin kivoja on kaikenlaiset valonlähteet harmaassa säässä :) Olisia kiva käydä katsomassa nuo lyhdyt, mutta epäilen, että pitkähkö matka jää tekemättä, kun en kesälläkään Fiskarsiin asti joutanut, vaikka yleensä siellä on tullut käytyä. No, mukava on käydä täältä oman sängyn pohjalta eri paikoissa sinun mukanasi Marjo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sua....ootko kipeänä kun sängyn pohjalla olet? Flunssa vai syysväsymystä?
   Kävin muuten lauantaina sun lempipaikassa Tiirinkosken tehtaalla.... :)
   Näet nämä sitten Helsingissä tammikuussa. Näin pimeällä on kurja ajaa Fiskarsiin saakka ainakin yksinään.

   Poista
 6. Huikeita lyhtyjä kovin kauniissa maisemissa. Nuo neliön malliset lyhdyt ihastuttaa ja olisipa kivoja meidänkin pihan puissa roikkumassa. :)

  Kivaa iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliöt olivat kauniita ja monet muutkin. Nyt vaan hankkimaan värikkäitä lyhtyjä teidänkin pihalle valaisemaan.

   Kivaa iltaa sullekin Tiia <3

   Poista
 7. Mun lemppari on tuo ihan alussa ollut maassa oleva neliö. Jotenkin ihanan erilainen, ja vähän itsepäisen oloinen. "Mä missään narussa killu..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annoin itse tuolle sinun suosikillesi nimen "Rikottu kananamuna" :) Oli hauskan humoristinen ja todella "Mä missään narussa killu...". Kiitos hauska kommentista. Nauratti - tällä lyhdyllä on asennettava olla "vähän erilainen" :D

   Poista