syyskuuta 22, 2014

Iilimatolampi ja alaston nainen

Jos malttaa ajaa Hämeentietä tarpeeksi pitkälle, ohi Arabian tehtaan ja TaiKin rakennuksen kannattaa ehdottomasti kääntää katseensa vasemmalle keskustasta päin tullessa ja näet jotain todella kaunista.
Jyrkän kivetyn rinteen yläpäässä seisoo ylväänä valkoinen iso huvila kukkaloiston keskellä. Huvilalle johtava tie on tehty pyöreistä kivistä, joten kauniiden kukkien ihailun ohella kannattanee katsoa myös jalkoihinsa välillä. Itse meinasin koiran kanssa rinnettä kavutessa jo muljauttaa nilkkani mutta onneksi molemmat jalkani ovat edelleen toimintakuntoiset.
Mitä lähemmäs huvilaa pääset sitä enemmän alkaa kukkapenkeissä näkyä vielä kesäisesti rehottavia värikkäitä kukkia ja vihreää hyvin hoidettua ja siististi leikattua ruohikkoa. Tästä puutarhasta pitää selkeästi huolta ahkera puutarhuri! Tämä uusklassistinen rakennus on nimeltään Villa Anneberg - Annala ja se on rakennuttanut jo vuonna 1832 Vanhankaupungin lahdelle kauppaneuvos
Gustaf Otto Wasenius.


Nimensä rakennus on saanut Waseniuksen ensimmäisen puolisonsa Anna Charlotta Meisnerin mukaan. Alueella rakennettiin sekä hyötykasvialue että tämä hurmaa muotopuutarha, jonka läpi olimme kivunneet huvilalle. Koko Annalanmäen puutarha-alueella kasvaa paljon kauniita vanhoja puita ja polkujen varrelle voi istahtaa valkoisille penkeille, joita löytyy myös rakennuksen muotopuutarhan puoleisella sivustalla.
Paikan mielenkiintoisesta rakennuskannasta ja vanhojen perennojen kasvattamisesta voitte lukea lisää tästä linkistä. Alueella on ollut mm. iilimatojen kasvattamiseen tarkoitettuja lammikoita. Wasenius sai itselleen vuonna 1838 yksinoikeuden kasvattaa iilimatoja Uudellaaalla :) Iilimadot eli verijuotikkaat ovat nimittäin olleet ikivanha hoitokeino.


Puistokävelyn jälkeen voit ylittää ruuhkaisen Hämeentien ja kävellä uusien Arabianrantaan nousseiden talon halki kohden merenrantaa. Samalla huomaat, että useampien talojen pihalla tai julkisivuissa näkyy taidetta. Arabianrannan rakentamisessa on noudatettu ns. prosenttitaiteen periaatetta, joka määrää, että tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävä taidehankintoihin ja erilaisiin ympäristötaideteoksiin. Hauskoja teoksia ja ne elävöittävät hauskasti asuinympäristöä. Sama prosenttitaide on levittäytynyt myös Kalasatamaan.
Vanhankaupunginlahti on kansainvälisesti merkittävä lintulahti ja sieltä saattaa bongata vaikka kaulushaikaran tai kuningaskalastajan. Vesirajaan rakennetuista lintutorneista on hyvät näkymät vesialueille ja hoitoniityille. Myös runsas kasvillisuus rantaniityllä houkuttelee lintuharrastajien lisäksi muita luonnosta kiinnostuneita alueelle, jossa kasvaa myös uhanalaisia kasvi- ja sienilajeja. Me emme eilen onnistuneet bongaamaan kuin parvittain valkopostihanhia. Harvinaisemmat linnut eivät näyttäytyneet tähyilyistämme huolimatta.


Vanhankaupunginlahti kerää veden ääreen myös kalastajia koska se on todellinen kalojen kohtauspaikka, sillä siellä tavataan niin makeanveden lajeja kuin merilajejakin. Onnistuimme näkemään useita kalastukseen hurahtaneita saalista odottelevia miehiä. Yhtään naista emme nähneet vavan varressa. Marjonkin kalastusreissu on muuten vielä tekemättä....


Kävelykierroksen kruunaa ehdottomasti Vanhankaupungin kosken kuohuen katseleminen.
Voisin itse seistä tässä vaikka kuinka kauan tuijotellen vain kuohuihin mutta karvakaverini ei pitänyt lankkulattiasta tasanteella, josta katselimme joten montaa minuuttia emme ehtineet siellä olla. Taisi olla vähän pelottava paikka russeliriiviölle.


Jos museot kiinnostavat tällä retkellä voi poiketa vaikka Vanhankaupunginlahden Tekniikan museoon tai Vesivoimalaitos museoon ihmettelemään veden pitkää matkaa Päijänteeltä Helsingin vedenpuhdistuslaitokseen ja sieltä meidän kotihanoihin. Kun vettä Vantaanjoessa virtaa sopivasti, Voimalamuseon kävijät pääsevät näkemään omin silmin, miten sähköä tehdään! 
 
Jos voimaa ja intoa kierroksen jälkeen vielä riittää voi poiketa Arabian tehtaanmyymälässä Hämeentie 135:ssä tekemässä löytöjä tai vain ihailemassa tuotteita. Designmuseo Arabia on rakennuksen 7.kerroksessa ja siellä on aina pysyväisnäyttelyn lisäksi joku vaihtuva näyttely. Juuri nyt syyskuun puolivälissä päättyi Muumimukit Arabian galleriassa - näyttely.


Antoisaa matkaa teille kaikille, jotka päätätte suunnata itään Vanhankaupunginlahdelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti