syyskuuta 27, 2014

Hiiltynyt Birgitta

Helsingin joutomaa rantoja on otettu vauhdilla käyttöön viime vuosina. Koko Kalasataman alue on noussut Itäväylän varteen muuttaen kaupunkikuvaa täysin. Myös lännessä entisellä Munkkisaaren tai aluettahan kutsutaan nykyään Hernesaaren teollisuusalueeksi on tapahtunut todella paljon. Eiranrannan hulppeat asuintalot kohosivat muutamia vuosia sitten merenrantamaisemaan ja uimaranta alue elävöittää rantaviivaa mukavasti. 

Vuosia on myös puhuttu kahvilarakennuksen tulosta alueelle jatkamaan Ursula-Carusel rantakahviloiden linjaa ja nyt se sitten vihdoin toteutui kuluneen kesän aikana. Tosin Marjon matka on suuntautunut sinne vasta viimeisen kuukauden aikana mutta sitäkin tiheämmin. Olen löytänyt uuden suosikkipaikan.


Hernesaaren rannalle nousi kesäkuussa arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin suunnittelema
kahvila Birgitta Hernesaari . Rakennus on ulkonäöltään jännästi mustaksi hiillettyä puuta ja minusta se istuu maisemaan ihan älyttömän hyvin. Musta ulkoseinät sopivat kuin nenä päähän rakennukseen, jossa on Espanjassa käsityönä valmistettu puuhiiligrilli. Kahvilasta on myös esteetön näköala merelle ja rohkenen väittää, että tältä kohdalta näkyy koko maiseman leveydeltä horisontti. 

Jos mereltä sattuu tuulemaan vähän enemmän löytyy Kahvila Birgitasta myös suojaisia nurkkauksia, joissa voi istuskella tuulensuojassa ja vaikka lämmitellä takkatulen ääressä. Pidän myös tästä ja siitä kun voin katsella takassa palavia puita ja kuunnella niiden paukkumista liekeissä. En pane pahakseni myöskään vienoa savun hajua ilmassa :)


Jos haluaa istuskella terassilla on se iso Kahvila Birgitassa ja katettu lintuja estävällä verkolla. Terassilla on myös vähän löhömpiä tuoleja, joissa voi lekotella auringossa tai vain katsella ulapalle.


Kahvilan sisustus on jännä yhdistelmä erilaisia asioita, jotka toimivat hyvin keskenään. Katosta roikkuu hauskoja Zero Fisherman valaisimia, jotka sopivat hyvin ulkona näkyvään merelliseen maisemaan. Tolix tuolit on varustettu puuistuimella, joka istuvat hyvin paikan henkeen sekä kahvilapöytiin hyvin. Lisäksi tilassa on jänniä pyöreitä puuraheja, joiden päälliset on verhoilu karvalla. Seinän vierustalla on vielä penkki-istuimia. Arkkitehtoninen ja harmoninen kokonaisuus kaiken kaikkiaan.

Ison plussan paikalle annan tuotteiden hyvästä esillepanosta vitriinissä. Tässä jo herää viimeistään nälkä ja vesi herahtaa kielelle kun odottaessasi omaa vuoroasi tiskillä syöt jo silmilläsi vitriinistä erilaisia täytettyjä leipiä tai makeita herkullisia leivonnaisia. Kaikki näytti todella tuoreelta ja makoisalta. Ensikertalaisena minulla oli vähän vaikeuksia aluksi löytää itsepalvelutiskiltä palvelutiskin edestä maitoa kahviini, servietit melonilaatikosta ja virvoitusjuomapullot kylmäkaapeista alhaalta. Toisella kerralla kaikki sujui jo rutiinilla :)

Henkilökunta on nuorta ja mutkatonta mutta äärimmäisen palvelualtista ja ystävällistä. Annokset tuodaan ripeästi pöytiin ja toivotetaan hyvää ruokahalua.


Ehdoton suosikkini Kahvila Birgitassa on paikan naudanliha hampurilainen ja tässä on se puuhiiligrillin antama taivaallinen hiilen maku. Burgeri on riittävän iso viemään suuremmankin nälän ja sen kyytipoikana on lohkoperunoita vielä. Annoksen hinta 17,50€ on juuri kohdillaan ja täytyy sanoa, että melkein valitsisin tämän parhaaksi burgeriksi mitä olen viime aikoina syönyt. Hampurilaiset saa myös todella nopeasti pöytään tarjoiltuna joten pahimmassakaan nälässä täällä ei tarvitse odotella tolkuttoman kauaa. Joka kerta käydessäni paikka on ollut melko täynnä enkä toisaalta yhtään ihmettele koska tässä viikko sittenkin ilmat olivat melko kesäiset.
Kuluva viikonloppu on muuten viimeinen kun Kahvila Birgittaa tarjoilee brunssia sekä lauantaina että sunnuntaina seisovasta pöydästä 15 eurolla. Brunssia en olekaan täällä vielä kokeillut joten ehkä sitten huomenna. Nyt on lähdettävä ulos nauttimaan auringosta ja lämmöstä ja ehkä saatan taas piipahtaa Kahvila Birgitassa. Ihanaa, että tulee tällaisia uusia jänniä paikkoja Helsinkiin!
6 kommenttia:

 1. Hampurilaista oli kehuttu niin monessa blogissa, että oli pakko käydä testaamassa elokuussa. Hyväähän se oli!

  Pidän rakennuksen ulkonäöstä. Tuollainen hiillostettu lauta on kuulemma miltei ikuista, se ei lahoa. Jäimme tosin miettimään syrjään vedettävin lasiovien ja rakenteiden väliin jäävää rakoa, tuleekohan siitä vettä tai lunta sisään ja suojataanko rakennusta jotenkin talveksi nyt kun se taitaa mennä kiinni.

  Lauttasaaren Casinonrannan kahvila on samojen omistajien, siellä käymme silloin tällöin kahvilla. Birgitasta pidän enemmän, tarjottavatkin ovat siellä paremmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tunnustaa, että kävin siellä tänään vielä kerran burgerilla :) Ja samalla kuulin surukseni, että kahvila todella sulkeutuu tänään ja avataan "joskus keväällä" taas.
   Minusta tuntuu oudolta ettei rakennuksesta ole voitu tehdä myös talvikäyttöistä koska uskoisin, että siellä olisi riittänyt kävijöitä? Rakennus itsessään on investointi ja sitten se seisoo puoli vuotta tyhjillään?

   Poista
 2. Ihan mahtava vinkki taas sinulta Marjo! Mun on ihan pakko päästä käymään tuolla Birgitassa, koska se on vanhoilla kotikulmillani. Asuin nimittäin nuoruudessani tuolla Munkkisaaressa Hylkeenpyytäjänkadulla, Pitää mennä muistelemaan vanhoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa, että olet asunut noilla kulmilla :)
   Nyt joudut kyllä odottamaan kevääseen sillä todella eilen Cafe Birgitta sulkeutui
   talven ajaksi.....kevättä odotellen....

   Poista
  2. No harmi! En huomannut tietoa sulkeutumisesta, vaikka kävin ihan Birgitan omilla nettisivuilla, Mutta ensi keväänä sitten.

   Poista
  3. Kurjaa joo, että sulkivat sen talveksi.... :( siitä ehti tulla jo vakiopaikkani....

   Poista