huhtikuuta 06, 2014

Rasvaletti ja style nuttura

Istun tässä kirjoittamassa teille bloggausta todella aivan übertyylikkäänä upeassa nutturassa ja uudet, vihreät korvakorut korvissani. En suinkaan sonnustaudu näin aina kun avaan pc:n mutta tänään on ollut vähän erilainen ja hulvaton sunnuntai päivä joten kerronpa nyt sitten "lyhyesti" miten tähän styleen tilanteeseen on päädytty.

Hakasalmen huvilassa on ollut jo viime vuoden marraskuun 13.päivästä saakka upea valokuvanäyttely nimeltään Rasvaletti. Useat ystäväni ovat hehkuttaneet kuinka mielenkiintoisen läpileikkauksen tämä sodanjälkeisen Suomen ajankuvista kertovat näyttely välittää Helsingistä mutta toistaiseksi ei Marjon matka ole kulkenut näyttelytilaan. Tämän sunnuntain muotitapahtuma sai minut vihdoin liikkeelle ja reissu oli ihan nappi.Kiipesin kiireesti toiseen kerrokseen, jossa oli alkamassa muotinäytös 50-luvun muodista.


Fintage ry järjesti päivän mittaan tapahtumassa neljä muotinäytöstä 50-luvun muodin ympärille.
Yleisön joukossa näkyi myös todella paljon tapahtuman hengen mukaan pukeutuneita ja paras asu palkittiin ennen viimeisen näytöksen alkua. Palkinnon saanut pariskunta oli todella tyylikäs. Valitettavasti kuvani tästä pariskunnasta ei onnistunut mutta tuolla kuvissa näkyy herran mustavalkoinen spittarikenkä.


Olen nähnyt Fintagen näytöksen kerran aiemmin Kaapelitehtaalla ja pidän siitä miten upeaa kerrontaa vaatteiden lisäksi näytöksissä on. Asuja esittelee nimiä myöden aidot ihmishahmot 50-luvulta ja samalla kerrontaan limittyy ajan tapahtumia kuten olympiavuosi, työläisten arki tai muodin viimeiset tuulet vaikka uimapukumuodissa. Ihan huippu työtä sanoisin!

Huomatkaa olympiahuivi vaaleankeltaiseen jakkupukuun pukeutuneen naisen käsilaukun kahvassa.


Tässä työläispariskunnan tyylinäyte 50-luvulta. Naiset käyttivät lyhytvartisia talvikenkiä pitkälle kevääseen koska sodan jälkeen elettiin jälleenrakennuksen vuosia ja rahaa ei ollut kaikkeen. Miesten muodissa rennosti lippis, lyhyt pusakka ja puuvillahousut, joiden ei tarvinnut olla juuri silitetyt. Tässä miehellä on myös olallaan piikkarit eli ollaan menossa varmaan juoksuharjoituksiin töiden jälkeen.


Punapäisellä neidillä on yllään Amerikan tuliaisena saatu leveähelmainen, flamingonkuvilla varustettu leninki sekä ballerinat. Äärimmäisen tyylikäs kokonaisuus pikkulaukkua myöden.


Tässä ollaan jo tanssin pyöreissä ja taustalla tytöt odottavat omaa pariaan. Kuuluttaja kertoi muuten, että tuo siniraidallinen mekko on alkunperin kuulunut jollekin Miss Suomelle....


Audrey Hepburnin innoittamaa nuorisomuotia nuorille tytöille: korkealle nousevat housut, ballerinat ja hihaton paita. Pojalla puolestaan isoveljeltä lainattu nahkatakki, Amerikasta saadut Convers-tossut ja siniset farkut sekä aito heitto rasvaletti :)


Paljon muitakin upeita 50-luvun asuja, kenkiä ja asusteita nähtiin tässä näytöksessä.

Seuraavaksi harpoin kuuntelemaan "farkkuproffa" Matti Majavan esitystä farkuista. Täytyy sanoa, että olisin voinut kuunnella tätä miestä ja hänen tapaansa kertoa farkuista vaikka kuinka kauan. Majava on aikoinaan perustanut myös legendaarisen Beavers-farkkukaupan Helsinkiin.


 Yksi näyttelynhuoneista on omistettu nuorimuodille ja sieltä voi löytää nämä "farkkuproffa" Matti Majavan ensimmäiset omat farkut lohjalaisen Vaaksan valmistamat Väiskit.


Seuraavaksi sitten itse valokuvanäyttelyä katsastamaan. Valokuvat näyttelyssä ovat kaupunginmuseon arkistosta mutta mukana on myös kaupunkilaisten omia kuvia yhdessä huoneessa ainakin. Valikoin tähän sellaisia kuvia, joista itse pidin paljon mutta valinta oli vaikeaa kun hyviä kuvia oli niin paljon.

Kilpa-auton ihailua ja ihmettelyä puu Pasilassa.

Lasten riemua kahluualtaassa ja muissa leikeissä 1957.

Tyylikkäitä auringonpalvojia rantakallioilla.

Lähdön tunnelmaa Eteläsatamassa.

Kuumaverinen auringonottaja Hietsussa.

Oppilaita luokkaretkellä 1956. Huomatkaa ajanhengen mukaiset trendikkäät housut tytöillä.

Pihanäkymä Stenbäckin kadun sisäpihalle 1950.

Kengänkiilloittaja Rautatieaseamalla 1952.

Tapahtumassa olisi ollut mahdollista kuulla myös hattumuodista 1950 luvulla, lasten muodista ja arjesta 50-luvulla sekä nuorisomuodista kotimaisessa elokuvassa teemalla
"Lättähatut ja piukkapöksyt". Jätin nämä kuitenkin väliin kun minua poltteli jo alakerran vintagekirppis.
Turkulaisen VintagEija's standilla oli hurmaavia mekkoja ja uskomattoman kauniita vanhoista koruista tehtyjä morsiuskimppuja. Jossain vaiheessa kun Turkuun tulee asiaan täytyy päästä vielä tutustumaan tähän Eijan liikkeeseen oikeín huolella. Ostin Eijalta aivan ihanan vihreän ison kukan mallisen rintakorun talvitakkini koristeeksi.

Viereiseltä myyntipöydältä olisi saanut kissimirrejä kaulaan hienoille miehille, sukkanauhaliivejä naisille ja kauneudenhoitovälineitä yhden matkalaukullisen :)


Myös tämä violettiunelma olisi ollut tarjolla. WAU!


MekkoManian standilta olisin voinut ostaa ihanan kiinalaisaiheisen pikkulaukun...


... ja hurmaavia koruja. Pakko myöntään, että Marjon matkaan lähti MekkoManialta pari vihreitä korvakoruja, jotka näkyvät tuolla myöhemmissä kuvissa.


Seuraavaksi sukelsinkin sitten sisälle aitoon 50-luvun parturikampaamoon. Nyt huhtikuun ajan kampaamossa on mahdollista saada ilmaiseksi itselle myös kampaus jos niin haluaa.


Taitavan kampaajan käsissä sitä sitten aloitettiin tekemään 50-luvun nutturaa ja näin kaunis saatiin aikaan lakan, tupeerauksen ja hyvän ammattitaidon avulla. Sääli ettei tänään ollut illalla mitään tilaisuutta missä olisi voinut pyörähtää tämän tukan kanssa. Huomatkaa myös vihreät uudet klipsikorvikseni. Eivät muuten painaneet yhtään korvalehtiäni vaikka etukäteen niin pelkäsin.


 Seinältä minua tuijottivat ajan idolit.Tämä kampaamo oli aivan älyttömän autenttinen ja jotenkin tuntui, että olisin itse siirtynyt ajassa taaksepäin istuessani siinä kampaajan käsittelyssä. Myös tuon kampauksen kanssa tunsin oloni jotenkin erilaiseksi kun tukkani pääsääntöisesti on auki, poninhännällä ja sykeröllä huolimattomasti. Tässä kampauksessa kaikki oli todella viimeisteltyä.

Todella hauska päivä takana mutta nyt on purettava nuttura ja aloitettava matka Höyhensaarille. Menkää ihmeessä tutustumaan Rasvaletti- näyttelyyn, joka muuten on avoinna kuluvan vuoden marraskuun loppuun.

Hyvää yötä! 
5 kommenttia:

 1. Mennyt aika ei palaa. Olipa näyttely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinki on ollut kovin erilainen kaupunki vielä 50-luvulla. Rakentaminen ja muutto pääkaupunkiseudulle alkoi myllertää maisemaa ja puutalot hävisivät vähitellen. Puu Pasilaa on vaikea kuvitella nykyään tai noita Hermannin maisemia.

   Ihana ajankuva näyttely ja vanhemmat ihmiset alkoivat spontaanisti muistelemaan sattumuksia ja tapahtumia kuvien paikoista.

   Poista
 2. Hieno kampaus!

  Hakasalmen huvina näyttelyt ovat yleensä todella hyvin järjestettyjä. Tämän näyttelyn kävimme katsomassa talvella, upeaa ajankuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vähän vain harmitti kun mitään menoa ei ollut illaksi sovittu. Kun survoin nutturaa pipon alle koiralenkkiä mietin, että onko siitä mitään jäljellä kotiintultaessa. Vakuutan, että lakkaa oli käytetty sen verran runsaasti ettei pikku pipoilu näkynyt ollenkaan :D

   Hakasalmen huvilan näyttelyt ovat aina ihania. Muistan itse lapsuudesta sellaisen näyttelyn, jossa sai pukeutua vanhan ajan hattuihin....näyttely taisi käsitellä vanhaa Helsinkiä.

   Poista
 3. Ihania ballerinoja :)

  VastaaPoista