huhtikuuta 01, 2014

Huhtikuun kala

Tänään on taas se kevätpäivä kun voi odottaa tapahtuvaksi melkein mitä tahansa. Lehdestä luettu juttu voi olla ihan puutaheinää, kuultu radiouutinen täysin tuulesta temmattu tai joku lähipiiristä voi muuten vain keksiä jotain pikkujäynää pääsi menoksi. Se on sitten huhtikuun ensimmäinen ja aprillipäivä.

Aprillipäivän perinteen sanotaan alkaneen maailmalla vuodesta 1582, jolloin Ranskassa siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin. Maassa oli tuolloin epäselvyyttä uuden vuoden alkamisesta.


Huijausperinne saattoi saada alkunsa aprillipäivän aikoihin pilailumielessä lähetetyistä uudenvuodenlahjoista tai kutsuista olemattomiin uudenvuodenjuhliin. Maalaisille muutos oli vaikea. Heitä pilkattiin Ranskassa nimellä "poisson d`Avril" eli "huhtikuun kala", kun he viettivät uudenvuoden juhliaan vanhaan tapaan huhtikuussa.


 Perinteen leviämisestä muualle Eurooppaan ei ole ihan tarkkaa käsitystä. Englannissa käsite "April Fool´s Day" oli vakiintunut jo ennen vuotta 1752, jolloin siellä otettiin käyttöön uusi ajanlasku.

 Suomeen aprillaaminen levisi viimeistään 1700-luvulla. Silloin piloja keksittiin myös huhtikuun viimeisenä päivänä. "Syö silliä"-hokema periytyy vapaasti muunneltuna ruotsin kielestä: "Apri, april, din dumma sill!"


 Hyvä aprillipila on huumoripitoinen, eikä se loukkaa ketään - se on sellainen iloinen jekutus, jolle kaikki saavat nauraa sydämensä pohjasta.


Sain eilen verottajalta kirjeen ja toivon todella hartaasti ettei se ollut ennakkoon aprillipilaa....
Joulukuuta odotellen... ;)


 Aprillia, aprillia - syö silliä ja juo kuravettä päälle!


Tänään ryppyotsaisuus roskikseen ja iloista ilmettä naamalle - aurinkoa päiväänne :)
PS. postauksen kuvat on lainattu netin syövereistä ja ne ovat vanhoja aprillipäivän postikortteja.Viimeisen kuvan kaloja voi/on voinut tilata Etzyn kautta aprillipäivän piloja varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti