Valokuvat Pinterest / Facebook
Tällä kertaa sukelletaan jouluisen ruokataiteen maailmaan. Minä muistelen, että ihan ensimmäisen kosketuksen olen saanut ruokataiteeseen jollain ulkomaanmatkallani, jossa jälkiruokahedelmistä oli rakennettu kaunis perhonen. Tuntui ihan syntiseltä hajottaa upeasti sommiteltu monivärinen herkku, jonka taitava tekijä oli luovasti loihtinut. Suomessa en moisiin ruokataideteoksiin ollut edes törmännyt aiemmin. Vuonna 2021 luin Meillä kotona -lehdestä jutun ruotsinsuomalaisesta Merja Erkstamista, joka sommittelee sekä myös kaivertaa arkisista raaka-aineista mielikuvituksellista ruokataidetta. Lehtiartikkelissa on paljasti lempimateriaalinsa, joka oli "täydellisen pyöreä ja meloni". Olen itsekin joskus ostanut kesällä vesimelonin (tai arbuusin kuten isoäitini sisar Aili-täti aina kutsui hedelmää lapsuudessani ) ja kaivertanut siitä melonipalloja, joista tehtiin sitten "herkkutikkuja" muiden kesämarjojen kanssa juhannuksen viettoon.
Merja kertoi Meillä kotona -lehtijutussa, että hän käyttää eniten Pinterestiä, jota olen itsekin jo vuosia käyttänyt juuri visuaalisuuden takia. Toki myös Instagramissa sekä blogeissa näkyy upeaa ruokataidetta. Itse olen tarkoituksella jättäytynyt pois TikTok:ista, jossa ruokataidetta on myös paljon esillä. Ruokataide kiinnostaa minua koska taide on aina ollut osa minua. Olen visuaalinen ihminen ja pidän kauniista asioista. En todellakaan tiedän ehdinkö loihtia joulupöytään mitään näin kaunista, leikkisää mutta haluan silti jakaa ruokainspiraatiota joulupöytään näillä kuvilla.
Värikäs joulukuusi vihannekssista eli porkkanasta, pavuista, kurkusta ja latvatähtenä "juustotähti".
Näissä joulukuusissa on ollutkin sitten vähän enemmän tekemistä eli sitä sorminäppäryyttä on päässyt harjoittelmaan. Pieniä mozzarellapalloja ja minitomaatteja tai vaihtoehtoisesti juusto-meetwursti-oliivi joulukuusen muotoon aseteltuna. Kartioiden ympärille voi helposti koota näitä kuusia, neuvoi näitä tehnyt ystäväni minua. Ja totta kai myös vihreyttä mukaan joulukuusiin!
Jouluinen pieni jälkiruoka vaikka kahvin kanssa voi olla tällaisten pikkutonttujen muodossa eli mansikkalakki vain päähän ja banaania sekä koristeita. Omnomnom!
Tässä jouluporossa on kyllä pirteyttä ja väriä vaikka muille jakaa. Hän taitaa nenästä päätellen olla itse Petteri Punakuono! Kaikki muut vihannekset sopisivat minunkin poroon mutta koska olen itse sellerille allerginen (koivun siitepölyn ristiallergia) jättäisin ne ehdottomasti pois. Sitten vain suolatikku (pretzel) sarvet päähän porolle joulupöytään.
Tämä eksoottinen lintu on koottu sekä hedelmistä ja kasviksista. Hauska väriläistä ja voisi toimi myös uudenvuodenaaton kattauksessa mainiosti.
Tämä todella iloinen meetwursti, ilmakuivattu kinkku, juusto, viinirypäle, mansikka ja tomaatti joulupukki on kyllä ihanan pirteä vaikka myöhemmin iltasella pikku "huikopalana". Jouluna meillä ainakin ruokailun jälkeen vielä tekee jossain vaiheessa vähän "mieli jotain pikkusuolaista".
Lisää väriä nyt jälkiruokatarjontaan. Mansikoita, vadelmia, banaania, vesimeloonia, litsejä eli kiinanluumuja, viinirypäleitä, karpaloita ja koristeena polkagris karkkikeppejä.
Tämä suolainen asetelma vaatii myös sorminäppäryyttä sekä kärsivällisyyttä. Juustosta tehtyjä minitaloja, joiden katot ovat meetwurstista. Mansikoita, boysenmarjoja, pensasmustikoita, "meetwurstiruusuja" ja erilaisia suolakeksejä.
Runsas mutta ei todellakaan ihan perinteinen "leikkelelautanen". Ruokataiteessa saa ja pitääkin käyttää luovuutta. Hyvin yllättävistäkin ruoka-aineista saa tehtyjä "ruusuja". Jos pikkutarkkuus ei ole vahvuuksiasi niin varmasti et ehkä ole ruokataiteen tekijä eikä kaikkien tarvitse edes olla. Meillä jokaisella omat vahvuutemme.














Ei kommentteja:
Lähetä kommentti