kesäkuuta 20, 2025

Makoisaa Mittumaaria ♥ hyvää juhannusta ♥

 

Juhannus - valon ja keskikesän juhla alkakoon! Sade ja harmaa sääkin vaihtui siniseen taivaaseen sekä välillä lupaavasti pilkottavaa aurinkoon, JIHUU! Vielä eilen illalla oli perhosia vatsassa miten mahtaa käydä mittumaarin vieton tänä vuonna vesisateessa. Ystäväni ihmettelin minulle "Mikä ihme on mittumaari?" joka oli hänelle ihan tuntematon ilmaus tai sana juhannukselle. Itse asiassa lounaissuomalainen mittumaari tulee juhannuksen ruotsinkielisestä nimestä midsommar. En todellakaan ole kotoisin tuolta suunnalta Suomea mutta mielestäni olen lapsuudessani kuullut monien sukulaisten käyttävän mittumaaria joten minulle se on luontevasti synonyymi juhannukselle. 













Tein ekoteon ja kävin poimimassa lupiineja juhannuskukiksi. Vaikka lupiini on kaunis kukka tuolla maanteiden varsilla on se myös haitallinen vieraslaji. Lupiinit nimittäin valtaavat tilaa alkuperäisiltä kasvustoilta ja ovat haitaksi pölyttäjille. Eli itse asiassa lupiinien poimiminen juhannuskimppuun on ympäristöteko. Muista, että kukkineet lupiinit tulee hävittää sekajätteen mukana eikä perinteisen biojätteen. Tästä voit kurkistaa Helsingin kaupungin 26.5. starttaamaan vieraslajien joukkoistettuun torjuntaan mobiilipelin avulla. Lataamalla appin voit myös ansaita rahaa poimimalla ensin lupiinia ja myöhemmin kesällä jättibalsamia. 

Juhannukseen kuuluvat ihan ehdottomasti myös uudet perunat. Ensipuraisu uusista perunoista on ihan taivaallinen makunautinto. Niitä voi nauttia sillin tai ihan vain voinokareen kanssa - herkullista! Jos haluat uusia perunoita joulupöytään muista pakastaa ne tässä lähiviikkoina. Nyrkkisääntö on se ettei lajike saa olla liian jauhoinen - Annabelle on hyvä valinta! Pakastettavien perunoiden tulee olla tasakokoisia, jotta ne kypsyvät kaikki samanaikaisesti. Esikeitä suolalla ja tillillä maustetussa vedessä 3-5 minuuttia, kaada vesi pois ja jäähdytä ennen pakastamista. Ja sitten jouluna kaada jäiset perunat suoraan pussista kiehuvaan veteen, johon voit lisätä tilliä. Kesä tulvahtaa näin kivasti joulupöytään!









Lupiinien hakureissulla näin ihania lehmiä, joita oli ihan pakko vähän katsella ja valokuvailla. Lehmät ♥ Lapsena minä tosin pelkäsin Vihdin Peltolan mummolaan menoa tai ainakin siellä pihapiirissä olevaa navettaa juuri lehmien takia. Tästä linkistä pääset kurkistamaan miten minusta kuitenkin tuli "lehmäkuiskaaja". Nykyään lehmät laitumella saavat minut lähes poikkeuksetta pysähtymään ja katselemaan niitä hetken kaihoisasti tai peräti ihan silittämään jos ovat lähietäisyydellä. 

Juhannukseen kuuluvat minusta suolaisten herkkujen lisäksi myös mansikat. Monena vuonna juuri juhannuksena on tehty ensimmäinen mansikkakakku. Aiemmin mansikkakausi käynnistyi vasta juhannuksena mutta nykyään tunneli- ja kasvihuoneviljelyn ansiosta ensimmäiset marjat ovat olleet poimittavissa jo toukokuussa. Wennborgin marjatila Kytäjällä on avoinna myös juhannuksena. Omat mansikkani ostin lähikaupasta mutta Kytäjälle täytyy kyllä matkata tässä ihan lähiaikoina. 









Juhannukseen kuuluu aina myös rakas siniristilippumme heilumassa salossa. Lippu nostetaan tankoon juhannusaattona kello 18 ja se saa poikkeuksellisesti liehua läpi yön, aina juhannuspäivän iltaan kello 21 saakka. 










Juhannusruusu on puhjennut kukkaan nyt juhannuksen kunniaksi. Juhannusruusua on vanha pihojen ja puutarhojen kasvi, ja sitä on viljelty Suomessa 1800-luvun alkupuolelta lähtien joten siksi se kuuluukin Suomen historiallisiin ruusuihin. Juhannusruusuista tulee aina mieleen mustavalkoiset vanhat Suomi-Filmit ♥ 

Jos ole allerginen kukille tai niiden siitepölylle unohda juhannustaioista seitsemän kukan asettaminen tyynyn alle yöksi. Tulevan puolison näkemisen sijaan saat vain punaiset silmät ja vuotavan nenän. Kedonkukista voi myös solmia juhannusseppeleen ja laittaa luonnonkukkia muuten vain hiusten sekaan koristeeksi. Kannattaa kuitenkin ensin vähän heilutella kukkia, että pikku öttiäiset ymmärtävät poistua kukista siirtymättä kukkien mukana sinun hiuksiini. 


Huomenna lauantaina 21.kesäkuuta 2025 kesäpäivänseisaus. Vaikka se tarkoittaa sitä, että alamme kulkea kohti pimeämpää aikaa ei se tarkoita sitä, että "kirves kannattaa heittää kaivoon". Kesä jatkuu edelleen joten ei hätää! Helsingissä päivän pituus on 18 tuntia 57 minuuttia kun taas Oulussa 22 tuntia 4 minuuttia. Pohjoisimmassa Suomessa aurinko ei laske lainkaan. Kesäkuukausia ovat kesäkuun lisäksi myös heinä- ja elokuu sekä usein kesäiset säät jatkuvat pitkälle syksyyn. Älä siis turhaan panikoi kesän loppumista ♥

Kohta ilmassa alkaa leijua ihana grillien tuoksu kun kaikkialla on siirryttyä keittiöistä pihalle tekemään ruokaan. Mimmin kanssa lenkkeily aavistuksen hidastuu kun se nuuhkii innoissaan kaikkia niitä ihania tulvivia tuoksuja, joita kantautuu sen kirsuun ja myös omistajan nenään - nälkähän sinä tulee ja vesi kielelle! 


Ilouutinen on se, että Espoossa saa polttaa juhannuskokkoja. En muista koska viimeksi olisi meidän lähellä poltettu kokkoa metsäpalovaroitusten takia mutta nyt kello 22 kokko sytytetään järvellä ja samalla myös ohjelmassa on mm. musiikkia, tanssia ja lapsille ongintaa. Tarjolla toki myös perinteisesti kahvia, leivonnaisia, virvokkeita ja makkaraa (joka sekin minusta kuuluu erottamattomasti juhannukseen). 












Oikein mukavaa, rauhallista ja aurinkoista juhannusta kaikille ♥








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti