helmikuuta 23, 2023

Mary Jane -kengät ovat taas trendikkäitä tänä keväänä

 

Kuvat lainattu netistä.

Muotitalot esittelivät SS 2023 kenkämuotia jo viime syksynä catwalkeilla. Heti alkuvuodesta myös muotilehtien nettisivuilta on voinut käydä kurkkimassa millaiset trendit ovat tulevan kevään ja kesän kuuminta hottia. Muotia ovat mm. platformit, raskaat loaferit, ballerinat, erilaiset kiilakorot, läpinäkyvät materiaalit, kalastajasandaalit, ylipolvensaappaat, metallinhohtoisuus, stilettikorot, graafisuus, teräväkärkisyys ja Mary Jane -kengät. Jokaiselle löytyy siis ihan varmasti omat suosikit kevät-kesäkengiksi. 

SS 2023 kenkätrendejä / kuvat lainattu netistä. 

Minä ajattelin keskittyä tässä postauksessa legendaarisiin Mary Jane remmikenkiin, jotka ihan alun perin suunniteltiin lapsille mutta jotka vähitellen siirtyivät myös aikuisten naisten jalkoihin iloisella 20-luvulla. Ja edelleen tämä yli sata vuotta vanha kenkämalli jatkaa muodin huipulla. Kenkää, jossa on remmi kutsutaan edelleen Mary Jane -kengäksi vaikka sen ulkonäkö voikin olla jo melko erilainen kuten myös väritys verrattuna alkuperäiseen yli sata vuotta sitten syntyneeseen malliin. Mary Jane -nimestä on tullut yleisnimi remmikengälle vähän samoin kuin nailonista tekniselle muoville ja hetekasta teräsrakenteiselle joustinsängylle.


Pikkupoikia remmikengissään ja merimiesasuissaan Italiassa Venetsian Lidossa Grand Hotel des Bains'n puutarhassa vuonna 1907. Kuva Wikipedia. 

Jo 1900-luvun alkupuolella lasten jalkoihin ilmestyi jo näitä T-remmillä varustettuja matalia kenkiä, jotka tyypillisesti olivat silloin mustaa nahka tai lakeeria varustettuna pyöreillä kärjillä ja jalan yli menevillä remmeillä. Kengillä ei tässä vaiheessa ollut vielä mitään erityistä "kutsumanimeä" vaan ne olivat vain matalakorkoiset remmikengät. 

Kuva lainattu netistä. 

Nimitys Mary Jane -kenkä sai alkunsa sarjakuvasta, jota piirtäjä Richard F. Outcault piirsi. Vuonna 1902 Outcault loi sarjakuvahahmon Buster Brown, jonka etunimi viittasi vaudeville ajan suosittuun lapsitähteen Buster Keatoniin. Vintiömäinen sarjakuvahahmo sai piirteitä Outcaultin naapurissa asuvalta pojalta. Sarjakuvassa pellavapäisen poikaviikarin kanssa seikkaili hänen sisarensa Mary Jane ja puhuva koira Tigen. Sarjakuvasta tuli heti jättimenestys. 

Kuva lainattu netistä.

Vuonna 1904 yhdysvaltalainen Brown Shoe Company osti oikeudet saada käyttää käyttää Buster Brownin nimeä ja uusi kenkämerkki Mary Jane esiteltiin yleisölle St. Louisin maailmannäyttelyssä. Tätä samaa tuotemerkkiä käytetään edelleen Brownin kengissä. Vuosina 1904-1930 kenkiä tehtiin tunnetuksi esittelemällä niitä kenkäkaupoissa, tavarataloissa ja teattereissa. Kenkiä käyttivät niin tytöt kuin pojatkin. A.A. Milnen iki-ihanassa Nalle Puhissa Risto Reippaan jaloissa olivat mitkäs muut kuin Mary Jane -kengät. Samoin Lewis Carrollin Liisalla oli Ihmemaassa kulkiessaan uuden kenkämerkin jalkineet. 

Risto Reipas ja Liisa Ihmemaassa kuvat on lainattu netistä

Iloisella 1920-luvulla Mary Jane kengät siirtyivät charlestonia tanssivien naisten jalkineiksi. Jännä juttu, että alun perin lapsille suunnitellut kengästä tuli kenkä, jota myös aikuiset naiset alkoivat käyttää. Kenkään tuli tässä vaiheessa totta kai myös enemmän korkoa mukaan. Kenkäkärjet muuttuivat pyöreästä enemmän kulmikkaiksi tai jopa teräviksi. Myös remmeistä tuli koristeellisempia ja monimutkaisempia. 

Kuvat lainattu netistä. 


Kuva lainattu netistä.

Suloisen kikkarapään Shirley Templen jaloissa valkoiset Mary Jane -kengät nähtiin vuonna 1934 elokuvassa "Baby take a bow". Elokuvan nimi oli käännetty suomeksi "Tässä tulen minä" ja leffa oli aikoinaan todellinen kassamagneetti. Shirley Temple oli esikuva monelle pikku tytölle joten varmasti myös Mary Jane -kenkien kysyntä kasvoi.

Kuva lainattu netistä.

Kun saavuttiin 1960-luvulla olivat Mary Jane -kengät taas kysyttyjä. Ranskalainen muotitaiteilija André Courréges suunnitteli oman version Mary Jane -kengistä 60-luvulla. Brittiläinen muotitaiteilija Mary Quant puolestaan puki ikonisen mallin Twiggyn minihameeseen sekä Mary Jane -kenkiin. Twiggy edusti ihan uudenlaista naisihannetta ja minihame herätti paljon keskustelua. Ehkä Mary Jane -kengät toivat "sitä turvallisuutta ja historian havinaa" tähän yhdistelmään sekä "tyttömäisyyttä".

Kuva lainattu netistä

Mary Jane -kengät ovat esimerkiksi Britanniassa kuuluneet perinteiseen englantilaiseen koulupukuun sukkien kanssa. Itse muistan Mary Jane -kengät mm. elokuvasta Clueless, jossa Alicia Silverstone vuonna 1995 oli pukenut hopeanväriset Mary Jane -kengät valkoisten polvisukkien kanssa.

Nykyään Mary Jane -kenkiä myydään sekä erivärisinä että myös monen muotoisina remmikenkinä. Niissä löytyy edelleen pieni ripaus "pikkutyttömäisyyttä" mitä alkuperäisissäkin kengissä oli. Mary Jane -kenkä voi olla nykyään varustettu melko korkeallakin korolla. Tai jopa korokepohjalla.

Chanel SS 2023 Mary Jane -kengissä on mukana "verkkomainen sukka". Kuva lainattu netistä.

Prada SS 2023 Mary Jane -versioissa koroissa on asennetta ja korokepohja. Kuva lainattu netistä.

Mary Jane -kenkä voidaan myös varustaa tolppakorolla. Kuva lainattu netistä. 

Vagabondin versioita Mary Jane -kengistä. Kuvat Vagabond

Ovatko Mary Jane -kengät sinulle tuttuja? Itse olen omistanut lukemattomia Mary Jane -kenkiä sekä ballerinamaisella pohjalla että myös vähän korkeammalla korolla. On jännää huomata miten jo yli sata vuotta vanha kenkämalli palaa aina säännöllisin väliajoin takaisin muotiin. Toki moni asia muodissa kiertää palatakseen uudelleen. Ja kun vielä ottaa huomioon sen tosiseikan, että Mary Jane -kengät alun perin oli suunniteltu lapsille ja myöhemmin vasta ne siirtynyt aikuisen naisen jalkaan on myös itse "kenkätarina" kuin satua. 

Mukavaa alkavaa viikonloppua!  


 

8 kommenttia:

 1. Minulla oli nuorempana kerman väriset Mary Jane-kengät pienillä koroilla. Näistä kengistä tuli mieleen myös yhdet kadonneet hittikengät, kiinantossut...Muistatko ne?
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti aika monella on Mary Jane -kenkiä ollut mutta niistä on puhuttu "remmikenkinä". Muistan hyvin kiinatossut mutta itse en sellaisia koskaan saanut. Vanhempani olivat sitä mieltä, että kun kiinatossut olivat vain kankaiset ne eivät tukeneet riittävästi jalkaa joten yhtään kiinatossuparia en ole omistanut. Muistan, että niitä myytiin mm. Asematunnelissa.
   Kivaa uutta viikkoa Outi ♥

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus Mary Jane kengistä. Minullakin on ollut monenlaisia versioita vuosien varrella. Tälläkin hetkellä kenkäkaapistani löytyy yksi variaatio.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Kuten tuossa Outille jo kommentoi näitä "remmikenkiä" tai Mary Jane -kenkiä on ihan varmasti jokaisella ollut jossain elämänsä vaiheessa. Jännää miten muodissa pysyvät tietyt mallit ja ne palaavat aina uudelleen pienen hiljaiselon jälkeen.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. Ai Mary Janet on tulossa takaisin. Minä en ole niiden kovi suuri fani, vaikka itselläkin on ollut sellaisia. Hyvin mukava malli se on, koska kenkä voi olla aika väljä ja silti se pysyy jalassa hyvin.

  Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mary Jane -kengät putkahtavat aina muotiin. Mallit ovat kyllä jalkaa tukevia ja itse olen monia pareja omistanut. Kivaa viikkoa ja aurinkoa ♥

   Poista
 4. Remmikengistä pidän tosi paljon. Nytkin komerossa on yhdet joita silloin tällöin käytän. En ole tottunut sanomaan niitä Mary Jane-kengiksi ja se on turhanpäivästä kun niillä on ollut jo vuosikymmenet suomenkielinen nimi. Hyvää viikonloppua kaikille! Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla viestistäsi! Tuo on ihan totta, että Mary Jane -kengille on hyvä suomenkielinen vastine eli juurikin remmikenkä. Usein vain käytetään tuote Mary Jane nimeä juuri tuon sarjakuvan ja siihen liittyvän hahmon takia. Ja kuten blogissa kirjoittelinkin niin alun perin nimihän oli "remmikengät". Hyvää viikonloppua myös sinulle :)

   Poista