helmikuuta 14, 2023

Hyvää ystävänpäivää ystäväni ♥

 


Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä. 

Tänään 14.helmikuuta me vietämme ystävänpäivää Suomessa kukin omalla tavallamme. Jotkut muistavat ystäviään yhteisellä kahvihetkellä tai nauttien hyvää ruokaa yhdessä. Jotkut toiset taas muistavat ystäviään pienellä lahjalla tai vaikka tulppaanikimpulla. Jotkut eivät juhlista ystäväpäivää mitenkään erikoisesti kuin ehkä toivottamalla "Hyvää ystävänpäivää" ystävilleen. Meillä Suomessa ystävänpäivää on vietetty 1980-luvulta lähtien joten melko uudesta perinteestä on kyse. Vuodesta 1987 lähtien ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa virallinen juhlapäivä. 

Muualla maailmassa on Valentinuksen päivällä siis helmikuun 14.päivän vietolla jo vuosisatoja pitkät perinteet. Itse asiassa Pyhän Valentinuksen päivän alkuperästä on monia erilaisia käsityksiä. Perimätieto on satoja vuosia kertonut pyhimystarua Valentinus -nimisestä marttyyreista, joita itse asiassa on ollut aikoinaan useita. Laajasti uskotaan, että Pyhä Valentinus olisi ollut ajanlaskumme ensimmäisen vuosisatojen aikana elänyt roomalainen pyhimys. Valentinus oli rakkauden, mehiläistenhoitajien ja onnellisten avioliittojen suojelupyhimys. Roomalainen Valentinus koki marttyyrikuoleman 14.helmikuuta vuonna 269 joten siksi päivä olisi nimetty juuri hänen kunniakseen. 

Viisas Wikipedia tiesi vielä kertoa nimi Valentinus pohjautuu latinan sanasta valens, joka tarkoittaa arvokasta, vahvaa ja tervettä. Roomalaiskatolinen kirkko on itse asiassa nimennyt yksitoista pyhimystä, joilla on sama nimi Valentinus. Seitsemän pyhimystä on listattu kuolleeksi muuna päivänä kuin 14.helmikuuta. Listalle on päässyt myös yksi neitsyt Pyhä Valentina, joka puolestaan kuoli marttyyrikuoleman Palestiinassa 25.heinäkuuta vuonna 308. Italiasta löytyy myös useita kirkkojakin, jotka on nimetty juuri Valentinuksen mukaan. 

Piispa Valentinus koki aikoinaan marttyyrikuoleman koska hän uhmasi roomalaisia sotapäällikköitä toimillaan. Valentinus vihki nimittäin salaa nuoria miehiä avioliittoon koska he eivät halunneet menettää mainettaan. Tuohon aikaan naimisissa olevia miehiä pidettiin huonompina sotilaina kuin naimattomia. Jos kotona odotti vaimo lapsineen oli sotilaalla liika mielessä taisteluissa oman perheen hyvinvointi eikä keskittyminen sotimiseen. Rooman keisarille Valentinuksen menettely ei sopinut joten vihkijän kohtaloksi tuli marttyyrikuolema.

Italiassa kerrotaan myös toista tarinaa, jonka mukaan piispa Valentinus olisi neuvonut roomalaisia nuoria miehiä vain kieltäytymään sotapalveluksista ja jäämään perheensä kanssa kotiin. Rooman armeija tarvitsi kipeästi kuitenkin miehiä joten ihan ymmärrettävää, että roomalaiset sotapäälliköt eivät pitäneet Valentinuksen levittämistä ohjeista vaan hän sai kuolemanrangaistuksen. 

Valentinen päivän juhlintaan on sekaantunut myös Englannin kuningas Henrik VIII, joka julisti helmikuun 14.päivänä kuninkaan kirjeellä päivän viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537. Monet Valentine's Day tavat ja uskomukset ovat peräisin juuri Englannista. 1500-luvulla oli uskomus, että helmikuun 14.päivänä ensimmäisenä vastaantuleva vastakkaisen sukupuolen edustaja "olisi juuri se oikea avioliittoa ajatellen". Pelokkaimmat kävelivät silmät kiinni ettei vain tulisi yhdistetyksi "epämieluisaan vastaantulijaa". 

Tämä historiapläjäyksen myötä haluan toivottaa kaikille minun ystävilleni oikein hyvää ystävänpäivää! Omassa ystäväpiirissäni on ihmisiä monilta eri elämänalueita ja myös hyvin eri ikäisiä. On ystäviä, joiden kanssa voidaan jutella tai chatata useita kertoja päivässä. Ja toisaalta taas ihmisiä, joita tavataan harvemmin mutta se kerran syntynyt ystävyys on sitonut meidän niin lujasti yhteen, että voimme aina jatkaa siitä mihin edellisen kerran on lopetettu. Aina kaikki ystävyyssuhteet eivät kestä. Me ihmiset kasvamme ja kehitymme sekä sinä sivussa arvomaailmoissa voi tapahtua muutoksia, jotka lopulta kaatavat ystävyyden.

Kuinka pitkä ajan takaa sinun vanhimmat ystävyyssuhteesi ovat? Vieläkö pidät yhteyttä lapsuudenystäviesi kanssa? Mikä sinusta voi kaataa ystävyyden ja saattaa ystävät erilleen?

Mukavaa ystävänpäivää kaikille ♥♥♥
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti