elokuuta 19, 2022

Loviisan Wanhat Talot 2022 ja LWT rannekearvonta

 

Eletään elokuun loppupuolta ja sehän tarkoittaa sitä, että iki-ihanan Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman viikonloppu lähestyy - JIHUU!!! Ensimmäinen LWT- tapahtuma järjestettiin jo vuonna 2005 eli muutaman vuoden kuluttua voidaan jo juhlistaa 20 v merkkipäivää. Marjon matka vei ensimmäisen kerran Loviisaan jo kesällä 2012 ja menetin heti sydämeni sekä hurmaavalle pikkukaupungille, sen vanhoille taloille että aivan ihanille ihmisille. 

Olen vuosittain vieraillut Loviisan tapahtumissa - LWT, Wanhan Ajan Joulukodit ja Avoimet puutarhat - ahkerasti aina kesään 2019 saakka, jolloin minulla oli kunnia toimia VIP-bloggaajana LWT -tapahtumassa. Kesällä 2020 tapahtumaan ei koronan takia järjestetty ja viime kesänäkään en voinut osallistua. Tänä vuonna ehdottomasti mukana ensimmäisenä LWT-päivänä eli lauantaina. 

Kuva Loviisan Wanhat Talot, Villa Limppu

Tänä vuonna Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan osallistuu 40 taloa ja mukana on sekä vanhoja että uusia tuttavuuksia. LWT talot ovat avoinna 27.-28.8.2022 viikonloppuna klo 10-17. Mukana on myös muutamia vanhoja taloja, jotka tekevät paluun tapahtumaan. Villa Limppu (kohde 1) on hyvin tuttu talo vuosien varrelta ja nyt odotan mielenkiinnolla miten uudet omistajat Tuuli Huovila, Olli Suominen ja nelivuotias Siiri ovat taloon kotiutuneet. Taiteellinen perhe on tehnyt talossa sekä sisällä että ulkona isoja muutoksia, jotka pitää ehdottomasti nähdä ja kokea. Varmasti myös ikimuistoinen hetki kun perheelle kun tapahtuma on ensimmäinen heille. Koko taloluettelon löydät tästäKuva Loviisan Wanhat Talot, Hammarback

Koskenkylästä löytyy pieni 50 neliön Hammartorp (kohde nro 31), jossa asuu nelihenkinen perhe Grönqvist & Muller. Torpassa eletään LWT-esittelytekstin mukaan "sulassa sovussa lukuisten eläinten kanssa" eli tämä "sopu sijaa antaa tilaihme" on ehdottomasti nähtävä. Hammartorpissa asuminen on sekä luontoystävällistä että taloudellista. Ja miten hurmaava punamultainen torppa kuvien perusteella!

Kuva Loviisan Wanhat Talo, Vanha Makkaratehdas

Loviisassa oleva Vanha Makkaratehdas (kohde 10) on minulle täysi uusi tuttavuus mutta taisi olla mukana LWT2021 -tapahtumassa jo. Rakennus on vielä reilu vuosi sitten ollut hylätty Kasténin makkaratehdas, jonka muusikko Mirella Pendolin ja kuvataiteilija Pia Sirén ostivat. Aluksi asuttiin talon vieressä olevassa 100-vuotiaassa "mökissä" mutta nyt myös tehdasrakennus on kokenut muodonmuutoksen. Kohde on mukana myös 30.8. alkavassa "Suomen kaunein koti" -ohjelmassa. Kuva Loviisan Wanhat Talot, Råbacka

Koskenkylän Sahalta löytyy toinen "Suomen kaunein koti" -ohjelmassa mukana oleva talo Råbacka (kohde 29). Vuonna 1912 rakennettua 50 neliön taloa ja äärimmäisen taidokkaasti laajennettu siten, että uusi osa sulautuu vanhaan. Talon omistaja yrittäjä Marjo Lehtosalo on nähnyt vaivaa etsiessään juuri oikeanlaisia ovia, kaiteita ja ihania yksityiskohtia taloonsa. Tämä on minulle täysin uusi kohde ja aivan ihanan vaaleanpunainen. Väritys kuulemma jatkuu viehättävästi myös sisätiloissa. Odotan kohdetta innolla! 


Totta kai pitää myös käydä vanhoissa tutuissa taloissa kuten Kuninkaanlampi (kohde 2). Historiallinen sijainti linnoitusten ja lammen äärellä pitää kokea sekä talon kaunis sisustus. 
Lilla Ljuva (kohde 7) oli vuonna oli mukana "Suomen kaunein koti" -ohjelmassa 2018 ja se valittiin Suomen kolmanneksi kauneimmaksi kodiksi. Fröken Wiklundin suloinen talo on maalattua ulkoa joten odotan innolla sen näkemistä ja ihan varmasti myös sisällä on jotain ihanaa! 

Huset vid Ån (kohde 5) täytyy ehdottomasti myös käydä katsomassa. Talossa on todella paljon väri ja ne rohkeita eli vetoavat juuri minuun. Lisäksi äärimmäisen kaunis jugend-kakluuniuuni olohuoneessa sekä ylellinen wc-tila, jonka seinissä on jännä "teatterikatsomo" -tapetti. Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka!

Pitkänpöydäntalo (kohde 20) on myös aina minun LWT-listalla. Kaisa Korpelan keramiikka on myynnissä pihatalossa ja puutarha on hurmaava. Kesäkanat sekä kukko täytyy myös nähdä sekä kurkistaa ihanaa vanhaa taloon sisälle ja sen kauniiseen olohuonetilaan, jossa on hurjan monta ikkunaa kun kerran ollaan "pitkänpöydäntalossa". 

Sunnuntai 28.8. LWT vierailijat voivat osallistua Loviisan kulttuuri ja ympäristöliike ry:n järjestämään seminaariin Lovisavikens skolanissa. Seminaarin teemana on Puu-Talma, siirtotalot, tapetit ja muut seinäkoristeet läpi aikojen. Seminaarin jälkeen talotohtori Panu Kaila vastaa yleisön etukäteen lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää 22.8. asti osoitteeseen ak.pola@sulo.fi.

Loviisassa on LWT -tapahtuman ajan mm. keräilymessut, antiikkimarkkinoita, kirpputoreja, gallerioita, pop-up kahviloita ja paljon muuta kiinnostavaa tekemistä. Tästä voit kurkistaa muita menoja lisää.

Uutuutena tänä vuonna on Smaku x LWT tapahtuma eli Ravintola Seurahuoneella pääsee vanhojen talojen kiertelyn lomassa pistäytyä maistelemassa Smakuannoksia edulliseen 5-7 euron annoshintaan. Kävellessä tulee nälkä joten miksi et maistaisi miltä Loviisa maistuu. 

Sokerina pohjalla on KAHDEN LWT -RANNEKKEEN ARVONTA eli Marjon matkassa -blogi arpoo sekä täällä blogissa että myös Instagramissa yhteensä 2 kpl rannekkeita, joilla pääsee osallistumaan LWT -tapahtumaan. Jätä kommentti/e-mail osoite tänne blogin kommenttiosiin niin olet mukana arvonnassa tai käy tykkäämässä marjonmatkassa Instagramin puolella LWT-kuvasta ja jätä myös kommentti sinne. Osallistua voi toki molemmissa kanavissa jos haluaa. 

Voit osallistua to 25.8. klo 21 mennessä ja voittajille ilmoitetaan viimeistään 26.8. Voittajat noutavat LWT-rannekkeet Loviisaan LWT-tapahtumassa Lovinfosta, Mariankatu 12 A. 

Onnea arvontaan kaikille ja nähdään Loviisassa ensi viikonloppuna.


37 kommenttia:

 1. Aivan ihanat, kauniisti entisöityjä ja tyylikkäästi sisustettuja taloja. Tässähän pääsee tutustumaan Suomen kulttuurihistoriaan aivan eri tavalla kuin jossakin museossa. Sanoisin, se on elävää historiaa. Mahtava tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi! LWT tapahtuma on äärimmäisen mielenkiintoinen koska siellä voi myös seurata vuosien kuluessa miten taloja kunnostetaan. Esim. Vackerbackan talo (ei mukana nyt LWT:ssä) oli projektia, jossa talon toinen puoli oli yhdessä tapahtumassa ihan alkutekijöissään ja sitten pikku hiljaa myös näki miten sitä kunnostettiin sekä entisöitiin. Monet taloista ovat myös todella vanhoja joten pitää nähdä myös vaivaa säilyttääkseen talon hengen sekä materiaalien että tilaratkaisujen osalta.

   Poista
 2. Sanon taas, kuten joka vuosi, että jos olisin lähempänä, niin tuonne menisin ehdottomasti. Vanhat talot ja pihapiirit kiinnostavat, vaikka en itse sellaisessa asukaan.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi vuonna tulet elokuun loppupuolella vaikka piipahtamaan mantereella ja samalla teet päiväretken Loviisaan sekä talotapahtumaan. Sinä niin viihtyisit täällä kun pidät vanhoista taloista sekä pihapiireistä. Kivaa viikonvaihdetta Ahvenanmaalle Kristiina <3

   Poista
 3. Ihana tapahtuma kauniissa Loviisassa ❣️ Toivottavasti arpaonni kerrankin suosisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvontaa varten tarvitaan ehdottomasti myös email-osoite koska nyt on jo "kolme Anonyymia" osallistunut ilman sähköpostia, joka yksilöi osallistujan. Laittaisitko kommenttikenttää tähän ketjuun email osoitteen jotta mahdollisen voiton sattuessa voidaan sinuun ottaa yhteyttä. Kiitos :)

   Poista
 4. Wallemari@gmail.com20. elokuuta 2022 klo 10.01

  Tulossa olen,majapaikka varattu.

  VastaaPoista
 5. Eka kerta, mielenkiinnolla odottelen ensi lauantaita 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvontaa varten tarvitaan ehdottomasti myös email-osoite koska nyt on jo "kolme Anonyymia" osallistunut ilman sähköpostia, joka yksilöi osallistujan. Laittaisitko kommenttikenttää tähän ketjuun email osoitteen jotta mahdollisen voiton sattuessa voidaan sinuun ottaa yhteyttä. Kiitos :)

   Poista
 6. Ihana tapahtuma ja olisi mukavaa päästä taas osallistumaan! Mukana arvonnassa siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvontaa varten tarvitaan ehdottomasti myös email-osoite koska nyt on jo "kolme Anonyymia" osallistunut ilman sähköpostia, joka yksilöi osallistujan. Laittaisitko kommenttikenttää tähän ketjuun email osoitteen jotta mahdollisen voiton sattuessa voidaan sinuun ottaa yhteyttä. Kiitos :)

   Poista
 7. Niin upeita koteja, ihanaa tunnelmaa ja ja...En osallistu arvontaan, mutta tulen kyllä nauttimaan kaikista näistä postauksista. Ihanaa viikkistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että sinä myös viihtyisit itse tapahtumassa. Ehkä joskus Mian kanssa tulette. Kivaa viikonloppua Outi <3

   Poista
 8. Mukana arvonnassa, oisi ihana päästä pitkästä aikaa ihastelemaan taloja.

  VastaaPoista
 9. kranssimaakari@gmail.com tulee taas innoissaan vierailemaan Loviisaan. Silmäkarkkia koko päiväksi ❤️

  VastaaPoista
 10. Tämä ja joulukodit on meidän jo perinteeksi muodostuneet tapahtumat, joita oikein odotetaan. Talojen ja asukkaidenkin muutoksia on ollut hauska seurata vuosien varrella. Muistan myös oman ensimmäisen osallistumisen tapahtumaan ja sen, miten oudolta tuntui mennä toisten koteihin😁Ihana tapahtuma ja suosittelen ehdottomasti tutustumaan, mikäli et ole aiemmin käynyt❤️

  VastaaPoista
 11. Voi, äsken kirjoitin pitkän pätkän ja teksti hävisi. Joka tapauksessa aivan ihana tapahtuma ja suosittelen lämpimästi kaikille rohkeasti tutustumaan ihaniin koteihin ja asukkaisiin❤️Terv. mimma_81@hotmail.com

  VastaaPoista
 12. Tulisin mielelläni nauttimaan pitkästä aikaa Loviisan wanhoille päiville! 😊❤️ ida_martens@msn.com

  VastaaPoista
 13. Perinnerakentajalle mielenkiintoiset päivät,mukana arvonnassa ipe.wallenius@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Kiva ja inspiroiva postaus! Toivottavasti arpaonni suosisi :) veera.nahkasiipi(a)iki.fi

  VastaaPoista
 15. Aivan ihania, persoonallisia taloja/koteja❤️
  koskivuori.minna@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Tänä vuonna aion tutustua uusiin kohteisiin! Joka vuosi käynyt. Kirppislöytöjä odottelen myös. uogard@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Mahtava tapahtuma kirppiksineen. Mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvontaa varten tarvitaan ehdottomasti myös email-osoite koska nyt on jo "kolme Anonyymia" osallistunut ilman sähköpostia, joka yksilöi osallistujan. Laittaisitko kommenttikenttää tähän ketjuun email osoitteen jotta mahdollisen voiton sattuessa voidaan sinuun ottaa yhteyttä. Kiitos :)

   Poista
 18. Kiitos kaikille LWT rannearvontaan osallistuneille. Hetki sitten lahjomaton arvontageneraattori nosti esille kahden voittajan nimet. @jennisaloranta - oli osallistunut Instagramin puolella ja Minna Koskivuori, joka oli osallistunut blogin puolella. Olen yhteydessä molempiin voittajiin vielä tänään niin saadaan askelmerkit selviksi tulevaa LWT tapahtumaan varten. Onnea voittajille ja ja muille vielä kerran suurkiitos runsaasta osallistumisesta ❤

  VastaaPoista