heinäkuuta 15, 2022

Naantalin asuntomessut - eilisen pressipäivän kuvasatoa ja huomioita

 

Naantalin Asuntomessut 15.7. - 14.8.2022 upealla Luonnonmaan saarella avattiin virallisesti tänään suurelle yleisölle. Pääsin eilen jo ennakkoon kurkkimaan sekä messualuetta että totta kai myös kurkistamaan messutaloihin sisälle. Vaikka teinkin vähän pikavisiitin asuntomessuille tuli valokuvia napsittua ihan kiitettävästi - lähes 600! Odotukset tämän vuotisille asuntomessuille olivat todella korkealla koska tiesin entuudestaan minkälainen paikka Luonnonmaa on. Alue on jännä yhdistelmä kulttuurimaisemaa, vanhaa rakennuskantaa, virkistysalueita kuten Kultaranta Golf sekä uusia 2015 rakentamaan aloitettuja pientaloja. 


Pari kesää sitten otimme osaa opastettuun vierailuun Kultarannassa ja pääsimme kuljeskelemaan Suomen tasavallan presidentin upeassa puutarhassa. Komean graniittilinnan historiasta sekä kaiken takana olevasta liikemies Alfred Kordelinista voit löytää lisätietoa klikkaamalla tuohon vuoden 2017 blogipostaukseen. Samalla reissulla kiertelimme muutenkin Luonnonmaalla ja ihastelimme sitä miten kaunis sekä idyllinen paikka se oli. Läsnä oli vahvasti meri koska Luonnonmaa on saari. Kallioita, mäntymetsää, jäkälää ja karua kauneutta jäi mieleen tuosta retkestä. Toki vihreän vehreitä niittyjäkin näkyi mutta mitä lähempänä oltiin vettä sen karummaksi luonto muutti.
Minua vähän jännitti eilen miten Luonnonmaan asuntomessualue istuu ympäristöönsä. Pelko oli täysin aiheeton sillä sekä talot että niitä ympäröivä luonto olivat äärimmäisen hyvin sopusoinnussa keskenään. Normaalisti kun rakennetaan kalliot räjäytetään pois ja sitten aloitetaan vasta hommat. Naantalin messualueella on rakennettu perinteisesti ja unohdettu se tylsä tasamaa. Täällä talot ovat ikään kuin osana luonto eli ne uppoavat maisemaan saumattomasti. Luonnonmukaiset pihat olivat pieniä joten ne ovat myös helppohoitoisia. Jopa kadut kiertävät kalliota ja kunnallistekniikka on rakennettu luontoa varoen. Itse tontteja ei ole myöskään saanut aidata joten aidattuja alueita ei näy.Lounatuulen alueesta tuli vähän sellainen "kylämäinen" vaikutelma. Kun käveli sisälle itse messualueen sisäpuolelle huomasi heti, että katujen varsille oli kylvetty ihanasti kukkivia niittykukkia. Jopa "Yöperhon majatalo" oli varmasti saanut jo myös asukkaita ahkerasti alueella pörräävistä pölyttäjistä. Naantalissahan aurinko paistaa todella usein kuten vanha sanonta "Loistaa kuin Naantalin aurinko." sen hyvin kiteyttää. Ei siis ihme, että Lounatuulen venesataman laitureiden katoksessa on 288 aurinkopaneelia keräämässä aurinkoenergiaa talteen omaan aurinkovoimalaan. Tuosta Naantalin aurinkosanonnan alkuperäistä on myös toisenlainen selitys olemassa. Eilen messuilla tuli muutama vesipisara mutta muuten en muista, että Naantalissa olisi koskaan satanut kun olen siellä vieraillut. 
Kohde 4 / Kannustalon Auma, Helena Karihtalan sisustussuunnittelu oli hakenut värityksen luonnosta

Itse Lounatuulen alue on minusta hurmaava joten nyt esittelen kuvien kera messutaloista muutamia havaintoja, joita eilen tein. Lisää messupostauksia on tulossa vielä kun ehdin purkaa valokuviani. Kohteita on yli 30 mutta itse en niitä kaikkia ehtinyt kiertää. Omakotitaloja, rivitaloja, paritaloja, vapaa-ajanasuntoja ja saunarivitalo lähellä rantaa. Messukohteet ovat hirsitaloja, puutaloja, CLT-taloja ja kivitaloja eli jokaiselle jotain. 
Kohde 3 / Honga Haiku, minimalismi ja luonnonläheisyyttä. Spa aukeaa viereiseen luontoon ja japanilainen atriumpiha on "piste harmonian iin päälle".

Kohde 5 / Jukkatalon Knaapi, vaikka puuta näkyy paljon seinäpinnoissa vältetään "mökkitunnelma". Muu väritys sisustuksessa tukee hyvin ympäristön sävyjä ja materiaaleja.

Kohde 7 / Hirsi-Kastelli Aisti, isojen lasipintojen kautta luonto on osa tämänkin talon skandinaavista sisustusta. Lempeitä sävyjä ja rauhallinen miljöö. 

Kohde 8 / Betoniviidakko, nuoren parin erilainen ja minimalistinen koti. Talossa vain kolme väliovea, avaruutta, ylellisyyttä ja mukana perheelle tärkeitä omia juttuja. 
Kohde 9 / Designtalo Auroran Ruusu, ehkä messujen suosikkitaloni tai yksi niistä. Luonto oli tässäkin talossa läsnä kaikkialla ikkunoiden välityksellä ja pohjaratkaisu äärimmäisen toimiva. Upea terassi!

Kohde 11 / Kastellin Kultaranta, leppeän moderni ja kodikas miljöö. Luonto tulee täälläkin sisälle mukavasti ja kutsuu astumaan ulos. 

Ruokakomeroita /apukeittiöitä näkyi muutamissa taloissa. Kohteessa 4  ruokakomero sijaitsi keittiön vieressä erillisenä huoneena. Entisaikaan tällaisia isompia komeroita oli keittiöiden yhteydessä auttamaan säilyttämisessä esim. kuivatuotteille. Kohteessa 11 tilan sisustussuunnitelman oli tehty Sanna Siik-Keskisarja, joka oli sijoittanut tilaan myös kierrätyslaatikot (lasi, metalli, paperi). Molemmat erittäin hyviä ideoita minusta koska keittiön säilytystilat ovat usein hyvin rajalliset tuolle kaikelle. 
Kohde 10 / K-Rauta Villa Aalto, koronapandemian myötä lisääntynyt etätyö oli hyvin otettu huomioon monessa talossa. Työhuoneen voi tarvittaessa ottaa myös vierashuone käyttöön. 
Kohde 12 / Talo Pukkila, esimerkkinä toimivasta terassista ja siitä alkavasta kalliomaisemasta. Lähes kaikissa taloissa oli hyvin otettu huomioon ympäristö ja sopusointu sen kanssa. 

Kohde 13 / Villa Pinta, selkeästi asuntomessujen WOW-kohde! Asukkaan mieltymykset sekä ekologisuus ovat olleet tärkeässä roolissa. Asuntosijoittaja Kati Jensenin ensimmäinen itsenäisesti rakennuttama talo. Jensen on tehnyt talossa myös paljon itse. Upeat näkymät terassilta yli maiseman.
Kohde 15 / Wing hyvin laadukasta sisustus, jossa mukana sekä italialainen design että suomalainen muotoilu. Ylellinen vaikutelma materiaalien valinnan takia. Talossa ei suorassa kulmassa olevia seiniä eli siitä nimi Wing. 


Kohde 14 / Villa Myötätuuli, jännä julkisivurakenne kapeiden ikkunoiden myötä, jotka antavat valoa kahden kerroksen korkeudelle. Pelkistettyä designia! 

Naantalin Asuntomessut ovat minusta oiva esimerkki siitä miten luontoa voidaan kunnioittaa rakentamisessa kun siihen on tahtotila. Upeat maisemat, jotka näkyvät isoista ikkunoista ovat "vuodenaikojen mukaan vaihtuvia tauluja". Monessa talossa "less is more" toimi äärimmäisen hyvin ja skandinaavisuus oli tuttua ja turvallista. Messualue oli myös todella viimeistelty verrattuna moniin muiden kohteisiin, joissa vuosien varrella olen käynyt. Ihan täyden kympin kohde ainakin niiden talojen osalta, jotka ehdin nähdä.

Oletko menossa Naantalin Asuntomessuille? Jos menet messuille etsitkö sieltä ideoita? Vai onko sinulla mielessä ehkä asunnonvaihto tai oman uuden kodin rakentaminen? Minkälaisia ajatuksia Naantalin messukohteet herättivät sinussa?22 kommenttia:

 1. Hieno kooste, kiitos! Ihan kuin olisin itse käynyt asuntomessuilla.
  Hyvin paljon luonnollisia värejä on käytetty sisustuksissa. Arkkitehtuuriset ratkaisut ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta ei ihan kaikki omaa silmää miellyttää.
  Asuntomessut on aina hyvin inspiroiva tapahtuma, erityisesti jos itse on rakentamassa tai sisustamassa. Tai kenties etsimässä itselleen uutta kotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nadine! Luonnolliset värit olivat näillä messuilla selkeästi valinta, joka lähti puutaloista sekä ympäristöstä. Arkkitehtuurissa erilaisia ratkaisuja ja joukossa myös niitä WOW juttuja. Toiminnallisuus neliöiden ja tilojen suhteen oli hyvä monissa taloissa. Itselläni asuntomessut "kuuluvat omaan päivätyöhöni" joten jo siellä tulee aina käytyä. Toki jos messupaikka on ihan toisella puolella Suomea saatan jättää menemättä. Messujen tehtävä on inspiroiva ja totta kai esitellä myös uutta.

   Poista
 2. Aamiaiskaappi olisi kiva, mutta kokonainen ruokakomero nielaisee aika paljon tilaa. Useampia vuosia sitten muistan asuntomessutaloissakin olleen hyvin niukasti säilytystilaa. Nyt on taidettu niihin panostaa - ainakin keittiöissä, mikä onkin ihan hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse suhtaudun aamiaiskaappiin vähän kaksijakoisesti. Toisaalta ihan kiva mutta toisaalta mietin onko yhdelle päivän aterialle tarpeen varata yksi kaappi? Toisaalta jos aamiaiskaapin mieltää enemmän kaapiksi mihin voi sijoittaa tasolle esim. muitakin kuin aamiaisen valmistamiseen käytettäviä laitteita piiloon se on toimivampi ratkaisu. Ja pienimmät aamiaiskaapit ovat vain 30 cm leveitä. Toisaalta muutaman neliön ruokakomero olisi kyllä myös toimiva ratkaisu eli silloin sinne voisi keskittää kaikki kuivatuotteet ja ne kierrettävä poisteet. Trendi, jossa yläkaapit keittiössä jätetään kokonaan pois ei toimisisi ainakaan meillä koska astioita on valtavasti eikä kaikkia edes säilytetä keittiössä. Minäkö astiahullu - en suinkaan :D

   Poista
 3. Tuo Naantalin alue näyttää tosi kauniilta kun luontoa on jätetty luonnollisimmilleen. En ole siellä käynyt, enkä varmaan käykään, mutta kuvista olen nähnyt tuon kylpyhuoneen jossa amme on ison ikkunan edessä ilman mitään verhoja. Voi olla että kun tuleva asukas siinä kylpee, niin pikkupojat metsäleikkiensä lomassa käyvät kylpijää kurkkimassa. Isot ikkunat ovat ihanat päivänvalossa, mutta kun ilta pimenee niin ainakin minä haluaisin jotain verhoa niihin ettei pimeys tule sisään peikkoineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, että Luonnonmaa saari on kaunis alue ja talot on rakennettu kunnioittaen ympäristöä. Paljon mahdollista, että talon lopulliset asukkaat vaikka hankkivat tuohon spa ikkunaan kalvon eli talosta näkyy ulos kyllä mutta sisällepäin ei näy jos joku istuu ammeessa. En huomannut katsoa oliko näitä ikkunoita mahdollista esim. pimentää, jollain laskevalla ratkaisulla. katsottavaa kun oli niin paljon niin kaikkea ei huomannut. Kivaa sunnuntaita Kristiina <3

   Poista
 4. Siitä onkin jo vuosia aikaa kun olen itse käynyt asuntomessuilla. Oisko ollut kasarilla kun olen viimeksi äitini kanssa kiertänyt näitä. Itse odotan sitä aikaa, kun aletaan ymmärtämään mikä merkitys väreillä on meidän mielenterveyteen. Miksi värit ovat niin tärkeitä oikeasti ihmiselle. Voisin silloin kiertää jonkin asuntomessualueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla asuntomessut kuuluvat kesään jo päivätyöni takia, jotta pysyn ajan hermolla. Väreillä on äärimmäisen suuri merkitys. Värioppi ja värien käyttö sisustamisessa on erittäin laaja aihe ja mielenkiintoinen aihealue. Sekä sis.arkk./sis.suunn. opintoihin se kuuluu. Ja kyllähän myös arkkitehti opiskelevat värejä. Toki sitten loppupeleissä myös asiakkaalla eli maksajalla on oikeus ottaa kantaa värimaailmaan. Me suomalaiset olemme vähän arkoja värien suhteen. Mietimme myös jotenkin hassusti onko liian värikästä asuntoa vaikea myydä edelleen? PItäisi aina rohkeasti kuunnella omaa sydäntään ja tehdä tilasta tilasta itselle mieluisa miettimättä liikaa tulevia asukkaita. Toki asuntojen kohdalla värejäkin enemmän ratkaisee neliöiden sijoittuminen eli minkälainen pohjaratkaisu on.

   Poista
 5. Olipa kiva postaus messuista. Kivasti tosiaan sopivat tuonne ympäristöön nämä uudet kodit. Ihanasti sisustuksissa myös otettu tuo ulkopuolella oleva luonto huomioon. En ole menossa messuille, mutta kyllähän sitä aina jotain ideoita sisustukseen saa jo tällaisista postauksista.
  Kaunista sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi <3 Talot näyttivät siltä kuin ne olisivat olleet aina siellä mäntymetsässä ja minusta se on merkki siitä, että sopivat juuri tähän maastoon. Naantali on kaunis kesäkaupunki messujen lisäksi eli kannattaa kyllä poiketa. Vanhat talot katuineen, huvivenesataman alue, ravintoloita ja sellainen kesäkaupunki fiilis. Ja totta kai myös Muumimaailma, jossa itse en ole koskaan käynyt. Ehkä tänä kesänä :D Kivaa uutta viikkoa Outi <3

   Poista
 6. Kävin itse messuilla viime viikolla ja olen täysin samaa mieltä kanssasi. Luonnon huomioiminen ja alueen viimeistely oli mielestäni ehdottomasti huippuluokkaa--ja todellakin, sellainen "kylämäisyys" oli jollakin tavalla aistittavissa- pidin todella paljon tämän vuoden asuntomessuista ja ne toimivat minulla monitasoisesti ideoiden ja inspiraation lähteenä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun ehdit messuilla ja mukava myös kuulla, että meillä on samanlaiset ajatukset alueesta sekä luonnon huomioimisesta. Kylämäisyys on valttia ja moni hakee juuri tuollaista. Luin YLEn uutisisen ja tästä oli myös klippi teeveessä, että myös jätehuolto hoidetaan täällä uudella tavalla. "Alueen tulevat asukkaat tuovat jätteet keskitettyyn korttelikeräyspisteeseen. Sitä käyttää noin viisikymmentä asuntomessualueen kotitaloutta, ja asukkaat ovat sitoutuneita yhteisen keräyspisteen käyttöön." Tässä linkki tuohon kirjoitettuun uutiseen https://yle.fi/uutiset/3-12547126

   Minäkin sain täällä inspiraatiota ja uusia ajattelutapoja. Kivaa heinäkuun loppua Satu <3

   Poista
 7. En ole ikinä käynyt asuntomessuilla, mutta tämä postaus oli kiva virtuaalikierros. Upeita kohteita! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Diisa-Maria, että tämä esittely toimi sinulle "virtuaalikierroksena". Kohteet ovat kyllä upeita ja uppoaminen ympäröivään luontoon ihan huippua!

   Poista
 8. Aina yhtä paljon herää kiinnostus käydä asuntomessuilla kun muiden kuvia sieltä kattelee, ei vaan oo vielä tullut lähdettyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin kommentistasi <3 Asuntomessuille menee usein kun miettii itse remonttia kotona tai uuden asunnon/talon/kodin ostamista/vaihtamista. Ehkä sinäkin jonain päivänä menet kun tulee siihen tarvetta. Kivaa heinäkuun loppua <3

   Poista
 9. Ps. Olen pariin otteseen yrittänyt laittaa kommenttia ja tulee teksti " Lähetys epäonnistui, yritä myöhemmin uudelleen" joten jos kommenttini näkyy moneen kertaan, pahoittelut siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää etteivät kommenttisi ole tulleet läpi aiemmin. No hätä - eivät näy useampaan kertaan!

   Poista
 10. Mistä voi ostaa Wing-kohteen kallion päällä olevat lepotuolit ja tulisijan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin etsiä Deko-lehdestä, jossa on myös Naantaiin messutalon esittely lepotuolien ja tulisijan tarkempia tietoja. Valitettavasti kaikki Wing-kohteen kalusteita ei ole mainittu erittelyssä. Enkä itse muistanut edes katsoa messuilla valmistajaa.

   Voisit lähestyä sis.suunn. Avabel Design / Anne-Mari Heinikangasta tai sis.arkk. Fabiola Lifländeriä mitä tuotteita ovat käyttäneet WING-kohteessa. https://avabeldesign.fi

   Poista
  2. Okei, kiitos vinkistä.

   Poista
  3. Toivottavasti löydät tuolit!

   Poista