heinäkuuta 12, 2022

Jukka Rintalan Unelmien matkassa 2022 -näyttely Haminassa

 
Haminassa avautui 1.heinäkuuta keskellä historiallista Haminaa Raatihuoneentorilla Aladinin kaupunkipalatsissa Jukka Rintalan Unelmien matkassa 2022 -näyttely. Jukka Rintala viettää juhlavuottaan eli 9.huhtikuuta hän täytti 70 vuotta. Onnittelut Jukalle ♥♥♥ Muotisuunnittelija Rintala on yksi Suomen kuuluisimpia suunnittelijoita. Jokainen meistä joka on seurannut itsenäisyyspäivänä televisiosta presidenttiparin itsenäisyyspäivän vastaanottoa on ihan varmasti kuullut hänen nimensä.

Rintalan suunnittelemia iltapukuja on linnanjuhlissa nähty todella monien poliitikkojen ja julkisuuden henkilöiden yllä. Mm. Eduskunnan entinen puhemies Riitta Uosukainen, entinen Kokoomuksen kansanedustaja Leena Harkimo ja ikinuori tanssinopettaja, yrittäjä Aira Samulin ovat kohahduttaneet sisääntulon kättelyjonossa Rintalan upeissa luomuksissa. 


Jukka Rintalalla on ihan oma ylellinen tyyli ja hänen pukunsa on tunnistettavissa. Puvut on mielestäni veistoksellisen kauniita kokonaisuuksia, joissa on sekä herkkyyttä että myös voimallista ilmaisua mukana. Kun katsoo suunnittelijan tekemiä tauluja niissä näkyy se sama liikkeen keveys, joka on myös puvuissa. Rintala on luonut puvun juuri kantajansa näköiseksi eli iltapuvut ovat henkilökohtaisen personoituja juuri niiden käyttäjille. Minulla on suuri unelma saada joskus pukeutua Rintalan luomukseen.
Punainen luonnonsilkkinen esiintymisasu Rintalan suunnittelemin Swarovski-kristallikoristein Jukka Rintala 30v. juhlanäytökseen Nina Heralalle. 2005. 

Pitkän uransa aikana Jukka Rintala on saanut myös lukuisia palkintoja kuten mm. Pro Finlandia -mitalin Suomen Tasavallan presidentiltä (2006), Kultaisen vaatepuun, Suomalaisen tekstiiliteollisuuden palkinnon (2008), Elle Style -muotipalkinnon (2012) ja Savonlinna -mitalin (2008) kuuluisan oopperakaupungin edistämisestä. Tähtitaivas estradi-puku on sykähdyttänyt kymmeniä kertoja esityksissä. Alun perin se on suunniteltu malli Mirella Koulliakselle. 2003.

Unelmien matkassa 2022 -näyttely on avoinna 13.8. joka päivä klo 11-18 ja sinne on vapaa pääsy. Minä matkasin viime sunnuntaina Haminaan haltioitumaan pukujen kauneudesta. Ihmisiä Haminassa oli liikkeellä kohtalaisesti koska Hamina Tattoo viikko oli alkamassa. Myös nuoria varusmiehiä sekä naisia että miehiä näkyi katukuvassa runsaasti. Taisi olla myös omaisten vierailupäivä oman jälkikasvun luona Haminassa. Jäätelökioskilla Raatihuoneenaukiolla on jatkuva jono odottamassa jotain viilennystä kuumuuteen. Esiintymisasu lilaa damastikuvioitua silkkiä suunniteltu Angelika Klasille. 2003.
Samppanjanvärinen luonnonsilkki- ja pitsi-iltapuku juontaja Susanna Laineelle Venla Gaalaan. Iltasanomien yleisöäänestyksen ehdoton voittaja. 2019.

Minulla on ollut myös haave, että jonain päivänä pääsen kurkistamaan Aladinin taloon eli Tanelinkulmaan sisälle Haminan Raatihuoneentorin varrella. Sunnuntaina tuokin haave toteutui sillä Jukka Rintalan Unelmien matkassa 2022 -näyttely on sijoitettu juuri tuohon rakennukseen. Jos ihan tarkkoja ollaan niin olenhan minä saanut nauttia 2017 kesällä Konditoria Huovilan herkuista Aladinin talon alakerrassa. Nyt pääsin vihdoin kipuamaan tämän uusrenessanssikaunottaren sisätiloihin ihailemaan niitä Rintalan muotiluomusten lisäksi.
Kuva Hamina retkeltä vuodelta 2017 Aladinin talosta. 

Arkkitehti Waldemar Aspelinin vuonna 1889 valmistunut näyttävän ja iso uusrenessanssirakennus on jännän sininen ulkoväritykseltään. Tämän värisiä taloja olen nähnyt Allegron ikkunasta kun matkasin Pietariin 2014 keväällä muutaman päivän lomareissulle. Rakennus on aivan valtavan suuri eli pinta-alaltaan se on noin 1000m2 muodostaen melkein yhden oman korttelin. Talo oli 1960-luvulla purku-uhan alla mutta onneksi se kunnostettiin ja suojeltiin asemakaavalla tämän päivän loistoonsa. 


Näyttelyn teemailtapuku valmistettu Unelmien Tanssiaiset -näyttelyn avajaisiin tanssitaiteilija Jaana Puupposelle. 2020.

Talon rakennutti 1800-luvun loppupuolella Venäjältä aikoinaan Haminaan tullut Konstantin Aladin (1833-1896). Ehkä talon väritys onkin peruja juuri tuosta venäläisyydestä. Jaroslavista Volgan yläjuoksulta kotoisin ollut Aladin muutti Haminaan vain 14-vuotiaana 1848. Nuori Konstantin ryhtyi kauppias Vasiljevin apulaiseksi. Jo19-vuotiaana Aladin oli valmis aloittamaan omat liiketoimet kaupassaan Haminan raatihuoneen alakerrassa. Kauppa menestyi hyvin ja pian hän ostikin jo Raatihuoneen torin varrelta ihan oman talon. Aladinista tuli pikku hiljaa Haminan alueen johtava tukkukauppias ja vuonna 1868 hänelle myönnettiin porvarioikeudet. 


Mustavalkoraidoitettu silkkitafti-iltapuku on suunniteltu Marimekon juhlanäytöksen uniikkikokoelmaan. Puku lainassa Design-museon kokoelmista. 2004.

Mustavalkoinen ruutukuningatar -iltapuku luonnonsilkkiä. 1996. Uniikki puukoru Aarikka. 1992.

Konstantin Aladinilla myös muita liiketoimia Haminan seuduilla. Hän omisti Tervasaaren sekä Metsäkylän sahat sekä Meltin viina- ja oluttehtaan. Kauppiaan hallussa oli myös useita purjelaivoja, joilla voitiin kuljettaa tavaroita liikkeeseen. Metsän lisäksi Aladinin omisti myös Harjun, Marlebäckin ja Poitsilan kartanot. Liiketoimissaan hyvin menestyneelle Aladinille myönnettiin kauppaneuvoksen arvonimi 1894. Komea Aladinin talokin nousi Haminan keskeiselle paikalle mistä kaikki oli aikoinaan alkanutkin. Valitettavasti Aladin ei ehtinyt asua talossa kuin muutamia vuosia ennen kuolemaansa. Kinuskinsävyinen uniikkipuku Swarovskin -kristallein ja helmipitsein koristeltuna. Suunniteltu Saimi Hoyerille. 2007.Näyttelyn yhdessä on myös pop up -myymälä, jossa mm. Rintalan suunnittelemia laseja, tauluja ja tekstiileitä. 

Aladinin poika Konstantin Aladin nuorempi jatkoi isänsä liiketoimintaa Haminassa hänen kuoltuaan. Konstantin nuoremman tytär on puolestaan tunnettu Riihimäen lasitaiteilija Tamara Aladin (1932-2019). Konstantin vanhempi teki uskottoman uran elämässään nousemalla köyhistä oloista varakkaaksi kauppiaaksi. Aladin on haudattu Bambölessa olevaan Aladin-suvun hautakappeliin. Jossain vaiheessa täytyy tehdä myös postaus Tamara Aladinin uskottoman värikkäästä ja upeasta lasitaiteesta.


Joulukonserttikiertueen finaali-iltapuku punaista luonnonsilkkisatiinia ja kukkapitsiä.  Suunniteltu näyttelijä-laulaja Maria Lundille. 2018.

Aladinin kaupunkipalatsi tunnetaan Haminassa myös nimellä Tanelinkulma. 1968 rakennuksen osti Aladinien perikunnalta rakennusneuvos Veli O. Klami, joka aloitti talon kunnostamisen. Talo alettiin silloin nimittää Tanelinkulmaksi koska rakennusneuvoksen isoisä Taneli Kalmi oli aikoinaan 1880-luvun lopussa ollut mukana rakentamassa taloa. Talossa on ollut vuosien saatossa mm. Samovaarimuseo, baari, Prihan liimatehtaankonttori, Haminan kaupungin teknisen toimen virasto ja erilaisia toimitiloja. 

Haminassa on paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää nyt Hamina Tattoo viikolla. Kaupunki on myös hyvä päivämatka kohde koska pääkaupunkiseudulta sinne huristelee vajaassa kahdessa tunnissa. Mielenkiintoinen pikkukaupunki, josta löytyy ympyräkatuja, vanhaa linnoitusta, sipulikirkkoja ja tämä ihana Jukka Rintalan Unelmien matkassa 2022 -näyttely! 


4 kommenttia:

 1. Olen pari kertaa päässyt juttelemaan Jukka Rintalan kanssa. Hän kertoi minulle ja äidilleni matkastaan Ranskaan ostamaan silkkikankaita, joita oli tuotu Kiinasta. Tämä kohtaaminen jää varmasti ikuisesti mieleeni.
  Kaunista keskiviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kohtaaminen sinulle Jukka Rintalan kanssa. Varmasti ollut ikimuistoinen hetki sinulle ja äidillesi. Hyvää torstai iltaa sinulle Outi <3

   Poista
 2. Upeita iltapukuja, mutta kyllä mielenkiintoni kohdistui kaikkein eniten tuohon Aladinin taloon. Se on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aladinin talo on kaunis ja onneksi sitä ei "hulluina purkuvuosina" jyrätty maan tasalle. Paljon kaunis kun Suomesta katosi kaupunkikuvasta 60-70 -luvuilla ihan sumeilematta. "Turun tauti" -levisi ympäri Suomea kun vanhaan pantiin maan tasalle.

   Poista