heinäkuuta 11, 2021

Varvassandaalit - maailman yksinkertaisimmat jalkineet

 



Tropic Vintage Flip Flop

Hurjan hellekesän kunniaksi päätin kurkistaa flip-floppien tai kotoisammin varvassandaalien historiaan. Jokainen meistä on melko varmasti jossain elämänsä vaiheessa omistanut ainakin yhden parin varvassandaaleita. Voiko jalkine olla enää yhtään yksinkertaisempi kuin varvassandaali, jonka pelkkä pohjakappale suojaa jalkaa maata vasten. Pohjaan kiinnitetty remmi työnnetään myös isovarpaan ja akkavarpaan - jota kutsutaan myös etuvarpaaksi - väliin pitämään sandaali jalassa ja sitten vaan menoksi. Hyvin simppelit, edulliset ja kevyet kesäsandaalit, joita voi pakata reissuun lähtiessään vaikka useamman parin mukaan. 




Faarao Tutankhamon ja hänen vaimonsa Ankhesenamon kuvattuna seinäkuvaan varvassandaaleissaan. 

Tutankhamonin kuolinnaamio ja kultaiset varvassandaalit "varpaineen



Lisää varvassandaaleita egyptiläisen temppelin seinäkaiverruksessa.




Tutankhamonilla on 81 paria erilaisia varvassandaaleita!  

Varvassandaalien uskotaan olevan peräisin muinaisesta Egyptistä. Seinämaalauksissa noin 4000 eKr. näkyy kullalla ja hienoilla kirjailuilla koristeltuja varvassandaaleita faaraoiden jaloissa. Vanhimmat säilyneet varvassandaalit löytyvät British Museumin Egypti osastolta ja ne ovat ajalta noin 1500 eKr. Alun perin egyptiläiset valmistivat varvassandaaleita papyruksesta, palmun lehdistä ja oljistakin. 



Faaraoille, jotka toimivat sekä hallitsijoina että ylipappeina valmistettiin varvassandaalit arvokkaammista materiaaleista. Faaraon varvassandaaleissa oli myös "yksi ulos sojottava varvas eli uloke", jolla ei itse asiassa ollut mitään muuta merkitystä kuin korostaa Faaraon valtaa hänen alamaisilleen. 

Jotkut muinaiset varvassandaalimallit näyttävät myös siltä, että niitä ei olekaan työnnetty isovarpaan vierestä jalkaan vaan mallista voidaan päätellä, että varvassandaali onkin ollut akkavarpaan ja keskimmäisen varpaan tai siis 3.varpaan välissä pitämässä jalkinetta paikoillaan. 

Japanilaisia sandaaleitaPinterest

Varvassandaalin eli flip-floppien sanotaan ilmestyneen ensimmäisen kerran länsimaiseen kulttuurin vasta toisen maailmansodan ja myöhemmin käydyn Korean sodan jälkeen. Japanissa on historian saatossa ollut lukematon määrä erilaisia sandaaleita kuten esimerkiksi geta, zori, waraji ja okobo. Geta sandaalissa puisen pohjan alla on vielä kaksi pystyä puupalaa ja ne ovat kuuluneet sekä naisten että miesten perinteisiin japanilaisiin asuihin. Myös sumopainijoiden jaloissa voi nähdä getat. Waraji on erittäin kevyt lähinnä narusta jalan ympärille kierretty sandaali, jota samurait käyttivät. Okobo on puolestaan hyvin korkealla puupohjalla varustettu sandaali maikoille eli geishaharjoittelijoille. 





Yleisimmin Japanissa käytetyt zori-sandaalit juontavat juurensa Heian-kaudelta 794-1185. Heia-sana tarkoittaa rauhaa ja tämä olikin klassisen Japanin historian viimeinen kausi. Japanissa vallitsi keisarillisen hovin huippukausi, joka tunnetaan myös erityisesti runoudesta ja kirjallisuudesta sekä myös taiteesta. Myös geta-sandaalit syntyivät samaan aikaan.

Amerikkalainen sotilas jakaa makeisia lapsille JapanissaPinterest

Toisen maailmansodan jälkeen Japani alkoi valmistaa zori-sandaaleita myös kumista. Miehitettyyn ja sodan runtelemaan maahan syntyi myös paljon teollisuutta. Kaikesta oli pulaa ja maa yritettiin saada taas uudelleen jaloilleen. Halpateollisuus alkoi myös valmistaa pilkkahintaan kumista varvastossuja. Aiemmin perinteiset zorit oli valmistettu joko riisistä tai lakatusta puusta. Kumiset varvastossut päätyivät myös amerikkalaisten sotilaiden reppuihin matkamuistoiksi valtameren takana odottaville kotijoukoille. Tossut olivat halpoja ja kevyitä kotiin kannettavaksi. Voidaankin sanoa, että meidän nykymuodossa tuntemat flip-flopit eli varvastossut rantautui länsimaihin juuri amerikkalaisten sotilaiden välityksellä.  




Ingrid Bergmanin kesälook - hellehatun ja shortsien lisäksi muodikkaat flip-flopit.

Goldie Hawn oli uusitähti valkokankaalla ja hänelläkin jaloissa totta kai varvassandaalit. 

Varvasandaaleista tuli todella suosittuja 50- ja 60-luvulla Amerikassa. Varvassandaaleita nähtiin kuuluisuuksien ja näyttelijöiden jaloissa täydentämässä kesäasua. Jos Ingrid Bergman ja Goldie Hawn olivat sujauttaneet ne jalkoihinsa niin tekivät myös muukin naiset. Varvassandaalit olivat myös unisex-jalkine, joka sopi niin miehelle kuin naiselle. Se oli oivallinen kenkä, joka kumimateriaalinsa takia kesti hyvin rantaelämää ja oleskelua uima-altailla. Muoti toi varvassandaaleihin myös uusia värejä, jotta flip-flopit sopisivat myös erilaisiin vaatteisiin.



Kuva Havaianas

Seuraava askel varvassandaalien maailmanvalloituksessa otettiin Brasiliassa 1962, jolloin lanseerattiin ja patentoitiin Alpargatas-yhtiön Havaianas flip-flopit. Merkistä tulikin lopulta maailman suosituin varvassandaali ja vuosittain yritys tuottaa yli 150 miljoonaa paria! Flip-flopeista on tullut myös yhtä enemmän tuote, joka on suosittu eri ikäisten ja myös eri kulttuureista tulevien kesken. Monille varvastossut ovat jalkineet, joita käytetään läpi kesän ympäri maailmaa. Varvastossuja on nähty myös merkkihenkilöillä kuten Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obamankin kesäsandaaleina.




Kuva Vogue/Getty Images

Nimi Havaianas on muuten johdettu portugalinkielisestä sanasta "havaijilaiset" ja sandaalien kurvikkaan naisellisesta muodosta. Havaianas sandaalin pohjan kuvio on myös suunniteltu muistuttamaan japanilaisen zorin olkipohjaa. Alun perin kaikissa Havaianas varvastossuissa oli valkoiset sisäpohjat ja värilliset ulkopohjat sekä hihnat. 




Koska varvastossujen hinta oli todella alhainen niistä tulikin todella nopeasti erittäin suosittuja Brasiliassa. Kaikilla oli varaa ostaa näitä sandaaleita. Vasta 1990-luvulla myös sisäpohjat muuttuivat Havaianas varvastossuissa yksivärisiksi ja sandaalit saivat näin myös värikkäämmän ulkonäön. Värimuutos sai myös ylempien sosiaaliluokkien brasilialaiset ostamaan Havaianas sandaaleita joten varvastossujen kysyntä vain kasvoi. 





Amerikkalaiset ovat myös todella suuri varvastossujen käyttäjäkunta ja heillä on jopa ihan oma National Flip-Flop Day! Kyllä luit ihan oikein eli kesäkuun kolmantena perjantaina vietetään vuosittain päivää, jolloin kaikkia kannustetaan käyttämään varvassandaaleita. Flip-Flop Dayn juhlinta aloitettiin 2007. Monissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa näkeekin flip-flopeja lähes kaikilla jaloissaan. Myös surffaus- ja rantakulttuuri suosii varvassandaaleita. 

Jos joku miettii miksi varvassandaaleita kutsutaan  Amerikassa nimellä "flip-flops" johtuu se siitä, että kävellessä varvassandaaleilla kuuluu rytmikäs "flip flop - flip flop" ääni kun tossujen pohja ja jalkapohja ottavat toisiinsa kiinni. Minusta erittäin kuvaava nimi varvassandaaleille. Muistan, että isoäitini puhui joskus "läpsyttely sandaaleista" juuri tuon äänen takia. Minun lapsuudessani me puhuimme myös varvastossuista vaikka jalkine ei tossu missään muodossa ollutkaan. 



Varvastossuille on tehty myös oma musiikkikappale! Yhdysvaltalainen countrylaulaja Kenny Chesney teki kesäkappaleen nimeltään "Flip-Flop Summer" vuonna 2005. Tästä voit kuunnella kappaleen. Oikein letkeä ja kesäinen kappale eikä Kennykään ole hassumman näköinen vai mitä tuumitte :)

"It's gonna be another flip flop summer
Kick off your shoes, and call up your lover
Say hey baby, the winter is over
Let's head south awhile
We're going to take us a long vacation
Mix us up some strong libations
No worries, just good vibrations
And lazy days in style
It's a flip flop summer, It's a flip flop summer."

Yritin epätoivoisesti etsiä vanhoja valokuvia, joissa olisi näkynyt minkälaisia varvassandaaleita olen käyttänyt. En löytänyt yhtään kuvaa, jossa olisi kunnolla näkynyt kesäjalat ja flip-flopit. Muistan, että ihan ensimmäiset minun varvassandaalit olivat valkopohjaiset ja niissä oli vaaleanpunainen ulkopohja sekä remmi. Myöhemminkin suosin kirkkaita värejä sekä myös erilaisia kuoseja varvassandaaleissa. Muistan, että kesäisin me käytimme myös varvassandaaleita saunakenkinä eli kun mentiin saunomaan sujautettiin jalat flip-floppeihin koko perhe. 



Kuva Pixabay

Minkälaisia varvassandaaleita siellä ruudun toisella puolella on käytetty? Muistatko ensimmäiset varvassandaalisi? Itse en koskaan ole omistanut yhtään paria Havaianas flip floppeja muita merkkejä kyllä. Jos sinulla on joku kiva kesämuisto, johon liittyvät varvassandaalit jaa se tuonne kommenttikenttään. Kivaa sunnuntaita 





10 kommenttia:

  1. Olipa kattava historiakatsaus, enkä ole koskaan osannut kiinnittää huomiota noihin muinaisiin egyptiläisiin kuviin. Itselläni on ollut teinistä lähtien varvassandaaleita, mutta nyt niiden käyttö on vähentynyt, koska ne tuntuvat painavan. Tällä hetkellä pystyn käyttämään vain yksiä. Ennen kävelin pitkiäkin matkoja niillä, mutta enää ei niiden ergonomiakaan riitä. Silti tykkään varvassandaaleista ja aina pitää kaapissa olla ainakin yhdet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit <3 Varvassandaalien osalta käydään vähän kissanhännänvetoa mistä ne alun perin ovat kotoisin koska monilla alueilla myös Välimerellä mm. Eufratin ja Tigrisin alueella on ollut vähän samantyyppisiä sandaaleita. Monissa lähteissä kuitenkin mainitaan, että Egypti olisi varvassandaalien alkuperäinen koti. Ehkä egyptiläisistä kuvista ei ole edes osannut katoa jalkoihin kun niissä on muutenkin niin paljon mielenkiintoista katsottavaa.

      Itse käytän varvassandaaleita paljon vähemmän kuin aiemmin. Hyviä rannalla ja uima-altailla mutta koiran kanssa niillä liikkuminen luonnossa tai kadullakin on hankalaa. En itse ole koskaan mieltänyt varvastossuja pitkille kävelymatkoille koska niiden ergonomia ei ole siihen edes tarkoitettu. Eteläisellä pallonpuoliskolla ne näyttävät silti ehkä juuri halvan hintansa takia olevan yleinen käyttöjalkine eri ikäisilläkin.

      Poista
  2. Hieno postaus varvassandaalien historiasta! Muistan että minulla oli 60-luvun lopulla ensimmäiset varvassandaalit. Siihen aikaan olivat sellaiset sandaalit muotia joissa oli pitkät nahkanauhat jotka kierrettiin pohkeen ympärille. Nuo sandaalit oli tehty nahasta, mutta mulla ei ollut varaa sellaisia ostaa ja niinpä olin kekseliäs ja kiinnitin pitkän pitkät nahkanauhat nitojalla varvassandaaleihini ja olin niin hippi että. En muista miten kauan ne kestivät käytössä.
    Nyt minulla on yhdet havaianas-varvassandaalit joita käytän kun menen sisältä terassille. Mihinkään pidempään kävelyyn en niiden kanssa uskaltaudu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina <3 Sinä ole ollut todella innovatiivinen ja kekseliäs kun olet tehnyt itse "muotisandaalit" 60-luvun lopussa. Googlettelin ja löysinkin yhden kuvan missä näkyi juuri tuollaisia nahkanauha sandaaleita. Aika jänniä mutta melkoinen työ solmia ne pohkeiden ympärille ja pysyvätkö kävellessä? Sopii kyllä 60-luvun hippihenkeen.

      Havaainas-sandaaleita olen monesti katsellut alemyynneistä mutta toistaiseksi en ole vielä ostanut. Varmasti viisasta käyttää varvassandaaleita vain lyhyillä kävelyreissulla koska kuten tuossa aiemmin jo kirjoittelin niiden ergonomia ei ole paras mahdollinen kävelyyn tukemaan jalkaterää.

      Poista
  3. Minulla on vuosien saatossa ollut useampia flippareita. Ihan parhaat rantareissuilla ja muutenkin mukavat jaloissa näin kesäisin. Kerran jouduin Espanjan reissulla kävelemään rannalta vain yhdellä tossulla, kun onnistuin jumittamaan toisen varvastossuni kävelytien mukulakivien väliin :) Vähän oli kuumat oltavat :)
    Ihanaa viikkoa sulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska lempinimi tuo "flipparit". Kuulen sen ensimmäistä kertaa ja otan sanan heti haltuun. Varmaan tuo helppokäyttöisyys ja "jalkaan sujauttaminen" ovat helppoja juuri rantalomilla ja vaikka mökillä. Minulla on puolestaan kerran jäänyt kengän korko kiinni sellaiseen metalliseen telineeseen, joita oviaukoissa on ja ehdin kulkea tovin ilman toista kenkää ennen kuin kiireessä huomasin kengättömyyden ja lähdin irrottamaan toista kenkää telineestä.

      Poista
  4. Ihana flip flop postaus :)
    Minulla on aina vähintään yhdet varvastossut. Ne ovat rantalomilla niin kätevät ja kesäisin varvastossut ovat terassilla ja ne on helppo sujauttaa jalkaan, kun menen omalle pihalleni. Tosin nykyisin kun punkeista varoitetaan jatkuvasti, niin parempi jalkine rivaripihallekin taitaisi olla kumisaapas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen <3 Varvastossut näyttää sinullekin tutulta sanalta eli ehkä sieltä meidän lapsuudesta juontaa juurensa. Mökillä ovat flip flopit aivan oivalliset kun ei tarvitse kuin sujauttaa jalkaa kenkään ja menoksi. Tuo on muuten ihan totta, että välillä koirankin kanssa olisi turvallisempi tunne jos olisi saappaat jalassa kun kävellään jossain pitkässä heinässä ja niityllä.

      Poista
  5. Lapsena käytettiin aina maalla, ehkä kaupungissakin varvastossuja. Nyt ne tuntuvat kalvavan, joten vuosiin tai vuosikymmenniin en ole käyttänyt.

    Japanissa näin paljon sukkien kanssa käytettäviä varvastossuja etenkin kesällä, mutta myös talvella. Etenkin juhlapyhinä kun pukeuduttiin kimonoihin ja yakatoihin, myös kengät olivat varvastossut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan lapsuudesta kun meillä oli mökillä saunan rappusilla monia eri kokoisia varvastossuja rivissä kun niitä käyttivät kaikki. Itsellä on tälläkin hetkellä varvassandaalit, joita pidän parvekkeella jos en ole siellä paljasjaloin. Olisiko näin, että Crocksit tai niiden kopiot ovat vähän ottaneet varvassandaalien paikan maailmalla?

      Nuo varvastossujen kanssa käytettävät sukat, joissa siis on isovarpaalle oma "lokero" ovat aika huvittavia. Olen itse miettinyt miltä mahtaisi tuntua jos olisi tuollaiset sukat jalassa? Ja pysyisikö niillä todella pystyssä jos jalka olisi sukan kanssa varvassandaalissa ja vielä korokepohjalla varustetussa. Olen kerran hengissä nähnyt talvella japanilaisen naisen - ehkä turisti - jolla oli tuollaiset tukat ja sandaalit vaikka maassa oli aavistus lunta. Tuntui aika hurjalta kun maa oli vielä liukas.

      Poista