helmikuuta 11, 2021

12 kysymystä talvesta

 

Nappasin Tuulannelin blogista kivan haasteen "12 kysymystä talvesta", johon ajattelin nyt vastata täällä omassa blogissani. Olen todella iloinen siitä, että meillä Suomessa on pitkästä aikaa kunnon talvi. Viime vuonna tammikuussa kirjoittelin ihan päinvastaisen postauksen siitä "onkohan talvi tänä vuonna peruttu" blogiin. Ystäväni Krisse kommentoi silloin osuvasti tuota postaustani. 

"Kyllähän tämä on aika ihmeellistä talvea, kun lumi puuttuu eikä juurikaan ole pakkastakaan ollut. Lapset tekevät tammikuun puolivälissä hiekkakakkuja eivätkä ryhmämme pienimmät lapset ole vielä koskaan nähneet lunta. Lumiukkoaskartelut voi siis heidän kanssaan unohtaa, koska eivät he ymmärrä, mitä lumi on."



Kyllä meidän leveysasteille kuuluu olla kaikki neljä vuodenaikaa. Juuri itse hehkuttelin lumilinnaa ja omia rakkaita talvimuistoja edellisessä postauksessa joten olisihan se sääli jos talvi vuodenaikana ei enää olisi tuttu tämän päivän lapsukaisille. Toki jos ihan pienen toiveen voisin esittää niin enempää lunta en toivoisi kyllä tänne pääkaupunkiseudulle. Meidän taloyhtiöltä alkaa nimittäin ihan kohta loppua tila mihin tuota lunta aurataan eli sitä pitää varmasti alkaa kuljettaa pois. Parkkipaikkamme lumet muodostavat tällä hetkellä nurmikkokaistaleelle "korkeat kukkulat", joita lapset laskevat iltaisin. Hauskaa puuhaahan se on ja niihin kukkuloihin voi kaivaa myös niitä "lumiluolia". Mutta se päivä kun säät lämpenevät ne lumivuoret alkavat sulaa ja vesi virrata...

Mutta nyt Tuulannelin kysymysten ja minun vastausteni pariin.  

1. Kuntosali vai metsälenkki

Näin korona-aikana ehdottomasti metsälenkki. Juuri nyt haluan liikkua ulkona hengittämässä talvisen raikasta ilmaa maskitta. Nautin myös suunnattomasti siitä, että metsälenkillä on ihanan hiljaista. Kuulen kävellessäni kuinka lumi narskuu kenkieni alla ja jostain saattaa kuulua kaivattuja lintujen ääniä. Työpäivän jälkeen on kiva tehdä pikku pyrähdys Minnien kanssa ja tuulettaa aivojaan samalla. Toissapäivänä matkasimme Kallahdenniemen maisemiin hetkeksi luonnonrauhaan. Osa tämän postauksen kuvista on tuolta reissulta. 



2. Mökkeily vai hotellimajoitus?

Siitä on aikaa kun olen mökkeillyt talvella joten valitsisin sen näistä kahdesta. Hotellimajoituksen hyvänä puolena olisi toki valmiit ateriat ja ylläpito mutta mökissä olisi oma rauha. Olisi ihanaa olla mökissä jossain missä näkisi revontulia. En ole koskaan nähnyt revontulia kuin televisiossa joten se on yksi haaveeni, jonka joskus haluaisin toteuttaa. 




3. Kuuma kaakao vai kermakahvi?

Näistä kahdesta valitsen ehdottomasi kuuman kaakaon koska siitä tulee mieleen lapsuuden talvet. Kun olimme olleet hiihtämässä sai sen jälkeen kotona aina kuumaa maitoon tehtyä kaakaota ja hiivaleipää juustolla. Pakko myöntää, että vielä nyt aikuisena minä joskus talvella herkuttelen samalla tavalla ulkolenkin jälkeen. 



4. Kirja vai tv-sarja?

Ehdottomasti kirja ja perinteinen, paperinen kirja. Minä haluan pitää kirjaa kädessäni ja tarvittaessa palata lehteilemään kirjaa pari sivua taaksepäin tarkistamaan jonkun kohdan juonesta. Haluan myös tuntea "kirjan tuoksun" nenässäni ja makustella sanoja mielessäni. E-kirjakaan ei ole minun juttuni koska siitäkin jää uupumaan niitä oikean kirjan ominaisuuksia. Äänikirjan miellän taas kuunnelmaksi. Mitä jos en pidä lukijan äänestä tai hänen tavastaan painottaa sanoja? Silloin menetän sen lukunautinnon koska em. asiat alkavat häiritä minua liikaa. Kuunnelmat ovat asia erikseen ja niistä kyllä pidän. 




kuva: Meren maa - Havets land (2019) John Nurmisen Säätiö 

5. Hiihto vai luistelu?

Tämä on vaikea kysymys. En ole hiihtänyt todella moneen vuoteen mutta hiihdosta olen aina pitänyt. Hiihtämiseen liittyy myös paljon muistoja lapsuuden ja nuoruudenkin hiihtoretkistä. Hiihtäminen oli hauskaa vaikka koulun hiihtokilpailuissa se otettiinkin välillä vähän liiankin tosissaan. Luistelu on myös ihanaa vaikka sitäkään en ole tehnyt vuosiin. Muutamia vuosia sitten lähdin luistelemaan vanhoilla luistimillani mutta ne olivatkin ihan liian pienet joten pitäisi hankkia uudet. Nuorena harrastanut taitoluistelua joten pitäisikö tuo harrastus herättää nyt uudelleen henkiin näin aikuisena? Vieläkö sitä hypyt sujuisivat vai pyllähtäisinkö jäälle :D 



6. Pilkkikalastus vai lumikenkäily?

Pilkkikalastus on kivaa puuhaa. En ole pilkkinyt kovin montaa kertaa elämässäni mutta minusta se oli äärimmäisen hauskaa. Yhdelläkään pilkkikerralla en ole saanut kaloja mutta pilkkimisessä on samanlaista "ihanaa joutilasta odottelun tunnetta" kuin mato-onkimisessa. Ei kiirettä mihinkään ja silti aika kuluu leppoisasti jäällä pilkkijakkaralla istuen. En ole koskaan lumikenkäilyt joten sitäkin haluaisin kokeilla. Olen kyllä saanut kokeilla lumikengillä kävelyä mutta ei muutamien askelien ottamisesta voi muuta sanoa kun että sekin oli kivaa puuhaa. 





7. Nastakengät vai Uggit?

Minnien tultua talouteemme ehdottomasti nastakengät. Ensimmäisenä koiratalvena pyllähdin pari kertaa oikein kunnolla koiruuden kanssa kunnes ymmärsin, että nyt tarvitsee emäntä pitävämmät jalkineet. Ice Bugit ovat ihan ylivedot ja niillä pystyy kävelemään kaatumatta vaikka minkälaisella pääkallokelillä. En ole koskaan omistanut Uggeja enkä ole edes halunnut niitä. 



8. Pipo vai hattu?

Hatut ovat kivoja mutta talveen kuuluu ehdottomasti pipo. Pipo on suojaa talviulkoilussa ja muutenkin liikkuessa lumen keskellä. En ymmärrä miten sitä nuorena on kovillakin pakkasilla viiletetty ilman pipoa? Nyt ei tulisi mieleenkään lähteä ulos pää paljaana. Tänä päivänä nuoriso kävelee nilkat paljaina kuten me aikoinaan olimme pipotta - nuoruus ja hulluus! Rakastan karvatupsullisia pipoja, joita ostin Tallinnasta muutamia vuosia sitten pari kappaletta. 

9. Laskettelu vai lautailu?

Näistä en voi valitettavasti valita kumpaakaan. Olen lasketellut muutamia kertoja mutta ei ollenkaan minun juttuni. Vaikka pidän vauhdista ja olen hypännyt laskuvarjollakin en halua tulla rinnettä alas suksilla. Minä hiihdän mieluummin hangilla ja pieniä mäkiä lasken suksilla myös mutta en "mutkamäkiä". Lumilautaa en ole edes koskaan kokeillut. Ihan bloggailun alkuaikoina pääsin kummitytön kanssa talviriehassa kokeilemaan jäänveistoa ja sitä haluasin tehdä uudelleenkin jonain päivänä. Jää on jännä materiaali työstää eikä ihan helpoimmasta päästä!






10. Avanto vai uimahalli?

Tämäkin on paha kysymys. Pidän uimisesta mutta mieluiten järvessä tai meressä. Uimahallit eivät ole minun juttuni ollenkaan. Ulkouima-allas menettelee tai maauimala mutta kaikkein mieluiten polskin luonnon vesissä. Avantoon minua ei saisi. Tiedän, että se on terveellistä ja voisihan sitä joskus kokeilla mutta inhoan kylmää vettä. Moni tuttu on kyllä houkutellut avantoon mukaan pidentämällä uimakautta kesän jälkeen syksyyn mutta vielä en ole moiseen ryhtynyt. 



11. Toppatakki vai villakangastakki?

Talvella ehdottomasti toppatakki ja lämmin sellainen. Olen joskus omistanut useitakin talvisia villakangastakkeja mutta niiden alle on joutunut aina pukemaan villavaatteita jotta on ollut riittävän lämpimästi pukeutunut talvisäähän. Kaivan villakangastakin esille aina kevään lähestyessä tai kun ilmat alkavat kylmetä syksyllä. Toppatakit ovat ihan muhkeita ja lämpimiä. Vierastan vähän "sellaisia makuupussi mallisia toppatakkeja". Kokeilin yhtä päälleni kaupassa ja näytin ihan hodarilta :D 



12. Lumityöt vai joutenolo takan edessä?

Lumityöt ovat ihan hyvää hyötyliikuntaa mutta taidan silti valita joutenolon takan edessä. Takkatuli, hyvä kirja ja vaikka vaahtokarkkien paahtaminen takkatulessa houkuttelee näistä kahdesta enemmän. Tätä ennen olen saattanut ehkä tehdä niitä lumitöitä ja kolata oman parkkiruudun. Kerrostalossa onneksi huoltoyhtiö hoitaa muut. 



En haasta ketään mutta jokainen joka kokee tämän hauskaksi haasteeksi saa lähteä toki mukaan vastailemaan näihin kysymyksiin talvesta. 







10 kommenttia:

  1. Ihania talvisia kuvia <3 Hauska tutustua näiden kysymysten kautta sinuun enemmän. Lukiessani mietin, mitä itse vastaisin ja monessa kohti oltiin aivan samoilla linjoilla. Aurinkoista viikonloppua ja hyvää ystävänpäivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja ♥ Talvi on kaunista katsottavaa. Tänä vuonna pääkaupunkiseudullakin lunta ja kunnon pakkasia. Kiva kuulla meidän olevan samoilla linjoilla talvesta. Aurinkoista päivää!

      Poista
  2. Sulla on juuri tähän haasteeseen sopivat kuvat ja vastaukset ovat monessa kohtaa saman tapaisia kuin minullakin vastaavassa haasteessa, jonka minäkin nappasin Tuulannelin blogista ja toteutin. Ihanaa talvista viikonloppua ja sekä laskiaissunnuntaita että ystävänpäivää sinulle Marjo! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Minulla ollut töissä niin haipakkaa, että nyt vasta ehdin blogin puolelle vastaamaan kommentteihin. Pahoittelut viivästyksestä. Haaste oli äärimmäisen hauska ja kiva, että sinäkin nappasit tämän. Hyvää ystävänpäivää vielä näin jälkikäteen ♥

      Poista
  3. Ihanan talvisia kuvia! Kuuma kaakao talvisen ulkoilun jälkeen on aivan parasta <3
    Meillä ei ole takkaa, mutta taidanpa tänään kyllä laittaa saunan lämpiämään, että saan kylmettyneet varpaat kunnolla lämpimiksi.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Kaakao kuuluu minusta aina talveen eikä sitä voi nauttia vaikkapa kesällä. Ei meilläkään ole takkaa eli tuo kuva on ystäväni kesämökiltä mutta jos olisi niin sen ääressä kyllä istuisin. Saunakin on hyvä paikka lämmitellä pakkasulkoilun jälkeen.
      Kivaa torstaita Outi ♥

      Poista
  4. Talvi menee tunteisiin! Nostalgiaa herättää isot nietokset ja pääsin jopa kerran hiihtämään tyttären kanssa, kun testasin hänen mainioita karvapohjasuksiaan. Innostuin niin, että olin ostamassa samanlaiset itselleni, mutta niitäpä ei enää löytynytkään. Luistelusta tykkään kovasti, mutta sekin, hiihdon ohessa, on lääkärin suosituksen mukaan tarkkaan harkittava. Luistele vaan, kunhan et kaadu! Tämän talven jäät ovat vielä testaamatta, mutta aion kyllä mainioita luistimiani vielä ulkoiluttaa. Niissä on pehmeä toppavuori ja tukeva varsi. Niillä on ilo kiitää. Siis avain toisenlaista kuin tiukoilla kaunoilla. Suosittelen! Olen koko lumikauden empinyt mennäkö kierimään haankeen, mutta tänäänkään en rohjennut. Tarvitsisin jonkun tyttäristä kaveriksi niin heittäytyisin kinokseen. Ihanaista talven jatkoa Marjo! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija ♥ Et ole ainoa, joka kehuu noita karvapohjasuksia. Pitäisiköhän minunkin kokeilla! Omat luistimeni ovat yli 20 vuotta vanhat ja niissä ei ole mitään vuorta. Jalkani ovat selkäsi muuttuneet noita ajoista koska silloin luistimet olivat ihan sopivat. Pehmeä toppavuori kuulostaa ihanalle luistimissa. Olin itse jo tekemässä lumienkeleitä yhtenä päivänä mutta tajusin sitten etten voi mennä autoon lumisilla vaatteilla. Täytyy säästää tuo puuha sellaiselle päivälle kun lenkin jälkeen voi mennä suoraan kotiin.
      Ihanaa talven jatkoa Tuija ♥ talvi on ihanaa!

      Poista
  5. Ihania talvikuvia ja kiva postaus :)

    Minä tykkään talvesta. Tämä talvi on ollut ihana, kun on lunta ja pakkasta. Sellaisen nollakelin lumettomat talvet ovat minusta ihan tylsiä. On kivaa päästä jäälle kävelemään, hiihtämään ja laskettelemaan. Talvifanina saatan ensi viikolla tehdä tämän postauksen minäkin.

    Kivaa uutta viikkoa Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Talvella tulee myös otettua kuvia ainakin tällaisina aurinkoisina päivinä. Viime talvelta ei ole yhtään lumikuvaa. Nyt sitäkin enemmän. Jäälle en ole vielä mennyt tai käynyt ihan rantajäällä Minnien kanssa. Se täytyy vielä käydä toteuttamassa jossain vaiheessa. Kivaa torstaita :)

      Poista