helmikuuta 12, 2021

Hyvää kiinalaista härän vuotta 2021 - 春节

 


Hyvää uutta alkavaa härän vuotta 2021! Eilen torstaina 11.helmikuuta oli päivä, jolloin Kiinassa ja monessa muussakin Aasian maassa vietettiin vuoden suurinta juhlapäivä eli kiinalaista uuttavuotta. Tai jos ihan tarkkoja ollaan niin tämä päivä starttaa kiinalaisille pidemmänkin juhlakauden ensin uudenvuoden vietolla ja sen päälle vielä muillakin perinnejuhlilla. Kiinalaista uuttavuotta vietetään kiinalaisen kuukalenterin mukaan ja se alkaa joko tammikuun lopussa tai helmikuun aikana. Uudenvuoden aatto on aina talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivänä eli siksi se vaihtelee.
Vuoden 2015 kiinalaisen uudenvuoden juhlissa oli Lasipalatsin aukiolla huikeita lyhtysotilaita. 

Jos meille suomalaisissa joulu juhlana on vuoden kohokohta niin Kiinassa se on uudenvuoden juhlinta. Ihmiset sukuloivat ahkerasti kun on pitkiä vapaita ja juhlivat myös samalla kevään alkamista. Yleensä minä olen käynyt katsomassa Helsingin keskustassa uudenvuoden juhlinnan starttaamista mutta tänä koronavuonna se on siirretty virtuaalisesti juhlittavaksi verkkoon. Tuon linkin kautta löytyy ohjelmaa lähes tunniksi uudenvuoden juhlinnasta. Upeaa ohjelmaa ja hyvin samanlaista juhlintaa, jota meillä Helsingissäkin on näkynyt niinä vuosina kun olen ollut seuraamassa kulkuetta. Vuonna 2014 käärmeen vuosi vaihtui lohikäärmeen vuodeksi Helsingin keskustassa. 

Rotan vuosi vaihtui nyt härän vuoteen tai itse asiassa metallihärkään. Kiinalainen kalenteri on "todella kiinalainen" eli 12-vuotisen kierron ohella käytössä on myös todella monimutkainen 60-vuotinen kierto. En edes yritä lähteä avaamaan tätä järjestelmä, jossa on taivaallisia runkoja ja maallisia runkoja mutta tästä voit kurkistaa tarkemmin kiinalaisten ajanlaskun saloihin. Vuonna 2017 siirryttiin apinan vuodesta kukon vuoteen Aleksanterinkadulla kulkuetta katsoessa. 

Uusi alkanut härän vuosi tulee sisältämään vähemmän vaikeuksia ja vastoinkäymisiä kuin päättynyt rotan vuosi ennustetaan. Jos olet syntynyt härän vuonna niin kiinalaisen horoskoopin mukaan olen kärsivälinen, vähäpuheinen ja luottamusta herättävä persoona. Härkäihmiset ovat myös jääräpäisiä kuten eläinmaailman vastineensa. Härät viihtyvät omissa oloissaan eivätkä nauti sosiaalisesta kanssakäymisestä. Toisaalta he ovat kyllä todella eloisia henkisesti ja valppaita siitä mitä ympärillä tapahtuu. 

Vuonna 2016 alkoi apinan vuosi ja meno oli näin railakasta lohikäärmekulkueessa. 

Kiinalaiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu jänniä elementtejä kuten eksoottinen lohikäärmekulkue, punaiset paperilyhdyt, kirjekuoret sekä alusvaatteet, hiuksien pesun välttäminen vuoden viimeisenä päivänä, kiinalaiset markkinat ja monia muita juttuja. Itse pääjuhla on aina päättänyt mahtava ilotulitus juhlistamaan vuodenvaihtumista. Ehkä ensi vuonna pääsemme taas normaaliin kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan ja keskustaan kulkuetta sekä muita juhlallisuuksia katsomaan.

Mukavaa viikonloppua kaikille ja  春节 !


6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus. Oli kiva lukea ja kuvista katsella, miten Kiinassa juhlitaan uutta vuotta ja muistutella mieleen, että miksi vuosien vaihdu siellä samaan aikaan kuin täällä Suomessa. Hyvää alkanutta härän vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ♥ Kiinalainen uusivuosi on aina näyttävä tapahtuma Helsingissä ja sitä on ollut mielenkiintoista käydä seuraamassa. Viime vuonna jäi väliin työkiireiden takia ja nyt koko tapahtuma on verkossa. Ehkä ensi vuonna sitten ihan livenä näemme taas lohikäärmekulkueen. Hyvää alkanutta härän vuotta myös sinulle!

   Poista
 2. Onpa upeita nuo patsaat!
  Aivan ihanaa ystävänpäiväviikonloppua sinulle Marjo ystäväiseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasipalatsin aukio näytti tuolloin todella erilaiselta ja eksoottiselta kun värikkäät patsaat
   olivat siellä. Lunta ei ollut yhtään ja illalla patsaat vielä valaisiin kauniisti.
   Kivaa torstaita ♥ ja hyvää ystävänpäivää.

   Poista
 3. Samaa komppaan, mitä Tarja tuossa edellä kirjoitti.Kiina on mielenkiintoinen maa, ja ystäväni on asunutkin siellä. Minulla löytyy Kiinasta kivoja sisustusjuttuja kotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku ♥ Minun serkkuni asui Aasiassa työnsä puolesta viisi vuotta ja viimeiset kaksi vuotta Shanghaissa. Piti mennä käymään mutta en ehtinyt kun kotiutuivat jo. Kiinassa en ole koskaan käynyt mutta kiinnostanut kulttuurin, historian ja arkkitehtuurin takia jo vuosia. Ehkä joku päivä pääsen Kiinaan.

   Poista