tammikuuta 24, 2021

Eläimet koskettavat meitä ja vähentävät stressiä

Tänä sunnuntai aamuna olisi vielä nukuttanut mutta kun Minnie pyysi ulos keskeytyi uni. Vedin pikaisesti ulkovaatteet ylle, Icebugit jalkaan ja lähdin rakkaan karvakaverin kanssa vetiseen pimeyteen ulkoilemaan. Aika nopeasti ulkoilmassa aistitkin valpastuivat ja loppupeleissä olin todella iloinen meidän aamuhetkestä. Kun palasin kotiin naputtelin seuraavan päivityksen henkilökohtaiselle Facebook tilille. "Tänään koiralenkillä 7.30 kuulin ensimmäistä kertaa, että linnut lauloivat 😍. Valonmäärä on lisääntynyt ja myös pakkaset lauhtuneet. Tasan kuukusi sitten jouluaattona oli päivän pituus 5 tuntia ja 49 minuuttia kun se tänään on jo 7 tuntia ja 20 minuuttia! Ja joka päivä valonmäärä lisääntyy. Kevättä kohden ollaan menossa kovaa vauhtia. Viikon kuluttua alkaa jo helmikuu!"Ei kulunut montaakaan minuuttia kun päivitykseeni alkoi tulla tykkäyksiä ja kommentteja. Koko kuluneen päivän aikana peukutuksia ja sydämiä on tullut peräti 73 kappaletta! Oli ihana myös lukea kommentteja, joita tuo päivitys oli synnyttänyt. 

"Näin se menee, valoa kohti. Vanhan kansan uskomuksen mukaan talvenselkä taittuu Heikin päivänä. Tuo ajankohtahan oli viime maanantaina. Ensikuun jälkeen on jo maaliskuu."

"🌞Ihanaa!

"🌞Nyt eron alkaa huomata. Huomenna päivä on jo viisi minuuttia pidempi"Lisääntynyt valonmäärä enteilee toki kevättä mutta maaliskuun kevätpäiväntasaukseen on vielä aikaa. Linnunlaulu on asia, jota itse kaipaan aina kevään ja kesän jälkeen paljon. Hetki jolloin kuulet lintujen laulavan taas pitkän syksyn ja talven jälkeen on maaginen. Vielä on matkaa valtaisaan lintujen kevätkonserttiin ja mustarastaan huilumaiseen luritukseen puunlatvassa mutta tämä aamu todisti minusta sen miten suuri merkitys eläimillä ja niiden käyttäytymisellä on meihin ihmisiin.


Jos lisään Instagramiin kuvan eläimestä - oli se sitten orava, rusakko, lehmä, hevonen, joutsen tai vaikka oma Minnie koira - kuva alkaa saada lukuisia tykkäyksiä. Eläimet vaikuttavat meihin ihmisiin hyvin positiivisesti. Eläinten seurassa sydämen syke, verenpaine, stressihormonien taso ja lihasjännityskin laskevat. Eläimet saavat meidät ajattelemaan myönteisiä asioita. Päivän kiireet, ikävät asiat jäävät taka-alalle mielessä ja samalla stressaantunut mieli lepää. Eläimet opettavat meille hetkessä elämistä. Kun bongaat vaikka oravan juoksevan puussa jäät seuraamaan sen touhuja mielenkiinnolla. Tai kuulet mustarastaan laulavan alat vaistomaisesti etsiä missä laulaja mahtaa istua lurittelemassa.Minä pysäytän vaikka autoni jos näen tien varrella lehmiä tai hevosia. Joskus minua harmittaa vietävästi ettei jollain moottoriliikennetiellä "eläinhetkelle" ole mahdollisuutta. Voiko olla rauhoittavampaa kuin katsella lehmien kauniita silmiä kesäisellä niityllä tovi aidan takaa. Tai ihailla kiiltävä turkkisia hevosia, jotka juokset harjat heiluen kesälaitumella iloisina. Lampaitakin voi tuijotella ikuisuuden koska eläinten seurassa myös aikakäsitys jotenkin hämärtyy. Ei olekaan kiirettä enää mihinkään. Viime kesänä parvekkeellani pesivä mustarastas pariskunta kiinnosti myös monia. Jään mielenkiinnolla odottamaan palaavatko he tänä keväänä. 

Minulla on lukemattomia valokuvia eläimistä ja niitä olen täällä blogissakin julkaisut säännöllisesti. Tämän aamun pimeydessä ei aamun sirkuttajia voinut kuvata vaan ainoastaan nauttia niiden iloisesta laulusta. Poimin mukaan tähän postaukseen eläinkuvia arkistostani. Jokainen valokuva tuo elävästi mieleen sen hetken kun kuva on otettu. Muistan sen lämpimän tunteen, jonka nuo kohtaamiset ovat saaneet aikaan. Tai sen pehmeän turkin, jota olen hetken saanut silitellä ennen matkani jatkumista. 

Eläimet ovat ihania ♥  ♥  ♥  
10 kommenttia:

 1. Pysähdyin minäkin otsikkosi kohdalla - etenkin kun tulin itsekin juuri kirjoittaneeksi "eläinpitoisen" jutun. Eläimiä tässäkin jutussa, tai ainakin entisiä eläimiä. Mitään näistä ei kuitenkaan taida kannattaa koskea :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa Meriharakoiden postaukseen ja muistan tuon matkanne oikein hyvin. Togo kuulostaa jo eksoottiselta ja ihan värikylläisiä kuvia olitte ottaneet Afrikan auringon alla. Nuo eläinkuvat olivat vähän outoja mutta kuuluvat ilmeisesti paikalliseen kulttuuriin liittyen voodoohon ja fetisseihin. Ja en olisi kyllä silitellyt niitä.

   Poista
 2. Ihania eläimiä, ne todellakin alentavat stressiä ja antavat niin paljon iloa <3. Ihanaa tammikuun viimeistä viikkoa, valoa kohti kohisten siis mennään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ♥ Tänään paistoin aurinko, joka päivän pidentymisen lisäksi on merkki keväästä. Aurinko oli jopa sulattanut lunta auton toiselta puolelta johon se paistoi. Tosin talvi kyllä vielä jatkuu mutta on ihana haaveilla. Hyvää tammikuun viimeistä - huomenna jo helmikuu!

   Poista
 3. Eläinten seuraaminen on kyllä mindfulnessia parhaimmillaan. Joillakin ihmisillä on tapana katsella ikkunasta tai ulkona istuskellen lintulaudan elämää. Se on viisautta se. Meidän kaikkien pitäisi opetella tällaisia tapoja, jos niitä ei vielä ole hallussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni kommentistasi :) Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Katselemalla eläimiä - vaikka niitä lehmiä ja hevosia tienvarrella pysähtyy hetkeksi ja on myös hiljaa luoden samalla yhteyden toiseen elolliseen olentoon. Ainahan ei sanoja tarvita. Silityskin riittää. Eläimiltä oppii paljon ja niiden seurassa on stressitöntä.

   Poista
 4. Muistan kuinka viime toukokuussa olimme maalla, kuljin lammaslaitumella ja kuuntelin joka puolelta kuuluvaa lintujen laulua ajatellin "Kuinka paljon olenkaan kaivannut lintujen laulua". Alkukesän äänimaailma on ihan mieletön, linnut suorastaan karjuvat puissa ilmoitellessaan puolisoehdokkaille olemassaolostaan ja pian seuraakin jo poikasten piipitys. Meillä oli viime kesänä jopa parvekkeen tiiliseinän sisässä talitintin pesä, laastia on vähän irronnut tiilien välistä ja nokkela tintti keksi turvallisen paikan pesälle. Pitkään ihmettelimme mistä piipitys oikein kuuluu, kun on niin lähellä, mutta mitään ei näy. Vakoilin talitiaisen tekemisiä, sinne se luikahti aina pienen pieneen koloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen laulu on suloista ja kun se loppuu syksyllä ymmärtää viimeistään, että kohta tulee talvi. Se hetki kun sen kuulee ensimmäistä kertaa on lupaus tulevasta ja keväästä. Talitintit tekevät pesiään muuten todella pieniin koloihin kuten tuo teidän taloyhtiön yksilö. Pesä on turvassa vihollisilta ja linnut ovat kekseliäitä.

   Poista
 5. Minua usein harmittaa kun olen niin vietävän allerginen lähes kaikille eläimille. Totta kuitenkin on, että jo eläinten touhuja seuratessa stressitaso laskee roimasti.
  Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergia on juttu mille ei voi mitään. Kurjaa tietysti sinun kannaltasi mutta ei kannata edes altistaa itseään jos oireet ovat pahoja. Hyvää sunnuntai iltaa Outi ♥

   Poista