marraskuuta 06, 2020

Valkoinen lehmä taulu matkasi Säkylästä EspooseenLokakuun lopulla näin IG-Story osiossa jotain sellaista, joka pysäytti minun työkiireeni hetkeksi. Videossa säkyläläinen taiteilija Maarit Ailio aloitti luonnostelemaan kankaalle eläimen päätä. Olen ihaillen seurannut Maaritin työskentelyä videolta ennenkin. Aivan videon alkuvaiheessa en osannut vielä hahmottaa mitä eläintä hän nyt työstää. Maaritin taitavista käsistä kun on syntynyt hirviä, hevosia, metsäkauriita, pupuja ja monia muitakin minua puhuttelevia eläimiä. Tiesin, että minun pitäisi ihan kohta olla mukana Teams-meetingissä mutta en vain voinut irroittaa katsettani tästä videosta. Vähitellen aloin hahmottamaan, että Maarit maalaa tällä kertaa lehmää. Eikä mitä tahansa lehmää vaan valkoista, suurilla, kauniilla lehmänsilmillään katsovaa lehmää. Taitavan taiteilijan käsissä syntynyt lehmä näytti melkein elävältä kankaalla. 
Minä hyppäsin kokoukseen mukaan mutta päähäni jäi maaginen kuva valkoisesta lehmästä! Olen tutustunut Maaritiin ja hänen töihinsä bloggauksen kautta. En valitettavasti ole koskaan tavannut taiteilijaa ihan kasvotusten mutta kun olen seurannut häntä somessa tuntuu, että olisimme tunteneet aina. Maaritin tyyli puhuttelee minua ja hänen iloiset, kiharapilven reunustamat kasvot saavat ruudun toisellakin puolella hymyilemään. Olemme Facebook kavereita ja seuraamme toisiamme Instassa. 

Kuva Maarit Ailio 

Lehmä tuli minun uniini seuraavana yönä. Olin jossain maaseudulla ajamassa autolla ja yhtäkkiä niityllä tien vieressä seisoi juuri tämä valkoinen lehmä. Koska takanani oli pitkä jono autoja en voinut unessa pysähtyä valokuvaamaan tuota lehmään. Muistan kuinka minua unessa harmitti! Seuraavana aamupäivänä laitoin Maaritille viestin "Minkä hintaisia sun lehmätaulut on 😍" Ei kulunut montaakaan minuuttia kun kilahti vastaus "No mulla on vain tuo eilen valmistunut 😙 kooltaan 80-80 ja hinnaltaan 159€." Kerroin Maaritille olevani "Suuri lehmäfani ja rakastuin tuohon.", johon hän totesi "Samoin 💓" Taas oli pakko jatkaa töitä vaikka lehmätaulu poltteli. 

Muutaman tunnin kuluttua vapauduin töistä hetkeksi ja lähetin viestin "Myisitkö taulun minulle?". Sydän pamppailen odotin mitä Maarit vastaa minulle. "Kyllä vain 😊" vastaus teki minusta todella onnellisen naisen Espoossa. Maarit myös kertoi tarinan tästä taulun valkoisesta lehmästä.

Kesällä Maarit oli ollut "sormikartalle reissussa" Suomessa. Yhtäkkiä hän oli nähnyt valkoisia lehmiä laitumella ja Maaritin sanoja lainatakseni "se näky oli aivan uskomaton💓" Koska heidän asuntoautonsa oli niin suuri niin tiellä ei voinut tehdä u-käännöstä ja palata katsomaan lumoavia lehmiä. Maarit kertoi, että hän oli mielessään monasti palannut näihin lehmiin ja harmitellut sitä ettei edes tarkasti ottaen ollut tietoinen missä lehmät oli nähnyt.

Nyt lokakuisena viikonloppuna oli matkailuauto vaihdettu pienempään malliin ja he olivat ajalleet kotia kohden Kempeleeltä jotain pikkutietä pitkin. Maarit oli tokaissut vielä ääneen siinä matkatessa "jos vielä joskus nään ne lehmät niin tällä autolla voi pysähtyä". Oli kulunut viisi minuuttia ja seuraavan mutkan takana näkyi laidun ja valkoiset lehmät siinä. Joskus kun toivoo oikein kovasti ja on onni myöden käy juuri näin. Maarit näki lehmänsä maalasi niistä taulun. Minä puolestani näin Maaritin videon ja kuulin vielä huikean tarinan lehmäbongauksesta.
Sain tiistai iltana Maaritilta viestin "Lehmä lähti aamulla matkaan." Olin ihan innoissani odotuksesta. Yllätyin, että jo keskiviikkona posti ilmoitti, että Säkylästä odotti minua paketti mutta en silloin ehtinyt noutamaan tauluani. Eilen hiippailin Sellon Citymarketin postipisteeseen vähän ennen iltakymmentä ja nyt minulla on valkoinen lehmä kotona. Avasin sen varovasti paketista ja kun lehmä katsoi minua suurilla lehmänsilmillään tiesin, että juuri tämä lehmätaulu minun pitikin hankkia. En olen ihan varma vielä taulun sijoituspaikasta mutta laitoin nyt nojaamaan yhtä seinää vasten kuvaamista varten.
Mietin ovatko "jossain Kempeeleen pikkutien laitumella" Maaritin bongaamat lehmät pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmiä? Lapinlehmä on yksi suomalainen naudan alkuperäisroduista ja se on väriltään yleensä juuri valkoinen. Nämä lehmät ovat sopeutuneet tehokkaasti Suomen karuihin oloihin. Lehmän pieni koko ja sorkat ovat omiaan juuri Lapin maastossa kulkemiseen. Nupous on ehkä kehittynyt puolustuskeinona kylmyyttä vastaan ja valkoinen väri on taas karkoittanut mäkäräisiä. Lapinlehmät ovat aktiivisen uteliaita, rauhallisia ja rodulle on tyypillistä myös älykkyys. Nämä lehmät ovat selvinneet hyvin vaatimattomissa oloissa ja myös metsälaitumilla. 

Kannattaa ottaa Maaritin Ateljee seurantaan sekä Facebookissa ja Instagramissa koska jo valokuvat tauluista ja korteista ovat niin kauniita. Ja mistä sitä tietää mikä eläin katsoo juuri sinua päätyen kotiisi joku päivä. Maarit tekee myös hurmaavia joulukortteja ja sekin tässä alkaa pikku hiljaa lähestyä.

♥ Kiitos, ihana Maarit lehmätaulusta ja kun koronasta selvitään me tapaamme livenä ♥ 


25 kommenttia:

 1. Ihan täydellinen. Olen katsellut ja ihastellut Maaritin töitä monesti. Taide on niin ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ♥ Maarit on äärimmäisen taitava ja tämän maalauksen kohteen tarina on myös minua koskettava. Maarit löysi lehmät uudelleen ja minä sain kokea saman elämyksen hänen taulunsa ja valokuviensa välityksellä. Ehkä lähden itse ensi kesänä etsimään näitä valkoisia lehmiä :D

   Poista
 2. Oi, miten upean maalaus! Lempeän ja sympaattisen näköinen lehmä <3 Kiitos taiteilijavinkistä - otetaan Facebookissa ja IG:ssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ♥ Lehmät ovat sympaattisia ja lempeitä! Maarit tekee tauluja myös tilaustyönä.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Ihana maalaus! Olen tainnut seurata hänen blogiaan, onkohan hän kirjoittanut ja sama henkilö? Muistelen että silloin hän maalasi peuroja. Todella kauniin herkkä kädenjälki ja värimaailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit on kirjoittaut blogia mutta ei taida olla sillä saralla aktiivinen enää. Hän on maalannut paljon peuroja mutta myös paljon muita elämiä. Äärimmäisen herkkiä mutta samalla vahvoja töitä. Pidän hänen tyylistään paljon ♥

   Poista
 4. Kaunis maalaus kaikin puolin :) Itse odotan, että mieheni saisi valmiiksi oman teoksensa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa ♥ Mielenkiintoista kuulla ehkä nähdäkin blogissa joskus mitä miehesi on maalannut...

   Poista
 5. Mieletön❤️Naulitsee🧡 Loistava hankinta😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♥ Taulu lumosi minut ja tuo katse ♥

   Poista
 6. Aivan ihana taulu! Maarit on niin ihana ja niin taitava <3
  Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Maarit on äärimmäisen taitava ja olen jo pitkään miettinyt häneltä jotain
   taulua mutta tämä antoi nyt hetken odottaa itseään.
   Mukavaa viikonloppua Outi ♥

   Poista
 7. Ihana taulu. Maarit suorastaan vangitsee sielun jokaiseen tauluun minkä maalaa. Upeitä töitä kerta kaikkiaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tinsku ♥ Olen samaa mieltä, että hänen eläimensä tauluissa katsovat hyvin intensiivisesti ja niihin jää koukkuun.

   Poista
 8. Kaunis taulu ja edullinenkin! Lehmällä on niin sielukas katse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehmien silmät ovat aina niin sielukkaita. Tuota katsetta tuijotan nytkin tuossa seinällä. Ja lehmä katselee minua leppeästi takaisin <3

   Poista
 9. Kyllä jotkut ovat niin taitavia, aivan ihana tuo taulu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit on äärimmäisen taitava ja hänen töissään on aina sielu mukana. Hänen eläintaulunsa on lumoavia mutta pidän myös hänen tekemistään ihmistä. Tämä lehmä puhutti ja katsoo nyt minua tuosta seinältä <3

   Poista
 10. Vau, miten upea taulu!! Täytyy ihan tutustua tämän taiteilijan töihin, sen verran sykähdyttävä teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina <3 Maaritin töissä on samalla herkkyyttä mutta myös voimaa.

   Poista
 11. Lehmän katseessa on sielu mukana. Lapsuudessa lehmät olivat olennainen osa arkea. Minä lypsin Ressu -nimistä suoraan punaiseen emalimukiin, josta hörppäsin lämpimät maidot. Olipa ihana tarina tämän sinun taulusi ympärillä.
  Lempeitä katseita marraskuuhun! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi ja lehmien silmät ovat hyvin sielukkaat <3 Sinulla on ihana lapsuusmuisto Ressu -lehmästä. Minun isäni on myös pitänyt erityisesti vastalypsetystä lämpimästä maidosta ja juonut sitä lapsena suurena herkkuna. Tarina on huikea ja ihanaa, että Maarit löysi valkoiset lehmät uudelleen.
   Lämpimiä ajatuksia sinulle ja onnea isoäitiydestä, Tuija <3

   Poista
  2. Kiitos Marjo! Mukavaa marraskuuta! Tuija

   Poista